StoryEditorOCM
Svijetrat u ukrajini

Ruski tračni udar na Lavov, ima ranjenih; Zelenski sletio u New York, stiže i Lavrov

Piše Hina, Vijesti SD
19. rujna 2023. - 06:12

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se svjetskim čelnicima okupljenima u sjedištu Ujedinjenih naroda prvog dana Opće skupštine te organizacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, iranski premijer Ebrahim Raisi i njemački kancelar Olaf Scholz također su među onima koji će govoriti na 78. Općoj skupštini u New Yorku u utorak.

Tjedan je započeo u ponedjeljak summitom o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Od utorka će više od 140 premijera i šefova država održati govore.

Zelenski, koji prvi put od početka rata osobno prisustvuje događaju u New Yorku, vjerojatno će privući najviše pažnje - i prisustvovati mnoštvu usputnih sastanaka.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo u veljači 2022., vjerojatno će igrati važnu ulogu u mnogim govorima UN-a.

Zelenski je stigao u New York u ponedjeljak poslijepodne sa svojom suprugom Olenom.

Na društvenim mrežama napisao je da će "članicama UN-a iznijeti konkretan prijedlog kako učvrstiti načelo teritorijalne cjelovitosti i poboljšati kapacitet UN-a da osujeti i zaustavi agresiju".

Također je istaknuo da će se kasnije tijekom tjedna sastati s Bidenom u Washingtonu, zajedno s članovima Kongresa i vojnim vodstvom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati Općoj skupštini, a kao i prošle godine, kada također nije išao, njegov će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti njegov opunomoćenik na sastanku u New Yorku.

U ožujku je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Putina zbog njegovih navodnih ratnih zločina u Ukrajini. Ruski čelnik od tada nerado putuje izvan svoje domovine.

---------------

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i prva dama Olena Zelenska potvrdili su da su sletjeli u SAD uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku i posjeta Washingtonu.

U objavi na X-u (bivši Twitter), Volodimir Zelenski potvrdio je da će se sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i čelnicima Kongresa te vojnim i poslovnim dužnosnicima.

Jedan od prvih događaja na planu putovanja predsjednika Zelenskog je posjet Sveučilišnoj bolnici Staten Islanda, gdje će odlikovati ukrajinske vojnike.

--------------

U ranim jutarnjim satima, grad Lavov na zapadu Ukrajine potresle su eksplozjie, a lokalni dužnosnici rekli su da su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje ruskog zračnog napada.

I gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji i guverner regije Maxim Kozitski pozvali su ljude da ostanu u skloništima jer se očekuju novi napadi.

Zapadna polovica Ukrajine bila je pod uzbunom za zračni napad, počevši od oko oko dva iza ponoći po hrvatskom vremenu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:22