stdClass Object ( [id] => 574298 [title] => 'U dva sata lovaš je četiri puta mijenjao meni, da bi na kraju jeo sasvim stoto!': splitski chefovi u totalnom su stresu, melem na ranu je kad Bono dođe na tripice [alias] => 39-u-dva-sata-lovas-je-cetiri-puta-mijenjao-meni-da-bi-na-kraju-jeo-sasvim-stoto-39-splitski-chefovi-u-totalnom-su-stresu-melem-na-ranu-je-kad-bono-dode-na-tripice [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nemoguće rezervacije: koliko može biti komplicirano jesti kod Ane Roš” naslov je teksta koji je osvanuo u talijanskim medijima, a u kojemu se prenosi traumatično iskustvo gosta koji je želio posladiti svoje nepce slijedom s potpisom slavne slovenske chefice, koja je postala globalna zvijezda kad je, kao prva žena, dobila svoju epizodu u Netflixovu serijalu "Chef’s Table".

A kad ju je World’s 50 Best Restaurants 2017. proglasio najboljom cheficom na svijetu, njezin restoran "Hiša Franko", iako smješten (ili baš i zbog toga) u gradiću Kobarid na Soči u zabačenom dijelu Slovenije, postao je obvezna adresa za restoransku publiku iz cijeloga svijeta, kako piše ugledni gastro portal Kult Plave kamenice.

No, talijanski je gastronomad, umjesto vrhunskog kulinarskog dana, doživio, kako se dalo iščitati iz njegove kritike, noćnu moru, jer su mu se stavke koje je morao ispuniti da bi u idealnim uvjetma došao do svog stola i svog slijeda, činili prebrutalnima.

Talijan je prepričao kako su ga obavijestili da će rezervacija biti zaključena od trenutka kada im da podatke o kreditnoj kartici, koja će se teretiti ukoliko se rezervacija otkaže 3 dana ranije, u slučaju čega će s naplatiti 50 posto cijene duljeg degustacijskog menija, a otkaže li se dan- dva ranije ili se on jednostavno ne pojavi, naplatit će se cijeli degustacijski meni.

Restoran obavještava gosta da priprema isključivo degustacijske menije i da nema a la carte opciju, te moli goste da ne kasne na rezervirani termin. U slučaju kašnjenja, restoran zadržava pravo izbacivanja nekih sljedova iz degustacijskog menija iako će naplatiti cijeli meni.

"Hiša Franko" goste također moli da unaprijed obavijeste restoran ako nešto ne smiju jesti i da to učine sedam dana ranije. “Meniji se nažalost ne mogu mijenjati u kraćem vremenskom razmaku niti na licu mjesta”, prenosi portal.

Namirnice su kupljene, priprema je u tijeku

Zahtjevi su to koji se, na prvu, gostu koji se izlaskom u restorane nagradi o posebnim prigodama, poput rođendana, godišnjica, proslava posebnih događaja i pritom želi jesti fino, ali ne mora biti nužno s potpisom proslavljenog chefa, čine pretjerani, pa čak i oholi.

Iz pozicije vlasnika restorana ili chefa, koji svakodnevno balansira s pritiskom golemog interesa za njegovom kuhinjom i kojemu je svaki pravovremeno oslobođen termin važan, koji je potrebne namirnice već nabavio, kupio, platio i priprema kojih je u tijeku, shvatljivo je koliko mu "čisto ludilo" izaziva nepojavljivanje gosta ili otkazivanje u zadnji čas.

Kad se svemu tome pridodaju specifične potrebe gostiju, poput osjetljivosti na pojedine namirnice, posebno ako se traži u zadnji čas da ih se zamijeni nekim drugima ili izbaci u jelu kojeg chef potpisuje upravo s takvim komponentama, postaje jasno da odnos gosta i chefa restorana može biti i savršeno ugođeni tango, ali i orkestralni raspad u kojemu pucaju sve žice.

"Ima svega, stvarno ima svega" - potvrđuje nam ugledni splitski chef Braco Sanjin, majstor kuhar I. reda, jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, koji je uspješno vodio kuhinju hotela Ariston u Madonni di Campiglio, brojne gastro adrese od Istre do Dalmacije, a splitskoj je "Kadeni" utisnuo svoj 10-godišnji pečat.

Platio jela od kojih je odustao

"U trideset godina rada nisam imao slučaj kakav mi se dogodio ovog ljeta u restoranu 'Perivoj', kad je jedan od najimućnijih Kineza, koji se nalazi na Forbesovojn listi najbogatijih ljudi svijeta, rezervirao na dva sata restoran samo za sebe i svoje goste. U ta dva sata četiri je puta mijenjao dogovorene menije, da bi na kraju jeli a la carte.

Cijelo vrijeme sa mnom je u kuhinji bila šefica njegovog protokola da bi kontrolirala sve te promjene koje su se odvijale gotovo neizdrživom brzinom... Kuhao sam za brojne poznate i uspješne ljude, svjetske celebrityje, ali takvo nešto nikad nisam doživio" - ispričao nam je Braco Sanjin, kojemu je Kinez, dakako, platio i sva ta jela koja su bila dogovorena i u fazi pripreme, a od kojih se tako naprasno odustajalo i tražilo dalje.

"Gosti traže moj rižot od špinata s vrganjima i kozicama recimo bez vrganja, ali to onda više nije to jelo. To onda više nije moje jelo, jelo s mojih potpisom, nezgodne su to stvari. Ukoliko odbiješ, riskiraš lošu recenziju zato što si odbio, ukoliko udovoljiš, to jelo ne može biti istog okusa i neće doživjeti istu procjenu" - objašnjava Sanjin izazove svakodnevnih situacija u kojima mu je, a to su nam potvrdili svi kulinarski sugovornici, uvijek najvažnije da se pokuša postići dogovor, da se zadovolji gosta.

Slučaj s kompliciranim uvjetima rezervacije u restoranu slovenske kolegice Ane Roš, komentira riječima da su to standardi koje postavlja Michelin.

"Michelinova zvjezdica je dvosjekli mač, i sve je više vrhunskih chefova koji ih se odriču, jer prednost prvenstveno žele dati zadovoljnom gostu, nedavno su to učinili poznata britanska chefica i kolega iz Švicarske. Michelinova zvjezdica previsoko podiže ljestvicu u kojoj su nužne ozbiljne financijske investicije, veliki je stres i stalna velika neizvjesnost, mnogi od tih restorana se smatraju uspješnima ako posluju na pozitivnoj nuli." - otkriva Sanjin.

Upitan jesu li gosti danas također zahtjevniji, potvrđuje da je doista tako.

"Kako se podiže ljestvica u gastronomiji, tako i gosti podižu svoju i to je u redu, i to je poticajno".

Ne skriva, međutim, kako ima osjećaj da se pretjeruje sa zahtjevima za promjenom sastojaka u jelu zbog alergijske osjetljivosti.

"Ja stvarno razumijem da ljudi imaju problema s osjetljivošću na određene namirnice, ali se ipak čudim da je to baš toliko rapidno poraslo. Prije deset godina nitko nikad nije spomenuo, evo primjera radi, osjetljivost na gluten, a danas gotovo svi traže razne izmjene sastojaka zbog raznih smetnji. Još jedino imam osjećaj da kod Japanaca alergije ne postoje" - rezimira ugledni splitski kuhar i predavač, napominjući kako, kad dogovara degustacijski meni, obavezno na vrijeme provjeri kakva je situacija s alergenima.

U slučaju restorana Ane Roš, primjerice, stoji napomena kako se može uvažiti samo jedna restrikcija po osobi, a ne više njih, jer u tom slučaju, kako se navodi "ne mogu jamčiti istu eksploziju okusa kao u redovnom meniju."

"Ma ima situacija u kojima gostu jedna namirnica smeta na početku slijeda, a kasnijemu, u drugom jelu, više ne škodi. To je nešto što mi komentiramo u kužini, naravno da s gostima uvijek pokušavamo izbalansirati" - priča nam i Hrvoje Zirojević, šef poznate hvarske ljetne gastro adrese, restorana "Laganini", radi čijeg je menija ovog ljeta iz Italije jahtom "dopilotao" i Bono, vođa kultnog U2-a.

​Bono je Zirojevićevu kužinu kušao i u nju se zaljubio prije dvije godine i tad je splitskog chefa čekao da iziđe iz kuhinje više od sat vremena, želio ga je upoznati, čestitati mu, zagrliti ga, popiti s njim čašu vina, a samo zbog Zirojevićevog carpacca od tune s pečenom guščjom jetrom, tatara od dimljene tune, tripica od grdobine i ostalih pjatanci potražio ga je opet.

Zirojevića smo pitali za komentar na uvjete rezervacije kod poznate kuharice, te postavlja li ih i on sam u nekoj opciji.

"Rezervacije su jako bitan segment poslovanja, vi planirate meni za dogovoreni termin i broj osoba. Morate izvuć neku pouku iz neugodnih iskustava, morate zaštititi sebe i poslodavca. U mom slučaju, ako govorimo o dogovorenom meniju, to je akontacija. Ljudi neće baciti bezveze 500 ili 1000 kuna, a mi nećemo biti u situaciji da se jela spremaju i da se nemaju kome prodati.

Ili da pored restorana šetaju ljudi koji bi rado sjeli i jeli, a mi držimo prazan stol jer se kasni. Tolerirati se može 15-ak minuta do maksimalno pola sata i to je pošten pristup" - podvlači Zirojević, koji se s Bracom Sanjonom upravo sprema za Los Angeles, gdje će kuhati na dvije gala večeri, na premijeri hrvatskog kandidata za Oscara, "Osmog povjerenika", u "Egypt Theatreu", te u hotelu na Beverly Hillsu.

Miješanje u menije s potpisom ni jednom kuharu nije ni najmanje drago, pa ni njemu.

"Loše recenzije i loše kritike nitko ne želi, treba imati stav i znati stati na balun. Ja dopuštam male otklone od svog recepta, ukoliko je zdravstveno nužno. Ali ako pustite da sad umjesto riže traže orzo, umjesto domaćih makaruna integralnu, onda to više nije to jelo i to više nema smisla" - podvlači.

Ivanu Pažaninu, za najširu publiku proslavljenom u showu "Tri, dva, jedan kuhaj!", premda ga pravi gastroznanci znaju kao vrsnog chefa za kormilom više kuhinja, od kojih je posljednja u restoranu "Štorija" na splitskoj Rivi, mjere koje je uvela slavna slovenska kolegica sasvim su na mjestu i imaju svoje razloge.

'Osobno ne dozvoljavam izmjene, iako sve razumin'

"Ukoliko je gost izabrao određeni restoran i hranu određenog chefa, mora biti spreman na njegova jela, prepustiti se. Miješanjem u meni remeti se cijeli proces u kužini, to je teško možda shvatiti nekome izvan naše branše.

Ugostiteljstvo je uslužna djelatnost, ali takve stvari mogu stvarno izbaciti iz takta. Mi želimo pružiti vrhunski užitak svom gostu, dajemo svoje znanje, kreativnost. Osobno ne dozvoljavam velike izmjene, iako sve razumin. Ali postoje granice" - komentira nam Ivan Pažanin koji, kao i većina sugovornika s gastro scene, zazire od termina "celebrity chefa".

Na naše pitanje je li u eri "celebrity masterchefova" gost doveden u situaciju da mora "biti zahvalan" što je uopće uspio doći do mjesta kod poznatog kuhara ili je sve teže kuhati za ljude koji imaju milijun, što stvarnih, što bizarnih, prohtjeva, rezonantnim tonom odgovara:

"Najprije moram reći da su ti termini gluposti. Pojavljivanje na televiziji stvara neku medijsku sliku, ali ona je nevažna, mi radimo svoj posal, koji je posal ka i svaki drugi, i trudimo se dati svoje najbolje znanje i umijeće, i to činimo jednako prema svakom gostu.

Nitko ne bi trebao biti opterećen jer dolazi jesti u restoran u kojem ja kuham, samo zato šta sam bija na televiziji. Profesionalni rast i ulaganje su jedini bitni, a što se gostiju tiče, važno je razvijati kulturu restorana, jer su oni sastavni dio kulture života" - odgovara splitski chef, koji smatra da restorani moraju imati izvjesnu zaštitu, te da se više ne bi trebalo funkcionirati "kao na Divljem Zapadu".

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOŽE REZERVACIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-11-10 00:09:04 [created_by] => 3166 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-11-19 15:21:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-11-10 15:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23678 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/11\/10\/chefovi00.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/30\/Mozaik\/10467720.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/30\/Mozaik\/9611534.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/30\/Mozaik\/8200705.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/30\/Mozaik\/10458806.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/30\/Mozaik\/10458807.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/30\/Mozaik\/9955037.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["chefovi00","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x600"},{"size0":"1920x1307"},{"size0":"1920x1228"},{"size0":"1920x1242"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2877"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14995895 Threads: 4 Questions: 3150252912 Slow queries: 7031121 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234964530 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-u-dva-sata-lovas-je-cetiri-puta-mijenjao-meni-da-bi-na-kraju-jeo-sasvim-stoto-39-splitski-chefovi-u-totalnom-su-stresu-melem-na-ranu-je-kad-bono-dode-na-tripice-574298 [printLink] => /mozaik/zivot/39-u-dva-sata-lovas-je-cetiri-puta-mijenjao-meni-da-bi-na-kraju-jeo-sasvim-stoto-39-splitski-chefovi-u-totalnom-su-stresu-melem-na-ranu-je-kad-bono-dode-na-tripice-574298?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 402930 [name] => restorani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => restorani [link] => /tag/restorani ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298092 [name] => ivan pažanin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-pazanin [link] => /tag/ivan-pazanin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 242848 [name] => Braco Sanjin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => braco-sanjin [link] => /tag/braco-sanjin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 252507 [name] => hrvoje zirojević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-zirojevic [link] => /tag/hrvoje-zirojevic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 313815 [name] => Ana Roš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-ros [link] => /tag/ana-ros ) [5] => stdClass Object ( [id] => 422806 [name] => gosti u restoranima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gosti-u-restoranima [link] => /tag/gosti-u-restoranima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOŽE REZERVACIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'U dva sata lovaš je četiri puta mijenjao meni, da bi na kraju jeo sasvim stoto!': splitski chefovi u totalnom su stresu, melem na ranu je kad Bono dođe na tripice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3166 [name] => Marijana Klarić [username] => marijana-klari [email] => marijana-klari@sd.hr [password] => $2y$10$cEy3SarMmT9ZCMFni1Z8vOpK6K2PYYlXYI30QrQLxCeLS/f6IXVqG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-klaric-3166 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1684 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f7740f5e7f685a1d01afdb326c18229e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/10/chefovi00.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => chefovi00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/10/chefovi00.jpg [title] => chefovi00 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/30/Mozaik/10467720.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/30/Mozaik/9611534.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/30/Mozaik/8200705.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/30/Mozaik/10458806.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/30/Mozaik/10458807.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/30/Mozaik/9955037.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nemoguće rezervacije: koliko može biti komplicirano jesti kod Ane Roš” naslov je teksta koji je osvanuo u talijanskim medijima, a u kojemu se prenosi traumatično iskustvo gosta koji je želio posladiti svoje nepce slijedom s potpisom slavne slovenske chefice, koja je postala globalna zvijezda kad je, kao prva žena, dobila svoju epizodu u Netflixovu serijalu "Chef’s Table".

A kad ju je World’s 50 Best Restaurants 2017. proglasio najboljom cheficom na svijetu, njezin restoran "Hiša Franko", iako smješten (ili baš i zbog toga) u gradiću Kobarid na Soči u zabačenom dijelu Slovenije, postao je obvezna adresa za restoransku publiku iz cijeloga svijeta, kako piše ugledni gastro portal Kult Plave kamenice.

No, talijanski je gastronomad, umjesto vrhunskog kulinarskog dana, doživio, kako se dalo iščitati iz njegove kritike, noćnu moru, jer su mu se stavke koje je morao ispuniti da bi u idealnim uvjetma došao do svog stola i svog slijeda, činili prebrutalnima.

Talijan je prepričao kako su ga obavijestili da će rezervacija biti zaključena od trenutka kada im da podatke o kreditnoj kartici, koja će se teretiti ukoliko se rezervacija otkaže 3 dana ranije, u slučaju čega će s naplatiti 50 posto cijene duljeg degustacijskog menija, a otkaže li se dan- dva ranije ili se on jednostavno ne pojavi, naplatit će se cijeli degustacijski meni.

Restoran obavještava gosta da priprema isključivo degustacijske menije i da nema a la carte opciju, te moli goste da ne kasne na rezervirani termin. U slučaju kašnjenja, restoran zadržava pravo izbacivanja nekih sljedova iz degustacijskog menija iako će naplatiti cijeli meni.

"Hiša Franko" goste također moli da unaprijed obavijeste restoran ako nešto ne smiju jesti i da to učine sedam dana ranije. “Meniji se nažalost ne mogu mijenjati u kraćem vremenskom razmaku niti na licu mjesta”, prenosi portal.

Namirnice su kupljene, priprema je u tijeku

Zahtjevi su to koji se, na prvu, gostu koji se izlaskom u restorane nagradi o posebnim prigodama, poput rođendana, godišnjica, proslava posebnih događaja i pritom želi jesti fino, ali ne mora biti nužno s potpisom proslavljenog chefa, čine pretjerani, pa čak i oholi.

Iz pozicije vlasnika restorana ili chefa, koji svakodnevno balansira s pritiskom golemog interesa za njegovom kuhinjom i kojemu je svaki pravovremeno oslobođen termin važan, koji je potrebne namirnice već nabavio, kupio, platio i priprema kojih je u tijeku, shvatljivo je koliko mu "čisto ludilo" izaziva nepojavljivanje gosta ili otkazivanje u zadnji čas.

Kad se svemu tome pridodaju specifične potrebe gostiju, poput osjetljivosti na pojedine namirnice, posebno ako se traži u zadnji čas da ih se zamijeni nekim drugima ili izbaci u jelu kojeg chef potpisuje upravo s takvim komponentama, postaje jasno da odnos gosta i chefa restorana može biti i savršeno ugođeni tango, ali i orkestralni raspad u kojemu pucaju sve žice.

"Ima svega, stvarno ima svega" - potvrđuje nam ugledni splitski chef Braco Sanjin, majstor kuhar I. reda, jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, koji je uspješno vodio kuhinju hotela Ariston u Madonni di Campiglio, brojne gastro adrese od Istre do Dalmacije, a splitskoj je "Kadeni" utisnuo svoj 10-godišnji pečat.

Platio jela od kojih je odustao

"U trideset godina rada nisam imao slučaj kakav mi se dogodio ovog ljeta u restoranu 'Perivoj', kad je jedan od najimućnijih Kineza, koji se nalazi na Forbesovojn listi najbogatijih ljudi svijeta, rezervirao na dva sata restoran samo za sebe i svoje goste. U ta dva sata četiri je puta mijenjao dogovorene menije, da bi na kraju jeli a la carte.

Cijelo vrijeme sa mnom je u kuhinji bila šefica njegovog protokola da bi kontrolirala sve te promjene koje su se odvijale gotovo neizdrživom brzinom... Kuhao sam za brojne poznate i uspješne ljude, svjetske celebrityje, ali takvo nešto nikad nisam doživio" - ispričao nam je Braco Sanjin, kojemu je Kinez, dakako, platio i sva ta jela koja su bila dogovorena i u fazi pripreme, a od kojih se tako naprasno odustajalo i tražilo dalje.

"Gosti traže moj rižot od špinata s vrganjima i kozicama recimo bez vrganja, ali to onda više nije to jelo. To onda više nije moje jelo, jelo s mojih potpisom, nezgodne su to stvari. Ukoliko odbiješ, riskiraš lošu recenziju zato što si odbio, ukoliko udovoljiš, to jelo ne može biti istog okusa i neće doživjeti istu procjenu" - objašnjava Sanjin izazove svakodnevnih situacija u kojima mu je, a to su nam potvrdili svi kulinarski sugovornici, uvijek najvažnije da se pokuša postići dogovor, da se zadovolji gosta.

Slučaj s kompliciranim uvjetima rezervacije u restoranu slovenske kolegice Ane Roš, komentira riječima da su to standardi koje postavlja Michelin.

"Michelinova zvjezdica je dvosjekli mač, i sve je više vrhunskih chefova koji ih se odriču, jer prednost prvenstveno žele dati zadovoljnom gostu, nedavno su to učinili poznata britanska chefica i kolega iz Švicarske. Michelinova zvjezdica previsoko podiže ljestvicu u kojoj su nužne ozbiljne financijske investicije, veliki je stres i stalna velika neizvjesnost, mnogi od tih restorana se smatraju uspješnima ako posluju na pozitivnoj nuli." - otkriva Sanjin.

Upitan jesu li gosti danas također zahtjevniji, potvrđuje da je doista tako.

"Kako se podiže ljestvica u gastronomiji, tako i gosti podižu svoju i to je u redu, i to je poticajno".

Ne skriva, međutim, kako ima osjećaj da se pretjeruje sa zahtjevima za promjenom sastojaka u jelu zbog alergijske osjetljivosti.

"Ja stvarno razumijem da ljudi imaju problema s osjetljivošću na određene namirnice, ali se ipak čudim da je to baš toliko rapidno poraslo. Prije deset godina nitko nikad nije spomenuo, evo primjera radi, osjetljivost na gluten, a danas gotovo svi traže razne izmjene sastojaka zbog raznih smetnji. Još jedino imam osjećaj da kod Japanaca alergije ne postoje" - rezimira ugledni splitski kuhar i predavač, napominjući kako, kad dogovara degustacijski meni, obavezno na vrijeme provjeri kakva je situacija s alergenima.

U slučaju restorana Ane Roš, primjerice, stoji napomena kako se može uvažiti samo jedna restrikcija po osobi, a ne više njih, jer u tom slučaju, kako se navodi "ne mogu jamčiti istu eksploziju okusa kao u redovnom meniju."

"Ma ima situacija u kojima gostu jedna namirnica smeta na početku slijeda, a kasnijemu, u drugom jelu, više ne škodi. To je nešto što mi komentiramo u kužini, naravno da s gostima uvijek pokušavamo izbalansirati" - priča nam i Hrvoje Zirojević, šef poznate hvarske ljetne gastro adrese, restorana "Laganini", radi čijeg je menija ovog ljeta iz Italije jahtom "dopilotao" i Bono, vođa kultnog U2-a.

​Bono je Zirojevićevu kužinu kušao i u nju se zaljubio prije dvije godine i tad je splitskog chefa čekao da iziđe iz kuhinje više od sat vremena, želio ga je upoznati, čestitati mu, zagrliti ga, popiti s njim čašu vina, a samo zbog Zirojevićevog carpacca od tune s pečenom guščjom jetrom, tatara od dimljene tune, tripica od grdobine i ostalih pjatanci potražio ga je opet.

Zirojevića smo pitali za komentar na uvjete rezervacije kod poznate kuharice, te postavlja li ih i on sam u nekoj opciji.

"Rezervacije su jako bitan segment poslovanja, vi planirate meni za dogovoreni termin i broj osoba. Morate izvuć neku pouku iz neugodnih iskustava, morate zaštititi sebe i poslodavca. U mom slučaju, ako govorimo o dogovorenom meniju, to je akontacija. Ljudi neće baciti bezveze 500 ili 1000 kuna, a mi nećemo biti u situaciji da se jela spremaju i da se nemaju kome prodati.

Ili da pored restorana šetaju ljudi koji bi rado sjeli i jeli, a mi držimo prazan stol jer se kasni. Tolerirati se može 15-ak minuta do maksimalno pola sata i to je pošten pristup" - podvlači Zirojević, koji se s Bracom Sanjonom upravo sprema za Los Angeles, gdje će kuhati na dvije gala večeri, na premijeri hrvatskog kandidata za Oscara, "Osmog povjerenika", u "Egypt Theatreu", te u hotelu na Beverly Hillsu.

Miješanje u menije s potpisom ni jednom kuharu nije ni najmanje drago, pa ni njemu.

"Loše recenzije i loše kritike nitko ne želi, treba imati stav i znati stati na balun. Ja dopuštam male otklone od svog recepta, ukoliko je zdravstveno nužno. Ali ako pustite da sad umjesto riže traže orzo, umjesto domaćih makaruna integralnu, onda to više nije to jelo i to više nema smisla" - podvlači.

Ivanu Pažaninu, za najširu publiku proslavljenom u showu "Tri, dva, jedan kuhaj!", premda ga pravi gastroznanci znaju kao vrsnog chefa za kormilom više kuhinja, od kojih je posljednja u restoranu "Štorija" na splitskoj Rivi, mjere koje je uvela slavna slovenska kolegica sasvim su na mjestu i imaju svoje razloge.

'Osobno ne dozvoljavam izmjene, iako sve razumin'

"Ukoliko je gost izabrao određeni restoran i hranu određenog chefa, mora biti spreman na njegova jela, prepustiti se. Miješanjem u meni remeti se cijeli proces u kužini, to je teško možda shvatiti nekome izvan naše branše.

Ugostiteljstvo je uslužna djelatnost, ali takve stvari mogu stvarno izbaciti iz takta. Mi želimo pružiti vrhunski užitak svom gostu, dajemo svoje znanje, kreativnost. Osobno ne dozvoljavam velike izmjene, iako sve razumin. Ali postoje granice" - komentira nam Ivan Pažanin koji, kao i većina sugovornika s gastro scene, zazire od termina "celebrity chefa".

Na naše pitanje je li u eri "celebrity masterchefova" gost doveden u situaciju da mora "biti zahvalan" što je uopće uspio doći do mjesta kod poznatog kuhara ili je sve teže kuhati za ljude koji imaju milijun, što stvarnih, što bizarnih, prohtjeva, rezonantnim tonom odgovara:

"Najprije moram reći da su ti termini gluposti. Pojavljivanje na televiziji stvara neku medijsku sliku, ali ona je nevažna, mi radimo svoj posal, koji je posal ka i svaki drugi, i trudimo se dati svoje najbolje znanje i umijeće, i to činimo jednako prema svakom gostu.

Nitko ne bi trebao biti opterećen jer dolazi jesti u restoran u kojem ja kuham, samo zato šta sam bija na televiziji. Profesionalni rast i ulaganje su jedini bitni, a što se gostiju tiče, važno je razvijati kulturu restorana, jer su oni sastavni dio kulture života" - odgovara splitski chef, koji smatra da restorani moraju imati izvjesnu zaštitu, te da se više ne bi trebalo funkcionirati "kao na Divljem Zapadu".

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
chefovi00






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-u-dva-sata-lovas-je-cetiri-puta-mijenjao-meni-da-bi-na-kraju-jeo-sasvim-stoto-39-splitski-chefovi-u-totalnom-su-stresu-melem-na-ranu-je-kad-bono-dode-na-tripice-574298 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=288913eb4263ef7cfc9e2cbc5e46334191561984 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BU+dva+sata+lova%C5%A1+je+%C4%8Detiri+puta+mijenjao+meni%2C+da+bi+na+kraju+jeo+sasvim+stoto%21%26%23039%3B%3A++splitski+chefovi+u+totalnom+su+stresu%2C+melem+na+ranu+je+kad+Bono+do%C4%91e+na+tripice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-u-dva-sata-lovas-je-cetiri-puta-mijenjao-meni-da-bi-na-kraju-jeo-sasvim-stoto-39-splitski-chefovi-u-totalnom-su-stresu-melem-na-ranu-je-kad-bono-dode-na-tripice-574298 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-u-dva-sata-lovas-je-cetiri-puta-mijenjao-meni-da-bi-na-kraju-jeo-sasvim-stoto-39-splitski-chefovi-u-totalnom-su-stresu-melem-na-ranu-je-kad-bono-dode-na-tripice-574298 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOŽE REZERVACIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMOŽE REZERVACIJA?

'U dva sata lovaš je četiri puta mijenjao meni, da bi na kraju jeo sasvim stoto!': splitski chefovi u totalnom su stresu, melem na ranu je kad Bono dođe na tripice

10. studenog 2018. - 16:44

Nemoguće rezervacije: koliko može biti komplicirano jesti kod Ane Roš” naslov je teksta koji je osvanuo u talijanskim medijima, a u kojemu se prenosi traumatično iskustvo gosta koji je želio posladiti svoje nepce slijedom s potpisom slavne slovenske chefice, koja je postala globalna zvijezda kad je, kao prva žena, dobila svoju epizodu u Netflixovu serijalu "Chef’s Table".

A kad ju je World’s 50 Best Restaurants 2017. proglasio najboljom cheficom na svijetu, njezin restoran "Hiša Franko", iako smješten (ili baš i zbog toga) u gradiću Kobarid na Soči u zabačenom dijelu Slovenije, postao je obvezna adresa za restoransku publiku iz cijeloga svijeta, kako piše ugledni gastro portal Kult Plave kamenice.

No, talijanski je gastronomad, umjesto vrhunskog kulinarskog dana, doživio, kak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:42