StoryEditorOCM
ZdravljeSTUDIJA potvrdila

Jedna svakodnevna navika koju vjerojatno imate i sami višestruko povećava rizik od prerane smrti! Prestanite to raditi već danas za ručkom

30. rujna 2022. - 08:10

Zna se kako prekomjerna konzumacija soli štetno djeluje na ljudsko zdravlje.

Stoga su se istraživači iz Švicarske i SAD-a posvetili proučavanju pretpostavke kako su prerana smrt i duljina očekivanog životnog vijeka povezani s time koliko često netko dodaje sol u hranu.

Dodavanje soli u pripremljenu hranu uobičajena je praksa u zapadnim zemljama, te je izravno povezana s dugotrajnom sklonošću pojedinca prema hrani slanog okusa.

U zapadnjačkoj prehrani, dodavanje soli za stolom čini 6 do 20 posto ukupnog unosa soli, te se može koristiti za procjenu povezanosti između uobičajenog unosa natrija i rizika od smrti, tvrde autori studije.

501.379 ispitanika

Kako bi istražili ima li ova praksa utjecaj na preuranjenu smrt iz svih razloga i kraći očekivani životni vijek,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. studeni 2024 04:06