StoryEditorOCM
HranaALKALNI UČINAK

Čuva srce, ublažava astmu i napade migrene, sjajan je za probavu: top žitaricu možete probati već za večeru, donosimo puno ideja kako je koristiti

17. svibnja 2020. - 15:15

Proso je žitarica izuzetno bogata raznim hranjivim tvarima, a poznata je i kao jedna od najlakše probavljivih namirica te koja izaziva najmanje alergija.ž

Uzgaja se u prapovijesti, u Aziji i sjevernoj Africi. Proso je dostupan u obliku zrna, ali i u obliku brašna, pahuljica i tjestenine. Na žalost, o blagotvornim učincima ove žitarice ne zna se dovoljno; u našim se krajevima malo se koristi u kuhinji, pa se dobro podsjetiti kako može biti iznimno koristan u pripremi najrazličitijih obroka.

Stanovnici doline Hunza u Himalaji poznati su po izvrsnom zdravlju i dugovječnosti - a upravo je proso kamen temeljac njihove prehrane.

Proso je već dulje vremena dominantna kultura u Kini, čak ispred riže, a u Sjevernoj Americi i Europi proso se prvo uzgajalo isključivo za prehranu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 01:38