StoryEditorOCM
Zadar plusU ZADARSKOM RESTORANU FOŠA U SUBOTU POZNATI CHEF JEROEN SPORTEL

Asocijacija JRE po prvi put u Zadar dovodi kuharsku zvijezdu s Michelinovim zvjezdicama

Piše M.V.
21. kolovoza 2018. - 22:00
Vive la Vie - Jeroen Sportel novo

Zadarski restoran "Foša" u sljedeću subotu, 25. kolovoza, bit će dio velike priče koju organizira restoarterska asocijacija JRE, kojeg je ovaj zadarski restoran član već nekoliko godina, u kojoj istovremeno sudjeluje čak šest hrvatskih JRE restorana na obali.

Ti će restorani ugostiti svoje kolege kolege iz Italije, Francuske, Švicarske, Njemačke, Nizozemske i Engleske u sklopu projekta “Chefs at Sea”, ljetnom pandanu zimskog gastronomskog i globalnog happenina "Chefs at Sea"

To je naziv je večere u sklopu koje će (samo) osmero gostiju u restoranima "San Rocco" u Brtonigli, "Marina" u Novigradu, Villa "Ariston" u Opatiji, "Badi" u Umagu, "Foša" u Zadru i "Pelegrini" u Šibeniku imati jedinstvenu priliku kušati autorska jela stranih i poznatih chefova osmišljena upravo za tu priliku.

U restoranu "Foša" u kojem je šef kuhinje već nekoliko godina mladi ali već priznati i poznati chef Saša Began gostuje nizozemski kuhar Jeroen Sportel koji će predstavit sljedove od pet jela u kojima će spojiti azijsku i francusku kuhinju. Sportel stiže iz vlastitog restorana "Vive la Vie” u nizozemskom gradu Groningenu. Sportel ima 20 godina kuharskog iskustva, zanimljivo je da je svojedobno putujući Azijom, Australijom i Novim Zelandom skupljao različita kulinarska saznanja.Ta su putovanja bitno utjecala na njegovu kuklinarsku filozofiju. Međutim, kod Sportela je najzanimljivije da je čak dva puta, u dva različita restorana, osvojio Michelinovu zvjezdicu. Točnije, dobili su ih retorani u kojima je radio.

Prvi put je to bilo 2007.g. u “Vlindertuinu”, jednom od najboljih resrorana na sjeveru Nizozemske, u kojem je u to doba bio “samo” šef kuhinje, a onda ova godine ponovno kada je njegov vlastiti restoran "Vive la Vie” dobio jednog “Michelina”.

Sportel je inače prvi chef koji stiže kuhati u Zadar iz restorana s “Michelinovom” zvjezdicom, a u ovoj priči asocijacije JRE jedna od najvećih kuharskih zvijezda. Svoje će kulinarsko znanje pretvoriti u vrhunski gastonomski doživlja kroz ova jela: pečeni brancin s dašijem i lubenicom, rižoto od tartufa, žumanjskom, parmezanom i celerom, kozice sa svinjskom potrbušinom, pačja prsa i prežnom pačjom jetrom, te jagode s kozjim jogurtom, bijelom čokoladom I aloa verom.

Budući da je beskompromisni stav Saše Begana I restorana “Foša” da se jela pripremaju samo od potpuno svježih što znači isključivo tog dana dostupnih namirnica nema sumnje da će u Sportelovim jelima u čijoj će izradi aktivno sudjelovati I hrvatski chef Began biti korištene isključivo svježe I domaće namirnice.

Cijena ove ekskluzivne večere je 1.000 kn uključujući izmjene vina.

 

 

28. travanj 2024 09:45