StoryEditorOCM
Svijetvitamin d

Znanstvenici vjeruju da život na jugu ima prednosti kada je u pitanju koronavirus: zbog obilja sunca oboljelima prijeti manji rizik od smrti?

Piše Goranka Jureško/Jutarnji list
29. travnja 2020. - 10:15
Split, 280320. Kasjun. Suncano vrijeme i proljetne temperature bili su idealni uvjeti za uzivanje na otvorenom ali po preporuci Stozera Civilne Zastite, gradjani su zadrzavali razmak.Zvonimir Barisin/Cropix

Tijekom pandemije koronavirusa pokazalo se da postoje velike razlike u smrtnosti i broju teško oboljelih među pojedinim zemljama. Govori se o različitim sojevima virusa, o zakašnjelim mjerama za sprečavanje širenja bolesti, ali čini se da nešto ovisi i o zemljopisnom položaju, piše Jutarnji list.

Naime, zemlje na južnom dijelu Zemljine polutke bilježe relativno malu smrtnost. Neki će reći da je razlog činjenica da se virus kasnije proširio na te zemlje, ali kako vrijeme prolazi, tako je argumentacija za tu teoriju sve “tanja”. Znanstvenici dr. Jonathan Rhodes i dr. Sreedhar Subramanian sa Sveučilišta u Liverpoolu upravo su objavili rad po kojem bi količina vitamina D u organizmu mogla imati značajan utjecaj na tijek bolesti i smrtnost.

Usporedba

U svom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 07:56