StoryEditor
Svijetjugozapad zemlje

Veliki požar buknuo u blizini odmarališta u Turskoj, snažan vjetar ga ubrzano širi: ‘Evakuirali smo gotovo 300 ljudi...‘

Piše Hina
23. lipnja 2022. - 20:23

Više od 270 ljudi evakuirano je u blizini odmarališta u jugozapadnoj Turskoj zbog požara koji je buknuo u utorak i proširio se zbog visokih temperatura i jakog vjetra, kazao je u četvrtak ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi.

Svoj dom ili radno mjesto moralo je napustiti 274 stanovnika, kazao je Kirişçi u Marmarisu, popularnom odmaralištu u pokrajini Muğla u Sredozemlju.

Dosad su zahvaćene gotovo tri tisuće hektara zemlje, kazao je Kirişçi. 

Požar je najprije buknuo u nacionalnom parku u Marmarisu.

Turski oporbeni čelnik Kemal Kılıçdaroğlu u srijedu navečer istaknuo je da je ta regija posebno osjetljiva na šumske požare zbog klimatskih promjena i optužio je vladu za nespremnost.

Šumski požar bukti i u pokrajini Kahramanmaraş na jugoistoku Turske, prenosi medijska kuća TRT. 

Prošlo ljeto, golemi su požari uništili tisuće hektara diljem Turske, pri čemu su najteže pogođene bile obale Egejskog i Sredozemnog mora.

Tada je vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana bila kritizirana zbog loše pripreme i manjka potpore iz zraka.

Dvanaest aviona i 45 helikoptera pomaže ugasiti požar, rekao je Kirişçi te dodao da stižu još tri helikoptera iz Katara i avion iz Azerbajdžana. 

Osim toga, Turska, Izrael i Cipar poslali su avione i helikoptere u pomoć pri gašenju požara u sjevernom dijelu, turskom dijelu otoka Cipra, javila je državna novinska agencija Anadolu.

Požar je izbio u utorak u području Mersinlika, oko 83 kilometra sjeveroistočno od Nikozije, kazao je Anadolu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 23:42