StoryEditorOCM
SvijetCrkveni princ

Bozanićev prijatelj, moćni kardinal Becciu, puno je krao, sud u Vatikanu ga šalje u zatvor, oduzimaju mu i časti

Piše Ivan Ugrin
18. prosinca 2023. - 17:29

Kardinal Angelo Becciu (75), nekadašnji zamjenik Papina državnog tajnika, osuđen je na vatikanskom sudu na pet i pol godina zatvora za pronevjeru, korupciju, zlouporabu položaja, prijevaru, ometanje svjedoka i iznudu.

Pet godina i šest mjeseci zatvora, uz trajnu zabranu obnašanja javnih dužnosti i novčanu kaznu od osam tisuća eura. Kazna je to koju je vatikanski sud izrekao kardinalu Giovanniju Angelu Becciuu na kraju suđenja o upravljanju sredstvima Državnog tajništva, a koje se odnosilo na gubitaški posao s nekretninama, odnosno kupnju i prodaju jedne londonske palače u četvrti Chelsea. Becciu je proglašen krivim za tri točke optužnice za pronevjeru, kako stoji u presudi koju je u subotu poslijepodne, 16. prosinca, izrekao predsjednik suda Giuseppe Pignatone u višenamjenskoj dvorani Vatikanskih muzeja.

image

Osuđeni kardinal Giovanni Angelo Becciu AFP

Andreas Solaro/Afp
image

Osuđeni kardinal Giovanni Angelo Becciu AFP

Andreas Solaro/Afp

Becciuov odvjetnik Fabio Viglione rekao je da poštuje kaznu, ali da će se na nju žaliti.

Sud je utvrdio da je kazneno djelo pronevjere dokazano za nezakonito korištenje iznosa od 200 milijuna američkih dolara i 500.000 američkih dolara, "što je iznosilo otprilike jednu trećinu raspoloživosti Državnog tajništva u to vrijeme jer su prekršene odredbe o upravljanju crkvenom imovinom".

Kardinal Becciu morao je početkom listopada 2020. dati ostavku na položaj pročelnika Kongregacije za kauze svetaca, na kojem je bio od 2018., kad je i postao kardinal. Papa Frane pozvao ga je na raport kasno u noći, kad je shvatio što je sve Becciu počinio i od svega što pripada kardinalima ostavio mu je samo purpurnu odjeću, za sve ostalo bio je diskvalificiran. Kad ova presuda postane pravomoćna, izgubit će potpuno sve odlike kardinalske časti.

Treći po važnosti

Becciu je svoje malverzacije odradio dok je bio zamjenik državnog tajnika, od 2011. do 2018. U strukturi Svete Stolice to je zapravo ministar unutarnjih poslova odgovoran i za dio financija. To je po važnosti treća osoba, poslije pape i državnog tajnika, u hijerarhiji Vatikana. Time što je imenovan pročelnikom Kongregacije za kauze svetaca bio je, zapravo, degradiran, premda je pročelnik neke kongregacije uvijek kardinal, dok zamjenik državnog tajnika i ne mora biti počašćen crvenom kapicom.

image

Londonska palača zbog čije kupnje je osuđen kardinal Becciu afp

Daniel Leal/Afp
image

Londonska palača zbog čije kupnje je osuđen kardinal Becciu afp

Daniel Leal/Afp

Vatikanolozi su tada pisali kako je riječ o pravoj čistki u Vatikanu. Sve osobe koje su imale sumnjive odnose s vatikanskim novcem uklonjene su s dužnosti, a papa Frane odlučio je provesti reformu u upravljanju financijama.

Navedeni milijunski iznosi u kaznenom djelu pronevjere uplaćeni su između 2013. i 2014., po nalogu tadašnjeg nadbiskupa Becciua, za kupnju udjela u Athena Capital Commodities, hedge fondu. Sud je proglasio krivima za kazneno djelo pronevjere kardinala Becciua i Raffaelea Mincionea, koji su bili u izravnom kontaktu s Državnim tajništvom kako bi dobili isplatu iznosa "čak i bez ispunjenja uvjeta, kao i, u sudioništvu s njima, Fabrizio Tirabassi, djelatnik Administrativnog ureda, i Enrico Crasso".

Osobe koje su proglašene krivima u najvećem vatikanskom skandalu vezanom uz financijsku korupciju ukupno su dobile gotovo 40 godina kazne. Nekad moćni kardinal Becciu prvi je kardinal kojeg je kazneno gonio Vatikanski kazneni sud, a suđenje je trajalo dvije i pol godine.

Za odvjetnika Nicolu Squillacea, uz olakotne okolnosti, presuđeno je godinu i 10 mjeseci zatvora, uvjetno na pet godina. Za brokera Gianluigija Torzija šest godina i šest tisuća eura, plus podvrgavanje posebnom nadzoru prema članku 412. Kaznenog zakona u trajanju od jedne godine.

Podmetnuto kardinalu Pellu

Tri godine i devet mjeseci zatvorske kazne izrečeno je menadžerici Ceciliji Marogni, kao i privremena zabrana za isto razdoblje. Kazna od 40 tisuća eura propisana je za njezinu tvrtku Logsic Humanitarne Dejavnosti, registriranu u Sloveniji.

Inače, nekoliko dana nakon što je Becciu podnio ostavku na položaj pročelnika Kongregacije za kauze svetaca, uhićena je spomenuta Cecilia Marogna, prozvana "kardinalovom damom" jer je od njega dobila 500.000 eura vatikanskih sredstava. Marogna je dobila novac za humanitarne operacije u Africi i Aziji, a potrošila ga je na kupnju luksuznih stvari za sebe. Potrošila je, primjerice, 12.000 eura za fotelju, 2200 eura u trgovini Prada, 1400 eura u trgovini Tod‘s, 8000 eura u trgovini Chanel itd.

image

Cecilia Marogna, nazvana ‘kardinalova dama’, crkveni je novac trošila na luksuzne proizvode Profimedia

Gb/Zuma Press/Profimedia/Gb/Zuma Press/Profimedia

Becciu je darivao i svoju braću i rodbinu popriličnim iznosima za neke tobožnje karitativne aktivnosti na Siciliji, no oni su to koristili za svoje privatne poslove.

Ova značajna istraga razotkrila je vatikansku financijsku disfunkcionalnost i potvrdila odlučnost pape Frane oko lošeg upravljanja novcem u Vatikanu. Zanimljiv je i slučaj sada pokojnog australskog kardinala George Pella, kojega je argentinski papa 2014. imenovao bio pročelnikom ekonomskog tajništva sa zadatkom da sredi financijsku situaciju kako bi bila transparentnija. U međuvremenu, Pell je u Australiji bio osuđen za pedofiliju, no Vrhovni sud ga je oslobodio optužbi koje, zapravo, nisu imale podlogu. Kardinal Pell je tvrdio kako mu je sve bilo podmetnuto. Iza podmetanja zacijelo je bio Becciu, koji se inače sukobio s australskim kardinalom zbog provođenja ekonomsko-financijskih reformi.

Bozanić je bio blizak s Becciuom

Svoj uspon kardinal Angelo Becciu započeo je 10. svibnja 2011., u vrijeme pape Benedikta XVI., kad je postao zamjenik za opće poslove Papina državnoga tajništva, dok je kardinal Tarsicio Bertone bio državni tajnik. Bilo je to u vrijeme eskalacije slučaja Dajla, kad je tročlana kardinalska komisija na čelu s Bertoneom te s Josipom Bozanićem i Slovencem Francom Rodeom donijela odluku da se tadašnji istarski biskup suspendira 11. srpnja 2011. na kratko vrijeme kako bi neki mons. Santos Abrila y Castello potpisao rješenje u korist talijanskih benediktinaca.

Bivši zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić cijelo je to vrijeme ignorirao časnog biskupa Milovana, nije mu se javljao, a opće je poznato kako je bio u vrlo bliskim odnosima s Becciuom.

Za Rodea su svi znali da mu je drag novac, vozio je najskupocjenije marke Mercedesa, Bertone se "proslavio" penthouseom od 500 metara kvadratnih, a Bozanić je 2014. postao jedan od šest članova Kardinalske komisije koja je nadzirala u Becciuovo vrijeme rad IOR-a, Instituta za religijske poslove, odnosno "Vatikanske banke".

Negdje u ljeto 2017. otkriveno je kako su kardinal Bozanić, kojemu je Becciu bio vrlo blizak, i još njih petorica imali deponiranih 3,4 milijuna eura na računu IOR-a, što su s Kaptola pravdali darovima iz inozemstva, "a od tog se novca već tradicionalno isplaćuju troškovi za neke crkvene potrebe Zagrebačke nadbiskupije vezane uz Rim, kao što su pretplate raznih revija, kupovanje crkvenih knjiga, liturgijskog ruha, predmeta, neke studentske potrebe i slično".

Je li možda tu dio kolača iz Dajle (imovine ostavljene za istarsku sirotinju!) ne zna se, odnosno "troškova" za rad u komisiji. U svakom slučaju, nakon toga otkrića, Bozanić se naglo razbolio... A Becciu je iz Državnog tajništva otišao 31. kolovoza 2018. "Dajla ih je ujedinila ... Drž’, ne daj što se može uzeti ... Sva tri ... I lijepo ih opomenuh ne jedan put: Novac je sredstvo, i ne može biti cilj ili svrha. Ali, zaludu ... A kada im je drago brojiti novčiće", tako ovo komentira jedan dobar poznavatelj (ne)prilika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:21