stdClass Object ( [id] => 1087445 [title] => Najveća tvornica cjepiva na svijetu, ona u Indiji, izbacit će do kraja godine čak milijardu doza! Da nije bilo jednog konja kojeg je ugrizla zmija, ne bi bilo ni ove farmaceutske velesile [alias] => najveca-tvornica-cjepiva-na-svijetu-ona-u-indiji-izbacit-ce-do-kraja-godine-cak-milijardu-doza-da-nije-bilo-jednog-konja-kojeg-je-ugrizla-zmija-ne-bi-bilo-ni-ove-farmaceutske-velesile [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon svih problema i zastoja oko opskrbe cjepivom, svijet je ovog tjedna na tom planu dobio još jedan udarac u pleksus – Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva, privremeno je stopirao izvoz cjepiva jer su brojke u Indiji toliko porasle da je sva proizvodnja preusmjerena za domaće potrebe.

S 12 milijuna zaraženih i više od 160.000 umrlih od koronavirusa, Indija je u obje stavke treća na svijetu – iza SAD-a i Brazila – a posljednjih dana imaju i velik porast zaraženih. Nakon što je prošlog četvrtka zabilježeno 35.000 novih slučajeva zaraze – što je bio najveći dnevni broj od prosinca – u ponedjeljak je ta brojka skočila na 47.000, da bi ovog četvrtka već premašila 59 tisuća.

U takvim uvjetima SII je odlučio obustaviti izvoz cjepiva u druge zemlje i kompletnu proizvodnju sačuvati za domaće ljude (u svojoj tvornici SII od prosinca po licenciji proizvodi oxfordsko cjepivo AstraZeneca te cjepivo indijske tvrtke Bharat Biotech), kako bi se ubrzanim cijepljenjem zemlja zaštitila od novog vala pandemije.

Suspendirana je isporuka već dogovorenih doza AstraZenece za Veliku Britaniju i Brazil, čime dolazi u pitanje britanski plan o procjepljivanju populacije do lipnja. Izravnu štetu od ovog poteza indijskih farmaceuta imat će i stotinjak siromašnih država koje su se uključile u program za raspodjelu cjepiva COVAX (čiji je SII jedan od glavnih dobavljača), a sada će cjepivo dobiti još kasnije nego su planirale.

"Isporuke cjepiva protiv COVID-a 19 gospodarstvima s nižim dohotkom unutar programa COVAX vjerojatno će biti odgođene", potvrdili su iz UNICEF-a, koji je partner toga programa.

---

image
Sportska dvorana Koramangala u Bangaloreu pretvorena je u karantenu za oboljele od COVID-a
Manjunath Kiran/AFP
---

Tako je naredio Modi

No prije nego što saspemo drvlje i kamenje na farmaceutske nacionaliste iz Indije, valja reći i koju u njihovu obranu. Prije svega, odluku o stopiranju izvoza SII nije donio samostalno, nego po nalogu indijske vlade i premijera Narendre Modija.

Još krajem veljače CEO tvrtke Adar Poonawalla napisao je na Twitteru da strane vlade moraju biti "strpljive" jer je tvrtki naređeno da doze zadrži u Indiji. Premda je izvorni dogovor između SII-ja i države podrazumijevao da polovina proizvodnje ostaje u Indiji, a polovina ide za druge zemlje, pogoršana epidemiološka situacija u Indiji promijenila je taj dogovor.

"Naloženo nam je da kao prioritet uzmemo ogromne potrebe Indije i da u skladu s time uravnotežimo potrebe ostatka svijeta. Trudimo se najbolje što možemo", poručio je Poonawalla, negirajući odgovornost Instituta, jer je izvoz blokirala indijska vlada, iz koje je tvrtki rečeno da prvo mora namiriti domaću potražnju.

"Domaća potražnja imat će prednost", potvrdili su ovih dana iz indijskog Ministarstva vanjskih poslova za BBC, a više detalja za britanski je Telegraph iznio dr. A. M. Deshmukh, predsjednik indijskoga Mikrobiološkog društva.

"Izvoz cjepiva za Britaniju privremeno je obustavljen jer je Indija pogođena drugim valom koronavirusa i potrebno joj je brzo cijepljenje. Trenutačno u Indiji cjepivo dnevno prima oko 1,3 milijuna ljudi, ali stručnjaci ističu da je to niska stopa i da će Indiji biti potrebno više doza. Čim Indija bude sigurna da ima dovoljno doza za svoje ljude, opskrba će se nastaviti", rekao je dr. Deshmukh.

Milijardu doza po tri dolara

Indija je dosad cijepila 37 milijuna ljudi, a od 1. travnja počinje s cijepljenjem osoba starijih od 45 godina, te se stoga očekuje veća potreba za cjepivom.

"Broj doza potrebnih u Indiji je ogroman", rekao je Suresh Jadhav, jedan od SII-jevih direktora, za američku televiziju CNBC, dodajući da je program cijepljenja "gigantski zadatak s kojim je nemoguće požuriti u kratkom vremenskom razdoblju".

U najvećoj svjetskoj kampanji cijepljenja, indijska vlada do kraja srpnja planira cijepiti 300 milijuna ljudi, za što im treba 600 milijuna doza. Taj dio odrađivat će više indijskih farmaceutskih tvrtki, a dobar dio otpast će na SII.

"Brzinom od oko 60 do 70 milijuna doza mjesečno, ovim ćemo programom pokriti tu populaciju od 300 milijuna u idućih tri do četiri mjeseca", optimistički je najavio Jadhav.

Dodatni plus za SII jest činjenica da je ova tvrtka dosad učinila iznimno mnogo na globalnom planu borbe protiv pandemije, jer je već isporučila 60 milijuna doza cjepiva u 76 zemalja. Kako je nedavno ustvrdio BBC, Institut za serum "pokazao se kao presudan igrač u naporima protiv COVID-a u cijepljenju, kako u Indiji, tako i širom svijeta".

Štoviše, Institut se javno obvezao da će do kraja 2021. proizvesti točno milijardu doza cjepiva za zemlje s niskim i srednjim dohotkom, po pristupačnoj cijeni od tri dolara za dozu. U siječnju su iz Instituta poručili da mogu izbacivati 60 do 70 milijuna doza mjesečno, a početkom ovog mjeseca najavili su skok na 100 milijuna doza mjesečno.

Ako nekom ove brojke izgledaju nerealno, podsjećamo da je riječ o najvećom svjetskom proizvođaču cjepiva, koji je lani proizveo 1,6 milijardi raznih vrsta cjepiva: za poliomijelitis, tuberkulozu, dječju paralizu, bjesnoću, tetanus, hripavac, Hib, BCG, r-hepatitis B, ospice, zaušnjake i rubeolu.

Afrika slobodna od meningitisa A

Procjenjuje se da oko 65 posto djece u svijetu prima barem jedno cjepivo proizvedeno u Institutu za serum, čija se cjepiva koriste u 170 zemalja svijeta. Institut razvija i vlastito cjepivo za koronavirus, koje bi za nekoliko tjedana trebalo ući u treću fazu testiranja.

Indija je i inače farmaceutska velesila, u kojoj se proizvodi 60 posto svih svjetskih cjepiva, a od svih indijskih farmaceutskih giganata, SII je najveći. To je privatna tvrtka sa sjedištem u gradu Puneu (savezna država Maharashtra), u vlasništvu obitelji Poonawalla.

Institut je 1966. osnovao dr. Cyrus Poonawalla (otac današnjeg CEO-a), kao tvrtku za biotehnologiju i farmaceutske proizvode. Prvo cjepivo proizveli su već za dvije godine, a tvrtka do 90-ih stječe globalnu reputaciju. Među ostalim, SII je razvio cjepivo protiv meningitisa A, što je gotovo iskorijenilo tu bolest u sjevernoj Africi. Osim cjepiva, SII proizvodi i antiserume, krvnu plazmu i produkte s hormonima.

A čitava priča je, zapravo, počela s konjima.

Na mjestu današnjega biotehnološkog parka tvrtke, koji se prostire na 42 hektara, nekada je bila velika farma obitelji Poonawalla, s vrlo cijenjenom ergelom skupocjenih trkaćih konja (dio kampusa i danas je ergela). Cyrus Poonawalla donirao bi umirovljene konje javnom laboratoriju, koji bi serum iz konjske krvi koristio za izradu cjepiva protiv tetanusa i ugriza zmije.

I baš je jedan takav slučaj odredio sudbinu Instituta za serum: jednog dana, naime, jednog Poonawallina konja ugrizla je zmija, ali zbog birokratskih procedura i kašnjenja nije bilo raspoloživog seruma. Poonawalla je stoga odlučio osnovati farmaceutsku tvrtku kako bi konji – potom i ljudi – mogli biti pravodobno liječeni. Tako je nastao Indijski institut za serum, danas najveća tvornica cjepiva na svijetu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva, privremeno je stopirao izvoz cjepiva jer je broj zaraženih u Indiji toliko porastao da je sva proizvodnja preusmjerena za domaće potrebe Kako je nedavno ustvrdio BBC, Institut za serum ‘pokazao se kao presudan igrač u naporima protiv COVID-a u cijepljenju, kako u Indiji, tako i širom svijeta‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki igrači u pandemiji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva, privremeno je stopirao izvoz cjepiva jer je broj zaraženih u Indiji toliko porastao da je sva proizvodnja preusmjerena za domaće potrebe Kako je nedavno ustvrdio BBC, Institut za serum ‘pokazao se kao presudan igrač u naporima protiv COVID-a u cijepljenju, kako u Indiji, tako i širom svijeta‘ veliki igrači u pandemiji 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-27 09:57:28 [created_by] => 3132 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-29 08:46:34 [modified_by] => 3132 [publish_up] => 2021-03-29 08:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1080 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/27\/17288854.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/27\/17288822.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Manjunath Kiran\/AFP","Sajjad Hussain\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sportska dvorana Koramangala u Bangaloreu pretvorena je u karantenu za oboljele od COVID-a","Indijska vlada do kraja srpnja planira cijepiti 300 milijuna ljudi"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17288854_1920.jpg":"1920x1080","k_17288854_1280.jpg":"1280x1280","k_17288854_1024.jpg":"1024x1024","k_17288854_640.jpg":"640x640","k_17288854_480.jpg":"480x480","k_17288854_340.jpg":"340x340","k_17288854_220.jpg":"220x220","o_17288854_1280.jpg":"1280x853","o_17288854_1024.jpg":"1024x682","o_17288854_640.jpg":"640x426","o_17288854_480.jpg":"480x320","o_17288854_340.jpg":"340x226","o_17288854_220.jpg":"220x146","h_17288854_1280.jpg":"1280x854","h_17288854_1024.jpg":"1024x683","h_17288854_640.jpg":"640x427","h_17288854_480.jpg":"480x320","h_17288854_340.jpg":"340x227","h_17288854_220.jpg":"220x147","pp_17288854_1280.jpg":"1006x1280","pp_17288854_1024.jpg":"805x1024","pp_17288854_640.jpg":"503x640","pp_17288854_480.jpg":"377x480","pp_17288854_340.jpg":"267x340","pp_17288854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17288822_1920.jpg":"1920x1080","k_17288822_1280.jpg":"1280x1280","k_17288822_1024.jpg":"1024x1024","k_17288822_640.jpg":"640x640","k_17288822_480.jpg":"480x480","k_17288822_340.jpg":"340x340","k_17288822_220.jpg":"220x220","o_17288822_1280.jpg":"1280x1920","o_17288822_1024.jpg":"1024x1536","o_17288822_640.jpg":"640x960","o_17288822_480.jpg":"480x720","o_17288822_340.jpg":"340x510","o_17288822_220.jpg":"220x330","h_17288822_1280.jpg":"1280x854","h_17288822_1024.jpg":"1024x683","h_17288822_640.jpg":"640x427","h_17288822_480.jpg":"480x320","h_17288822_340.jpg":"340x227","h_17288822_220.jpg":"220x147","pp_17288822_1280.jpg":"1006x1280","pp_17288822_1024.jpg":"805x1024","pp_17288822_640.jpg":"503x640","pp_17288822_480.jpg":"377x480","pp_17288822_340.jpg":"267x340","pp_17288822_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15260835 Threads: 3 Questions: 3176270897 Slow queries: 7121194 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235489165 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/najveca-tvornica-cjepiva-na-svijetu-ona-u-indiji-izbacit-ce-do-kraja-godine-cak-milijardu-doza-da-nije-bilo-jednog-konja-kojeg-je-ugrizla-zmija-ne-bi-bilo-ni-ove-farmaceutske-velesile-1087445 [printLink] => /vijesti/svijet/najveca-tvornica-cjepiva-na-svijetu-ona-u-indiji-izbacit-ce-do-kraja-godine-cak-milijardu-doza-da-nije-bilo-jednog-konja-kojeg-je-ugrizla-zmija-ne-bi-bilo-ni-ove-farmaceutske-velesile-1087445?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634498 [name] => Indijski institut za serum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-26 09:55:09 [main_article_id] => 0 [alias] => indijski-institut-za-serum [link] => /tag/indijski-institut-za-serum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 617232 [name] => cjepivo protiv covida-19 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-09 08:33:48 [main_article_id] => 0 [alias] => cjepivo-protiv-covida-19 [link] => /tag/cjepivo-protiv-covida-19 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 632224 [name] => Narendra Modi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-01 20:49:18 [main_article_id] => 0 [alias] => narendra-modi [link] => /tag/narendra-modi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva, privremeno je stopirao izvoz cjepiva jer je broj zaraženih u Indiji toliko porastao da je sva proizvodnja preusmjerena za domaće potrebe Kako je nedavno ustvrdio BBC, Institut za serum ‘pokazao se kao presudan igrač u naporima protiv COVID-a u cijepljenju, kako u Indiji, tako i širom svijeta‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki igrači u pandemiji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najveća tvornica cjepiva na svijetu, ona u Indiji, izbacit će do kraja godine čak milijardu doza! Da nije bilo jednog konja kojeg je ugrizla zmija, ne bi bilo ni ove farmaceutske velesile [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3132 [name] => Ivica Ivanišević [username] => ivica-ivani-evi [email] => ivica-ivani-evi@sd.hr [password] => $2y$10$L30sf04DE/Siu9NCz0GXnuUvx9vv21GggXCiIelHsmJaGKp8Zcnka [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-ivanisevic-3132 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1650 [gender] => m [description] => [image] => 1650.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1650.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/27/17288854.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Manjunath Kiran/AFP [mainImageDesc] => Sportska dvorana Koramangala u Bangaloreu pretvorena je u karantenu za oboljele od COVID-a [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/27/17288854.jpg [title] => Sportska dvorana Koramangala u Bangaloreu pretvorena je u karantenu za oboljele od COVID-a Manjunath Kiran/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/27/17288822.jpg [title] => Indijska vlada do kraja srpnja planira cijepiti 300 milijuna ljudi Sajjad Hussain/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon svih problema i zastoja oko opskrbe cjepivom, svijet je ovog tjedna na tom planu dobio još jedan udarac u pleksus – Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva, privremeno je stopirao izvoz cjepiva jer su brojke u Indiji toliko porasle da je sva proizvodnja preusmjerena za domaće potrebe.

S 12 milijuna zaraženih i više od 160.000 umrlih od koronavirusa, Indija je u obje stavke treća na svijetu – iza SAD-a i Brazila – a posljednjih dana imaju i velik porast zaraženih. Nakon što je prošlog četvrtka zabilježeno 35.000 novih slučajeva zaraze – što je bio najveći dnevni broj od prosinca – u ponedjeljak je ta brojka skočila na 47.000, da bi ovog četvrtka već premašila 59 tisuća.

U takvim uvjetima SII je odlučio obustaviti izvoz cjepiva u druge zemlje i kompletnu proizvodnju sačuvati za domaće ljude (u svojoj tvornici SII od prosinca po licenciji proizvodi oxfordsko cjepivo AstraZeneca te cjepivo indijske tvrtke Bharat Biotech), kako bi se ubrzanim cijepljenjem zemlja zaštitila od novog vala pandemije.

Suspendirana je isporuka već dogovorenih doza AstraZenece za Veliku Britaniju i Brazil, čime dolazi u pitanje britanski plan o procjepljivanju populacije do lipnja. Izravnu štetu od ovog poteza indijskih farmaceuta imat će i stotinjak siromašnih država koje su se uključile u program za raspodjelu cjepiva COVAX (čiji je SII jedan od glavnih dobavljača), a sada će cjepivo dobiti još kasnije nego su planirale.

"Isporuke cjepiva protiv COVID-a 19 gospodarstvima s nižim dohotkom unutar programa COVAX vjerojatno će biti odgođene", potvrdili su iz UNICEF-a, koji je partner toga programa.

---

image
Sportska dvorana Koramangala u Bangaloreu pretvorena je u karantenu za oboljele od COVID-a
Manjunath Kiran/AFP
---

Tako je naredio Modi

No prije nego što saspemo drvlje i kamenje na farmaceutske nacionaliste iz Indije, valja reći i koju u njihovu obranu. Prije svega, odluku o stopiranju izvoza SII nije donio samostalno, nego po nalogu indijske vlade i premijera Narendre Modija.

Još krajem veljače CEO tvrtke Adar Poonawalla napisao je na Twitteru da strane vlade moraju biti "strpljive" jer je tvrtki naređeno da doze zadrži u Indiji. Premda je izvorni dogovor između SII-ja i države podrazumijevao da polovina proizvodnje ostaje u Indiji, a polovina ide za druge zemlje, pogoršana epidemiološka situacija u Indiji promijenila je taj dogovor.

"Naloženo nam je da kao prioritet uzmemo ogromne potrebe Indije i da u skladu s time uravnotežimo potrebe ostatka svijeta. Trudimo se najbolje što možemo", poručio je Poonawalla, negirajući odgovornost Instituta, jer je izvoz blokirala indijska vlada, iz koje je tvrtki rečeno da prvo mora namiriti domaću potražnju.

"Domaća potražnja imat će prednost", potvrdili su ovih dana iz indijskog Ministarstva vanjskih poslova za BBC, a više detalja za britanski je Telegraph iznio dr. A. M. Deshmukh, predsjednik indijskoga Mikrobiološkog društva.

"Izvoz cjepiva za Britaniju privremeno je obustavljen jer je Indija pogođena drugim valom koronavirusa i potrebno joj je brzo cijepljenje. Trenutačno u Indiji cjepivo dnevno prima oko 1,3 milijuna ljudi, ali stručnjaci ističu da je to niska stopa i da će Indiji biti potrebno više doza. Čim Indija bude sigurna da ima dovoljno doza za svoje ljude, opskrba će se nastaviti", rekao je dr. Deshmukh.

Milijardu doza po tri dolara

Indija je dosad cijepila 37 milijuna ljudi, a od 1. travnja počinje s cijepljenjem osoba starijih od 45 godina, te se stoga očekuje veća potreba za cjepivom.

"Broj doza potrebnih u Indiji je ogroman", rekao je Suresh Jadhav, jedan od SII-jevih direktora, za američku televiziju CNBC, dodajući da je program cijepljenja "gigantski zadatak s kojim je nemoguće požuriti u kratkom vremenskom razdoblju".

U najvećoj svjetskoj kampanji cijepljenja, indijska vlada do kraja srpnja planira cijepiti 300 milijuna ljudi, za što im treba 600 milijuna doza. Taj dio odrađivat će više indijskih farmaceutskih tvrtki, a dobar dio otpast će na SII.

"Brzinom od oko 60 do 70 milijuna doza mjesečno, ovim ćemo programom pokriti tu populaciju od 300 milijuna u idućih tri do četiri mjeseca", optimistički je najavio Jadhav.

Dodatni plus za SII jest činjenica da je ova tvrtka dosad učinila iznimno mnogo na globalnom planu borbe protiv pandemije, jer je već isporučila 60 milijuna doza cjepiva u 76 zemalja. Kako je nedavno ustvrdio BBC, Institut za serum "pokazao se kao presudan igrač u naporima protiv COVID-a u cijepljenju, kako u Indiji, tako i širom svijeta".

Štoviše, Institut se javno obvezao da će do kraja 2021. proizvesti točno milijardu doza cjepiva za zemlje s niskim i srednjim dohotkom, po pristupačnoj cijeni od tri dolara za dozu. U siječnju su iz Instituta poručili da mogu izbacivati 60 do 70 milijuna doza mjesečno, a početkom ovog mjeseca najavili su skok na 100 milijuna doza mjesečno.

Ako nekom ove brojke izgledaju nerealno, podsjećamo da je riječ o najvećom svjetskom proizvođaču cjepiva, koji je lani proizveo 1,6 milijardi raznih vrsta cjepiva: za poliomijelitis, tuberkulozu, dječju paralizu, bjesnoću, tetanus, hripavac, Hib, BCG, r-hepatitis B, ospice, zaušnjake i rubeolu.

Afrika slobodna od meningitisa A

Procjenjuje se da oko 65 posto djece u svijetu prima barem jedno cjepivo proizvedeno u Institutu za serum, čija se cjepiva koriste u 170 zemalja svijeta. Institut razvija i vlastito cjepivo za koronavirus, koje bi za nekoliko tjedana trebalo ući u treću fazu testiranja.

Indija je i inače farmaceutska velesila, u kojoj se proizvodi 60 posto svih svjetskih cjepiva, a od svih indijskih farmaceutskih giganata, SII je najveći. To je privatna tvrtka sa sjedištem u gradu Puneu (savezna država Maharashtra), u vlasništvu obitelji Poonawalla.

Institut je 1966. osnovao dr. Cyrus Poonawalla (otac današnjeg CEO-a), kao tvrtku za biotehnologiju i farmaceutske proizvode. Prvo cjepivo proizveli su već za dvije godine, a tvrtka do 90-ih stječe globalnu reputaciju. Među ostalim, SII je razvio cjepivo protiv meningitisa A, što je gotovo iskorijenilo tu bolest u sjevernoj Africi. Osim cjepiva, SII proizvodi i antiserume, krvnu plazmu i produkte s hormonima.

A čitava priča je, zapravo, počela s konjima.

Na mjestu današnjega biotehnološkog parka tvrtke, koji se prostire na 42 hektara, nekada je bila velika farma obitelji Poonawalla, s vrlo cijenjenom ergelom skupocjenih trkaćih konja (dio kampusa i danas je ergela). Cyrus Poonawalla donirao bi umirovljene konje javnom laboratoriju, koji bi serum iz konjske krvi koristio za izradu cjepiva protiv tetanusa i ugriza zmije.

I baš je jedan takav slučaj odredio sudbinu Instituta za serum: jednog dana, naime, jednog Poonawallina konja ugrizla je zmija, ali zbog birokratskih procedura i kašnjenja nije bilo raspoloživog seruma. Poonawalla je stoga odlučio osnovati farmaceutsku tvrtku kako bi konji – potom i ljudi – mogli biti pravodobno liječeni. Tako je nastao Indijski institut za serum, danas najveća tvornica cjepiva na svijetu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Manjunath Kiran/AFP Sajjad Hussain/AFP
Manjunath Kiran/AFP
Sportska dvorana Koramangala u Bangaloreu pretvorena je u karantenu za oboljele od COVID-a
Sajjad Hussain/AFP
Indijska vlada do kraja srpnja planira cijepiti 300 milijuna ljudi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/najveca-tvornica-cjepiva-na-svijetu-ona-u-indiji-izbacit-ce-do-kraja-godine-cak-milijardu-doza-da-nije-bilo-jednog-konja-kojeg-je-ugrizla-zmija-ne-bi-bilo-ni-ove-farmaceutske-velesile-1087445 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c10f1365451feaff478d2fde180f1cc3336ba71 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najve%C4%87a+tvornica+cjepiva+na+svijetu%2C+ona+u+Indiji%2C+izbacit+%C4%87e+do+kraja+godine+%C4%8Dak+milijardu+doza%21+Da+nije+bilo+jednog+konja+kojeg+je+ugrizla+zmija%2C+ne+bi+bilo+ni+ove+farmaceutske+velesile&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnajveca-tvornica-cjepiva-na-svijetu-ona-u-indiji-izbacit-ce-do-kraja-godine-cak-milijardu-doza-da-nije-bilo-jednog-konja-kojeg-je-ugrizla-zmija-ne-bi-bilo-ni-ove-farmaceutske-velesile-1087445 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnajveca-tvornica-cjepiva-na-svijetu-ona-u-indiji-izbacit-ce-do-kraja-godine-cak-milijardu-doza-da-nije-bilo-jednog-konja-kojeg-je-ugrizla-zmija-ne-bi-bilo-ni-ove-farmaceutske-velesile-1087445 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva, privremeno je stopirao izvoz cjepiva jer je broj zaraženih u Indiji toliko porastao da je sva proizvodnja preusmjerena za domaće potrebe Kako je nedavno ustvrdio BBC, Institut za serum ‘pokazao se kao presudan igrač u naporima protiv COVID-a u cijepljenju, kako u Indiji, tako i širom svijeta‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki igrači u pandemiji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Svijetveliki igrači u pandemiji

Najveća tvornica cjepiva na svijetu, ona u Indiji, izbacit će do kraja godine čak milijardu doza! Da nije bilo jednog konja kojeg je ugrizla zmija, ne bi bilo ni ove farmaceutske velesile

Piše Damir Pilić
29. ožujka 2021. - 10:42

Nakon svih problema i zastoja oko opskrbe cjepivom, svijet je ovog tjedna na tom planu dobio još jedan udarac u pleksus – Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva, privremeno je stopirao izvoz cjepiva jer su brojke u Indiji toliko porasle da je sva proizvodnja preusmjerena za domaće potrebe.

S 12 milijuna zaraženih i više od 160.000 umrlih od koronavirusa, Indija je u obje stavke treća na svijetu – iza SAD-a i Brazila – a posljednjih dana imaju i velik porast zaraženih. Nakon što je prošlog četvrtka zabilježeno 35.000 novih slučajeva zaraze – što je bio najveći dnevni broj od prosinca – u ponedjeljak je ta brojka skočila na 47.000, da bi ovog četvrtka već premašila 59 tisuća.

U takvim uvjetima SII je odlučio obustaviti izvoz cjep...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:18