StoryEditorOCM
Svijetsvi su se zagrcnuli

Došao kod Putina zbog straha od Kine, on ga ugostio u rezidenciji, ali neugodan trenutak na večeri nije se mogao izbjeći

Piše Vlado Vurušić/ JL
10. srpnja 2024. - 07:56

Za svoj prvi pravi inozemni posjet nakon teško izborenog trećeg mandata indijski premijer Narendra Modi izabrao je Moskvu Vladimira Putina - ako ne računamo odlazak u Italiju na summit G7.

To je neobično, ali znakovito jer je Modi dosad za prvi posjet birao susjedne zemlje Nepal i Butan. Sad je otišao u Moskvu, kako navodi Bloomberg, "zbog sve većeg straha New Delhija od ovisnosti Rusije od Kine", koja je "tradicionalni" suparnik, ali i neprijatelj Indije. Naime, u Indiji se otvoreno pribojavaju da bi Rusija zbog rata u Ukrajini i sve veće izolacije na međunarodnoj sceni mogla pasti u "čelični zagrljaj Pekinga". Premijer Modi, kažu, želi se na licu mjesta uvjeriti koliko je ta opasnost realna.

Konačno, ovo je prvi susret Modija s Putinom od rujna 2022. godine kada su se susreli na marginama Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Samarkandu, a s kineskim liderom Xi Jinpingom susreo se već više puta i u Pekingu i u Moskvi i na trećim destinacijama. "S obzirom na situaciju u Ukrajini i Indiji, čini se da se Rusija sve više približava Kini jer je praktički potpuno prekinula svoje veze sa Zapadom", izjavio je za Deutsche Welle Nandan Unnikrishnan iz zaklade Observer Research u Delhiju, prenos Jutarnji list. Prema njegovim riječima, Indija treba Rusiju jer se boji da bi Kina mogla postati "hegemon" u Aziji.

image

Narendra Modi u posjetu Putinu

Gavriil Grigorov/Afp

Kina širi utjecaj u indijskom ‘dvorištu‘

"Indija nikako ne bi htjela da Rusija postane mlađi partner Kine jer Rusija igra vrlo važnu ulogu u geopolitici Azije", istaknuo je Unnikrishnan. Isto tako, Indiju zabrinjavaju i činjenice da susjedni Pakistan sve više postaje "kineska provincija" te da Rusija Islamabadu prodaje svoju naftu i oružje, i to - doduše, kao i samoj Indiji - po povlaštenoj tarifi, i to dijelom za kineske juane, a ne kao s Indijom za dolare. Kako piše Economist, oko 60 posto trgovinske razmjene vodi se u nacionalnim valutama, rubljima i rupijama. Indija bi to pojačala, ali zbog isključivanja ruskih banaka iz sustava SWIFT to nije lako napraviti, pa se sada dogovaraju da se "nacionalne" debitne kartice, indijski RuPay i ruski Mir, mogu koristiti u obje države. Podsjetimo da su Kina i Turska nedavno zabranile uporabu te ruske kartice na svom teritoriju.

Doduše, Rusija i Indija dostigle su povijesni maksimum u svojim trgovinskim odnosima - u 2023. godini više od 65 milijardi dolara, no Modija zabrinjava to što ruski izvoz u tome čini više od 90 posto, a indijski izvoz manje od deset posto. Uglavnom je riječ o ruskoj nafti. U New Delhiju su zadovoljni jer su zbog povlaštenih cijena u prošloj godini uštedjeli više od tri milijarde dolara, ali im smeta što je Rusija zbog pritiska Kine (Peking je uvjetovao kupnju ruske nafte i plina time da Moskva ne izvozi oružje Indiji) i potreba za ratovanje u Ukrajini prekršila nekoliko dogovora o izvozu oružja. Tako, primjerice, nisu isporučeni svi sustavi S-400 dogovoreni još 2018. godine, što izaziva nezadovoljstvo Indije.

image

Narendra Modi u posjetu Putinu

Sergei Karpukhin/Afp

Sporazum o nuklearki

Bloomberg pak, pozivajući se na svoje izvore, navodi da bi Putin i Modi mogli potpisati sporazum o dugoročnim isporukama ruskog nuklearnog goriva New Delhiju. Uz pomoć Rosatoma, navodi pak moskovski list Vedomosti, gradi se drugi blok nuklearne elektrane Kudankulam, koja će proširenjem sa sadašnja dva na šest blokova postati najveća u Indiji. Direktor Rosatoma Aleksej Lihačov još je u svibnju najavio da će ova nuklearna elektrana na ljeto prijeći na "inovativno" gorivo, prenose Vedomosti. Doduše, Indija se i dalje pridržava svojeg "neutralnog" statusa u vezi s ratom u Ukrajini, no premijer Narendra Modi rekao je Putinu da je Indija spremna na svaku pomoć oko "uspostavljanja mira u Ukrajini", prenose agencije.

"Kao vaš prijatelj, uvijek sam vam govorio da je mir nužan za svijetlu budućnost nadolazećih generacija, stoga vjerujemo da rat nije rješenje. Bombe, rakete i puške ne mogu osigurati mir, stoga se fokusiramo na dijalog, a dijalog je nužan", rekao je Modi Putinu.

Ruski je predsjednik Modijevu posjetu želio dati i "intimni i osobni štih", pa ga je ugostio i u svojoj dobro štićenoj i izoliranoj rezidenciji Novo-Ogarjovo pokraj Moskve gdje mu je pokazao svoju konjušnicu, ali i provozao ga u vozilu za golf. Na svaki je način želio zadiviti Modija i pokazati veliku osobnu bliskost dvojice lidera.

image

Narendra Modi u posjetu Putinu

Gavriil Grigorov/Afp
image

Narendra Modi u posjetu Putinu

Gavriil Grigorov/Afp

Važan partner

Za Putina je Indija vrlo važan partner, pogotovo u situaciji u kojoj se nalazi zbog agresije na Ukrajinu, ali zbog velikog suparništva s Kinom ta Putinova "antizapadna" inicijativa ne prolazi. Osim toga, Indija je posljednjih godina pojačala svoje odnose s EU i SAD-om, kako ekonomske tako i političke. O tome svjedoči dolazak na G7, ali i sudjelovanje Indije, za razliku od Kine (doduše, Modi nije došao), na mirovnom summitu o Ukrajini u Švicarskoj. Ruski mediji posebno ističu da je Modi stoga došao u Moskvu baš u trenutku kada u Washingtonu počinje summit NATO-a. Ruski prokremaljski analitičar Georgij Bovt to tumači kao "poruku Indije i Rusije" da Moskva nije izolirana na globalnoj sceni. "Posjet indijskog čelnika, koji nije bio u Rusiji od 2019., koincidira s obljetničkim summitom NATO-a, čime New Delhi i Moskva pokazuju da su dugogodišnji odnosi dviju zemalja stabilni te da su pokušaji Zapada da izolira Rusiju neuspješni", ističe Bovt.

image

Narendra Modi u posjetu Putinu

Gavriil Grigorov/Afp

Između ostalog, Putin i Modi razgovarali su i o "neovlaštenom" vrbovanju indijskih državljana za ratovanje u Ukrajini. Naime, kako javlja indijska postaja NDTV, premijer Narendra Modi i predsjednik Vladimir Putin dogovorili su "otpuštanje" indijskih državljana iz ruske vojske, koji su bili na prevaru odvedeni na bojište u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Prema navodima NDTV-a, Modi je to pitanje postavio u nezgodno vrijeme na privatnoj večeri 8. srpnja, što je, navodno, izazvalo kratkotrajnu ustreptalost među ruskom delegacijom, a neki su se i zagrcnuli. Sugovornici NDTV-a tvrde da je Moskva ne samo pristala "demobilizirati" Indijce iz ruske vojske i ruskih privatnih vojski, nego im i olakšati povratak u domovinu. NDTV javlja da je u ratu u Ukrajini sudjelovalo ili sudjeluje dvadesetak indijskih državljana, a nekoliko ih je i poginulo. Kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov, kako javlja neovisni portal Meduza, odbio je komentirati te informacije o dogovoru Putina i Modija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2024 12:49