StoryEditorOCM
Svijetuništena obitelj

Kakva ratna sudbina: sin u ukrajinskom Bradleyju borio se protiv oca u ruskom tenku: ‘On je za mene ništa‘

Piše vijesti sd
8. veljače 2024. - 13:31

Ukrajinski vojnik otkrio je detalje navodnog susreta na bojnom polju s vlastitim ocem, koji je služio u ruskoj vojsci kao tenkist.

Videoisječak koji je u srijedu podijeljen na Twitteru od WarTranslateda, prikazuje 19-godišnjeg vojnika po imenu "Oleksandr" koji opisuje susret sa svojim ocem dok je zapovijedao američkim borbenim vozilom M2 Bradley.

Oleksandr, koji je pola svog djetinjstva proveo u Rusiji, rekao je da ga je nazvao njegov otac Rus nedugo nakon što je Ukrajina pokrenula svoju protuofenzivu 2023. godine. Oleksandr, koji je svog oca opisao kao "ništa" i kojeg nije vidio od djetinjstva, odbio je molbu da se pridruži ruskoj vojsci.

"Njegov otac pridružio se ruskoj vojsci kao tenkist i poslan je da zaustavi napredovanje ukrajinskih Bradleya. One kojima je zapovijedao njegov sin", kaže narator s ukrajinskog TSN-a u videu, prenosi Klix.ba.

Oleksandr je rekao da je bitka "sin protiv oca" započela kada je tenk, kojim je očito upravljao njegov otac, ispalio granatu u bok Bradleya kojim je on zapovijedao, uzrokujući manju štetu. Otac mu je kasnije preko telefona rekao da je prestao pucati kada je shvatio tko je u vozilu.

"Rekao je, ‘Sine, kada sam saznao da si to ti, prestao sam pucati. Pomislio sam: ‘Pa što?" Kad smo odlazili, stalno su pucali", rekao je Oleksandr.

Oleksandrov otac je kasnije navodno ubijen u ukrajinskom napadu na njegov tenk koji je potpomognut bespilotnim letjelicama.

"Njegov tenk je izgorio. Rekli su da je očito umro... Izgorio je u tenku. Naši FPV-ovi su ga dovršavali, pa je samo izgorio u njemu. E pa, takva mu je bila sudbina", kazao je Oleksandr.

 ruska vojska još nije potvrdila slučaj

Oleksandr navodno još uvijek zapovijeda Bradleyjem u obrani Avdiivke. On se smatra jednim od najiskusnijih članova posade Bradleyja unatoč svojoj mladosti, navodi TSN.

Ova nesvakidašnja potresna obiteljska ratna drama našla je put i do Newsweeka koji se upustio u istragu, ali nije mogao potvrditi sudbinu njegova oca niti dodatne detalje o njegovoj identifikaciji.

Newsweek je u srijedu navečer zatražio komentar od ruskog Ministarstva obrane putem e-pošte.

Iako dodatne pojedinosti o Aleksandrovom identitetu također nisu bile dostupne, Bradleyje koje je donirao SAD koristi isključivo ukrajinska 47. mehanizirana brigada, a vozila su bila vrlo učinkovita u borbi protiv tenkova otkako su stavljena u službu prošlog ljeta.

Rusija je pretrpjela velike gubitke tenkova tijekom gotovo dvogodišnjeg rata. Ukrajinska vojska tvrdi da je Moskva izgubila 6.365 tenkova i više od 11.850 oklopnih vozila.

Newsweek nije neovisno potvrdio nijednu tvrdnju Ukrajine o gubicima ruske vojske. Ni Ukrajina ni Rusija ne objavljuju vlastite podatke o gubicima opreme, iako neki stručnjaci sugeriraju da bi ukrajinska procjena mogla biti blizu stvarnog broja, piše Newsweek.

Ne treba sumnjati da se u ukrajinskom ratu, kao i u mnogima do sada, može naći priča sličnih Oleksandru i njegovu ocu.

image

Otac je navodno izgorio u ruskom tenku (ilustracija)

Anatolii Stepanov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:11