StoryEditorOCM
Regijaprešao na islam

Milovan postao Safet, obrezao se, tvrdi da je Jugoslaven: ‘Otac mi je pravoslavac, majka katolkinja, a ja sam musliman!‘

Piše Vijesti sd
10. lipnja 2024. - 16:40

Za sebe kaže da je veliki vjernik i Jugoslaven. Zvao se Milovan, a onda se 1992. godine obrezao i prešao na islam. Bivši Milovan, odnosno sadašnji Safet, rođen je u miješanoj obitelji. Otac je pravoslavac, majka katolkinja, a on evo odlučio biti musliman. Živi u Bosni i Hercegovini nedaleko od Ilijaša, blizu Sarajeva.

– Te 1991., sam se izjasnio kao Jugoslaven i neopredijeljen. U toj obitelji ja nikakvu vjeru nisam osjećao, niti su moji roditelji to provodili, ni katoličku, ni pravoslavnu, a najveći dio svog života sam bio s muslimanima. Išao sam od prvog razreda do srednje škole u razred sa muslimanima, prenose beogradski mediji Safetovu priču. Nikada, navodi Telegraf, nije osjetio nikakvu neugodu u takvom okruženju.

image
screenshot YuoTube

- Iako sam tad bio Milovan, s muslimanima sam bio vrlo blizak. Pomagao sam im i oni meni također, mislio sam da im pripadam, veli.

Kad se Jugoslavija raspala kaže kako se nije osjećao da ikome pripada.   

Tada se učlanio u stranku, i na skupu izašao za stranačku govornicu te poručio:

- Dok je svijeta, ‘vakta i zemana‘, bit će i muslimana. Ne želim se opredijeliti ni da budem musliman, ni Srbin, ni Hrvat, ja želim ostati Jugoslaven – kazao je objašnjavajući kako se njegov pokojni otac nije zamjerio ni Bošnjacima, ni pravoslavcima, ni katolicima.

– Od trenutka kad sam izašao za tu govornicu, nešto se preokrenulo u meni. I eto ja sam od 1992. godine od Milovana postao Safet, obrezao se, prešao na islam, a prezime sam uzeo Bosanac. To je bila moja odluka. Volim Bosnu. Kad sam pričao sa pokojnim ocem, moji korijeni su pravoslavni, ja ih ne zaboravljam. Moji su doselili iz Crne Gore, ispod planine Golije, napominje Safet Bosanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 16:40