StoryEditor
Politikaodjeci inauguracije

Komunikacijski stručnjak: Neke promjene u odnosu na Milanovića kao premijera su znakovite, ali na trenutke su zamijećene napetost, nervoza i trema

18. veljače 2020. - 21:49
Hina/ Pool/ Damir Senčar

Inauguracija je gotova, popraćeni su svi, pa i najmanji detalji današnje svečanosti. Kolinda Grabar Kitarović odlazi, Zoran Milanović od srijede je novi predsjednik.

O izvedbi himne Josipe Lisac kao i modnim izričajem bivše predsjednice Grabar Kitarović te kakav je dojam ostavila 'pastelna' Sanja sve smo čuli.

Na kraju dana odlučili smo se posvetiti analizi inauguracijskog govora novog predsjednika, cjelokupnom prigodnom programu, ali i neverbalnoj komunikaciji Zorana Milanovića.

Ovako sve komentira, kada su se dojmovi slegli, Kamilo Antolović, stalni sudski vještak za oglašavanje i marketing.

Inauguraciju novog predsjednika Republike te prigodni program može se ocjenjivati s većeg broja stajališta; jedan od njih je komunikacijski i perceptivni aspekt, kako inauguracije i govora samog predsjednika tako i drugih komunikacijskih sadržaja; prostora, uzvanika, protokola, ambijenta, trajanja, izvedbe himne...

- Zanimljiv je komunikacijski aspekt; kako su pojedini sadržaji-poruke komunicirani javnosti te kako su utjecali na stvaranje emocija i uvjerenja kod primatelja poruka i ukupne javnosti - kaže Antolović.

Uzevši ovakav izbor inauguracije, veli, u svojoj naglašenoj jednostavnosti i skromnosti, pa čak i poniznosti, sam po sebi oblikuje i šalje snažnu poruku prema javnosti o promjeni ustaljenih normi.

- Odvaja se od dosadašnjih, dodatno skreće pozornost javnosti te snažnije gradi percepciju, upravo onakvu kakvu želi graditi novi predsjednik Republike, biti skroman i ponizan, dakle ‘biti sluga, a ne gospodar’, što je doista znakovita promjena u odnosu na Milanovića kao premijera - pojašnjava naš sugovornik pa nastavlja:

- Ovo skretanje pozornosti promjenom normi i sadržaja, između ostalog, posebno je naglašeno izvedbom himne. Iako osobno nisam impresioniran izvedbom himne naše dive, ne može se poreći odstupanje od ustaljenih normi – kazuje Antolović.

Iskreni Milanović

Verbalni aspekt sudski vještak ocjenjuje kao uravnotežen i realan, bez velike pompe i teatralnosti, lišen snažnijih emocija i najava neostvarivih postignuća, i u okvirima koja izviru iz pozicije predsjednika Republike.

- Iako je sam verbalni izričaj u sadržaju bio dobar, ipak je falilo više tečnosti u izričaju kao i uvjerljivosti, u intonaciji glasa ili pak veće spontanosti. U pojedinim iskazima zamjetila se napetost, nervoza i trema što nije umanjilo ukupan dojam čak i kod proceduralnih ili scenarističkih nejasnoća, što se vidjelo i na reakciji predsjednika Ustavnog suda - kaže.

Neverbalni sadržaji pratili su ukupnu inauguraciju i dali joj dodatne atribucije, pojašnjava dalje.

- Od recimo izbora mjesta, sudionika, ugođaja pa i samog izgleda novog predsjednika, a osobito je bilo indikativan govor tijela, kako tijekom samog govora, a ono još više nakon samog potpisa prisege i kod osobne komunikacije i primanja čestitki. Prilaženje drugima, način rukovanja, pokreti i geste u nizu te korištenje druge ruke i niz drugih neverbalnih gesta pokazalo je iskrenost namjera izrečenog.

To su spremnost na suradnju i očekivanja, neki od atributa koje do sada nismo često viđali kod Milanovića. U svakom slučaju nešto novo što može biti indikacija nove uloge i percepcije predsjednika Republike - veli Antolović.

Sve u svemu, korak dalje.

- Ukupno uzevši, promatrajući ukupnost sadržaja i komunikacije, nedvojbeno je promjena forme i sadržaja inauguracije dalo više pozornosti, osnažilo percepciju, a samim tim i dalo veći komunikacijski učinak. U svakom slučaju, usprkos nizu sitnijih propusta i pogrešaka te potpunog pojednostavljenja, početak ‘novog predsjednika’ možemo ocjeniti kao nešto novo, zamijećeno, ali i kao dobar početak mandata - na kraju će Antolović.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 15:36