StoryEditorOCM
HrvatskaCijena kikiriki

Ivan Anušić s plaćom od skoro 3000 eura vojni stan plaća - 32 do 53 eura!

Piše Božidar Lončar
15. prosinca 2023. - 12:37

Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane od 16. studenog, koristi vojni stan u zgradi ”Vukovar” kojeg plaća – 8 kuna po metru kvadratnom! Preračunato, 1,067 eura po metru kvadratnom! Tu nam je informaciju otkrio MORH 13. prosinca u odgovoru na naš upit.

- Vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti kako potpredsjednik Vlade i ministar obrane plaća naknadu za opremljene službene stanove Ministarstva obrane, u iznosu od 8 kuna (odnosno protuvrijednost u eurima) po kvadratu – potvrdio je MORH.

To znači kako mjesečno plaća smještaj u Zagrebu između 240 i 400 kuna! S obzirom na kako mu je ministarska plaća 2984.77 eura, možemo reći kako iznos od 32 do 53 eura mjesečno za Anušića predstavlja – kikiriki!

Smještaj mu je isti kao i svima, ne jede u vojarni "Petar Zrinski"

- U smještajnoj građevini ”Vukovar” nalazi se 84 garsonijera i pet apartmana na 13 katova. Garsonijere su površine od 30 do 40 metara kvadratnih. Apartmani su površine 50 metara kvadratnih.

Smještajna jedinica koju koristi Ivan Anušić je ista kao i ostale smještajne jedince unutar građevine ”Vukovar”. Ministar obrane i potpredsjednik Vlade plaća naknadu za opremljene službene stanove Ministarstva obrane – odgovorili su nam iz MORH-a 7. prosinca.

Zato smo im poslali upit kolika je naknada s obzirom na zakonske promjene. Iz MORH-a nam stiže odgovor 13. prosinca kojeg smo objavili u uvodu.

image


 

Damir Krajac/Cropix

Osim smještaja i režija, ministar može koristiti i uslugu prehrane u restoranu u vojarni ”Petar Zrinski”, no za sada je ne koristi, rekli su.

- Na svakoj etaži se nalazi po sedam garsonijera. One se sastoje od ulaznog prostora, kupaonice, boravka s integriranom kuhinjom te loggie. Apartmani uz sve elemente kao i garsonijere, imaju dodatnu spavaću sobu – poručuju.

Milijuni u uređenje zgrade, mislili i o jacuzziju, stari ministar sebi sredio stan

Ivan Anušić je novim ministrom obrane i potpredsjednikom Vlade postao 16. studenog. Mediji su nedugo nakon pisali kako je odlučio koristiti vojni stan u smještajnoj građevini ”Vukovar”. Dnevnik Nove TV je 21. siječnja 2022. ušao u maskirnu zgradu ”Vukovar” s 15 katova plaćenu 61 milijun kuna dok je projekt izgradnje star osam godina, doznali su iz Dnevnika Nove TV.

- Fotelje i ležaljke za terasu, stolice, lampe, slavine, sanitarije - sve s domaćim potpisom. I sve za više od 8,2 milijuna kuna. Slobodno vrijeme moći će kratiti i na samom vrhu - u teretani ili sauni. Podsjetnik na jacuzzi od čije se ugradnje odustalo još strši – izvijestio je Dnevnik Nove TV 21. siječnja 2022.

image


 

Damir Krajac/Cropix

Njegov prethodnik, Mario Banožić nije koristio vojni, već državni stan. On je smijenjen nakon prometne nesreće 11. studenog u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić. Policija je 8. prosinca protiv Banožića podignula kaznenu prijavu zbog sumnje da je iz nehaja svojom vožnjom skrivio prometnu nesreću sa smrtnim ishodom i prekršajnu prijavu jer u trenutku nesreće nije koristio sigurnosni pojas.

Banožić je živio u stanu od 92 kvadrata u središtu Zagreba, u Gundulićevoj ulici koji mu je 2019. dodijelila tvrtka Državne nekretnine, dok je on bio ministar državne imovine. Visoki upravni sud potvrdio je ono što je utvrdilo i Povjerenstvo za sprječavanje interesa: Mario Banožić bio je u sukobu interesa.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Odgovor MORH-a 7. prosinca

- Vezano za Vaš upit, u nastavku dostavljamo odgovor.

U smještajnoj građevini „Vukovar“ nalaze se 84 garsonijere i pet apartmana, koji su raspoređeni na ukupno 13 katova. Ukupna građevinska bruto površina „Vukovara“ iznosi 5.547,7 m².

Smještajni kapaciteti predviđeni su za 89 osoba, a potreba za smještajem iskazuje se sukladno trenutačnom broju polaznika vojnih izobrazbi i broju međunarodnih aktivnosti.

Na svakoj etaži nalazi se po sedam smještajnih jedinica, odnosno garsonijera površine od 30 m² do 40 m². One se sastoje se od ulaznog prostora, kupaonice, boravka s integriranom kuhinjom te loggie.

Apartmani su površine 50 m², koji uz sve elemente, kao i garsonijere, imaju dodatnu spavaću sobu.

Polaznici vojnih škola ne plaćaju smještaj ni režije, a za vrijeme izobrazbe osigurana im je prehrana u restoranu u prostoru vojarne „Petar Zrinski“. Ministar obrane ne koristi uslugu prehrane u spomenutoj vojarni.

Ističemo kako je smještajna jedinica koju koristi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić ista kao i ostale smještajne jedinice unutar građevine „Vukovar“, a ministar obrane plaća naknadu za opremljene službene stanove Ministarstva obrane.

Odgovor MORH-a 13. prosinca

- Vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti kako potpredsjednik Vlade i ministar obrane plaća naknadu za opremljene službene stanove Ministarstva obrane, u iznosu od 8kn (odnosno protuvrijednost u eurima) po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 22:17