StoryEditorOCM
Politikaanaliza stručnjaka

Tko bi mogao biti novi predsjednik RH? ‘Već imamo dva kandidata‘, ‘Nije isključeno da će HDZ i DP imati zajedničkog‘

Piše Vijesti SD
5. srpnja 2024. - 09:26

U superizbornoj 2024. godini, nakon parlamentarnih i europskih, očekuju nas još predsjednički izbori krajem godine. Tko ima najviše šanse ugroziti aktualnog predsjednika Republike Zorana Milanovića? Koga će kandidirati vladajući HDZ i DP, a koga ostatak oporbe? 

O tome su govorili u emisiji HRT-a U mreži Prvog politički analitičar Jakov Žižić i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. 

Žižić je rekao kako bi prvi krug predsjedničkih izbora trebao biti u drugoj polovici prosinca, a drugi, očekivani, krug u prvoj polovici siječnja. Kako kaže, nema tu nekih stvari koje su nejasne.

Mamić smatra kako već imamo dva kandidata. 

- Marija Selak Raspudić je rekla da traži logistiku. Ona traži stranku ili stranke koje će je podržati, a ona smatra kako sadržajno ime sve što joj treba. S druge strane imamo kandidata vladajućih, Miru Gavrana, koji je doduše prije neki dan rekao kako još nije odlučio, kazala je.

Dodaje kako su njih dvoje vrlo izvjesni protivnici predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Naglašava kako će sigurno biti i kandidata malih stranaka, ali one, kako kaže, imaju problem što su u ovoj super izbornoj godini potrošili svoje budžete i teško im je financirati predsjedničke izbore stoga što su oni zahtjevni i financijski i logistički.

image

Marija Selak Raspudić

Damjan Tadic/Cropix

- Ljeto je dugo i prilika kandidatima da dobiju medijskog prostora i postanu poznatiji općoj javnosti. HDZ će prvo završiti unutarstranačke izbore. Predsjednik Milanović je najavio svoju kandidaturu, ali on ne mora žuriti s kampanjom jer on može koristiti predsjednički protokol, kazala je Mamić za HRT.

Žižić smatra da je izgledna kandidatura Marije Selak Raspudić, ali ona, kao što je sama rekla, mora pribaviti infrastrukturu.

- Mislim da Miro Gavran neće biti kandidat na izborima. To mi se čini kao klasični medijski pseudo događaj. To je kupovina vremena dok Andrej Plenković ne odluči tko je stvarni kandidat HDZ-a, istaknuo je.

Dodaje kako se Gavran u svemu tome dobro snašao i njegova je, kako kaže, ideja da svrne pozornost na aktivnosti Matice hrvatske.

- Matica Hrvatska je važna institucija, ali je na marginama medijskog prostora i Gavranu se pojavila dobra prilika da svrne pozornost na aktivnosti Matice, naglašava.

Smatra kako je njegova kandidatura teško izvediva da on bude kandidat HDZ-a jer je ovdje potreban stranački kandidat.

Na pitanje je li za HDZ bolje kandidirati stranačkog ili nestranačkog kandidata Mamić je rekla kako je dovoljna markica HDZ-a kada ide i uz nestranačkog kandidata dovoljno snažna.

image

Miro Gavran

Lucija Ocko/Cropix

- Ne treba zaboraviti kako je HDZ kandidirao ministra financija koji nije član stranke, ali je uživao punu stranačku potporu. Miro Gavran, koji nije član HDZ-a, možda bi u srazu s Milanovićem bio jedna vrsta poruke, stoga što će se predsjedniku Milanoviću u kampanji stalno ponavljati vezanost za SDP i činjenica da je intervenirao u parlamentarnim izborima u ime i za račun SDP-a, a predsjednik trenutkom preuzimanja dužnosti bi se trebao odreći svoje pripadnosti stranci, naglašava.

- Ne smatram da bi Gavranu bio teret što je nestranački te da bi uživao manju potporu HDZ-a, govori.

Dodaje kako je bilo zanimljivo vidjeti da je i Ivan Penava došao otvaranje spomen ploče u Matici hrvatskoj.

- To je neobično stoga što Penava ne dolazi na ovakva manja događanja u Zagrebu. Meni se čini to kao poruka, kazala je Mamić.

Ona ne vidi nekog u Domovinskom pokretu tko bi mogao biti njihov kandidat za predsjednika.

- U interesu je DP-a podržati kandidata HDZ-a kako bi se osnažila vladajuća koalicija kojoj se predviđa kraj nakon lokalnih izbora. Zajednički predsjednički kandidat bi bio poruka biračima, naglasila je.

Žižić je rekao kako nije isključeno da HDZ i DP imaju zajedničkog kandidata za predsjednika, ali smatra da to nije Miro Gavran, ali to bi, kako kaže, mogao biti Ivan Anušić.

image

Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix

Smatra kako je Selak Raspudić ozbiljni kandidat koji bi mogao promijeniti i neke stranačke odnose. Kako kaže, njezina bi kandidatura mogla izrasti u novi pokret.

- Ako MOST želi opstati, oni se moraju okupiti oko Marije Selak Raspudić u njezinoj kandidaturi, naglašava Žižiž za HRT.

Mamić naglašava kako se odnos premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića ne može popraviti te je HDZ-u interesu da izađu sa snažnim kandidatom koji ima šanse pobijediti predsjednika kako bi prestala tvrda kohabitacija.

Što se tiče Ivane Kekin i njezine kandidature, Žižić smatra kako se ona profilirala u Hrvatskom saboru sa svojim istupima.

Mamić ističe kako građani Hrvatske vole predsjedničke izbore i tu je izlaznost velika bez posebnih motivacijskih kampanja.

- Birači će biti motivirani i time da ne žele da HDZ ima apsolutnu vlast u državi. Obično smo imali predsjednika koji nije bio na vlasti. To će biti veliki bazen za predsjednika Milanovića. Na drugoj će strani birači HDZ-a će biti izrazito motivirani da maknu Milanovića s Pantovčaka, rekla je.

image

Predsjednički dvori

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 09:27