Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Crna kronikapresuda u splitu

Kći, majka i pomagač uvjerili Jozu da će mu za 115.000 eura naći stan na elitnoj lokaciji. Jozo je ostao i bez novca i bez stana, kći ide u zatvor

Piše Vladimir Urukalo
21. veljače 2020. - 10:40
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Dvije godine zatvora dobila je, po još nepravomoćnoj presudi, Ivona Milat (40) iz Solina, i to zbog prijevare, dok su pomagači, njezina majka Zdenka Vuković (61) iz Trogira i Vatro Roguljić (66) iz Solina osuđeni na uvjetne kazne.

Oboje su dobili po godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine, a sve troje moraju u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude solidarno isplatiti oštećenom Jozi M. iznos od 115 tisuća eura i 31 tisuću kuna.

Teretilo ih se da su se dogovorili, a kako bi stekli znatnu dobit, da će Jozi neistinito prikazati kako će mu Ivona Milat za 115 tisuća eura pronaći stan na Bačvicama i riješiti kupoprodaju.

Žrtva je povjerovala te je u kolovozu 2011. godine Zdenki Vuković isplatio 50 tisuća eura, a u rujnu te iste godine dao je Ivoni Milat dodatnih 65 tisuća eura i 31 tisuću kuna.

Naravno, po presudi, Jozi nikad nisu našli stan, već su novac zadržali za sebe. Na suđenju su se majka i kći branile šutnjom, dok je Roguljić naveo da se ne smatra krivim jer da kod njega nije postojala prijevarna namjera prema oštećeniku.

Kazao je da je zapravo on oštećen jer je 15. rujna 2010. godine Ivoni Milat pozajmio 95 tisuća eura, koje mu ona nije nikad vratila.

Nekretnina na Bačvicama

– Prvi put sam 50 tisuća eura dao Zdenki u njihovoj obiteljskoj kući u Stobreču, tada su bili prisutni i Ivona i Vatro koji mi je prije toga kazao kako je Ivona vlasnica agencije za nekretnine, preko koje mogu povoljno kupiti stan na predjelu Bačvice. Kazao mi je da odmah dođem u Stobreč i ponesem novac sa sobom jer da postoje i druge osobe koje su zainteresirane za kupnju toga stana. Nisam prije ovoga znao ni Zdenku ni Ivonu. Sjećam se da mi je Vatro još govorio da je Ivona prodala njegovu vikendicu na Čiovu u roku od 15 dana, što drugima nije uspijevalo tijekom dužeg vremenskog perioda – kazao je, među ostalim, oštećeni Jozo M. dodajući kako je u nekoliko navrata bio prisutan kada je Ivona Milat osobno davala Roguljiću nepoznate svote novca, a Vatro je od nje isto tako u više navrata tražio određeni novac, dok mu je poslije Ivona Milat znala reći da je Roguljiću isplaćivala novac.

Smatra da je Roguljićeva uloga bila da ga navuče kako bi Ivona došla do novca koji mu je dugovala. Povjerovao mu je jer se znaju dugo godina.

Uvjeravali su ga da novac mora dati na ruke, a ne preko računa Ivonine tvrtke jer se protiv nje tada vodio neki kazneni postupak.

– Za ovaj sud nije sporno da je upravo Ivona Milat, a kako je i sam oštećenik u više navrata naglasio, bila “mozak operacije”, dok je Vatro Roguljić imao zadatak stvaranja povjerenja kako bi došlo do realizacije kupoprodaje stana, dok se Zdenka Vuković pojavljuje kao osoba koja potpisuje ugovor o zajmu od 30. kolovoza 2011. godine jer u to vrijeme navodno protiv Ivone Milat postoji kazneni postupak.

Sud u cijelosti prihvaća iskaz oštećenika kao životan, okolnosan i logičan, a posebice s obzirom na motive prvookrivljene Ivone Milat i trećeokrivljenog Vatre Roguljića koji po priloženim ispravama potražuje najmanje 82 tisuće eura od Ivone Milat.

Upravo u toj činjenici sud vidi razloge zbog čega se Vatro Roguljić trudio kod oštećenika stvoriti uvjerenje da pristupi kupoprodaji stana, a ni sam ga nije kupio.

Kako mu Ivona Milat duguje pozamašan iznos trebala mu je žrtva u vidu Joze M., a naknadno se u čitavu priču uključuje i Zdenka Vuković.

Pri izricanju bezuvjetne kazne zatvora prvookrivljenoj, kao posebnu otegotnu okolnost ovaj sud je cijenio činjenicu dosadašnje višestruke osuđivanosti zbog istovrsnog kaznenog djela kako prije počinjenja ovog kaznenog djela, tako i nakon počinjenja istog – stoji, među ostalim, u obrazloženju presude suca Ante Unkovića.

Milijun eura i više osoba

 

Ivona Milat je nekoliko godina nakon ove prijevare bila uhićena i pritvorena tri mjeseca zbog sumnje u sedam kaznenih djela prijevare, u kojima je oštetila više osoba za oko milijun eura.

I u toj je priči sudjelovala njezina majka, a najveću štetu tada je pretrpjela supruga jednog poznatog biznismena i vlasnika marine koja je Ivoni Milat posudila čak 530 tisuća eura koje nikad nije dobila natrag.

#IVONA MILAT#ZDENKA VUKOVIć#VATRO ROGULJIć#PREVARA

Izdvojeno