StoryEditorOCM
Crna kronikaCRNO TRŽIŠTE

Dileri prelaze u poljoprivrednike: zbog veće zarade sami uzgajaju ‘travu‘, policija nalazi prave plantaže u stanovima

Piše P. Č.
24. prosinca 2023. - 17:41

Ovog tjedna na graničnom prijelazu Karasovići, na hrvatsko-crnogorskoj granici, policijski službenici su u tajnom spremniku automobila pronašli 400 tisuća sjemenki kanabisa. Utvrđeno je da je vlasnik automobila, inače 29-godišnji albanski državljanin, sjemenke kanabisa, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na oko 600 tisuća eura, namjeravao u svrhu sadnje i uzgoja prenijeti u Albaniju.

Također, prošlog tjedna na širem području Osijeka policijski službenici zaplijenili su skoro 900 kilograma marihuane. Navedeni slučajevi nisu bili povezani samo s (pre)prodajom marihuane već i s uzgojem indijske konoplje.

Mnogi dileri odlučuju se na samostalan uzgoj zbog veće zarade jer je na crnom tržištu cijena kilograma marihuane 2000 eura. Kod uzgoja marihuane je trošak višestruko niži, a potrebni su, kao i za uzgoj svake druge biljke, svjetlost, zemlja, zrak, temperatura, nutrijenti i voda.

Od trenutka kada je sjemenka posađena potrebno je čekati otprilike četiri mjeseca do branja. Postoje dva načina uzgoja marihuane: vanjski uzgoj (outdoor) i unutrašnji uzgoj (indoor).

Pogodni prostori za indoor uzgoj mogu biti soba u privatnom stanu, podrum, napušteni prostor itd. Da se ne radi samo o teoretiziranju govori i sljedeći slučajevi. Na području Splita je pronađen improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane, u kojem se nalazilo 216 stabljika konoplje visine od 63 do 112 centimetara. Uhićen je 33-godišnjak.

image

Kako bi usporili sušenje, ‘travu‘ čuvaju u staklenkama

Luka Gerlanc/Cropix

On je kako je utvrđeno u jednom nedovršenom gospodarskom objektu postavio uređaj za emitiranje svjetlosti, ventilaciju i filtriranje zraka i tako opremio svoj mali laboratorij. Također, laboratorij za uzgoj marihuane površine dvadesetak kvadrata otkriven je u podrumu jedne zgrade u Splitu.

Tu je pronađeno 15 stabljika cannabis sative, visine od 28 centimetara do čak tri metra, 6.1 grama marihuane, 100 sjemenki kanabisa, 7 vrećica za pakiranje droge, digitalnu vagu za precizno mjerenje, pribor I opremu za uzgoj marihuane.

U Zagrebu je u kući jednog 50-godišnjaka pronađen laboratorij za uzgoj marihuane. U kući je pronađeno 238 stabljika indijske konoplje visine od 20 do 160 centimetara i ukupno 11.74 grama konoplje pakirane u 71 paket.

Dotični je uporabom uređaja za emitiranje svjetlosti, ventilacijom i filtriranjem zraka stvorio uvjete za umjetni uzgoj bilja u kojima je sadio konoplju, i potom po sazrijevanju sušio i prerađivao i tako pripremljenu drogu prodavao na ilegalnom tržištu

Na zagrebačkoj Trešnjevci je također pronađen u stanu pravi mali laboratorij. U stanu su pronađene lampe, ventilacijska crijeva, ventilatori, uređaji za mjerenje vlage i temperature, ovlaživači zraka, metalne škare, i više bočica s raznim tekućinama.

Vanjski uzgoj je uzgoj marihuane na otvorenom. Za to je potreban prostor, sunce, sjeme i volja. Za razliku od unutarnjeg tipa uzgoja, za vanjski uzgoj marihuane nije potrebno umjetno svijetlo, ali zato sa sobom donosi druge probleme poput krađe biljki; nametnika, životinja, itd.

Priroda je najbolji saveznik, ali i najveći neprijatelj kod vanjskog uzgoja, navodi se na internetskoj stranici vutropedija. Slučajevi policijskog otkrivanja plantaža marihuane na otvorenome su mnogobrojni.

image

Plantaža marihuane u  Makarskoj

PU SD

Na otoku Visu je u Pliskom polju pronađena plantaža na kojoj je bilo zasađeno 24 stabljike indijske konoplje visine od 115 do 165 centimetara, a inače ih redovito pronalaze u Dalmatinskoj zagori. Također, u okolici Zadra, u Smilčiću je zabilježen slučaj sadnje indijske konoplje koju je vlasnik lažno predstavljao kao industrijsku konoplju.

Policija je među legalnim biljkama pronašla 7700 stabljiki ilegalnih tj. indijske konoplje. Procjenama je utvrđeno kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila 8,8 tona marihuane, priopćili su tada iz PU zadarske.

Na širem đurđevačkom području je, pak, pretragom zemljišne parcele osumnjičenog vlasnika pronađeno i oduzeto 1230 komada stabljike indijske konoplje. Ilegalne poljoprivrednike na otvorenom policija gotovo u pravilu uvreba kada idu zalijevati biljke.

Vanjski uzgoj je jeftiniji od unutarnjeg jer se ne mora kupovati oprema kojom se oponašaju klimatski uvjeti i svjetlost, a kod njega je moguće i uzgojiti biljke na puno većoj površini. Stoga, bez obzira na veći rizik, na ruralnim područjima marihuana je jedna od glavnih kultura na zabačenim i skrivenim parcelama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:33