stdClass Object ( [id] => 1052516 [title] => On je najarogantniji sudac Engleske: razbacuje se kartonima, vrijeđa kolege i slavi golove, a u slobodno vrijeme nosi palice na ženskim golf turnirima [alias] => on-je-najarogantniji-sudac-engleske-razbacuje-se-kartonima-vrijeda-kolege-i-slavi-golove-a-u-slobodno-vrijeme-nosi-palice-na-zenskim-golf-turnirima [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Često se kaže da je u nogometu najbolji sudac onaj koji je na terenu „nevidljiv” i o kojem se ne priča nakon utakmice, ali junak ove priče se iz tjedna u tjedan trudi biti što više u centru pažnje te je poznat kao jedna od najkomičnijih i najbizarnijih pojava na nogometnim terenima.

Riječ je o Englezu Mikeu Deanu koji je na Otoku, ali i u ostatku Europe postao poznat po raznoraznim „ispadima” na terenu.

Dean je rođen 2. lipnja 1968. u Wirralu, gradu udaljenom desetak kilometara od Liverpoola, a suditi je počeo 1985. Od suđenja po nižim ligama nije mogao živjeti, stoga je balansirao između toga i posla u tvornici za preradu piletine.

- Radio sam tamo 14 ili 15 godina, od čega sam četiri-pet godina paralelno sudio u profesionalnim ligama. Bilo mi je teško jer sam se morao ustati u pet ujutro da bih stigao na posao u šest. S poslom bih završio u 14 sati, došao kući, uzeo torbu i išao suditi utakmicu. Došao bih kući tek oko dva ujutro i onda se opet sutra probudio u pet ujutro – opisao je Dean kako je to izgledalo dok još nije bio u elitnom društvu.

A posao u tvornici za preradu piletine nije mu bio nimalo lagan, jer se, kako sam kaže, znalo dogoditi da se u njegovoj smjeni ubije 140 tisuća pilića.

- Prvo sam radio na katu na kojem smo bili zaduženi za čišćenje iznutrica pilića, a potom sam napredovao do voditelja grupe koja ih je morala ubijati – rekao je jednom prilikom.

---

image
AFP
---

Razbacivanje crvenim kartonima

Dean je 1997. počeo suditi u profesionalnim ligama (2., 3. i 4. liga), a 2000. godine zaradio je promociju u Premier ligu. Iako je tamo krenuo „polagano”, 2001. godina označila je početak onoga po čemu će ovaj neobični sudac postati najpoznatiji – dijeljenje crvenih kartona.

Prvo isključenje u svojoj karijeri Dean je dodijelio Nolbertu Solanu iz Newcastlea, a već drugi crveni karton pokazao je u malo neobičnim okolnostima. Naime, Charltonov Steve Brown zaustavio je loptu rukom te se ozlijedio u padu. Iako je njegova ozljeda zahtijevala liječničku intervenciju te je na kraju morao biti iznesen s terena, to nije spriječilo Deana da mu pokaže crveni karton dok je bio na nosilima. A da bi ostao vjeran sebi, Dean je na istoj toj utakmici isključio još jednog igrača, ovoga puta Leicesterovog Juniora Lewisa.

Deanova „opsjednutost” isključenjima dovela ga je do toga da je u travnju 2019. pokazao svoj jubilarni 100. crveni karton, što je na površinu izvuklo nekoliko nevjerojatnih podataka.

---

image
AFP
---

Sljedeći premierligaški sudac s najvećim brojem dodijeljenih isključenja u tom trenutku je imao 67 crvenih kartona u svojoj karijeri, dok nijedna ekipa iz elitnog razreda engleskog nogometa nije došla do 100 isključenja u nešto manje od 27 godina Premier lige. Najbliži Deanovoj brojci tada je bio Everton sa 93 isključenja.

U sezoni 2018/19. u kojoj je i došao do navedenog podviga, Dean je podijelio ukupno 129 žutih kartona (najviše u ligi) i nevjerojatnih 10 crvenih (također najviše u ligi) u samo 29 utakmica koje je sudio. Samo za usporedbu, sljedeći na ljestvici je bio Michael Oliver koji je u 30 utakmica pokazao 83 žuta i sedam crvenih kartona, dok je Jonathan Moss još jedini sudac koji je pokazao više od tri crvena u sezoni (on ih je pokazao pet).

Zanimljiv je i podatak da je primjerice Ashley Young u svojoj karijeri zaradio četiri crvena kartona, od čega dva u Premier ligi. Pogađate, oba mu je pokazao Mike Dean.

Razumljivo je da kada dijeliš toliko crvenih kartona moraš ponekad i pogriješiti, pa se tako Dean našao u središtu nekoliko spornih trenutaka. U rujnu 2015. pokazao je crveni karton Arsenalovom Gabrielu u utakmici protiv Chelseaja, iako je Diego Costa prvo napravio prekršaj na Koscielnyju, a zatim nekoliko minuta provocirao brazilskog stopera. Navijači Arsenala nakon te utakmice pokrenuli su peticiju s kojom su željeli spriječiti da Mike Dean više sudi njihove utakmice te je u tjedan dana sakupljeno gotovo 100 tisuća potpisa. Engleski nogometni savez na posljetku je ukinuo crveni karton Gabrielu i kaznio Costu s tri utakmice neigranja.

---

image
AFP
---

Slična situacija dogodila se i u siječnju 2017. West Hamov Sofiane Feghouli našao se u duelu s Unitedovim Philom Jonesom, a kada se branič Crvenih vragova bacio na tlo i počeo previjati od bolova, Dean je Feghouliju pokazao crveni karton. Problem je bio u tome što se na snimci jasno vidjelo da je Jones bio taj koji je napravio opasan start te je Savez i nakon te utakmice poništio crveni karton igraču kojeg je Dean isključio. No to je bila slaba utjeha West Hamu koji je taj susret igrao s igračem manje od 15. minute te je na kraju bio poražen.

Voli slaviti pogotke na utakmicama na kojima sudi, ali i vrijeđati kolege s tribina

Ali Dean nije poznat samo po dijeljenju crvenih kartona, on također okupira pažnju gledatelja svojim teatralnim pokretima za vrijeme utakmice, izuzetno arogantnom stavu i – slavljenju pogodaka na susretima koje sudi.

Iako u pitanju nije sasvim izoliran slučaj, javnosti će biti najpoznatija situacija s utakmice Tottenhama i Aston Ville iz 2015. godine. Dean je pustio prednost za Spurse, a kada je Moussa Dembele u nastavku akcije postigao pogodak Dean je prvo oduševljeno počeo trčati s rukama u zraku te frenetično pokazivati na centar, očigledno oduševljen razvojem događaja.

- Ne bih rekao da je to bila proslava pogotka, slavio sam što je ekipa iskoristila prednost. Malo sam se zanio taj dan, ali bio je prekršaj, a ja sam pustio prednost. Vjerojatno nisam smio podići ruke u zrak, ali ispalo je baš dobro – opravdao je Dean kasnije svoju proslavu.

---

image
AFP
---

Da ga atmosfera zna ponijeti i da voli proslave Dean je pokazao i u legendarnom susretu Manchester Cityja i QPR-a 2012. u kojem su „građani” došli do naslova u dramatičnoj završnici. Kada je Aguero duboko u sudačkoj nadoknadi pogodio za konačnih 3:2, Dean se u punom sprintu zatrčao prema Cityjevim igračima koji su slavili pogodak, iz do sada nepoznatih razloga.

No da ne biste mislili da je pristran, na internetu se može naći gomila snimki na kojima je Dean vidno frustriran nakon što momčad nije iskoristila prednost koju im je on omogućio, bez obzira o kojoj ekipi se radilo.

Dean definitivno ne navija za Tottenham ili Manchester City, već je žestoki navijač Tranmere Roversa. Koliko žestok? Pa dovoljno da većinu utakmice provede na nogama i obično bude najglasniji u vrijeđanju suca utakmice.

- Istina je, znam pjevati pogrdne pjesme protiv suca za vrijeme utakmica. Kada gledam utakmicu, gledam je kao navijač i potpuno se izgubim – priznaje Dean.

A priznaje i da zna biti arogantan na utakmicama, što je konstatacija koju je izrekao vjerojatno svatko tko je imao prilike upoznati Mikea Deana i njegove navike. Posljednje Deanovo isključenje koje je naišlo na kritike javnosti bilo je ono Slavena Bilića na poluvremenu utakmice između njegovog WBA i Evertona.

---

image
AFP
---

Hrvatski trener došao se na poluvremenu žaliti Deanu zbog toga što je isključio njegovog igrača Gibbsa zbog udaranja Jamesa Rodrigueza, a ovaj je bez puno strpljenja i njemu pokazao crveni karton. Keith Hackett, bivši premierligaški sudac i bivši direktor engleske Udruge profesionalnih sudaca, tada je optužio Deana za arogantno ponašanje, a nedugo zatim stigla je kritika na njegov račun i od Gabriela Agbonlahora, bivšeg engleskog reprezentativca.

Gostujući na talkSPORT-u Agbonlahor je oštro napao suca:

- Mike Dean je najarogantnija budala koju ćete ikad upoznati. Ne samo na terenu, već i u privatnom životu. Nikada nisam upoznao nikoga poput njega, a to će vam potvrditi svaki igrač kojem je on sudio. Pokušaš li pričati s njim na terenu on će ti reći da se izgubiš i da mu se ne obraćaš – rekao je bivši napadač Aston Ville i zaključio da Deana netko treba „pregledati”.

No Dean prihvaća sebe kakav je i ne želi se mijenjati, a svojim pogreškama se ne zamara jer smatra da svi griješe, pa zašto ne bi mogao i on.

Svoje slobodno vrijeme danas uglavnom troši na igranje golfa sa svojom suprugom i kao caddy na ženskim golf turnirima. Da, dobro ste pročitali, Mike Dean u slobodno vrijeme nosi palice na ženskim golf turnirima.

- Uključio sam se u ženski golf prije pet-šest godina. Poslao sam e-mail nekim ljudima i pitao ih mogu li mi ikako srediti posao na ženskom touru. Srećom, uspjeli su i sada sudjelujem ne nekoliko turnira godišnje, koliko mi vrijeme dopusti – rekao je Dean.

---

---

Neobičnost ovog čovjeka zaista nema granica, ali da nije ovakvih ličnosti život bi vjerojatno bio dosadan. Doduše, utakmice Premier lige bi svejedno bile zanimljive same po sebi, ali Deanova teatralnost, bizarno ponašanje i beskrupulozno razbacivanje kartonima zasigurno će nam nedostajati jednom kada ode u mirovinu.

A tko zna na što će onda trošiti svoje slobodno vrijeme...

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => teatralni čudak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => teatralni čudak 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-22 09:16:12 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-22 19:03:28 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2020-10-22 19:03:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/22\/15055014.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/22\/14724054.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/22\/15055008.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/22\/15055010.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/22\/15055012.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/22\/15055016.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x613","k_15055014_1280.jpg":"1280x1280","k_15055014_1024.jpg":"1024x1024","k_15055014_640.jpg":"640x640","k_15055014_480.jpg":"480x480","k_15055014_340.jpg":"340x340","k_15055014_220.jpg":"220x220","o_15055014_1280.jpg":"1280x766","o_15055014_1024.jpg":"1024x613","o_15055014_640.jpg":"640x383","o_15055014_480.jpg":"480x287","o_15055014_340.jpg":"340x203","o_15055014_220.jpg":"220x131","h_15055014_1280.jpg":"1280x854","h_15055014_1024.jpg":"1024x683","h_15055014_640.jpg":"640x427","h_15055014_480.jpg":"480x320","h_15055014_340.jpg":"340x227","h_15055014_220.jpg":"220x147","pp_15055014_1280.jpg":"1006x1280","pp_15055014_1024.jpg":"805x1024","pp_15055014_640.jpg":"503x640","pp_15055014_480.jpg":"377x480","pp_15055014_340.jpg":"267x340","pp_15055014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14724054_1280.jpg":"1280x1280","k_14724054_1024.jpg":"1024x1024","k_14724054_640.jpg":"640x640","k_14724054_480.jpg":"480x480","k_14724054_340.jpg":"340x340","k_14724054_220.jpg":"220x220","o_14724054_1280.jpg":"1280x853","o_14724054_1024.jpg":"1024x682","o_14724054_640.jpg":"640x426","o_14724054_480.jpg":"480x320","o_14724054_340.jpg":"340x226","o_14724054_220.jpg":"220x146","h_14724054_1280.jpg":"1280x854","h_14724054_1024.jpg":"1024x683","h_14724054_640.jpg":"640x427","h_14724054_480.jpg":"480x320","h_14724054_340.jpg":"340x227","h_14724054_220.jpg":"220x147","pp_14724054_1280.jpg":"1006x1280","pp_14724054_1024.jpg":"805x1024","pp_14724054_640.jpg":"503x640","pp_14724054_480.jpg":"377x480","pp_14724054_340.jpg":"267x340","pp_14724054_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","k_15055008_1280.jpg":"1280x1280","k_15055008_1024.jpg":"1024x1024","k_15055008_640.jpg":"640x640","k_15055008_480.jpg":"480x480","k_15055008_340.jpg":"340x340","k_15055008_220.jpg":"220x220","o_15055008_1280.jpg":"1280x852","o_15055008_1024.jpg":"1024x682","o_15055008_640.jpg":"640x426","o_15055008_480.jpg":"480x319","o_15055008_340.jpg":"340x226","o_15055008_220.jpg":"220x146","h_15055008_1280.jpg":"1280x854","h_15055008_1024.jpg":"1024x683","h_15055008_640.jpg":"640x427","h_15055008_480.jpg":"480x320","h_15055008_340.jpg":"340x227","h_15055008_220.jpg":"220x147","pp_15055008_1280.jpg":"1006x1280","pp_15055008_1024.jpg":"805x1024","pp_15055008_640.jpg":"503x640","pp_15055008_480.jpg":"377x480","pp_15055008_340.jpg":"267x340","pp_15055008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x772","k_15055010_1280.jpg":"1280x1280","k_15055010_1024.jpg":"1024x1024","k_15055010_640.jpg":"640x640","k_15055010_480.jpg":"480x480","k_15055010_340.jpg":"340x340","k_15055010_220.jpg":"220x220","o_15055010_1280.jpg":"1280x965","o_15055010_1024.jpg":"1024x772","o_15055010_640.jpg":"640x482","o_15055010_480.jpg":"480x361","o_15055010_340.jpg":"340x256","o_15055010_220.jpg":"220x165","h_15055010_1280.jpg":"1280x854","h_15055010_1024.jpg":"1024x683","h_15055010_640.jpg":"640x427","h_15055010_480.jpg":"480x320","h_15055010_340.jpg":"340x227","h_15055010_220.jpg":"220x147","pp_15055010_1280.jpg":"1006x1280","pp_15055010_1024.jpg":"805x1024","pp_15055010_640.jpg":"503x640","pp_15055010_480.jpg":"377x480","pp_15055010_340.jpg":"267x340","pp_15055010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x672","k_15055012_1280.jpg":"1280x1280","k_15055012_1024.jpg":"1024x1024","k_15055012_640.jpg":"640x640","k_15055012_480.jpg":"480x480","k_15055012_340.jpg":"340x340","k_15055012_220.jpg":"220x220","o_15055012_1280.jpg":"1280x840","o_15055012_1024.jpg":"1024x672","o_15055012_640.jpg":"640x420","o_15055012_480.jpg":"480x315","o_15055012_340.jpg":"340x223","o_15055012_220.jpg":"220x144","h_15055012_1280.jpg":"1280x854","h_15055012_1024.jpg":"1024x683","h_15055012_640.jpg":"640x427","h_15055012_480.jpg":"480x320","h_15055012_340.jpg":"340x227","h_15055012_220.jpg":"220x147","pp_15055012_1280.jpg":"1006x1280","pp_15055012_1024.jpg":"805x1024","pp_15055012_640.jpg":"503x640","pp_15055012_480.jpg":"377x480","pp_15055012_340.jpg":"267x340","pp_15055012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x644","k_15055016_1280.jpg":"1280x1280","k_15055016_1024.jpg":"1024x1024","k_15055016_640.jpg":"640x640","k_15055016_480.jpg":"480x480","k_15055016_340.jpg":"340x340","k_15055016_220.jpg":"220x220","o_15055016_1280.jpg":"1280x805","o_15055016_1024.jpg":"1024x644","o_15055016_640.jpg":"640x402","o_15055016_480.jpg":"480x301","o_15055016_340.jpg":"340x213","o_15055016_220.jpg":"220x138","h_15055016_1280.jpg":"1280x854","h_15055016_1024.jpg":"1024x683","h_15055016_640.jpg":"640x427","h_15055016_480.jpg":"480x320","h_15055016_340.jpg":"340x227","h_15055016_220.jpg":"220x147","pp_15055016_1280.jpg":"1006x1280","pp_15055016_1024.jpg":"805x1024","pp_15055016_640.jpg":"503x640","pp_15055016_480.jpg":"377x480","pp_15055016_340.jpg":"267x340","pp_15055016_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38399889 Threads: 3 Questions: 7098157167 Slow queries: 3300483 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608352818 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/on-je-najarogantniji-sudac-engleske-razbacuje-se-kartonima-vrijeda-kolege-i-slavi-golove-a-u-slobodno-vrijeme-nosi-palice-na-zenskim-golf-turnirima-1052516 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/on-je-najarogantniji-sudac-engleske-razbacuje-se-kartonima-vrijeda-kolege-i-slavi-golove-a-u-slobodno-vrijeme-nosi-palice-na-zenskim-golf-turnirima-1052516?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 461929 [name] => Mike Dean [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mike-dean [link] => /tag/mike-dean ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => teatralni čudak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => On je najarogantniji sudac Engleske: razbacuje se kartonima, vrijeđa kolege i slavi golove, a u slobodno vrijeme nosi palice na ženskim golf turnirima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/22/15055014.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/22/15055014.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/22/14724054.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/22/15055008.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/22/15055010.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/22/15055012.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/22/15055016.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Često se kaže da je u nogometu najbolji sudac onaj koji je na terenu „nevidljiv” i o kojem se ne priča nakon utakmice, ali junak ove priče se iz tjedna u tjedan trudi biti što više u centru pažnje te je poznat kao jedna od najkomičnijih i najbizarnijih pojava na nogometnim terenima.

Riječ je o Englezu Mikeu Deanu koji je na Otoku, ali i u ostatku Europe postao poznat po raznoraznim „ispadima” na terenu.

Dean je rođen 2. lipnja 1968. u Wirralu, gradu udaljenom desetak kilometara od Liverpoola, a suditi je počeo 1985. Od suđenja po nižim ligama nije mogao živjeti, stoga je balansirao između toga i posla u tvornici za preradu piletine.

- Radio sam tamo 14 ili 15 godina, od čega sam četiri-pet godina paralelno sudio u profesionalnim ligama. Bilo mi je teško jer sam se morao ustati u pet ujutro da bih stigao na posao u šest. S poslom bih završio u 14 sati, došao kući, uzeo torbu i išao suditi utakmicu. Došao bih kući tek oko dva ujutro i onda se opet sutra probudio u pet ujutro – opisao je Dean kako je to izgledalo dok još nije bio u elitnom društvu.

A posao u tvornici za preradu piletine nije mu bio nimalo lagan, jer se, kako sam kaže, znalo dogoditi da se u njegovoj smjeni ubije 140 tisuća pilića.

- Prvo sam radio na katu na kojem smo bili zaduženi za čišćenje iznutrica pilića, a potom sam napredovao do voditelja grupe koja ih je morala ubijati – rekao je jednom prilikom.

---

image
AFP
---

Razbacivanje crvenim kartonima

Dean je 1997. počeo suditi u profesionalnim ligama (2., 3. i 4. liga), a 2000. godine zaradio je promociju u Premier ligu. Iako je tamo krenuo „polagano”, 2001. godina označila je početak onoga po čemu će ovaj neobični sudac postati najpoznatiji – dijeljenje crvenih kartona.

Prvo isključenje u svojoj karijeri Dean je dodijelio Nolbertu Solanu iz Newcastlea, a već drugi crveni karton pokazao je u malo neobičnim okolnostima. Naime, Charltonov Steve Brown zaustavio je loptu rukom te se ozlijedio u padu. Iako je njegova ozljeda zahtijevala liječničku intervenciju te je na kraju morao biti iznesen s terena, to nije spriječilo Deana da mu pokaže crveni karton dok je bio na nosilima. A da bi ostao vjeran sebi, Dean je na istoj toj utakmici isključio još jednog igrača, ovoga puta Leicesterovog Juniora Lewisa.

Deanova „opsjednutost” isključenjima dovela ga je do toga da je u travnju 2019. pokazao svoj jubilarni 100. crveni karton, što je na površinu izvuklo nekoliko nevjerojatnih podataka.

---

image
AFP
---

Sljedeći premierligaški sudac s najvećim brojem dodijeljenih isključenja u tom trenutku je imao 67 crvenih kartona u svojoj karijeri, dok nijedna ekipa iz elitnog razreda engleskog nogometa nije došla do 100 isključenja u nešto manje od 27 godina Premier lige. Najbliži Deanovoj brojci tada je bio Everton sa 93 isključenja.

U sezoni 2018/19. u kojoj je i došao do navedenog podviga, Dean je podijelio ukupno 129 žutih kartona (najviše u ligi) i nevjerojatnih 10 crvenih (također najviše u ligi) u samo 29 utakmica koje je sudio. Samo za usporedbu, sljedeći na ljestvici je bio Michael Oliver koji je u 30 utakmica pokazao 83 žuta i sedam crvenih kartona, dok je Jonathan Moss još jedini sudac koji je pokazao više od tri crvena u sezoni (on ih je pokazao pet).

Zanimljiv je i podatak da je primjerice Ashley Young u svojoj karijeri zaradio četiri crvena kartona, od čega dva u Premier ligi. Pogađate, oba mu je pokazao Mike Dean.

Razumljivo je da kada dijeliš toliko crvenih kartona moraš ponekad i pogriješiti, pa se tako Dean našao u središtu nekoliko spornih trenutaka. U rujnu 2015. pokazao je crveni karton Arsenalovom Gabrielu u utakmici protiv Chelseaja, iako je Diego Costa prvo napravio prekršaj na Koscielnyju, a zatim nekoliko minuta provocirao brazilskog stopera. Navijači Arsenala nakon te utakmice pokrenuli su peticiju s kojom su željeli spriječiti da Mike Dean više sudi njihove utakmice te je u tjedan dana sakupljeno gotovo 100 tisuća potpisa. Engleski nogometni savez na posljetku je ukinuo crveni karton Gabrielu i kaznio Costu s tri utakmice neigranja.

---

image
AFP
---

Slična situacija dogodila se i u siječnju 2017. West Hamov Sofiane Feghouli našao se u duelu s Unitedovim Philom Jonesom, a kada se branič Crvenih vragova bacio na tlo i počeo previjati od bolova, Dean je Feghouliju pokazao crveni karton. Problem je bio u tome što se na snimci jasno vidjelo da je Jones bio taj koji je napravio opasan start te je Savez i nakon te utakmice poništio crveni karton igraču kojeg je Dean isključio. No to je bila slaba utjeha West Hamu koji je taj susret igrao s igračem manje od 15. minute te je na kraju bio poražen.

Voli slaviti pogotke na utakmicama na kojima sudi, ali i vrijeđati kolege s tribina

Ali Dean nije poznat samo po dijeljenju crvenih kartona, on također okupira pažnju gledatelja svojim teatralnim pokretima za vrijeme utakmice, izuzetno arogantnom stavu i – slavljenju pogodaka na susretima koje sudi.

Iako u pitanju nije sasvim izoliran slučaj, javnosti će biti najpoznatija situacija s utakmice Tottenhama i Aston Ville iz 2015. godine. Dean je pustio prednost za Spurse, a kada je Moussa Dembele u nastavku akcije postigao pogodak Dean je prvo oduševljeno počeo trčati s rukama u zraku te frenetično pokazivati na centar, očigledno oduševljen razvojem događaja.

- Ne bih rekao da je to bila proslava pogotka, slavio sam što je ekipa iskoristila prednost. Malo sam se zanio taj dan, ali bio je prekršaj, a ja sam pustio prednost. Vjerojatno nisam smio podići ruke u zrak, ali ispalo je baš dobro – opravdao je Dean kasnije svoju proslavu.

---

image
AFP
---

Da ga atmosfera zna ponijeti i da voli proslave Dean je pokazao i u legendarnom susretu Manchester Cityja i QPR-a 2012. u kojem su „građani” došli do naslova u dramatičnoj završnici. Kada je Aguero duboko u sudačkoj nadoknadi pogodio za konačnih 3:2, Dean se u punom sprintu zatrčao prema Cityjevim igračima koji su slavili pogodak, iz do sada nepoznatih razloga.

No da ne biste mislili da je pristran, na internetu se može naći gomila snimki na kojima je Dean vidno frustriran nakon što momčad nije iskoristila prednost koju im je on omogućio, bez obzira o kojoj ekipi se radilo.

Dean definitivno ne navija za Tottenham ili Manchester City, već je žestoki navijač Tranmere Roversa. Koliko žestok? Pa dovoljno da većinu utakmice provede na nogama i obično bude najglasniji u vrijeđanju suca utakmice.

- Istina je, znam pjevati pogrdne pjesme protiv suca za vrijeme utakmica. Kada gledam utakmicu, gledam je kao navijač i potpuno se izgubim – priznaje Dean.

A priznaje i da zna biti arogantan na utakmicama, što je konstatacija koju je izrekao vjerojatno svatko tko je imao prilike upoznati Mikea Deana i njegove navike. Posljednje Deanovo isključenje koje je naišlo na kritike javnosti bilo je ono Slavena Bilića na poluvremenu utakmice između njegovog WBA i Evertona.

---

image
AFP
---

Hrvatski trener došao se na poluvremenu žaliti Deanu zbog toga što je isključio njegovog igrača Gibbsa zbog udaranja Jamesa Rodrigueza, a ovaj je bez puno strpljenja i njemu pokazao crveni karton. Keith Hackett, bivši premierligaški sudac i bivši direktor engleske Udruge profesionalnih sudaca, tada je optužio Deana za arogantno ponašanje, a nedugo zatim stigla je kritika na njegov račun i od Gabriela Agbonlahora, bivšeg engleskog reprezentativca.

Gostujući na talkSPORT-u Agbonlahor je oštro napao suca:

- Mike Dean je najarogantnija budala koju ćete ikad upoznati. Ne samo na terenu, već i u privatnom životu. Nikada nisam upoznao nikoga poput njega, a to će vam potvrditi svaki igrač kojem je on sudio. Pokušaš li pričati s njim na terenu on će ti reći da se izgubiš i da mu se ne obraćaš – rekao je bivši napadač Aston Ville i zaključio da Deana netko treba „pregledati”.

No Dean prihvaća sebe kakav je i ne želi se mijenjati, a svojim pogreškama se ne zamara jer smatra da svi griješe, pa zašto ne bi mogao i on.

Svoje slobodno vrijeme danas uglavnom troši na igranje golfa sa svojom suprugom i kao caddy na ženskim golf turnirima. Da, dobro ste pročitali, Mike Dean u slobodno vrijeme nosi palice na ženskim golf turnirima.

- Uključio sam se u ženski golf prije pet-šest godina. Poslao sam e-mail nekim ljudima i pitao ih mogu li mi ikako srediti posao na ženskom touru. Srećom, uspjeli su i sada sudjelujem ne nekoliko turnira godišnje, koliko mi vrijeme dopusti – rekao je Dean.

---

---

Neobičnost ovog čovjeka zaista nema granica, ali da nije ovakvih ličnosti život bi vjerojatno bio dosadan. Doduše, utakmice Premier lige bi svejedno bile zanimljive same po sebi, ali Deanova teatralnost, bizarno ponašanje i beskrupulozno razbacivanje kartonima zasigurno će nam nedostajati jednom kada ode u mirovinu.

A tko zna na što će onda trošiti svoje slobodno vrijeme...

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/on-je-najarogantniji-sudac-engleske-razbacuje-se-kartonima-vrijeda-kolege-i-slavi-golove-a-u-slobodno-vrijeme-nosi-palice-na-zenskim-golf-turnirima-1052516 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ee6fc487f110b81a00c4a28f34fd91b5887ab31 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=On+je+najarogantniji+sudac+Engleske%3A+razbacuje+se+kartonima%2C+vrije%C4%91a+kolege+i+slavi+golove%2C+a+u+slobodno+vrijeme+nosi+palice+na+%C5%BEenskim+golf+turnirima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fon-je-najarogantniji-sudac-engleske-razbacuje-se-kartonima-vrijeda-kolege-i-slavi-golove-a-u-slobodno-vrijeme-nosi-palice-na-zenskim-golf-turnirima-1052516 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fon-je-najarogantniji-sudac-engleske-razbacuje-se-kartonima-vrijeda-kolege-i-slavi-golove-a-u-slobodno-vrijeme-nosi-palice-na-zenskim-golf-turnirima-1052516 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => teatralni čudak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Više od sportateatralni čudak

On je najarogantniji sudac Engleske: razbacuje se kartonima, vrijeđa kolege i slavi golove, a u slobodno vrijeme nosi palice na ženskim golf turnirima

22. listopada 2020. - 21:03

Često se kaže da je u nogometu najbolji sudac onaj koji je na terenu „nevidljiv” i o kojem se ne priča nakon utakmice, ali junak ove priče se iz tjedna u tjedan trudi biti što više u centru pažnje te je poznat kao jedna od najkomičnijih i najbizarnijih pojava na nogometnim terenima.

Riječ je o Englezu Mikeu Deanu koji je na Otoku, ali i u ostatku Europe postao poznat po raznoraznim „ispadima” na terenu.

Dean je rođen 2. lipnja 1968. u Wirralu, gradu udaljenom desetak kilometara od Liverpoola, a suditi je počeo 1985. Od suđenja po nižim ligama nije mogao živjeti, stoga je balansirao između toga i posla u tvornici za preradu piletine.

- Radio sam tamo 14 ili 15 godina, od čega sam četiri-pet godina paralelno sudio u profesionalnim ligama. Bilo mi je teško jer sam se mo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:10