StoryEditorOCM
HajdukFali pola momčadi

Hajduk bez čak sedmorice u Osijeku, evo tko bi ih trebao mijenjati, očekuje se Brekalov debi

31. siječnja 2024. - 11:09

Poraz Hajduka od Rijeke na Poljudu ponovno je pokazao kako je Split svjetski fenomen, grad u kojem je najkraći put od euforije do depresije (i obrnuto). U tome smo valjda mi Splićani svjetski rekorderi. A pored bodova i prvog mjesta u jadranskom derbiju Hajduk je ostao i bez niza igrača za subotnji derbi s Osijekom na Opus Areni (17.30 sati, prijenos MaxSport 1). U Slavoniji će ‘bijeli‘ biti bez čak sedmorice!

Zbog ozljede gležnja će Marko Livaja s travnjaka prema prvim procjenama izbivati tri tjedna. A zbog trećih žutih kartona na gostovanju u Slavoniji pravo nastupa nemaju ni Niko Sigur i Emir Sahiti. Otprije su već na listi ozlijeđenih Ivan Perišić, Dario Melnjak i Ferro. A zbog sudjelovanja na Afričkom kupu nacija s domaćinom turnira Obalom Bjelokosti nema ni Ismaela Dialla. Sedam bitnih igrača nije u kadru za susret u Osijeku. Uz to su ozljede na utakmici s Rijekom zaradili i pričuvni Hajdukov lijevi bočni Fahd Moufi, zatim i Rokas Pukštas, ali s njima bi do subote sve trebalo biti u redu.

Livaja je šepajući napustio travnjak prije početka duge sudačke nadoknade na Poljudu (11 minuta je podigao četvrti sudac). Nije mogao sam do klupe otići Livaja, morali su mu pomagati Hajdukov liječnik i fizioterapeut. Očekuje se kako bi na poziciju Livaje trebao uskočiti Nikola Kalinić. Uostalom, zbog toga se i vratio, da pomogne Hajduku u pokušaju osvajanja naslova prvaka, pomogne Livaji. Međutim, izvjesno je da Kalinić nije spreman za svih 90 minuta. Možda za 60-70 minuta ili poluvrijeme. Ipak je iza njega pola godine stanke kada uopće nije igrao nogomet. Ne smije se riskirati da Hajduk zbog ozljede ostane i bez njega. No, tu je i Aleksandar Trajkovski koji može igrati u napadu i na krilu. Kada jesenas nije bilo Livaje protiv Rudeša startao je Trajkovski i – zabio. Stoga tu očekujemo ‘štafetu‘. Nismo zaboravili ni mladog Filipa Čuića koji čeka šansu kao zapeta puška.

image


 

Vojko Bašić/Cropix

Ukupno su u jadranskom derbiju igrači Hajduka zaradili čak šest žutih kartona (Rijekini četiri). Uz Sigura i Sahitija, još su od ‘žutice‘ oboljeli i Mihael Žaper, Filip Uremović, Anthony Kalik i Nikola Kalinić. Najbolniji je onaj koji je zaradio pretjerano nervozni Sahiti. Nije se složio s jednom odlukom suca Patrika Kolarića. Žestoko je Sahiti prosvjedovao. Kolarić je to tolerirao. A onda je Sahiti bacanjem lopte izvan terena pretjerao i Kolarić ga je sankcionirao. To je nešto s čime bi se trebao pozabaviti stručni stožer ‘bijelih‘ na čelu s trenerom Mislavom Karoglanom. Neovisno o tenzijama i važnosti utakmice, igrač Hajduka kojem prijeti utakmica pauze, i to u derbiju, jednostavno ne smije na takav način zaraditi žuti karton čak i da je u pravu.

Očekuje se kako bi Sahitija mogao zamijeniti Josip Brekalo kojeg je Hajduk u ponedjeljak i službeno objavio kao svog novog igrača. Igrač Fiorentine na posudbi u Hajduku (do kraja sezone) imat će pravo nastupa. U tom bi scenariju najveći problem mogla biti neuigranost s ostatkom momčadi. Barem za početak da uđe u drugom poluvremenu, ako zbog kasnog priključivanja momčadi možda neće startati. Moguća rješenja su svakako također Yassine Benrahou kao izglednija opcija, Aleksandar Trajkovski, odnosno Leon Dajaku. Benrahou je gotovo stalno među 16 igrača koji igraju, kao starter ili ulascima s klupe. Trajkovski je to znao igrati više puta. Neobičan je slučaj Dajakua. Nikako da uhvati konstantu, a kada se manje očekuje osvane u prvih 11.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Umjesto Sigura najlogičnije je da se na desnom boku od prve minute reaktivira Dino Mikanović. Tako bi Moufi i dalje mogao pokrivati lijevi bok. Moufi je zaradio udarac, ali s njim bi sve trebalo biti u redu. Za Osijek bi trebao biti spreman. Moufi je i dalje vjerojatni Hajdukov pričuvni lijevi bočni, s obzirom da je Obala Bjelokosti čiji član je Diallo prošla dalje na Afričkom kupu nacija. Diallo još nije odigrao niti minutu na turniru, ali i dalje je daleko od Hrvatske i još neko vrijeme Karoglan na njega neće moći računati.

Kombinacija je i da se Moufi vrati na desnu stranu, a da lijevu pokriju ljevaci stoperi Dominik Prpić ili nešto iskusniji Josip Elez, kao defanzivna kombinacija. Obojica to mogu odraditi. Ako je mladi Šimun Hrgović nedovoljno iskusan da se baci u vatru u jadranskom derbiju, onda po svemu slično vrijedi i za onaj u Osijeku. A opet, evidentno je bilo da je Hajduku curilo na toj strani. Na lijevu stranu bi u nekom manje izglednom scenariju mogao Filip Krovinović. Onda bi se mogle dogoditi rošade/promjene u vezi i na krilima.

image
Tom Dubravec/Cropix

Što se pak Pukštasa tiče on je u sudaru glavama na utakmici zaradio posjekotinu na glavi. Obilno je krvario. Mijenjali su se zavoji, ali nije bilo pomoći. Samo mu je to remetilo ritam. Na koncu je zaradio punata koliko ih je skupio Rudeš u cijeloj dosadašnjoj sezoni - četiri. U međuvremenu mu se dogodio i smrtni slučaj u obitelji. Otišao je u Litvu na sahranu djedu, ali Rokas se očekuje već na treningu u srijedu i na travnjaku osječke Opus Arene u subotu.

Mogući sastav Hajduka: Lučić – Mikanović, Uremović, Šarlija, Moufi – Pukštas, Žaper – Brekalo, Krovinović, Kleinheisler – N. Kalinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:49