Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SplitSVE PO PROPISIMA

Splićanka se bori za djedovinu iznad Žrnovnice: Čovjek je na mojoj parceli, bez vlasničkog lista, izgradio i legalizirao kuću i sad mu dovode struju!

Piše Tanja Gattin
21. veljače 2020. - 10:32
'Sve sam prijavila i Energetskoj regulatornoj agenciji', ističe GruicaJakov Prkić/HANZA MEDIA

Nekoliko obitelji koje žive na predjelu Privor u Žrnovnici gotovo pola dana bili su potpuno prometno odsječeni.

Uzrok tome bio je kamion “Hrvatske elektroprivrede” (HEP) koji je “zapeo” na uskom makadamskom putu koji je stanovnicima tog dijela južnih padina Mosora jedina veza sa svijetom.

No, naši sugovornici otkrivaju zanimljivu priču koja se krije u pozadini cijelog slučaja.

Splićanka Mladenka Gruica, naime, tvrdi da su radnici državne tvrtke krenuli na zapadni dio Privora kako bi na elektroenergetsku mrežu spojili kuću koju je na njezinu poljoprivrednom zemljištu, i to bez “papira”, izgradio Miroslav Muštra, s kojim je zbog toga u sudskom sporu koji traje već šestu godinu.

U međuvremenu je, veli, Grad u postupku legalizacije ozakonio taj stambeni objekt.

Kako u Lijepoj našoj ne čudi što sve naši zakoni omogućuju, za komentar nesvakidašnje imovinsko-pravne situacije smo upitali odvjetnike.

– Itekako je moguće da je legalizirana kuća koja je izgrađena na zemljištu koje je upisano na drugu osobu, jer se u postupku legalizacije ne traži vlasnički list – kazao nam je Mladen Parčina.

Znači li to da netko bez ikakve suglasnosti može na parceli koja ima živuće vlasnike, izgraditi i legalizirati kuću? Čak i ako se radi o poljoprivrednom zemljištu?

– Tako je. No, u zakonu je navedeno u kojim se situacijama takav objekt ne može legalizirati, a to je kada je izgrađen na trasi puta, zaštićenom području, pomorskom dobru... Ne može se ozakoniti ni ako se nalazi u planiranom ili istraženom koridoru prometnih, energetskih, vodnih i komunikacijskih građevina, osim ako nadležno tijelo za to ne izda suglasnost.

Također, treba naglasiti da graditelj kroz legalizaciju nije stekao vlasništvo nad tom kućom. S druge strane, vlasničke odnose riješava sud. Sve to ima smisla kada se gleda u kontekstu da se tražilo da su imovinsko-pravni odnosi čisti, tada se nikada ne bi riješila legalizacija u koju je država krenula – rekao nam je odvjetnik Parčina.

– Mogu se legalizirati objekti na poljoprivrednom zemljištu, osim ako nisu na cesti ili ako tu prostornim planom nisu predviđeni javni sadržaji... – potvrdio je i odvjetnik Željko Ostoja.

Pravosudna bitka

Mladenka Gruica navodi da je Muštra počeo graditi kuću prije 10 godina.

– Moja majka, koja je tada bila vlasnica zemljišta, graditelja je pokušala spriječiti tako da ga je putem odvjetnika prijavila građevinskoj inspekciji, nakon čega je on na 10 mjeseci obustavio radove. Tvrdio je da je zemljište kupio od majčine rodice, te da nije znao da su njih dvije u sporu. Kada je rodica moje majke umrla, njezini potomci su se povukli iz spora – tvrdi naša sugovornica i dodaje:

– Moje tri sestre i ja protiv njega vodimo parnicu u kojoj tražimo da zemljište vrati u prijašnje stanje ili da nam isplati parcelu po tržišnoj cijeni. Istovremeno, HEP već šest godina pokušava dovesti struju u kuću koju je Muštra izgradio na mojoj zemlji, što pokušavam spriječiti, jer on nema vlasnički list, a sestre i ja smo uredno upisane, to je lako provjerljivo svakome.

Smatram da je jedini pošteni način da se borim kroz sustav institucija. Međutim, HEP-ovci pod utjecajem moćnika iz Hrvatske narodne stranke koja već kroz nekoliko mandata upravlja tom državnom tvrtkom, postavljaju 800 metara podzemnog voda do te kuće, zbog čega sam ih prijavili Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji i čekam njihovu odluku.

S druge strane, Miroslav Muštra kaže da nema priključak na struju, jer nema vlasnički list i da tu cijela priča završava:

– Zato što nemam vlasnički list, nisam ni postavio zahtjev prema HEP-u. Događaj od utorka sa mnom nema nikakve veze. Mladenka Gruica koja me proziva nije vlasnica zemlje na kojoj sam izgradio kuću, jer sam tu zemlju kupio od rodice njezine majke i za to joj dao novac. To ću dokazati na sudu. Kada dobijem vlasnički list, tada ću od HEP-a zatražiti priključak. Do tada koristim solarne panele.

HEP: Nismo radili na objektu Muštra

 

– Prilikom radova na polaganju kabela za “priključak Lolić”, zbog krive procjene vozača, naš kamion je zapeo na uskom putu.

Angažiran je vanjski kooperant da bi se kamion izvukao do mjesta gdje se mogao okrenuti. Zbog nemogućnosti da se kamion sam izvuče u suprotnom smjeru, akcija je potrajala, ali ni u jednom trenutku vozač nije bio ugrožen – kažu nam u HEP-u i tvrde da njihovi radnici nisu bili angažirani na priključku za kuću koju je izgradio Muštra.

#žRNOVNICA#MLADENKA GRUICA#MIROSLAV MUšTRA

Izdvojeno