StoryEditorOCM
SplitSVE MODERNO

Prvi smo prošetali novom zgradom Općinskog suda u Splitu: imaju ‘panic-button‘, video-nadzor, ćelije s rešetkama...

Piše Mario Matana
19. siječnja 2024. - 13:47

Ćiba? Paaa, ne bi baš rekli...

Tako je, kao krletku za ptičice, opisao naš čitatelj prostorije nove zgrade splitskog Općinskog suda. Da budemo precizniji baš sudnice, poslavši fotografiju kao dokaz neadekvatnosti radnog prostora (u kojem pored suca i tajnice, treba biti prostora najmanje za još dvije stranke te njihove odvjetnike), glanc novog radnog prostora u koji su ‘ulupani‘ milijuni.

image

Dunja Rumora, sutkinja i glasnogovornica OpĆinskog suda u Splitu

Saša Burić/Cropix
image

Predsjednik Općinskog suda Dražen Maravić

Sasa Buric/Cropix

Nije nam preostalo ništa drugo nego se sami uvjeriti u te tvrdnje pa smo prvi, desetak dana prije službenog otvaranja i koji dan prije početka velike selidbe s Dračevca, napravili đir po nekadašnjoj zgradi Stande u samo središtu Splita, u Gundulićevoj.

I dojma smo, ne zato što tako govore predsjednik Općinskog suda Dražen Maravić te sutkinja i glasnogovornica Dunja Rumora, nakon jedne temeljite šetnje hodnicima suda kako se zaposlenici neće imati na puno toga žaliti, po pitanju smještaja. A niti korisnici – jedna je velika raspravna sudnica, grandiozna gotovo, sa zvučnicima u zidu koja će služiti i za radne sastanke sudaca, dok je nekoliko tek nešto manjih, također predviđenih za suđenja u kojima je veći broj stranaka i/ili optuženih.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

- Na pet odjela imamo 68 sudaca te još 20 savjetnika. Ukupno naš sud ima 320 zaposlenih, smatram da će svi imati primjerena radna mjesta u ovom objektu. Jer su uređene 22 velike sudnice, 38 je srednje veličine te još 24 kabineta... - kazuje nam glasnogovornica Dunja Rumora dok vižitajemo još uvijek depersonalizirane sobe, odnosno sudnice, mahom se sutkinje i suci još nisu uselili.

Ušli smo inače i u te najmanje sudnice, i naš iskreni zaključak je da nisu toliko male, da će šest osoba (a možda i koja više) stati bez neke velike drame ili gužvanja. U redu, kad se stolovi i ormari popune spisima, ostalim inventarom ili osobnim stvarčicama, možda će te sudnice izgledati manje, možda su neke pomalo nezgodno postavljene po pitanju tlocrta (više su duguljaste, u pravokutnik umjesto kvadrat) pa se čini da je prostor zagušen, ali sve to je teško detaljiziranje.

O onim većim prostorijama nećemo niti govoriti. Također, dojma smo kako je predsjednik Maravić pokušao pri rasporedu sudnica voditi računa, osim o brojnosti i težini spisa, i o stažu i godinama sudaca pa su oni iskusniji dobili ‘bolje‘ sudnice. No, puno je važnija bila jedna druga organizacijska shema...

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

- Na prvom katu i dijelu drugog je Kazneni odjel. To je odmah i garaža kroz koju pravosudna policija dovodi osumnjičenike. Odlučili smo tako zbog sigurnosnih razloga, a u krajnjoj liniji i zbog tih ljudi – možda će netko od njih na kraju biti proglašen nevinim, a ovdje ga moramo voditi preko cijelog suda s lisičinama na rukama... - promišlja Maravić i onim nevoljkim klijentima Općinskog suda.

S novom zgradom prezadovoljne su i spremačice, zatekli smo cijeli odred kako sređuje posljednji kat.

- Skoro nam se čini da više poštuje nas, nego mi njega! Šalimo se, super nam je predsjednik, a i novi sud je odličan! Jedino kad bi nam nabavio onaj čistač šta imaju u trgovačkim centrima, za ove hodnike da bolje prolazimo... - smiju se dobro raspoložene spremačice.

- S druge strane prvog kata je Obiteljski odjel, i njega smo tako locirali zbog sigurnosnih razloga kako bi prevenirali incidente, jer je cijelom odjelu blizu pravosudna policija i osiguranje. Zatim ide Radni i Parnični odjel, a na vrhu je Ovršni odjel. - nastavlja sutkinja Rumora, nakon što smo obišli prizemlje u kojem je prostorija za pravosudnu policiju te svojevrsni ‘sigurnosni centar‘ s ekranima na kojima je live-feed događanja ispred sigurnosnih kamera unutar i izvan zgrade. E, i još jedan vrlo bitan detalj: sve sudnice su opremljene jednim crvenim ‘botunom‘, ‘panic-button‘-om, koji naravno služi za alarmiranje osiguranja u slučaju kakvog incidenta!

Nisu to jedine novosti. U zgradi suda sada je posebna soba za prepoznavanje s dvostrukim staklom, soba za ispitivanje pa posebna prostorija opremljena tehnikom, video-linkom za saslušavanje maloljetnika ili osoba kojima se ne smije znati identitet, tu je zatim nekoliko ‘prostorija za zadržavanje osumnjičenika‘ (reklo bi se ćelija, ali onako pravih, kao iz vesterna)... U prizemlju su svoje prostorije dobili, pored nekoliko soba koje će služiti za smještaj predmeta kada nisu u radu (prava arhiva zasad ostaje na Dračevcu), pisarnicu te kartolara za odvjetnike, ostale službe suda – računovodstvo, informatičare i domare.

Ostali su nam domaćini dužni jer imali smo i drugih pitanja, no ovaj put je preseljenje u prvom planu pa će odgovori pričekati koji tjedan. Parking je recimo jedno od ključnih pitanja. Točnije, problem parkinga: u centar grada dolazi 320 zaposlenika, plus nebrojeno stranaka, a nikakvo rješenje za smještaj automobila nije ponuđeno. I to nije problem samo Općinskog suda nego cijelog Splita! Spominjalo se (privremeno?) rješenje koje bi obuhvatilo Tursku kulu, nekadašnji parking Brodosplita, koji već godinama nema potrebe za tolikom prostorom, i prije nego li je postao Brodozagreb. Ali o tome, kao i o bijelom štrajku sudaca, onom pravom štrajku sudskih namještenika prošlog ljeta, broju predmeta i prosječnom vremenu za rješavanje slučajeva, više drugom zgodom...

Za kavopije

Za česte korisnike usluga Općinskog suda koji su ujedno i kavopije, jedna zanimljivost: na sjevernoj strani objekta, u prizemlju, gdje je nekada bila ‘Svaguša‘, ponovno će biti kafić! Ali ovaj put to neće imati veze s aktualnom upravom Općinskog suda, natječaj za ugostitelje koji će dobiti taj prostor u nekoj skoroj budućnosti raspisat će Ministarstvo pravosuđa.

Povijesni trenutak

Gotovo da bi se ovaj trenutak mogao nazvati – povijesnim. Dobro, ne baš ovaj trenutak, nego ovih nekoliko dana tijekom kojih će se, nakon što se na natječaju odabere tvrtka koja će seliti stvari, Općinski sud konačno vratiti u središte grada iz egzila na Dračevcu. Tamo su bili – a u jednom periodu i Županijski sud – više od 16 godina.

Bivša robna kuća Standa

Općinski sud tako od 29. siječnja i službeno kreće s radom u zgradi bivše robne kuće Standa, objektu kojeg su do sada pratile ‘zanimljivosti‘. Jer nekad je bio u vlasništvu Željka Keruma. Promućurni propali poduzetnik i bivši gradonačelnik (u tom trenutku nije bio ništa od toga) zgradu je trampio za bivšu vjenčaonicu na dnu Mažuranićevog šetališta, koja je postala njegov hotel s četiri zvjezdice, hotel Corner, dok se Ministarstvo pravosuđa mučilo sa Standom, jer su nakon cijelog posla shvatili da je neadekvatna za pravosuđe. Na kraju je ipak preuređena, 85 posto investicije teške 40-ak milijuna kuna darežljivo je prepisala Kraljevina Norveška. No ni to nije prošlo bez određenih problema, investitor se malo preračunao pa su gradili dodatni kat i prije nego li su dobili sve papire...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:12