StoryEditorOCM
SplitNIGHTCAP

Idete vanka i strepite da vam ne stave drogu u piće? Stručnjaci savjetuju: Ovo će vas spasiti! A košta tri i po eura

Piše Božidar Lončar
11. travnja 2024. - 20:46

Ako izlazite u sumnjivi noćni klub gdje postoji opasnost da vam ubace drogu u piće, ponesite narukvicu koju stavite na čašu i kroz nju provučete slamku i mirni ste. Preporuka je imati dva ista pepper spreja kako bi ga mogli brzo upotrijebiti i znali rukovati s njime u slučaju da jedan ne radi. To su neki od savjeta koje smo čuli na jučerašnjem predavanju na Kampusu na temu ”Kako ne postati žrtvom drogom za silovanje”.

Stručnjaci otkrili čime se Splićani ‘pucaju‘ i kako prevare testove za drogu: ‘Zabrinuli su me studenti...‘

Koja narukvica, o čemu je točno riječ, pitali su se jučer studenti, a pitali smo se i mi, kao i većina onih koji su čitali jučerašnji članak. Morali smo ”proguglati” da vidimo o čemu je riječ.

image
Temu

Riječ je o pokrivalu za piće naziva ”nightcap”. Može se naručiti online, preko svjetski poznatih tražilica kao što su "Amazon", "E-bay" i "Wallmart". Pokrivalo je patent Shirah Bernarde koja je 2019. i sa svega 16 godina od najlonki napravila pokrivalo za čašu što je njen brat, 21-godišnji Michael, vidio kao inovaciju, navedeno je na službenoj stranici ”NightCapIt”.

U svega 6 mjeseci ”pola SAD-a” je znalo za ”noćnu kapu” koja je prodana u 600.000 primjeraka u 40 zemalja. Sestra i brat Bernarde čak i imaju edukaciju za barmene o ”spikeanju” pića.

Kako se koristi?

Kako se koristi? Skine se zaštitna folija i natakne se na čašu sa svih strana da je fiksirana za čašu. Kroz nju se provuče slamka i skine nakon korištenja. Dolazi u obliku narukvica, privjesaka i to s alarmom, čepova za boce, pokrivala za limenke, posebnih slamki u obliku kemijskih olovaka. Cijena se kreće od 6 do 13 dolara na službenoj stranici. Može se naručivati i na veliko, a idejni začetnici se hvale suradnjom s nizom sveučilišta na području SAD-a.

image
Temu

Na društvenim mrežama se opisuje cijeli postupak. U narukvici se nalazi zaštitna ”kapa” s rupom za slamku koja se stavi preko čaše. Jednom kada se stavi ”kapa” narukvicu možete opet staviti oko ruke i na taj način imat piće pored sebe.

image
Temu

Na Amazonu im je cijena od 9 do 10 dolara, dok je na E-bayu i Wallmartu bogat raspon od 4 do 20 dolara, ovisno o tipu, modelu i uređenosti. Mi smo ih našli za cijenu od 3,59 eura pod nazivom navlaka za šalicu.

image

Ovaj set prstena s navlakom za šalicu s rupom može se kupiti za 4 eura na Temuu

Screenshot FB

Suzavci i sprejevi za samoobranu su mogu kupiti u brojnim trgovinama. Cijena im se kreće od 4 do 100 ili 200 eura u dućanima kao što su Argus Elektronika, Lovac i ATOM Army Shop.

image
/Shutterstock

Domet sprejeva je obično četiri metra, ne preporučuje se korištenje na udaljenosti manjoj od metra dok je bočica od 40 mililitra dovoljno za četiri izbačaja po sekundi ili dva izbačaja u dvije sekunde. Sadržaj može biti u magli ili mlazu, a ponekad u pjeni ili gelu. Za svaki suzavac ili pepper sprej potrebno je pročitati upute kako bi znali rukovati u slučaju nužde i jednom ga upotrijebiti kako bi znali da radi. I zato je dobro imati dva sa sobom i to ista modela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:02