StoryEditorOCM
SplitSVEGA JE TU BILO

Filmska potjera na splitskim ulicama: dvojac na motoru bježao od policije, pali pa opet bježali... Ovo su im pronašli

Piše Split SD
4. prosinca 2023. - 10:41

Policijski službenici Jedinice specijalne i interventne policije Split u četvrtak 30. studenog 2023. godine postupali su prema dvojici muškaraca koji su se, kada su uočili policiju, oglušili na izdane znakove za zaustavljanja i dali su se u bijeg na motociklu. Vozač motocikla je tijekom bježanja od policije izgubio nadzor nad motociklom i obojica su s istog pala na kolnik, a motocikl je nastavio klizati i udario je u zaustavljeno osobno vozilo.

Nakon pada, vozač i suvozač pokušali su pobjeći, ali policijski službenici su ih sustigli i radi sprječavanja daljnjeg bijega nad njima uporabili sredstva prisile. Na zahtjev policijskih službenika vozač motocikla, 42-godišnji muškarac je policijskim službenicima izručio drogu koja se kod njega nalazila.

Muškarac je posjedovao 4,8 grama droge heroin, 5,3 gram droge speed i 1,9 grama droge kokain. Obojica muškaraca su dovedena u službene prostorije radi provođenja istraživanja, a na mjestu događaja obavljen je očevid.

Temeljem naloga suda obavljena je pretraga doma kojeg koristi 42-godišnjak, te je pronađena digitalna vaga s tragovima droge. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 42-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

image
Damjan Tadić/Ilustracija/Cropix

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 42-godišnji muškarac upravljao motociklom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima bilo koje kategorije, ne koristeći zaštitnu kacigu pričvršćenu na način kako je Zakon propisao, odbijajući postupiti po jasnim svjetlosnim i zvučnim znacima kojima su ga policijski službenici JSIP Split pokušavali zaustaviti, te je dolaskom do raskrižja izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik.

Nadalje, muškarac je odbio podvrgnuti se izuzimanju uzoraka krvi i urina poradi stručnog vještačenja na prisutnost opojnih droga ili lijekova u organizmu, te je na opisani način ostvario obilježja čak pet teških prometnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama radi čega će biti prekršajno prijavljen.

image
Joško Ponoš/Ilustracija/Cropix

U odnosu na suvozača, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da 27-godišnjak u svojstvu putnika na motociklu nije koristio zaštitnu kacigu na način kako je Zakon propisao, uslijed čega mu je ista tijekom vožnje ispala s glave na kolnik, a prilikom sprečavanja bijega osobe isti je pogrdnim riječima, okupljajući pozornost sve veće skupine građana koji su se okupili, vikao i vrijeđao policijske službenike čime je ostvario obilježja prekršaja to iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 12:37