StoryEditorOCM
RegionalDIVLJI DVOJAC

Detalji drame: diler i suvozač bježali od interventne policije i psovali ih na sav glas!

Piše Petar Čikeš/SD
4. prosinca 2023. - 17:36

Novu adresu u istražnom zatvoru na Bilicama dobio je tijekom vikenda 42-godišnjak iz Splita nakon “filmske” potjere kada je pokušao pobjeći policiji na motociklu. Sve je krenulo kada su ga krajem prošlog tjedna na prometnici pokušali zaustaviti interventni policajci te se 42-godišnji motociklist dao u bijeg.

S njim je bio 27-godišnji suvozač, a zbog divlje vožnje je 42-godišnjak izgubio kontrolu nad motociklom te su s vozilom pali na kolnik. Dvojica su se brzo digli na noge i nastavili bježati policajcima, dok je motocikl klizao cestom dok nije udario u obližnje vozilo.

Bjegunci trčeći nisu daleko stigli, a kada su ih ‘interventni‘ sustigli i dalje su se opirali te su nad njima upotrijebljena sredstva prisile što znači tjelesna snaga i vezivanje lisicama. U jakni 42-godišnjaka nađen je razlog bijega: 4,8 grama heroina, 5,3 grama speeda i 1,9 grama kokaina.

Same količine droge djeluju premale za tako paničan bijeg, ali bila je raspodijeljena u više paketića što je policajcima automatski naznaka namjere prodaje. Nakon uhićenja odbio se podvrgnuti uzimanju uzoraka krvi i urina radi utvrđivanje prisutnost opojnih droga ili lijekova u organizmu.

Temeljem naloga suda obavljena je pretraga doma kojeg 42-koristi na Braču, gdje ima prijavljeno prebivalište, te je pronađena digitalna vaga s tragovima droge. Nakon kriminalističkog istraživanja protiv njega je podnijeta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje I prodaje opojne droge te je doveden pritvorskom nadzorniku.

image

ILUSTRACIJA

Duje Klarić/Cropix

Iz PU splitsko-dalmatinske smo pokušali saznati jesu li dvojica bjegunaca otprije poznati po dosjeu, ali nam strpljiva službenica za informiranje nije pružila ni riječ više nego stoji u službenoj informaciji. Iz pritvorskog nadzornika je 42-godišnjak priveden na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu gdje je ispitan.

U svojoj obranio se što se tiče droge branio šutnjom.

- Nisam bježao policiji, nego se nisam uspio zaustaviti – kazao je.

Iz neslužbenih izvora smo saznali zašto nije nikako želio biti uhićen, iako je imao relativno male količine droge. Ne samo da je 42-godišnjak poznat policiji, već ima hrpu osuđujućih presuda za razna kaznena djela.

U razdoblju od 2002. do 2019. godine je više puta pravomoćno osuđivan na uvjetne i bezuvjetne kazne zatvora. Od toga se dvije presude odnose na zlouporabu opojnih droga, jedna s Općinskog suda u Opatiji, a druga sa splitskog suda kada je dobio dvije godine zatvora.

Upravo stoga je nad njim određen istražni zatvor kako bi se izbjegla opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Osim kaznene prijave zbog dilanja, protiv 42-godišnjaka je policija podnijela i optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Splitu zbog pet teških prometnih prekršaja.

Ni njegov 27-godišnji suvozač nije prošao bez prijave, prvo jer je nosio kacigu na nepropisan način te mu je prilikom bijega s motociklom ispala s glave na kolnik. Zatim je bježeći vrijeđao i vikao na policajce pogrdnim riječima što je privuklo pozornost veće skupine prolaznika koji su se okupili i gledali “predstavu” dok je urlao na policijske službenike.

Time je ostvario obilježja prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Tako da i njega čeka optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu.

Kolike su kazne zatražene obojici za opisane prekršaje iz policije nisu dali u javnost.

27. travanj 2024 07:46