StoryEditorOCM
SplitISTOPILA SE EMPATIJA

Dio Splićana otvoreno vrijeđa Ukrajince zbog novca za stanarinu koje im RH isplaćuje: ‘Zato su nama skupi stanovi!‘

Piše Lucija Vujnović
2. prosinca 2023. - 16:22
Ukrajinska obitelj objavila oglas u kojem traže stan, a onda ih Splićani zasuli uvredljivim porukamaCropix, Screenshit Fb/

U Splitu je zamijećeno mnoštvo stranih radnika koji se bave raznim poslovima, a građani su podijeljenih mišljenja. Neki ne skrivaju svoje negodovanje oko činjenice da žive i rade u njihovom gradu. Osobito ih "bole" Ukrajinci jer je njihov status, s obzirom na drugačije okolnosti dolaska u Hrvatsku, malo drugačiji.  

Republika Hrvatska, uz najoštriju osudu ruske agresiju na Ukrajinu, pružila je ruku pomoć i osigurala privremenu zaštitu raseljenim Ukrajincima. Kako bi humanitarno i tehnički pomogli Ukrajini, osnovala je Međuresornu radnu skupinu kojom koordinira Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Odlukom o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine pružaju vitalnu podršku onima koji su suočeni s izazovima raseljenja zbog ruske invazije na Ukrajinu, a status privremene zaštite produžen je do 4. ožujka 2024. godine. 

Prava Ukrajinaca

Kao osobe pod privremenom zaštitom imaju pravo na boravak, iskaznicu koja se smatra dozvolom boravka, rad bez dozvole za boravak i rad, pravo na zdravstvenu zaštitu, osnovna sredstva za život i smještaj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje kao i hrvatski državljani, spajanje obitelji i informacije o pravima i obvezama. 

Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno je aktivno 67 ugovora koji omogućuju stambeni smještaj za 179 raseljenih osoba iz Ukrajine. U mjesecu listopadu iznos isplate za ove potrebe iznosi 22 tisuće eura. Podsjetimo, Vlada RH je u ožujku 2022. donijela odluku kojom se izbjeglicama iz Ukrajine troškovi smještaja sufinanciraju u maksimalnom iznosu od 3600 kuna mjesečno, odnosno 478 eura.

Koliki su razmjeri frustracije (da ne kažemo otvorene ljubomore) zbog toga, naročito među splitskim podstanarima prema Ukrajincima, svjedočimo gotovo svakodnevno na društvenim mrežama.

Četveročlana obitelj pristojno je zatražila smještaj, kao i svi ostali, u Facebook grupi "Tražim stan/iznajmljujem stan Split" objavivši oglas s fotografijom obitelji.

– Pozdrav. Mi smo četveročlana obitelj: ja, muž i djeca od 7 i 1 godinu – tražimo dvosoban stan za dugoročni najam (1, 2, 3 godine ili više) u Kman, Kocunar, Sućidar, Mertojak. Suprug mi je službeno zaposlen u Splitu. Imamo OIB. Bez ljubimaca. Ne pušimo. Uredno plaćanje. Prednost će imati stanovi bez posredničke provizije – napisala je Ukrajinka. 

image

Oglas Ukrajinci

Screenshot Fb/

Splićani u komentarima nisu skrivali ogorčenost oko toga da se ova obitelj odlučila doseliti baš u njihov prekrasni grad, gospodarsko i kulturno središte Dalmacije. 

image

Oglas Ukrajinci

Screenshot Fb/
image

Oglas Ukrajinci

Screenshot Fb/

–​ Nek traže okolo stan, u Slavoniji recimo. Ali ne, oni bi svi u Split na more, da nama podižu cijenu stanova! Nisu ni ludi oni... – napisala je I.R.D. koja je oglas shvatila vrlo osobno.

– Kući, kući imate besplatne stanove – komentirala je N.B.

– Ima u Ukraini, nije cijela u ratu! –​ Z.R. detaljno prati situaciju u Ukrajini.

– Idite u Ukrajinu više, Split pustite na miru više, naš narod ide vanka radit, a svake nacije se sjatilo u Dalmaciju! E, moj Splite tuga i žalost šta je došlo u ovaj grad naš Split!! – piše M.P.

Za razliku od M.P., drugi su mišljenja da nije sramota "što je došlo u ovaj grad", već da je sramota "dijeliti životni prostor" s onima koji pišu ovakve komentare.

– Danas-sutra kad zarati opet kod nas, kako je počelo, pitanje je vrimena, baš me zanima kud će i kako će se ponijeti ovi pametnjakovići kad budu u tuđini tražili krov nad glavom, kao i naši 1991. kad su bižali da spase obitelji... Ccc, sramota, jad i bijeda!!!!!!! Se*ite po Vladi koja je kriva i koja je odredila da oni imaju veća prava od nas u našoj državi, nisu ljudi krivi!!!! – kaže K.Š. 

– Nije mi jasno, u Split nitko ne smije doći, a kad naš narod ode u Njemačku ili negdje drugdje onda je to sve ok. Zamisli da nekoga tvoga tko je došao raditi i naći svoj mir tako tjeraju i omalovažavaju. Ja sam iz Splita, ali nekada me stvarno sramota kako mi ništa ne želimo prihvatit. 

image

Oglas Ukrajinci

Screenshot Fb/

Dok se Splićani svađaju i imaju dijametralno suprotna mišljenja, Republika Hrvatska pruža ukrajinskom narodu punu solidarnost.

Osim prethodno spomenutih prava, osobe pod privremenom zaštitom imaju pravo podnijeti zahtjev za prijem u hrvatsko državljanstvo po propisanoj proceduri. HŽ Putnički prijevoz omogućuje im besplatan prijevoz na svim relacijama u unutarnjem željezničkom prometu Republike Hrvatske u drugom razredu vlakova. Uz predočenje ukrajinske putovnice/osobne iskaznice/rješenja o odobrenju ulaska u Republiku Hrvatsku, ukrajinski državljani preuzimaju besplatnu prijevoznu kartu na blagajnama ili u vlaku, a Hrvatski autoklub (HAK) pruža besplatnu pomoć na cesti izbjeglicama iz Ukrajine na hrvatskim prometnicama.

Neki gradovi i općine u Hrvatskoj raseljenim osobama iz Ukrajine nude određene pogodnosti, kao što su besplatni posjeti zoološkim vrtovima, besplatni posjeti kulturnim manifestacijama, usluge gradskih bazena i slično.

U Ukrajinu se mogu vratiti u bilo kojem trenutku ukoliko smatraju da imaju uvjete za siguran povratak. Ili kad vide da ih pojedini Splićani ne podnose baš najbolje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 22:58