StoryEditorOCM
ZagoraKLJUČEVI U RUKAMA

Je li ovo model na koji svi čekaju? Za dalmatinske podstanare Grad osigurao čak 4 zgrade, najamnina je rekordno niska

Piše Šibenski.hr
19. ožujka 2024. - 09:49

Stanovi za deficitarna zanimanja u Kninu! Europskim novcem kninska je gradska uprava kupila i uredila četiri zgrade za djelatnike u zdravstvu i nastavnike STEM područja, piše HRT.

Stanove uz simboličnu cijenu daju u najam, a uvjet je da korisnici rade u Kninu i da nisu vlasnici druge nekretnine. Prvi stanari već su pred useljenjem.

Ključ gradskog stana ključ je i za sigurnu budućnost obitelji patronažne sestre.  

- Uskoro, nadam se kroz mjesec ili dva da smo na našoj novoj adresi - kaže Nela Varnica, medicinska sestra iz Knina.

Sve dok na kninskoj adresi i radi, ovdje će moći stanovati za simboličnih 50 centa po kvadratu na mjesec. Stajat će je gradski stan šest puta manje nego podstanarski.  

- Velike su cijene za unajmiti stan, onda vam je problem s djecom naći adekvatan prostor, znači ili su male kvadrature ili je neopremljeno - govori Nela.

Nakon zahtjevnog dana u sanitetu i ova će se medicinska sestra odmarati u gradskim kvadratima. Kaže: srećom, jer u Kninu je teško steći vlastitu nekretninu.    

- Ponuda je jako loša i u te kuće se mora puno uložiti, to je s ovim cijenama dosta neisplativo - govori Martina Budimir, također medicinska sestra iz Knina.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Kninska gradska uprava je četiri nekada derutne zgrade uredila europskim novcem. Milijun i 650 tisuća eura uložili su, uz ostalo, i kako bi oživjeli staru kninsku jezgru.  

- Nemamo mi jako puno stanova, znači trenutno imamo devet stanova za deficitarni kadar, ali ovo je prilika da dovedemo takav kadar u Knin - govori Zdenka Gugo, voditeljica projektnog tima za provedbu Intervencijskog plana Grada Knina.

Tri su stana dodijeljena, za još tri natječaj traje, a preostali će biti - rezerva.  

image
Josko Supic/Cropix

- Što ako nam se dogodi da nam treba, recimo, u jednom trenutku pedijatar na području grada. Da onda mi možemo s takvom jednom stambenom jedinicom privući neku osobu - ističe Marijo Ćaćić, kninski gradonačelnik.

Upravo su liječnicima - i prije nudili stambeno zbrinjavanje, ali i novčane nagrade.  

- U vidu nekih stipendija koje daje Grad kao dodatak na specijalizantsku plaću tijekom školovanja specijalističkog u drugim ustanovama, liječnika koji bi sutra postali naši specijalisti - kaže Tatijana Šipalo Lilić, ravnateljica Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" u Kninu.

Poticaji i pogodnosti Zvonimirov grad mogu učiniti poželjnijim za rad. Za život je, reći će mnogi - već kao stvoren, zaključuje se u HRT-ovu prilogu. 

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:49