StoryEditorOCM
Pričeprvi put u hrvatskoj

Veliko priznanje domaćoj gastronomiji, Michelinove plakete dodijeljene dalmatinskim restoranima: ‘Ovo nam je poticaj‘

Piše Tea Sumić Miletić
18. siječnja 2024. - 10:24

Prva dodjela Zlatne Michelin plakete u Hrvatskoj održana je u srijedu u Splitu, a oba su priznanja završila u Dalmaciji. Riječ je o kreativnoj inicijativi putem koje su Michelin, Hrvatska turistička zajednica željeli i METRO Hrvatska potaknuti angažman i povećati vidljivost ugostitelja na društvenim mrežama, kako bi privukli još više gostiju i dodatno osnažili svoju povezanost s Michelinom.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na svečanoj dodjeli u klubu Boiler u Marmontovoj ulici Zlatne Michelin plakete za 2023. godinu predstavnicima splitskog Zrna soli i trogirskog Il Pontea uručio je direktor Metro Hrvatska Imre Horvath, dok je direktor marketinga Metro Hrvatska Igor Kataran objasnio po kojim su kriterijima odabrani restorani, naglasivši kako su pritom bili najvažniji kreativnost, kontinuitet u visokoj razini usluge i kvaliteta namirnica.

image

Marina Luketin, Igor Kotaran, Marijana Ševo, Slavija Jačan Obratov, Imre Horvath i Ivo Vrdoljak

Tom Dubravec/Cropix

Kako je istaknula Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora  za razvoj i proizvodnju Hrvatske turističke zajednice, dodjela Zlatne plakete, čime je Hrvatska postala sedma država u svijetu u kojoj se dodjeljuje ovo Michelinovo priznanje pokazatelj je da se naša gastronomija razvija i plasira na svjetsko tržište kao turistička ponuda. Organizatori su naglasili činjenicu da su dobitnici  Zlatnih plaketa iz Splita i Trogira te zaključili kako to svjedoči o ubrzanom razvoju gastronomije u ovom dijelu Dalmacije.

image

Dobitnici, voditeljica restorana Il Ponte, Marijana Ševo i Ivo Vrdoljak, vlasnik restorana Zrno Soli.
 

Tom Dubravec/Cropix

Vlasnik restorana Zrno soli Ivo Vrdoljak nije krio koliko mu znači ovo priznanje, usporedivši je s osvajanjem Lige prvaka u nogometu.

- Svako priznanje je dobro došlo, a ovo pogotovo, prvenstveno zato što dolazi od tako uglednog vodiča, a zatim i zbog toga što nagrađuje krativnost. Talent i kreativnost moraju se brusiti i trenirati, kako nogometaši imaj svoje treninge, tako i mi imamo svoje. Ovo će nam bit poticaj da budemo još još bolji. Naša je želja svakoga dana biti još malo bolji nego jučer - kazao nam je Ivan Vrdoljak iz Zrna soli.

image

Marijana Ševo i Marina Luketin

Tom Dubravec/Cropix

Voditeljica restorana "il Ponte" iz Trogira Marijana Šego ponosna je na Michelinovu Zlatnu plaketu.

- S obzirom na to da smo među rijetkima koji u našem gradu rade cijele godine, ponajprije radimo za naše domaće ljude i trudimo se privući ih, a oni taj trud prepoznaju. Kod nas je domaći tim, nabavljamo domaće namirnice, surađujemo s OPG-ovima i to se prepoznaje - rekla je Šego te dodala kako je suvlasnik, javnosti dobro poznat kuhar Stjepan Vukadin, zbog obaveza u restoranu izostao s dodjele nagrada.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 03:17