StoryEditorOCM
TV&RealityGODIŠNJICA

Prije točno 30 godina emitirana je pilot epizoda američke serije ‘Dosjei X‘, sjećate li se Muldera i Dane Scully?

Piše SCENA SD
10. rujna 2023. - 17:41

Pilot epizoda "Dosjei X" "Drawn" pojavila se na američkom kanalu Fox točno prije 30 godina, 10. rujna 1993. U 218 epizoda i dva prilično prosječna, financijski ne osobito uspješna filma, agenti FBI-a Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson) istraživali su negdje u tmurnoj, često kišnoj ili maglovitoj američkoj provinciji protkanoj paranojom i nadnaravnim ukazanjima.

image

Dosjei X

Photo12 Via Afp

Ljubitelji nove misterije, znanstveno-fantastične i horor serije također su se brzo organizirali online, dok su u to vrijeme novi tehnički uređaji i izumi poput mobitela ili e-mailova postali središnji dio nekih epizoda "Dosjea X".

Likovi koje su glumili Gillian Anderson i David Duchovny, u osnovi su izuzetno suprotni. On je FBI agent koji ima poznati vanzemaljski plakat "Želim vjerovati" koji visi u njegovom uredu, i pretpostavlja postojanje nadnaravnih pojava. Ona je školovana liječnica i znanstvenica koja traži čvrste dokaze i racionalna objašnjenja na način koji je izuzetno pohvalan za provoditelje zakona.

"Sjećam se da sam se pitao: ‘Žele li gledatelji doista gledati seriju o vanzemaljcima?‘", otkrio je jednom David Duchovny svoje misli iz vremena početka produkcije. Međutim, strahovi glumca pokazali su se potpuno neutemeljenima.

image

"The X Files I Want to Believe?" (2008.)

Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp

Godine 2002. posljednja epizoda emitirala se na Foxu. Nakon finala devete sezone šest godina kasnije uslijedio je drugi dugometražni igrani film "Dosjei X - Iza istine" (2008.), prije nego što su 2016. i 2018. objavljene još dvije sezone s šest i deset epizoda.

image

David Duchovny i Gillian Anderson 2008.  u Londonu

Max Nash/Afp
image

David Duchovny i Gillian Anderson 2008.  u Londonu

Max Nash/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:39