Overlay
‘SLUŠKINJA‘

Dirljive ispovijesti jedne spremačice: za Margaret Qualley se navija od srca i glumica pretvara priču o opstanku mlade majke u ‘must see‘ seriju 2021.

Piše Marko Njegić
14. listopada 2021. - 22:38

Margaret Qualley, kćerka glumice Andie MacDowell, bila je otkriće Tarantinova filma "Bilo jednom u... Hollywoodu" iz 2019., sjajna u ulozi mlade hipijevke i glumačkoj interakciji s Bradom Pittom.

Dvije godine kasnije, Qualley nosi novu Netflixovu seriju "Sluškinja", snimljenu prema bestselerskim memoarima Stephanie Land "Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive", koju je, među inima, producirala Margot Robbie, zvijezda "Once Upon a Time In... Hollywood".

Robbie je prepoznala potencijal mlade kolegice iz filma, a 27-godišnja Qualley joj se odužila jednom od najboljih serijskih uloga mlađih glumica posljednjih godina, jednako dobrom ako ne i boljom od Anye Taylor-Joy u "Daminu gambitu".

Ovo je uloga koja otvara vrata Hollywooda i pretvara ili potvrđuje glumicu u/kao zvijezdu. Da ima pravde, Qualley bi trebala biti predložena za sve televizijske nagrade, od Zlatnih globusa do Emmyja.

Serija također, jedna od najboljih Netflixovih i, općenito, ovogodišnjih. No, serije ne bi bilo bez nevjerojatno magnetične i autentične Qualley koja sjaji kao (buduća) hollywoodska zvijezda, ali i djeluje poput obične djevojke iz susjedstva u iznimno prirodnoj, životnoj ulozi, takoreći kao da ne glumi.

Reakcije mlade glumice čine se iskrenima i proživljenima, gotovo neglumljeno u klasičnom smislu te riječi, a ona lik i ulogu kao da osjeća u svakoj pori svoga tijela, pri čemu podsjeća na fenomenalnu Adele Exarchopoulos u filmu "Adelin život".

Qualley glumi Alex mladu ženu u bijegu od supruga zlostavljača (Nick Robinson; "S ljubavlju, Simon", nedavno viđen u filmu "Silk Road") s kćerkicom u naručju i sićom u džepu.

Alex je prisiljena početi raditi kao spremačica i čistiti/spremati tuđe kuće ne bi li zaradila za hranu i krov nad glavom budući da ne može računati na pomoć bipolarne majke (glumičina stvarna mama MacDowell, zvijezda filmova "Beskrajni dan" i "Četiri vjenčanja i sprovod") ili otuđena oca (Billy Burke; tata Belle Swan u "Sumrak sagi").

Protagonistica nam ulazi pod kožu tijekom deset epizoda serije koja u poetski najnadahnutijim gorko-slatkim trenucima pronalska sreće u nesreći, lijepoga u ružnome, humora u drami, izgleda poput odličnog i odlično ozvučenog (super soundtrack) nezavisnog američkog filma.

Takvih trenutaka ima dosta, bilo da Alex tone u kauč ili se igra s kćerkicom i odmara ruku na površini jezera, a oni u drugi plan bacaju povremenu tipično televizijsku vrtnju priče u začaranom krugu obligatornog desetosatnog trajanja pojedine serije i klišeiziranu melodramsku manipulativnost situacija u kakvima se protagonistica (s)nalazi.

Ipak, zahvaljujući Qualley emocije lika nisu nikad mehaničke, već stvarne i stvarno dirljive, pretvarajući priču o opstanku mlade majke u inat beskućništvu i siromaštvu u nezaboravnu ispovijest jedne spremačice i "must see" seriju 2021. s protagonisticom za koju se od srca navija od prve do posljednje epizode.

Kad Alex kaže "moj najsretniji dan nije se još dogodio, ali uskoro hoće", vi istinski želite da ga ona što prije dočeka.

15. travanj 2024 11:43