stdClass Object ( [id] => 1222638 [title] => Savjet za lignju više: dovoljno je samo malo zakrenuti ‘oko‘ ili čvor da bi se prosječni lov pretvorio u trijumf [alias] => savjet-za-lignju-vise-zakrenite-oko-ili-cvor-pa-ce-prosjecni-lov-postati-trijumf [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lignje su oduvijek i posvuda tražena delicija. Nažalost, većina ljubitelja lova liganja ograničava se na lov u zimskom razdoblju kada lignje prilaze obali, dok se u toplijem dijelu godine okreću drugim ribolovnim tehnikama i lovinama.

No, činjenica je da je lignja u našem moru prisutna cijele godine i da je samo razina spretnosti i inventivnosti jedina prepreka, odnosno ulaznica ka uspješnom lovu liganja u toplijem dijelu godine.

Premda se mogu loviti i s obale, većina lignjolovaca to izbjegava, ponajprije zbog ljetnih gužvi i brojne publike u kojoj je cijelo mnoštvo znatiželjnika punih savjeta ili želje za razgovorom, te najčešće potpuno bezveznim i praznim informacijama, tako da je izbjegavanje lova s obale u pravilu vrlo opravdano.

No sretnici koji imaju bilo kakvu barku nemaju takvih problema. Takvi mogu uživati u svojoj asocijalnosti, od koje usput budi rečeno boluje najveći broj ribolovaca, do mile volje i pritom se u potpunosti prepustiti guštu ljetne večeri na moru.

Osim toga, u barci koja je na moru i u pokretu, temperatura je uvijek za koji stupanj niža, što je nakon sparnoga dana svakako još jedan od razloga koji odnose prevagu u odabiru načina na koji se provodi večer.

Dakle, lignje se iz barke mogu loviti na više načina, no u ovo doba godine dvije su tehnike najpopularnije. Prva je klasično skosanje s peškafondom na kraju sistema i s jednom do dvije plivajuće skosavice vezane iznad peškafonda, dok je druga panula, s nizom varijacija na temu.

---

image

Dignute iz istog jata

---

I ma koliko bila zanimljiva i privlačna, prva tehnika ima jednu ozbiljnu manu, jer je izvodiva isključivo ako je pozicija za lov pouzdana, odnosno ako se dobro poznaju teren i kurenti, te ako je sigurno da liganja na tim pozicijama u to doba dana uopće ima.

Naime, lignje se neprestano kreću tako da se lov s peškafondom uglavnom pouzdaje u sreću da će lignje možda naići. Naravno, uvijek postoje i mikrolokacije koje lignje u redovnom postupku obilaze bez obzira na doba dana ili godine, no takve su pozicije zapravo vrlo rijetke i prije su izuzetak nego pravilo.

Zato za razliku od stacioniranog lova peškafondom, lov panulom pruža puno više mogućnosti, pri čemu su varijacije na temu vrlo bogate.

OSNOVNI KOSTUR

Osnovni kostur panule namijenjene lovu liganja se u principu ne razlikuje previše od kostura klasične lagane panule. Budući da se u ovakvom lovu najčešće pretražuje površinski sloj mora, panula je uglavnom neopterećena.

U more se pušta od dvadeset do trideset metara strune promjera 0,40 do 0,50 milimetara na čijem se kraju nalazi predvez promjera 0,35 do 0,40 milimetara, dug do 2 metra sa skosavicom na kraju.

Ova se panula povlači u blizini obale ili brakova, na plićim terenima do petnaestak metara dubine, brzinom od 1,5 NM. No ta se brzina može i mijenjati, ovisno o tipu skosavice i trenutnom kurentu.

Kao što je slučaj i sa svim ostalim varalicama, tako se i u ovom slučaju povlačenjem panule u neposrednoj blizini barke najlakše može ocijeniti optimalna brzina u kojoj se skosavica ponaša prirodno.

Iako se ovako konstruirana panula za lignje uglavnom povlači iz ruke, može se loviti i pomoću štapa, s tim da onda osnova može biti i nešto tanja što je svakako prednost.

---

image

Panula se po pličinama s izraženim kurentom

---

JEDNA NIJE DOSTA

Ipak, premda je panula liganja dinamična, mnogi su lignjari nezadovoljni činjenicom da se za barkom vuče smo jedna skosavica. Zbog toga se u pravilu povlače dva sistema, po mogućnosti preko štapova postavljenih u nosače okrenute suprotno jedan od drugoga, kako bi se razmak među skosavicama dodatno povećao.

A da bi se eventualno mršenje još kvalitetnije izbjeglo, jedna se varalica pušta na dvadeset, a druga na trideset metara od barke. Pritom je važno da se prilikom spuštanja u more varalice spuste široko razmaknute jedna od druge tako da ne dođe do mršenja prije nego se sistemi počnu vući, nakon čega preostaje smo izvlačiti lignju po lignju.

Pa iako se ovakav pristup može činiti kao dobro i konačno rješenje, mnogi lignjari nisu zadovoljni ni s te dvije skosavice već na raznorazne načine u sistem pokušavaju ukomponirati još koju. Činjenica je da povlačenje trećeg sistema dovodi do mršenja prije ili kasnije, pri čemu je jednoj osobi, a što je u panuli liganja najčešći slučaj, izuzetno teško opsluživati tri štapa.

Stoga se u pronalaženju rješenja krenulo u pravcu modificiranja predveza koji bi trebao biti takav da omogućuje istovremeno povlačenje većeg broja skosavica, ali tako da se u tom povlačenju ne sudaraju i ne mrse, a da istovremeno lignjama budu privlačne i, naravno, lovne.

BLJESAK LUMBRELE

Jedan od sistema koji je na našem tržištu bljesnuo i jednako se brzo ugasio je umbrella system ili po naški kišobran sistem.

To je sistem u kojem je četiri do šest skosavica na kraćim pramama vezano na žičanu konstrukciju koja izgledom podsjeća na žičani kostur kišobrana po čemu je sistem i dobio ime.

S osnovom je povezan u svom središtu i teoretski uistinu funkcionira u smislu nemršenja i relativno jednostavnog rukovanja. Nažalost, otpor koji pruža u povlačenju proizvodi popriličnu vibraciju koja je kontraproduktivna. Možda u nekom drugom moru taj sistem i funkcionira, ali u našem još uvijek bistrom Jadranu ipak ne.

Srećom, nitko nije stao na tome i odustao, tako da postoji cijeli niz tandem inačica koje uspješno love.

---

image

Lumbrela nikad nije zaživjela na našem moru

---

DVIJE DUBINE

Jedan od preduvjeta za formiranje uspješne i lovne tandem montaže je različita dubina uranjanja skosavica koju određuje, osim veličine, težine i plovnosti varalice, prvenstveno njezin stabilizator.

Na kraju osnove se postavlja ili trokraki zogulin na koji se nastavljaju prame, no isto se tako taj spoj može ostvariti i preko klasičnih čvorova pri čemu je važno da prame budu različite dužine. Tako je kraća, koja se direktno linijski nastavlja na osnovi duga 80, a duža, koja se vezuje bočno, 150 centimetara.

Na kraću se pramu uvijek postavlja veća i teža varalica s izraženijim stabilizatorom koja će dublje uranjati, dok na dužu pramu treba postaviti lakšu varalicu s manjim stabilizatorom i manjom dubinom uranjanja. Idealno je da donja varalica na kraćoj prami bude sporotonuća ili barem suspending akcije dok bi gornja trebala biti plivajuća, čime je u potpunosti onemogućeno mršenje.

U odabiru varalica treba voditi računa i o deklarativno preporučenim brzinama povlačenja, odnosno o akciji varalica kako bi izbjegli neželjene vibracije ili pak izostanak željenog plesa što bi sistem moglo učiniti nelovnim.

U trenutku kada se ovakav sistem u povlačenju zategne, skosavice će se razdvojiti tako da će donja varalica na kraćoj prami zauzeti položaj glavom nagnut prema dnu, baš kao da pokušava uroniti, dok će gornja varalica biti iznad u uglavnom vodoravnom položaju.

---

image

Velike skosavice - velike lignje

---

KLIJEŠTA U AKCIJI

I premda se može učiniti da su na ovaj način svi problemi oko panulanja tandem montažom riješeni, postoje situacije kada se lignje bacaju isključivo na jedan određeni model što poprilično remeti osnovne postavke formiranja tandem montaže. Srećom i za to postoji rješenje koje se, premda je cijelo vrijeme praktički svima pod nosom, tek odnedavno počelo ozbiljnije primjenjivati.

Iako je većina kvalitetnijih varalica namijenjenih panulanju prije prodaje testirana, praktično je prije upotrebe provjeriti njihov rad i akciju, a što je najjednostavnije učiniti povlačenjem varalice u neposrednoj blizini barke. Osim što se na taj način lako otkrije optimalna brzina povlačenja, trenutno se može vidjeti i eventualno zanošenje skosavice.

Ako skosavica zanosi u jednu stranu, tada se spojno oko kliještima pažljivo izvije u suprotnu stranu čime je problem zanošenja otklonjen. Taj se postupak primjenjuje ako se zanošenje želi otkloniti, no ukoliko se zanošenje želi postići tada je oko potrebno dodatno zakriviti.

Ukoliko u tandem montaži jednoj skosavici oko zakrivimo u desno, a drugoj u lijevo, tada će skosavice u povlačenju, bez obzira na to što su po svemu ostalom identične, biti u svojim putanjama potpuno razdvojene.

POMAKNUTI ČVOROVI

No budući da ne vole svi kriviti i na taj način ipak oštećivati oko svoje savršene favorit varalice, pronađeno je vrlo praktično i jednostavno rješenje.

---

image

Zakretanjem čvora u stranu postiže se otklon u povlačenju skosavice

---

Da bi se postigao željeni efekt razdvajanja putanja dovoljno je spojno oko vezati nekim od čvrstih fiksnih čvorova, kakav je primjerice klasični clinch knot, te nakon zatezanja čvor zakrenuti u stranu tako da struna stoji pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na os varalice. Na taj se način vrlo jednostavno postiže željeni otklon. Naravno, prije tog postupka treba ukloniti eventualno postavljeni split ring.

Ako je čvor slab, odnosno ako ne zadržava željeni položaj varalice tijekom povlačenja, kap trenutnog ljepila će u trenu riješiti i taj problem. I sada, ako nemate nekih ljutih obiteljskih ili poslovnih obaveza, isplovite u suton i povucite za sobom vaš omiljeni tandem sistem, pa obradujte svoje ukućane svježim ljetnim lignjama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => tajne uspjeha 2 0 8907 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-08 10:33:12 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Roko Klarin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-08 12:01:13 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-08 10:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 93 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/08\/8729249.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/8729248.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/8729279.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/8729276.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/8760851.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/8789559.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Roko Klarin","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Katkad treba upotrijebiti i te\u017ee varalice<\/p>","

Dignute iz istog jata<\/p>","

Panula se po pli\u010dinama s izra\u017eenim kurentom<\/p>","

Velike skosavice - velike lignje<\/p>","

Zakretanjem \u010dvora u stranu posti\u017ee se otklon u povla\u010denju skosavice<\/p>","

Lumbrela nikad nije za\u017eivjela na na\u0161em moru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1231","hd_8729249_1920.jpg":"1920x1080","k_8729249_1280.jpg":"1280x1280","k_8729249_1024.jpg":"1024x1024","k_8729249_640.jpg":"640x640","k_8729249_480.jpg":"480x480","k_8729249_340.jpg":"340x340","k_8729249_220.jpg":"220x220","o_8729249_1280.jpg":"1280x820","o_8729249_1024.jpg":"1024x656","o_8729249_640.jpg":"640x410","o_8729249_480.jpg":"480x307","o_8729249_340.jpg":"340x217","o_8729249_220.jpg":"220x141","h_8729249_1280.jpg":"1280x854","h_8729249_1024.jpg":"1024x683","h_8729249_640.jpg":"640x427","h_8729249_480.jpg":"480x320","h_8729249_340.jpg":"340x227","h_8729249_220.jpg":"220x147","pp_8729249_1280.jpg":"1280x1628","pp_8729249_1024.jpg":"1024x1303","pp_8729249_640.jpg":"640x814","pp_8729249_480.jpg":"480x611","pp_8729249_340.jpg":"340x432","pp_8729249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8729248_1920.jpg":"1920x1080","k_8729248_1280.jpg":"1280x1280","k_8729248_1024.jpg":"1024x1024","k_8729248_640.jpg":"640x640","k_8729248_480.jpg":"480x480","k_8729248_340.jpg":"340x340","k_8729248_220.jpg":"220x220","o_8729248_1280.jpg":"1280x960","o_8729248_1024.jpg":"1024x768","o_8729248_640.jpg":"640x480","o_8729248_480.jpg":"480x360","o_8729248_340.jpg":"340x255","o_8729248_220.jpg":"220x165","h_8729248_1280.jpg":"1280x854","h_8729248_1024.jpg":"1024x683","h_8729248_640.jpg":"640x427","h_8729248_480.jpg":"480x320","h_8729248_340.jpg":"340x227","h_8729248_220.jpg":"220x147","pp_8729248_1280.jpg":"1280x1628","pp_8729248_1024.jpg":"1024x1303","pp_8729248_640.jpg":"640x814","pp_8729248_480.jpg":"480x611","pp_8729248_340.jpg":"340x432","pp_8729248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_8729279_1920.jpg":"1920x1080","k_8729279_1280.jpg":"1280x1280","k_8729279_1024.jpg":"1024x1024","k_8729279_640.jpg":"640x640","k_8729279_480.jpg":"480x480","k_8729279_340.jpg":"340x340","k_8729279_220.jpg":"220x220","o_8729279_1280.jpg":"1280x1706","o_8729279_1024.jpg":"1024x1365","o_8729279_640.jpg":"640x853","o_8729279_480.jpg":"480x640","o_8729279_340.jpg":"340x453","o_8729279_220.jpg":"220x293","h_8729279_1280.jpg":"1280x854","h_8729279_1024.jpg":"1024x683","h_8729279_640.jpg":"640x427","h_8729279_480.jpg":"480x320","h_8729279_340.jpg":"340x227","h_8729279_220.jpg":"220x147","pp_8729279_1280.jpg":"1280x1628","pp_8729279_1024.jpg":"1024x1303","pp_8729279_640.jpg":"640x814","pp_8729279_480.jpg":"480x611","pp_8729279_340.jpg":"340x432","pp_8729279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2535","hd_8729276_1920.jpg":"1920x1080","k_8729276_1280.jpg":"1280x1280","k_8729276_1024.jpg":"1024x1024","k_8729276_640.jpg":"640x640","k_8729276_480.jpg":"480x480","k_8729276_340.jpg":"340x340","k_8729276_220.jpg":"220x220","o_8729276_1280.jpg":"1280x1690","o_8729276_1024.jpg":"1024x1352","o_8729276_640.jpg":"640x845","o_8729276_480.jpg":"480x633","o_8729276_340.jpg":"340x448","o_8729276_220.jpg":"220x290","h_8729276_1280.jpg":"1280x854","h_8729276_1024.jpg":"1024x683","h_8729276_640.jpg":"640x427","h_8729276_480.jpg":"480x320","h_8729276_340.jpg":"340x227","h_8729276_220.jpg":"220x147","pp_8729276_1280.jpg":"1280x1628","pp_8729276_1024.jpg":"1024x1303","pp_8729276_640.jpg":"640x814","pp_8729276_480.jpg":"480x611","pp_8729276_340.jpg":"340x432","pp_8729276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1076x1615","hd_8760851_1920.jpg":"1920x1080","k_8760851_1280.jpg":"1280x1280","k_8760851_1024.jpg":"1024x1024","k_8760851_640.jpg":"640x640","k_8760851_480.jpg":"480x480","k_8760851_340.jpg":"340x340","k_8760851_220.jpg":"220x220","o_8760851_1280.jpg":"1280x1921","o_8760851_1024.jpg":"1024x1536","o_8760851_640.jpg":"640x960","o_8760851_480.jpg":"480x720","o_8760851_340.jpg":"340x510","o_8760851_220.jpg":"220x330","h_8760851_1280.jpg":"1280x854","h_8760851_1024.jpg":"1024x683","h_8760851_640.jpg":"640x427","h_8760851_480.jpg":"480x320","h_8760851_340.jpg":"340x227","h_8760851_220.jpg":"220x147","pp_8760851_1280.jpg":"1280x1628","pp_8760851_1024.jpg":"1024x1303","pp_8760851_640.jpg":"640x814","pp_8760851_480.jpg":"480x611","pp_8760851_340.jpg":"340x432","pp_8760851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8789559_1920.jpg":"1920x1080","k_8789559_1280.jpg":"1280x1280","k_8789559_1024.jpg":"1024x1024","k_8789559_640.jpg":"640x640","k_8789559_480.jpg":"480x480","k_8789559_340.jpg":"340x340","k_8789559_220.jpg":"220x220","o_8789559_1280.jpg":"1280x960","o_8789559_1024.jpg":"1024x768","o_8789559_640.jpg":"640x480","o_8789559_480.jpg":"480x360","o_8789559_340.jpg":"340x255","o_8789559_220.jpg":"220x165","h_8789559_1280.jpg":"1280x854","h_8789559_1024.jpg":"1024x683","h_8789559_640.jpg":"640x427","h_8789559_480.jpg":"480x320","h_8789559_340.jpg":"340x227","h_8789559_220.jpg":"220x147","pp_8789559_1280.jpg":"1280x1628","pp_8789559_1024.jpg":"1024x1303","pp_8789559_640.jpg":"640x814","pp_8789559_480.jpg":"480x611","pp_8789559_340.jpg":"340x432","pp_8789559_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7787582 Threads: 4 Questions: 1635715688 Slow queries: 4860854 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111389107 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/savjet-za-lignju-vise-zakrenite-oko-ili-cvor-pa-ce-prosjecni-lov-postati-trijumf-1222638 [printLink] => /om/ribolov/savjet-za-lignju-vise-zakrenite-oko-ili-cvor-pa-ce-prosjecni-lov-postati-trijumf-1222638?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664472 [name] => lignjolov iz barke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov-iz-barke [link] => /tag/lignjolov-iz-barke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690102 [name] => sistem za lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 12:46:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sistem-za-lignje [link] => /tag/sistem-za-lignje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Savjet za lignju više: dovoljno je samo malo zakrenuti ‘oko‘ ili čvor da bi se prosječni lov pretvorio u trijumf [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-11-03-40-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/8729249.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Roko Klarin [mainImageDesc] =>

Katkad treba upotrijebiti i teže varalice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/8729249.jpg [title] => Roko Klarin

Katkad treba upotrijebiti i teže varalice

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/8729248.jpg [title] =>

Dignute iz istog jata

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/8729279.jpg [title] =>

Panula se po pličinama s izraženim kurentom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/8729276.jpg [title] =>

Velike skosavice - velike lignje

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/8760851.jpg [title] =>

Zakretanjem čvora u stranu postiže se otklon u povlačenju skosavice

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/8789559.jpg [title] =>

Lumbrela nikad nije zaživjela na našem moru

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Lignje su oduvijek i posvuda tražena delicija. Nažalost, većina ljubitelja lova liganja ograničava se na lov u zimskom razdoblju kada lignje prilaze obali, dok se u toplijem dijelu godine okreću drugim ribolovnim tehnikama i lovinama.

No, činjenica je da je lignja u našem moru prisutna cijele godine i da je samo razina spretnosti i inventivnosti jedina prepreka, odnosno ulaznica ka uspješnom lovu liganja u toplijem dijelu godine.

Premda se mogu loviti i s obale, većina lignjolovaca to izbjegava, ponajprije zbog ljetnih gužvi i brojne publike u kojoj je cijelo mnoštvo znatiželjnika punih savjeta ili želje za razgovorom, te najčešće potpuno bezveznim i praznim informacijama, tako da je izbjegavanje lova s obale u pravilu vrlo opravdano.

No sretnici koji imaju bilo kakvu barku nemaju takvih problema. Takvi mogu uživati u svojoj asocijalnosti, od koje usput budi rečeno boluje najveći broj ribolovaca, do mile volje i pritom se u potpunosti prepustiti guštu ljetne večeri na moru.

Osim toga, u barci koja je na moru i u pokretu, temperatura je uvijek za koji stupanj niža, što je nakon sparnoga dana svakako još jedan od razloga koji odnose prevagu u odabiru načina na koji se provodi večer.

Dakle, lignje se iz barke mogu loviti na više načina, no u ovo doba godine dvije su tehnike najpopularnije. Prva je klasično skosanje s peškafondom na kraju sistema i s jednom do dvije plivajuće skosavice vezane iznad peškafonda, dok je druga panula, s nizom varijacija na temu.

---

image

Dignute iz istog jata

---

I ma koliko bila zanimljiva i privlačna, prva tehnika ima jednu ozbiljnu manu, jer je izvodiva isključivo ako je pozicija za lov pouzdana, odnosno ako se dobro poznaju teren i kurenti, te ako je sigurno da liganja na tim pozicijama u to doba dana uopće ima.

Naime, lignje se neprestano kreću tako da se lov s peškafondom uglavnom pouzdaje u sreću da će lignje možda naići. Naravno, uvijek postoje i mikrolokacije koje lignje u redovnom postupku obilaze bez obzira na doba dana ili godine, no takve su pozicije zapravo vrlo rijetke i prije su izuzetak nego pravilo.

Zato za razliku od stacioniranog lova peškafondom, lov panulom pruža puno više mogućnosti, pri čemu su varijacije na temu vrlo bogate.

OSNOVNI KOSTUR

Osnovni kostur panule namijenjene lovu liganja se u principu ne razlikuje previše od kostura klasične lagane panule. Budući da se u ovakvom lovu najčešće pretražuje površinski sloj mora, panula je uglavnom neopterećena.

U more se pušta od dvadeset do trideset metara strune promjera 0,40 do 0,50 milimetara na čijem se kraju nalazi predvez promjera 0,35 do 0,40 milimetara, dug do 2 metra sa skosavicom na kraju.

Ova se panula povlači u blizini obale ili brakova, na plićim terenima do petnaestak metara dubine, brzinom od 1,5 NM. No ta se brzina može i mijenjati, ovisno o tipu skosavice i trenutnom kurentu.

Kao što je slučaj i sa svim ostalim varalicama, tako se i u ovom slučaju povlačenjem panule u neposrednoj blizini barke najlakše može ocijeniti optimalna brzina u kojoj se skosavica ponaša prirodno.

Iako se ovako konstruirana panula za lignje uglavnom povlači iz ruke, može se loviti i pomoću štapa, s tim da onda osnova može biti i nešto tanja što je svakako prednost.

---

image

Panula se po pličinama s izraženim kurentom

---

JEDNA NIJE DOSTA

Ipak, premda je panula liganja dinamična, mnogi su lignjari nezadovoljni činjenicom da se za barkom vuče smo jedna skosavica. Zbog toga se u pravilu povlače dva sistema, po mogućnosti preko štapova postavljenih u nosače okrenute suprotno jedan od drugoga, kako bi se razmak među skosavicama dodatno povećao.

A da bi se eventualno mršenje još kvalitetnije izbjeglo, jedna se varalica pušta na dvadeset, a druga na trideset metara od barke. Pritom je važno da se prilikom spuštanja u more varalice spuste široko razmaknute jedna od druge tako da ne dođe do mršenja prije nego se sistemi počnu vući, nakon čega preostaje smo izvlačiti lignju po lignju.

Pa iako se ovakav pristup može činiti kao dobro i konačno rješenje, mnogi lignjari nisu zadovoljni ni s te dvije skosavice već na raznorazne načine u sistem pokušavaju ukomponirati još koju. Činjenica je da povlačenje trećeg sistema dovodi do mršenja prije ili kasnije, pri čemu je jednoj osobi, a što je u panuli liganja najčešći slučaj, izuzetno teško opsluživati tri štapa.

Stoga se u pronalaženju rješenja krenulo u pravcu modificiranja predveza koji bi trebao biti takav da omogućuje istovremeno povlačenje većeg broja skosavica, ali tako da se u tom povlačenju ne sudaraju i ne mrse, a da istovremeno lignjama budu privlačne i, naravno, lovne.

BLJESAK LUMBRELE

Jedan od sistema koji je na našem tržištu bljesnuo i jednako se brzo ugasio je umbrella system ili po naški kišobran sistem.

To je sistem u kojem je četiri do šest skosavica na kraćim pramama vezano na žičanu konstrukciju koja izgledom podsjeća na žičani kostur kišobrana po čemu je sistem i dobio ime.

S osnovom je povezan u svom središtu i teoretski uistinu funkcionira u smislu nemršenja i relativno jednostavnog rukovanja. Nažalost, otpor koji pruža u povlačenju proizvodi popriličnu vibraciju koja je kontraproduktivna. Možda u nekom drugom moru taj sistem i funkcionira, ali u našem još uvijek bistrom Jadranu ipak ne.

Srećom, nitko nije stao na tome i odustao, tako da postoji cijeli niz tandem inačica koje uspješno love.

---

image

Lumbrela nikad nije zaživjela na našem moru

---

DVIJE DUBINE

Jedan od preduvjeta za formiranje uspješne i lovne tandem montaže je različita dubina uranjanja skosavica koju određuje, osim veličine, težine i plovnosti varalice, prvenstveno njezin stabilizator.

Na kraju osnove se postavlja ili trokraki zogulin na koji se nastavljaju prame, no isto se tako taj spoj može ostvariti i preko klasičnih čvorova pri čemu je važno da prame budu različite dužine. Tako je kraća, koja se direktno linijski nastavlja na osnovi duga 80, a duža, koja se vezuje bočno, 150 centimetara.

Na kraću se pramu uvijek postavlja veća i teža varalica s izraženijim stabilizatorom koja će dublje uranjati, dok na dužu pramu treba postaviti lakšu varalicu s manjim stabilizatorom i manjom dubinom uranjanja. Idealno je da donja varalica na kraćoj prami bude sporotonuća ili barem suspending akcije dok bi gornja trebala biti plivajuća, čime je u potpunosti onemogućeno mršenje.

U odabiru varalica treba voditi računa i o deklarativno preporučenim brzinama povlačenja, odnosno o akciji varalica kako bi izbjegli neželjene vibracije ili pak izostanak željenog plesa što bi sistem moglo učiniti nelovnim.

U trenutku kada se ovakav sistem u povlačenju zategne, skosavice će se razdvojiti tako da će donja varalica na kraćoj prami zauzeti položaj glavom nagnut prema dnu, baš kao da pokušava uroniti, dok će gornja varalica biti iznad u uglavnom vodoravnom položaju.

---

image

Velike skosavice - velike lignje

---

KLIJEŠTA U AKCIJI

I premda se može učiniti da su na ovaj način svi problemi oko panulanja tandem montažom riješeni, postoje situacije kada se lignje bacaju isključivo na jedan određeni model što poprilično remeti osnovne postavke formiranja tandem montaže. Srećom i za to postoji rješenje koje se, premda je cijelo vrijeme praktički svima pod nosom, tek odnedavno počelo ozbiljnije primjenjivati.

Iako je većina kvalitetnijih varalica namijenjenih panulanju prije prodaje testirana, praktično je prije upotrebe provjeriti njihov rad i akciju, a što je najjednostavnije učiniti povlačenjem varalice u neposrednoj blizini barke. Osim što se na taj način lako otkrije optimalna brzina povlačenja, trenutno se može vidjeti i eventualno zanošenje skosavice.

Ako skosavica zanosi u jednu stranu, tada se spojno oko kliještima pažljivo izvije u suprotnu stranu čime je problem zanošenja otklonjen. Taj se postupak primjenjuje ako se zanošenje želi otkloniti, no ukoliko se zanošenje želi postići tada je oko potrebno dodatno zakriviti.

Ukoliko u tandem montaži jednoj skosavici oko zakrivimo u desno, a drugoj u lijevo, tada će skosavice u povlačenju, bez obzira na to što su po svemu ostalom identične, biti u svojim putanjama potpuno razdvojene.

POMAKNUTI ČVOROVI

No budući da ne vole svi kriviti i na taj način ipak oštećivati oko svoje savršene favorit varalice, pronađeno je vrlo praktično i jednostavno rješenje.

---

image

Zakretanjem čvora u stranu postiže se otklon u povlačenju skosavice

---

Da bi se postigao željeni efekt razdvajanja putanja dovoljno je spojno oko vezati nekim od čvrstih fiksnih čvorova, kakav je primjerice klasični clinch knot, te nakon zatezanja čvor zakrenuti u stranu tako da struna stoji pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na os varalice. Na taj se način vrlo jednostavno postiže željeni otklon. Naravno, prije tog postupka treba ukloniti eventualno postavljeni split ring.

Ako je čvor slab, odnosno ako ne zadržava željeni položaj varalice tijekom povlačenja, kap trenutnog ljepila će u trenu riješiti i taj problem. I sada, ako nemate nekih ljutih obiteljskih ili poslovnih obaveza, isplovite u suton i povucite za sobom vaš omiljeni tandem sistem, pa obradujte svoje ukućane svježim ljetnim lignjama.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Roko Klarin
Roko Klarin

Katkad treba upotrijebiti i teže varalice


Dignute iz istog jata


Panula se po pličinama s izraženim kurentom


Velike skosavice - velike lignje


Zakretanjem čvora u stranu postiže se otklon u povlačenju skosavice


Lumbrela nikad nije zaživjela na našem moru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/savjet-za-lignju-vise-zakrenite-oko-ili-cvor-pa-ce-prosjecni-lov-postati-trijumf-1222638 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b8b5ae0db8524d45f1567bd864a22f59fcd99522 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Savjet+za+lignju+vi%C5%A1e%3A+dovoljno+je+samo+malo+zakrenuti+%E2%80%98oko%E2%80%98+ili+%C4%8Dvor+da+bi+se+prosje%C4%8Dni+lov+pretvorio+u+trijumf&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsavjet-za-lignju-vise-zakrenite-oko-ili-cvor-pa-ce-prosjecni-lov-postati-trijumf-1222638 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsavjet-za-lignju-vise-zakrenite-oko-ili-cvor-pa-ce-prosjecni-lov-postati-trijumf-1222638 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

tajne uspjehaSavjet za lignju više: dovoljno je samo malo zakrenuti ‘oko‘ ili čvor da bi se prosječni lov pretvorio u trijumf

Piše Roko Klarin
8. rujna 2022. - 12:33

Lignje su oduvijek i posvuda tražena delicija. Nažalost, većina ljubitelja lova liganja ograničava se na lov u zimskom razdoblju kada lignje prilaze obali, dok se u toplijem dijelu godine okreću drugim ribolovnim tehnikama i lovinama.

No, činjenica je da je lignja u našem moru prisutna cijele godine i da je samo razina spretnosti i inventivnosti jedina prepreka, odnosno ulaznica ka uspješnom lovu liganja u toplijem dijelu godine.

Premda se mogu loviti i s obale, većina lignjolovaca to izbjegava, ponajprije zbog ljetnih gužvi i brojne publike u kojoj je cijelo mnoštvo znatiželjnika punih savjeta ili želje za razgovorom, te najčešće potpuno bezveznim i praznim informacijama, tako da je izbjegavanje lova s obale u pravilu vrlo opravdano.

No sretnici koji imaju bilo kakvu...

15. svibanj 2024 13:03