stdClass Object ( [id] => 1132443 [title] => Lignje se tehnikom tataki dobro love i danju: savjetujemo kakve varalice nabaviti, kako ih postaviti... Poslušajte ove preporuke, uspjeh neće izostati [alias] => lignje-se-tehnikom-tataki-dobro-love-i-danju-i-nocu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Iako su je upoznali prije petnaestak godina, tehniku lova liganja poznatu kao tataki naši ribolovci rijetko prakticiraju premda je vrlo učinkovita, osobito u dnevnom lovu. Jednim je dijelom to zbog našeg tradicionalnog otpora prema svemu što je novo, a drugim zbog nekada teško dostupne nužne posebne opreme, ali i njezine visoke cijene.

No, vjerojatno su glavni razlozi bili upotreba neprikladnih dijelova pribora, ponajprije varalica, te pogrešna tehnika lova, zbog čega su rezultati bili loši.

Danas su varalice i ostali poseban pribor za tu tehniku lako dostupni i znatno jeftiniji nego prije, a o najboljem načinu kompletiranja pribora i tehnici lova sve se zna pa nema razloga ne loviti lignje tataki tehnikom.

Labilni balans

Osnova tataki tehnike lignjolova je lignjarić posebne konstrukcije, labilnog balansa kako bi u moru plutao u vodoravnom položaju, da bi se zanjihao i na najmanji pokret pribora koji ga nosi. Zbog toga mu geometrijski i centar teže mora biti u istoj točci, te mora biti lakši od varalica za ostale načine lova.

Najčešće ga čini plastični štapić koji na jednom kraju nosi jednu, a na dužim modelima dvije krunice, što je moguće lakše, zbog čega ih prave od najtanjih iglica omotanih najlonom. Na drugom kraju štapića je poprečna rupica, rjeđe zavezani komad ribarskoga konca, a najkvalitetniji i vrlo rijetki modeli imaju vrtilicu za spajanje varalice s ostatkom pribora.

Oko štapića je tijelo varalice, najčešće prozirno i vretenasto, rjeđe u obliku kozice. Tijelo je u pravilu od silikona ili neke druge mekane plastike, ali ima i modela od tvrde plastike.

Neke tvrde varalice u tijelu imaju zračne mjehuriće koji ih čine lakšima, bolje izbalansiranima, ali i atraktivnijima zbog svjetlucanja koje je posljedica prelamanja svjetlosti. Skuplji modeli imaju presvlaku od tanke, rijetke i svjetlucave tkanine. Ove su varalice kraće od ostalih lignjarića, proizvode se u dužinama od 35 do 90 mm.

---

image
Najbolje je početi loviti s raznobojnim varalicama
Šime Duvančić
---

Važna pokretljivost

Tataki varalica na pribor se postavlja na način poznat kao drop shot – bez priveza, direktno na predvez, osnovu završnjaka. To je moguće izvesti na više načina, svaki s prednostima i manama. Najjednostavnije je varalicu postaviti između dva para perlica i stopera, ali takvo rješenje dosta otežava zamjenu varalica.

Perlice ne smiju stiskati varalicu jer bi joj na taj način sputavale pokretljivost. Umjesto perlicama i stoperima, varalica se na predvez može postaviti i njegovim vezivanjem u vrlo kratku petlju, najbolje izrađenu Palomar ili Drooper loop čvorom. Međutim, takvo rješenje maksimalno otežava zamjenu varalice.

Varalicu je lako i brzo zamijeniti ako je za predvez ili petlju vezana koncem, odnosno spojena pomoću kopče. To, međutim, više ili manje sputava pokretljivost varalice, pa treba voditi računa o tome što je najbolje rješenje u određenom momentu. Najbolje su kopče specijalno oblikovane za to, poznate kao Tataki snap, EGI snap, squid snap.

Na predvez se neke od njih postavljaju direktno, a neke posredstvom vrtilica, klasičnih ili plastičnih, koje su lakše. Praksa je pokazala da kopča, odnosno kopča i vrtilica ne smiju biti duži od 30 mm.

Dojam jata

Ideja vodilja tvoraca tataki tehnike bio je lov priborom s velikim brojem varalica, koje stvaraju dojam jata ribica ili kozica, glavne hrane liganja. No, pokazalo se da je optimalan broj varalica na jednom priboru tri do četiri, ponekad samo dvije, ovisno o uvjetima. Ponajprije zbog toga što veći broj varalica ne znači i veći broj ulovljenih liganja, ali i zbog toga što u slučaju istovremenog ulova više liganja nije lako izvući i prihvatiti plijen, čak ni na najbolji i najlakši način – mrežnom prihvatnicom.

---

image
Na jednom priboru ne treba biti više od četiri varalice
Šime Duvančić
---

Što je najgore, što je više varalica na završnjaku, to je veća mogućnost da se iglica neke od njih zakači za odjeću, dio pribora ili plovila.

Međusobni razmak varalica na završnjaku mora biti barem dvadesetak centimetara. Završnjak ne smije biti duži od štapa kojim se lovi jer bi otežavao izvlačenje plijena na plovilo, ali i odbacivanje varalica. Na gornjem kraju predveza treba biti vrtilica s kopčom, a na donjem samo kopča za brzu montažu i izmjenu utega.

---

image
Metalna i plastična kopča
Šime Duvančić
---

Završnjak je najbolje izraditi od fluorougljične strune snage barem 30 libri, jer ona ima najprikladniju krutost zbog koje se završnjak od te strune najmanje savija i mrsi, pa se varalice najrjeđe kače​ međusobno i za strunu.

Na jedan pribor najbolje je postaviti varalice različitih dužina, i to tako da je najduža najdonja, a najkraća najgornja. Također, najbolje je izmjenjivati varalice ​​različitih oblika i dekora, barem dok se ne utvrdi koja je trenutačno najprimamljivija lignjama. Ljeti, dok je većina liganja još sitna, bolje je koristiti kraće varalice dužine do 50 mm, a zimi duže, one od 50 do 90 mm.

Budući da se ovim priborom skosava okomito, dobro je imati utege različitih težina kako bi se to moglo raditi na svim dubinama i pri svim jačinama kurenta. Osim kapljastih i ovalnih olovnica i olovnih lignjarića, to mogu biti vertical jigging varalice, najbolje tipa Madai, jer je tijekom skosavanja na njih moguće uloviti i koju ribu.

No, to se ne preporučuje na nečistom dnu. U lovu na velikim dubinama preporučuje se koristiti fosforoscentni uteg, jer njegovo svjetlucanje privlači lignje.

Višebojna struna

Osnovnu strunu najbolje je izraditi od PE višenitke PE0,6 do PE1.0, odnosno nosivosti 10 do 20 libri ili promjera 0,10 do 0,14 mm. Takva je dovoljno jaka da izvuče i teške ulove, a dovoljno tanka da ne pruža veliki otpor kurentu, zbog čega će i lagani pribor stajati okomito pod plovilom. Dobro je ako je struna višebojna, kako bi se lakše kontrolirala dubina lova, odnosno pribor ponovno spustio gdje se prethodno ostvario ulov, jer se lignje najčešće zadržavaju u plovu.

Spoj osnove strune i završnjaka najbolje je izvesti pomoću kopče s vrtilicom koja treba eliminirati sva moguća potencijalna uvrtanja pribora.

---

image
Dobra improvizacija - vrtilica tipa snoda i obična simetrična kopča
Šime Duvančić
---

Za lov ovom tehnikom potreban je štap, najbolje posve prilagođen tataki lignjolovu. Iako ima i pedalj do dva kraćih, najčešće su dužine od 210 do 240 cm. Također, iako ih ima s manjim rasponom težine bacanja, većina ih ima veliki raspon – od 5 do 150, čak i 200 grama.

Ovisno o dubini lova, odnosno potrebnoj težini opterećenja, najbolje je odabrati štap sa srednje velikim rasponom, primjerice 30 do 100 ili 50 do 150 grama. Takvi štapovi imaju progresivnu akciju i vrlo veliku vršnu osjetljivost kako bi reagirali na dodir lignje, čak i nježan na velikoj dubini, no također imaju izuzetnu žilavost i ogromnu rezervu snage.

U suprotnom, kruti štapovi u djelovanju s neistezljivom PE strunom uzrokovali bi pucanje krakova lignje tijekom borbe. Osim tih specijalnih, dobro mogu poslužiti i casting, a još bolje slow jigging štapovi.

Uspaničene kozice

Ni rola ne može biti bilo kakva, jer mora pratiti opterećenja koja nikako nisu mala, unatoč tome što se love lignje. Idealan su izbor visokokvalitetne srednje velike klasične spinning role ili mali multiplikatori kod kojih je snaga u pravilu neupitna.

Tataki je tehnika u kojoj se nije potrebno sidriti, ali je presudno pribor puštati okomito. Kad uteg dodirne dno, pribor se odiže oko pola do dva metra. Zatim se kratkim i energičnim pokretima u nekoliko sekundi štap do desetak puta zatrese gore-dolje tako da vrhom zavibrira poput šibe.

Varalice će se tada kretati u svim smjerovima poput uspaničenih kozica, što će izazvati pozornost liganja u blizini. Potom treba prestati s trešnjom, uteg će zategnuti sistem, a varalice će vrlo brzo zauzeti početni vodoravni položaj, što će lignje najčešće isprovocirati da ih napadnu.

Potom se sporim, ali neprekinutim pokretom vrh štapa podiže visoko gore da bi se ocijenilo je li lignja na varalici.

---

image
Tataki tehnika idealna je za lov iz kajaka
Šime Duvančić
---

Pretraživanje po dubini

Nakon ulova, važno je zabilježiti dubinu na kojoj se to dogodilo da bi se u sljedećem spuštanju sistem mogao spustiti na istu lovnu dubinu, u čemu od velike pomoći može biti višebojna višenitka.

Ako ulova nema, valja napraviti pauzu od dvadesetak sekundi do jedne minute, pa postupak ponoviti nekoliko puta. Ukoliko se ni tada ništa ne dogodi, sistem treba podignuti metar, metar i pol, čak i pet ako se lovi u dubokom. Na taj se način vrlo lako i brzo može pretražiti cijeli vodeni stupac. Ako su lignje u blizini, ulov provjereno neće izostati.

​Ovom je tehnikom, osim danju, moguće loviti i noću, posebno uspješno u sumrak i svitanje. Rijetko, ali ponekad se bolji rezultati postižu nježnijim i sporijim skosavanjem, a ponekad čak i bez njega, umetanjem štapa u nosač na plovilu koje se lagano njiše.

Tada se može loviti drugim priborom koji se drži u rukama. No, ova pasivna metoda lova ipak je manje učinkovita od aktivne, oštrog skosavanja priborom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učinkovito je [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => učinkovito je 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-20 13:39:19 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-05 06:53:13 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-10-05 05:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387238.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387218.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387220.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387222.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387224.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387226.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387228.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387230.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387232.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387234.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387236.png","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19387240.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107 "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Evo za\u0161to trebaju jake strune","Najbolje je po\u010deti loviti s raznobojnim varalicama","Tvrda varalica s mjehuri\u0107ima","Dobra improvizacija - vrtilica tipa snoda<\/em> i obi\u010dna simetri\u010dna kop\u010da","Tipi\u010dne tataki<\/em> varalice","Mekane varalice pokazale su se uspje\u0161nijima od tvrdih","Krunice su nje\u017ene","Metalna i plasti\u010dna kop\u010da","Najbolja kombinacija - snoda<\/em> i specijalna kop\u010da","Tataki<\/em> tehnika idealna je za lov iz kajaka","Standardna tataki <\/em>varalica","Na jednom priboru ne treba biti vi\u0161e od \u010detiri varalice"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["53:44","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2877","hd_19387238_1920.jpg":"1920x1080","k_19387238_1280.jpg":"1280x1280","k_19387238_1024.jpg":"1024x1024","k_19387238_640.jpg":"640x640","k_19387238_480.jpg":"480x480","k_19387238_340.jpg":"340x340","k_19387238_220.jpg":"220x220","o_19387238_1280.jpg":"1280x1918","o_19387238_1024.jpg":"1024x1534","o_19387238_640.jpg":"640x959","o_19387238_480.jpg":"480x719","o_19387238_340.jpg":"340x509","o_19387238_220.jpg":"220x329","h_19387238_1280.jpg":"1280x854","h_19387238_1024.jpg":"1024x683","h_19387238_640.jpg":"640x427","h_19387238_480.jpg":"480x320","h_19387238_340.jpg":"340x227","h_19387238_220.jpg":"220x147","pp_19387238_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387238_1024.jpg":"805x1024","pp_19387238_640.jpg":"503x640","pp_19387238_480.jpg":"377x480","pp_19387238_340.jpg":"267x340","pp_19387238_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19387218_1920.jpg":"1920x1080","k_19387218_1280.jpg":"1280x1280","k_19387218_1024.jpg":"1024x1024","k_19387218_640.jpg":"640x640","k_19387218_480.jpg":"480x480","k_19387218_340.jpg":"340x340","k_19387218_220.jpg":"220x220","o_19387218_1280.jpg":"1280x1706","o_19387218_1024.jpg":"1024x1365","o_19387218_640.jpg":"640x853","o_19387218_480.jpg":"480x640","o_19387218_340.jpg":"340x453","o_19387218_220.jpg":"220x293","h_19387218_1280.jpg":"1280x854","h_19387218_1024.jpg":"1024x683","h_19387218_640.jpg":"640x427","h_19387218_480.jpg":"480x320","h_19387218_340.jpg":"340x227","h_19387218_220.jpg":"220x147","pp_19387218_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387218_1024.jpg":"805x1024","pp_19387218_640.jpg":"503x640","pp_19387218_480.jpg":"377x480","pp_19387218_340.jpg":"267x340","pp_19387218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19387220_1920.jpg":"1920x1080","k_19387220_1280.jpg":"1280x1280","k_19387220_1024.jpg":"1024x1024","k_19387220_640.jpg":"640x640","k_19387220_480.jpg":"480x480","k_19387220_340.jpg":"340x340","k_19387220_220.jpg":"220x220","o_19387220_1280.jpg":"1280x960","o_19387220_1024.jpg":"1024x768","o_19387220_640.jpg":"640x480","o_19387220_480.jpg":"480x360","o_19387220_340.jpg":"340x255","o_19387220_220.jpg":"220x165","h_19387220_1280.jpg":"1280x854","h_19387220_1024.jpg":"1024x683","h_19387220_640.jpg":"640x427","h_19387220_480.jpg":"480x320","h_19387220_340.jpg":"340x227","h_19387220_220.jpg":"220x147","pp_19387220_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387220_1024.jpg":"805x1024","pp_19387220_640.jpg":"503x640","pp_19387220_480.jpg":"377x480","pp_19387220_340.jpg":"267x340","pp_19387220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19387222_1920.jpg":"1920x1080","k_19387222_1280.jpg":"1280x1280","k_19387222_1024.jpg":"1024x1024","k_19387222_640.jpg":"640x640","k_19387222_480.jpg":"480x480","k_19387222_340.jpg":"340x340","k_19387222_220.jpg":"220x220","o_19387222_1280.jpg":"1280x854","o_19387222_1024.jpg":"1024x683","o_19387222_640.jpg":"640x427","o_19387222_480.jpg":"480x320","o_19387222_340.jpg":"340x226","o_19387222_220.jpg":"220x146","h_19387222_1280.jpg":"1280x854","h_19387222_1024.jpg":"1024x683","h_19387222_640.jpg":"640x427","h_19387222_480.jpg":"480x320","h_19387222_340.jpg":"340x227","h_19387222_220.jpg":"220x147","pp_19387222_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387222_1024.jpg":"805x1024","pp_19387222_640.jpg":"503x640","pp_19387222_480.jpg":"377x480","pp_19387222_340.jpg":"267x340","pp_19387222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_19387224_1920.jpg":"1920x1080","k_19387224_1280.jpg":"1280x1280","k_19387224_1024.jpg":"1024x1024","k_19387224_640.jpg":"640x640","k_19387224_480.jpg":"480x480","k_19387224_340.jpg":"340x340","k_19387224_220.jpg":"220x220","o_19387224_1280.jpg":"1280x1280","o_19387224_1024.jpg":"1024x1024","o_19387224_640.jpg":"640x640","o_19387224_480.jpg":"480x480","o_19387224_340.jpg":"340x340","o_19387224_220.jpg":"220x220","h_19387224_1280.jpg":"1280x854","h_19387224_1024.jpg":"1024x683","h_19387224_640.jpg":"640x427","h_19387224_480.jpg":"480x320","h_19387224_340.jpg":"340x227","h_19387224_220.jpg":"220x147","pp_19387224_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387224_1024.jpg":"805x1024","pp_19387224_640.jpg":"503x640","pp_19387224_480.jpg":"377x480","pp_19387224_340.jpg":"267x340","pp_19387224_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1421","hd_19387226_1920.jpg":"1920x1080","k_19387226_1280.jpg":"1280x1280","k_19387226_1024.jpg":"1024x1024","k_19387226_640.jpg":"640x640","k_19387226_480.jpg":"480x480","k_19387226_340.jpg":"340x340","k_19387226_220.jpg":"220x220","o_19387226_1280.jpg":"1280x947","o_19387226_1024.jpg":"1024x757","o_19387226_640.jpg":"640x473","o_19387226_480.jpg":"480x355","o_19387226_340.jpg":"340x251","o_19387226_220.jpg":"220x162","h_19387226_1280.jpg":"1280x854","h_19387226_1024.jpg":"1024x683","h_19387226_640.jpg":"640x427","h_19387226_480.jpg":"480x320","h_19387226_340.jpg":"340x227","h_19387226_220.jpg":"220x147","pp_19387226_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387226_1024.jpg":"805x1024","pp_19387226_640.jpg":"503x640","pp_19387226_480.jpg":"377x480","pp_19387226_340.jpg":"267x340","pp_19387226_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_19387228_1920.jpg":"1920x1080","k_19387228_1280.jpg":"1280x1280","k_19387228_1024.jpg":"1024x1024","k_19387228_640.jpg":"640x640","k_19387228_480.jpg":"480x480","k_19387228_340.jpg":"340x340","k_19387228_220.jpg":"220x220","o_19387228_1280.jpg":"1280x852","o_19387228_1024.jpg":"1024x682","o_19387228_640.jpg":"640x426","o_19387228_480.jpg":"480x319","o_19387228_340.jpg":"340x226","o_19387228_220.jpg":"220x146","h_19387228_1280.jpg":"1280x854","h_19387228_1024.jpg":"1024x683","h_19387228_640.jpg":"640x427","h_19387228_480.jpg":"480x320","h_19387228_340.jpg":"340x227","h_19387228_220.jpg":"220x147","pp_19387228_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387228_1024.jpg":"805x1024","pp_19387228_640.jpg":"503x640","pp_19387228_480.jpg":"377x480","pp_19387228_340.jpg":"267x340","pp_19387228_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19387230_1920.jpg":"1920x1080","k_19387230_1280.jpg":"1280x1280","k_19387230_1024.jpg":"1024x1024","k_19387230_640.jpg":"640x640","k_19387230_480.jpg":"480x480","k_19387230_340.jpg":"340x340","k_19387230_220.jpg":"220x220","o_19387230_1280.jpg":"1280x854","o_19387230_1024.jpg":"1024x683","o_19387230_640.jpg":"640x427","o_19387230_480.jpg":"480x320","o_19387230_340.jpg":"340x226","o_19387230_220.jpg":"220x146","h_19387230_1280.jpg":"1280x854","h_19387230_1024.jpg":"1024x683","h_19387230_640.jpg":"640x427","h_19387230_480.jpg":"480x320","h_19387230_340.jpg":"340x227","h_19387230_220.jpg":"220x147","pp_19387230_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387230_1024.jpg":"805x1024","pp_19387230_640.jpg":"503x640","pp_19387230_480.jpg":"377x480","pp_19387230_340.jpg":"267x340","pp_19387230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1443","hd_19387232_1920.jpg":"1920x1080","k_19387232_1280.jpg":"1280x1280","k_19387232_1024.jpg":"1024x1024","k_19387232_640.jpg":"640x640","k_19387232_480.jpg":"480x480","k_19387232_340.jpg":"340x340","k_19387232_220.jpg":"220x220","o_19387232_1280.jpg":"1280x962","o_19387232_1024.jpg":"1024x769","o_19387232_640.jpg":"640x481","o_19387232_480.jpg":"480x360","o_19387232_340.jpg":"340x255","o_19387232_220.jpg":"220x165","h_19387232_1280.jpg":"1280x854","h_19387232_1024.jpg":"1024x683","h_19387232_640.jpg":"640x427","h_19387232_480.jpg":"480x320","h_19387232_340.jpg":"340x227","h_19387232_220.jpg":"220x147","pp_19387232_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387232_1024.jpg":"805x1024","pp_19387232_640.jpg":"503x640","pp_19387232_480.jpg":"377x480","pp_19387232_340.jpg":"267x340","pp_19387232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2883","hd_19387234_1920.jpg":"1920x1080","k_19387234_1280.jpg":"1280x1280","k_19387234_1024.jpg":"1024x1024","k_19387234_640.jpg":"640x640","k_19387234_480.jpg":"480x480","k_19387234_340.jpg":"340x340","k_19387234_220.jpg":"220x220","o_19387234_1280.jpg":"1280x1922","o_19387234_1024.jpg":"1024x1537","o_19387234_640.jpg":"640x961","o_19387234_480.jpg":"480x720","o_19387234_340.jpg":"340x510","o_19387234_220.jpg":"220x330","h_19387234_1280.jpg":"1280x854","h_19387234_1024.jpg":"1024x683","h_19387234_640.jpg":"640x427","h_19387234_480.jpg":"480x320","h_19387234_340.jpg":"340x227","h_19387234_220.jpg":"220x147","pp_19387234_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387234_1024.jpg":"805x1024","pp_19387234_640.jpg":"503x640","pp_19387234_480.jpg":"377x480","pp_19387234_340.jpg":"267x340","pp_19387234_220.jpg":"173x220"},{"size0":"3000x3000","hd_19387236_1920.png":"1920x1080","k_19387236_1280.png":"1280x1280","k_19387236_1024.png":"1024x1024","k_19387236_640.png":"640x640","k_19387236_480.png":"480x480","k_19387236_340.png":"340x340","k_19387236_220.png":"220x220","o_19387236_1280.png":"1280x1280","o_19387236_1024.png":"1024x1024","o_19387236_640.png":"640x640","o_19387236_480.png":"480x480","o_19387236_340.png":"340x340","o_19387236_220.png":"220x220","h_19387236_1280.png":"1280x854","h_19387236_1024.png":"1024x683","h_19387236_640.png":"640x427","h_19387236_480.png":"480x320","h_19387236_340.png":"340x227","h_19387236_220.png":"220x147","pp_19387236_1280.png":"1006x1280","pp_19387236_1024.png":"805x1024","pp_19387236_640.png":"503x640","pp_19387236_480.png":"377x480","pp_19387236_340.png":"267x340","pp_19387236_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1543","hd_19387240_1920.jpg":"1920x1080","k_19387240_1280.jpg":"1280x1280","k_19387240_1024.jpg":"1024x1024","k_19387240_640.jpg":"640x640","k_19387240_480.jpg":"480x480","k_19387240_340.jpg":"340x340","k_19387240_220.jpg":"220x220","o_19387240_1280.jpg":"1280x1028","o_19387240_1024.jpg":"1024x822","o_19387240_640.jpg":"640x514","o_19387240_480.jpg":"480x385","o_19387240_340.jpg":"340x273","o_19387240_220.jpg":"220x176","h_19387240_1280.jpg":"1280x854","h_19387240_1024.jpg":"1024x683","h_19387240_640.jpg":"640x427","h_19387240_480.jpg":"480x320","h_19387240_340.jpg":"340x227","h_19387240_220.jpg":"220x147","pp_19387240_1280.jpg":"1006x1280","pp_19387240_1024.jpg":"805x1024","pp_19387240_640.jpg":"503x640","pp_19387240_480.jpg":"377x480","pp_19387240_340.jpg":"267x340","pp_19387240_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15052243 Threads: 3 Questions: 3155265808 Slow queries: 7048461 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235060576 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lignje-se-tehnikom-tataki-dobro-love-i-danju-i-nocu-1132443 [printLink] => /om/ribolov/lignje-se-tehnikom-tataki-dobro-love-i-danju-i-nocu-1132443?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624303 [name] => lov na lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 11:47:25 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-lignje [link] => /tag/lov-na-lignje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 625109 [name] => tataki tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-09 14:17:49 [main_article_id] => 0 [alias] => tataki-tehnika [link] => /tag/tataki-tehnika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651772 [name] => lignje tataki tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-05 07:39:01 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-tataki-tehnika [link] => /tag/lignje-tataki-tehnika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651776 [name] => kako loviti tatakijem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-05 08:53:45 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-tatakijem [link] => /tag/kako-loviti-tatakijem ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650505 [name] => što je tataki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 21:48:16 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-tataki [link] => /tag/sto-je-tataki ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učinkovito je [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lignje se tehnikom tataki dobro love i danju: savjetujemo kakve varalice nabaviti, kako ih postaviti... Poslušajte ove preporuke, uspjeh neće izostati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387238.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Evo zašto trebaju jake strune [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387238.jpg [title] => Evo zašto trebaju jake strune Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387218.jpg [title] => Najbolje je početi loviti s raznobojnim varalicama Šime Duvančić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387220.jpg [title] => Tvrda varalica s mjehurićima Šime Duvančić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387222.jpg [title] => Dobra improvizacija - vrtilica tipa snoda i obična simetrična kopča Šime Duvančić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387224.jpg [title] => Tipične tataki varalice Šime Duvančić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387226.jpg [title] => Mekane varalice pokazale su se uspješnijima od tvrdih Šime Duvančić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387228.jpg [title] => Krunice su nježne Šime Duvančić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387230.jpg [title] => Metalna i plastična kopča Šime Duvančić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387232.jpg [title] => Najbolja kombinacija - snoda i specijalna kopča Šime Duvančić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387234.jpg [title] => Tataki tehnika idealna je za lov iz kajaka Šime Duvančić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387236.png [title] => Standardna tataki varalica Šime Duvančić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19387240.jpg [title] => Na jednom priboru ne treba biti više od četiri varalice Šime Duvančić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Iako su je upoznali prije petnaestak godina, tehniku lova liganja poznatu kao tataki naši ribolovci rijetko prakticiraju premda je vrlo učinkovita, osobito u dnevnom lovu. Jednim je dijelom to zbog našeg tradicionalnog otpora prema svemu što je novo, a drugim zbog nekada teško dostupne nužne posebne opreme, ali i njezine visoke cijene.

No, vjerojatno su glavni razlozi bili upotreba neprikladnih dijelova pribora, ponajprije varalica, te pogrešna tehnika lova, zbog čega su rezultati bili loši.

Danas su varalice i ostali poseban pribor za tu tehniku lako dostupni i znatno jeftiniji nego prije, a o najboljem načinu kompletiranja pribora i tehnici lova sve se zna pa nema razloga ne loviti lignje tataki tehnikom.

Labilni balans

Osnova tataki tehnike lignjolova je lignjarić posebne konstrukcije, labilnog balansa kako bi u moru plutao u vodoravnom položaju, da bi se zanjihao i na najmanji pokret pribora koji ga nosi. Zbog toga mu geometrijski i centar teže mora biti u istoj točci, te mora biti lakši od varalica za ostale načine lova.

Najčešće ga čini plastični štapić koji na jednom kraju nosi jednu, a na dužim modelima dvije krunice, što je moguće lakše, zbog čega ih prave od najtanjih iglica omotanih najlonom. Na drugom kraju štapića je poprečna rupica, rjeđe zavezani komad ribarskoga konca, a najkvalitetniji i vrlo rijetki modeli imaju vrtilicu za spajanje varalice s ostatkom pribora.

Oko štapića je tijelo varalice, najčešće prozirno i vretenasto, rjeđe u obliku kozice. Tijelo je u pravilu od silikona ili neke druge mekane plastike, ali ima i modela od tvrde plastike.

Neke tvrde varalice u tijelu imaju zračne mjehuriće koji ih čine lakšima, bolje izbalansiranima, ali i atraktivnijima zbog svjetlucanja koje je posljedica prelamanja svjetlosti. Skuplji modeli imaju presvlaku od tanke, rijetke i svjetlucave tkanine. Ove su varalice kraće od ostalih lignjarića, proizvode se u dužinama od 35 do 90 mm.

---

image
Najbolje je početi loviti s raznobojnim varalicama
Šime Duvančić
---

Važna pokretljivost

Tataki varalica na pribor se postavlja na način poznat kao drop shot – bez priveza, direktno na predvez, osnovu završnjaka. To je moguće izvesti na više načina, svaki s prednostima i manama. Najjednostavnije je varalicu postaviti između dva para perlica i stopera, ali takvo rješenje dosta otežava zamjenu varalica.

Perlice ne smiju stiskati varalicu jer bi joj na taj način sputavale pokretljivost. Umjesto perlicama i stoperima, varalica se na predvez može postaviti i njegovim vezivanjem u vrlo kratku petlju, najbolje izrađenu Palomar ili Drooper loop čvorom. Međutim, takvo rješenje maksimalno otežava zamjenu varalice.

Varalicu je lako i brzo zamijeniti ako je za predvez ili petlju vezana koncem, odnosno spojena pomoću kopče. To, međutim, više ili manje sputava pokretljivost varalice, pa treba voditi računa o tome što je najbolje rješenje u određenom momentu. Najbolje su kopče specijalno oblikovane za to, poznate kao Tataki snap, EGI snap, squid snap.

Na predvez se neke od njih postavljaju direktno, a neke posredstvom vrtilica, klasičnih ili plastičnih, koje su lakše. Praksa je pokazala da kopča, odnosno kopča i vrtilica ne smiju biti duži od 30 mm.

Dojam jata

Ideja vodilja tvoraca tataki tehnike bio je lov priborom s velikim brojem varalica, koje stvaraju dojam jata ribica ili kozica, glavne hrane liganja. No, pokazalo se da je optimalan broj varalica na jednom priboru tri do četiri, ponekad samo dvije, ovisno o uvjetima. Ponajprije zbog toga što veći broj varalica ne znači i veći broj ulovljenih liganja, ali i zbog toga što u slučaju istovremenog ulova više liganja nije lako izvući i prihvatiti plijen, čak ni na najbolji i najlakši način – mrežnom prihvatnicom.

---

image
Na jednom priboru ne treba biti više od četiri varalice
Šime Duvančić
---

Što je najgore, što je više varalica na završnjaku, to je veća mogućnost da se iglica neke od njih zakači za odjeću, dio pribora ili plovila.

Međusobni razmak varalica na završnjaku mora biti barem dvadesetak centimetara. Završnjak ne smije biti duži od štapa kojim se lovi jer bi otežavao izvlačenje plijena na plovilo, ali i odbacivanje varalica. Na gornjem kraju predveza treba biti vrtilica s kopčom, a na donjem samo kopča za brzu montažu i izmjenu utega.

---

image
Metalna i plastična kopča
Šime Duvančić
---

Završnjak je najbolje izraditi od fluorougljične strune snage barem 30 libri, jer ona ima najprikladniju krutost zbog koje se završnjak od te strune najmanje savija i mrsi, pa se varalice najrjeđe kače​ međusobno i za strunu.

Na jedan pribor najbolje je postaviti varalice različitih dužina, i to tako da je najduža najdonja, a najkraća najgornja. Također, najbolje je izmjenjivati varalice ​​različitih oblika i dekora, barem dok se ne utvrdi koja je trenutačno najprimamljivija lignjama. Ljeti, dok je većina liganja još sitna, bolje je koristiti kraće varalice dužine do 50 mm, a zimi duže, one od 50 do 90 mm.

Budući da se ovim priborom skosava okomito, dobro je imati utege različitih težina kako bi se to moglo raditi na svim dubinama i pri svim jačinama kurenta. Osim kapljastih i ovalnih olovnica i olovnih lignjarića, to mogu biti vertical jigging varalice, najbolje tipa Madai, jer je tijekom skosavanja na njih moguće uloviti i koju ribu.

No, to se ne preporučuje na nečistom dnu. U lovu na velikim dubinama preporučuje se koristiti fosforoscentni uteg, jer njegovo svjetlucanje privlači lignje.

Višebojna struna

Osnovnu strunu najbolje je izraditi od PE višenitke PE0,6 do PE1.0, odnosno nosivosti 10 do 20 libri ili promjera 0,10 do 0,14 mm. Takva je dovoljno jaka da izvuče i teške ulove, a dovoljno tanka da ne pruža veliki otpor kurentu, zbog čega će i lagani pribor stajati okomito pod plovilom. Dobro je ako je struna višebojna, kako bi se lakše kontrolirala dubina lova, odnosno pribor ponovno spustio gdje se prethodno ostvario ulov, jer se lignje najčešće zadržavaju u plovu.

Spoj osnove strune i završnjaka najbolje je izvesti pomoću kopče s vrtilicom koja treba eliminirati sva moguća potencijalna uvrtanja pribora.

---

image
Dobra improvizacija - vrtilica tipa snoda i obična simetrična kopča
Šime Duvančić
---

Za lov ovom tehnikom potreban je štap, najbolje posve prilagođen tataki lignjolovu. Iako ima i pedalj do dva kraćih, najčešće su dužine od 210 do 240 cm. Također, iako ih ima s manjim rasponom težine bacanja, većina ih ima veliki raspon – od 5 do 150, čak i 200 grama.

Ovisno o dubini lova, odnosno potrebnoj težini opterećenja, najbolje je odabrati štap sa srednje velikim rasponom, primjerice 30 do 100 ili 50 do 150 grama. Takvi štapovi imaju progresivnu akciju i vrlo veliku vršnu osjetljivost kako bi reagirali na dodir lignje, čak i nježan na velikoj dubini, no također imaju izuzetnu žilavost i ogromnu rezervu snage.

U suprotnom, kruti štapovi u djelovanju s neistezljivom PE strunom uzrokovali bi pucanje krakova lignje tijekom borbe. Osim tih specijalnih, dobro mogu poslužiti i casting, a još bolje slow jigging štapovi.

Uspaničene kozice

Ni rola ne može biti bilo kakva, jer mora pratiti opterećenja koja nikako nisu mala, unatoč tome što se love lignje. Idealan su izbor visokokvalitetne srednje velike klasične spinning role ili mali multiplikatori kod kojih je snaga u pravilu neupitna.

Tataki je tehnika u kojoj se nije potrebno sidriti, ali je presudno pribor puštati okomito. Kad uteg dodirne dno, pribor se odiže oko pola do dva metra. Zatim se kratkim i energičnim pokretima u nekoliko sekundi štap do desetak puta zatrese gore-dolje tako da vrhom zavibrira poput šibe.

Varalice će se tada kretati u svim smjerovima poput uspaničenih kozica, što će izazvati pozornost liganja u blizini. Potom treba prestati s trešnjom, uteg će zategnuti sistem, a varalice će vrlo brzo zauzeti početni vodoravni položaj, što će lignje najčešće isprovocirati da ih napadnu.

Potom se sporim, ali neprekinutim pokretom vrh štapa podiže visoko gore da bi se ocijenilo je li lignja na varalici.

---

image
Tataki tehnika idealna je za lov iz kajaka
Šime Duvančić
---

Pretraživanje po dubini

Nakon ulova, važno je zabilježiti dubinu na kojoj se to dogodilo da bi se u sljedećem spuštanju sistem mogao spustiti na istu lovnu dubinu, u čemu od velike pomoći može biti višebojna višenitka.

Ako ulova nema, valja napraviti pauzu od dvadesetak sekundi do jedne minute, pa postupak ponoviti nekoliko puta. Ukoliko se ni tada ništa ne dogodi, sistem treba podignuti metar, metar i pol, čak i pet ako se lovi u dubokom. Na taj se način vrlo lako i brzo može pretražiti cijeli vodeni stupac. Ako su lignje u blizini, ulov provjereno neće izostati.

​Ovom je tehnikom, osim danju, moguće loviti i noću, posebno uspješno u sumrak i svitanje. Rijetko, ali ponekad se bolji rezultati postižu nježnijim i sporijim skosavanjem, a ponekad čak i bez njega, umetanjem štapa u nosač na plovilu koje se lagano njiše.

Tada se može loviti drugim priborom koji se drži u rukama. No, ova pasivna metoda lova ipak je manje učinkovita od aktivne, oštrog skosavanja priborom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić
Šime Duvančić
Evo zašto trebaju jake strune
Šime Duvančić
Najbolje je početi loviti s raznobojnim varalicama
Šime Duvančić
Tvrda varalica s mjehurićima
Šime Duvančić
Dobra improvizacija - vrtilica tipa snoda i obična simetrična kopča
Šime Duvančić
Tipične tataki varalice
Šime Duvančić
Mekane varalice pokazale su se uspješnijima od tvrdih
Šime Duvančić
Krunice su nježne
Šime Duvančić
Metalna i plastična kopča
Šime Duvančić
Najbolja kombinacija - snoda i specijalna kopča
Šime Duvančić
Tataki tehnika idealna je za lov iz kajaka
Šime Duvančić
Standardna tataki varalica
Šime Duvančić
Na jednom priboru ne treba biti više od četiri varalice
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lignje-se-tehnikom-tataki-dobro-love-i-danju-i-nocu-1132443 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e7f6b4ad119e4eefa6b6cd9b0de964da42aa014 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lignje+se+tehnikom+tataki+dobro+love+i+danju%3A+savjetujemo+kakve+varalice+nabaviti%2C+kako+ih+postaviti...+Poslu%C5%A1ajte+ove+preporuke%2C+uspjeh+ne%C4%87e+izostati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flignje-se-tehnikom-tataki-dobro-love-i-danju-i-nocu-1132443 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flignje-se-tehnikom-tataki-dobro-love-i-danju-i-nocu-1132443 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učinkovito je [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

učinkovito jeLignje se tehnikom tataki dobro love i danju: savjetujemo kakve varalice nabaviti, kako ih postaviti... Poslušajte ove preporuke, uspjeh neće izostati

Piše Šime Duvančić
5. listopada 2021. - 07:38

​Iako su je upoznali prije petnaestak godina, tehniku lova liganja poznatu kao tataki naši ribolovci rijetko prakticiraju premda je vrlo učinkovita, osobito u dnevnom lovu. Jednim je dijelom to zbog našeg tradicionalnog otpora prema svemu što je novo, a drugim zbog nekada teško dostupne nužne posebne opreme, ali i njezine visoke cijene.

No, vjerojatno su glavni razlozi bili upotreba neprikladnih dijelova pribora, ponajprije varalica, te pogrešna tehnika lova, zbog čega su rezultati bili loši.

Danas su varalice i ostali poseban pribor za tu tehniku lako dostupni i znatno jeftiniji nego prije, a o najboljem načinu kompletiranja pribora i tehnici lova sve se zna pa nema razloga ne loviti lignje tataki tehnikom.

Labilni balans

Osnova tataki tehnike lignjolova je lignjarić posebne ko...

13. svibanj 2024 16:21