stdClass Object ( [id] => 1162182 [title] => Lignjolov iz barke: od lova u krugu do tehnike pretjecanja [alias] => lignjolov-iz-barke-od-lova-u-krugu-do-tehnike-pretjecanja [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lignje su standardno omiljena lovina većine naših ribolovaca u zimskom razdoblju. Dapače, mnogi se ribolovci i ne bave drugim tehnikama niti love išta drugo osim liganja. Razlog? Pa jednim je dijelom u pitanju visoka otkupna cijena, drugim jednostavan i u odnosu na mnoge druge ribolovne tehnike čist pristup, a treći je razlog, po mnogima najvažniji, gušt.

Posao ili uživanje

Zima na moru ne pruža baš puno ribolovnih radosti. Malobrojni ribolovci odlaze na provjereno lovne pošte na kojima istinski uživaju tek nekoliko najtoplijih sati tijekom dana, dok se ostatak ribolova svodi na cupkanje, trljanje ruku i razmišljanje o udobnosti fotelje koju su ostavili kod kuće.

Profesionalni ribari, pak, na sve to gledaju kao na posao, pa ni tu zapravo i nema nekog uživanja.

Među sportskim ribolovcima još uživaju samo spinneri, i to ako su dobro odjeveni i opremljeni, jiggeri, ako ih vozi netko drugi, i lignjolovci koji zapravo jedini uistinu uživaju u zimskim morskim radostima.

Zašto je tako? Pa bez obzira kojom tehnikom lovili lignje, ulov je uvijek velika radost, a napor uložen u sam lov zapravo minimalan, baš kao i priprema. Dobro, dobro... Sada će mnogi graknuti i reći da odabir i kompletiranje pribora ipak traži određeno vrijeme, prostor i, naravno, novac, no u usporedbi s nekim natjecateljem koji je zatrpan perlama, tehnosferama, fluorokarbonima i utičnim vrhovima lignjolov uistinu izgleda vrlo jednostavno.

U lovu liganja iz barke prakticira se nekoliko tehnika. Prve dvije, koje smatraju tradicionalnima, jesu panula i klasično skosanje pod barkom, dok je treća tehnika novijeg datuma – tataki, koja je do nas došla iz dalekog Japana.

Naravno, te se tri tehnike u pravilu kombiniraju na sve moguće načine, tako da je kombinacija zapravo nebrojeno, a ulova ostvarih upravo tim nezapisanim i službeno bezimenim kombinacijama jednako puno.

Kružno u spiralu

Klasična panula podrazumijeva riboliku varalicu sa stabilizatorom kakav je prisutan kod teturavaca ili wobblera, a koja se s opterećenjem ili bez opterećenja povlači za barkom brzinom od 0,5 do 2 milje, što se smatra nekakvim prosjekom. I premda se čini da se u ovako osmišljenoj tehnici nema baš puno prostora za izmjene i dopune, varijacije na temu otvaraju niz različitih mogućnosti i kombinacija, i to upravo u panuli.

---

image
Zbog ovoga vrijedi izići na more
---

Posebno je zanimljiv i lov panulom u krug, pri čemu je od ključnog značenja poznavanje terena, odabir prave pošte i prava faza mjeseca, odnosno razdoblje punog mjeseca. U ovakvom se lovu ne koriste teturave skosavice, nego velika oita koja se, opterećena s desetak olovnica, baš kao na minijaturnoj viškoj panuli, pušta svega petnaestak metara iza barke.

Dolaskom na poziciju barkom se vozi u krug, u što je moguće manjem promjeru, tako da panula već nakon prvog zatvorenog kruga zauzima spiralni položaj. Tako se skosavica treba naći u ishodištu, odnosno središtu spirale, pri čemu se varalica zapravo i ne kreće, nego se gotovo u mjestu samo okreće oko svog težišta.

Ako se lignje, na ovaj način lovljene, kače za dugi lovni trak, tzv. mujsu, tada treba promijeniti boju varalice jer je očito u pitanju određena doza nesigurnosti i sumnjičavosti. Oni vještiji, čim zakače lignju, trenutno u more spuštaju drugi, identičan sistem, tako da je u moru uvijek jedna skosavica.

Premda je ovakav način lova moguć samo na provjerenim pozicijama i premda se ovakvim načinom lova može jako puno pribora ostaviti na dnu, učinkovitost ove konstrukcije je vrlo visoka, tako da se eventualno promašena pošta ili gubitak pribora lako iskompenziraju, naravno, ako na kraju ipak pogodite pravu poštu u pravo vrijeme.

---

image
Tipična veličina za dnevni lov na plićim poštama
---

Izbjegnite zadjeve

Inače, panulaški sistemi ne moraju biti ograničeni na jednu skosavicu. Kombinacije su brojne, od tandem sistema, preko tri skosavice do tzv. umbrella riga, kod kojeg se na žičanoj konstrukciji nalik na otvoreni kišobran istodobno nalazi više skosavica.

Opterećenja na panuli također ne moraju biti standardno nikakva ili pak standardno mala. U zavisnosti od terena, brzine kurenta i brzine povlačenja, težina se mijenja. Kod nekih konstrukcija je olovno opterećenje koncipirano kao i kod teške panule u jednoj točki, dok se pojedini lignjari služe razdvojenim opterećenjem poput onoga na viškoj panuli.

U svim slučajevima cilj je zapravo isti – dovesti panulu na lovnu dubinu i pritom ne zapeti. Pronalazak lovne dubine nije uvijek jednostavan posao, no ne zapeti pak nije teško. Dapače, lakše je nego zapeti, to više jer je najveći broj skosavica plivajući tako da je dovoljno usporiti ili zastati da bi se skosavica počela podizati prema površini.

Izbjegavanje zadjeva najlakše se postiže upravo pravilnim otežanjem koje se u povlačenju mora nalaziti bliže dnu nego skosavica u svom lovnom tragu. U slučaju nalaska na prepreku, otežanje će zagrebati po dnu i na taj način upozoriti na smanjenje dubine i potencijalni zadjev. Povlačenje nekoliko metara strune, povećanje brzine ili nagla promjena pravca, najčešće su dostatni za izbjegavanje zadjeva.

---

image
Shematski prikaz koncentriranog otežanja na panuli s tri varalice
---

Veličina (ni)je bitna

Veliko pitanje koje muči mnoge ljubitelje panule za lignje jest izbor veličine skosavice i akcija koju skosavica u povlačenju ostvaruje. Praksa je pokazala da su u toplijem dijelu godine sitnije skosavice popularnije, ponajprije stoga jer su i lignje koje se u to doba godine love manje, a more bogato raznovrsnom hranom.

No zimi je situacija nešto drukčija. Bazični nagoni koji upravljaju ponašanjem i reakcijama svih bića, pa tako i liganja, u svakom potencijalnom plijenu jasno vide izračun koji govori o uloženom trudu i dobiti. Rukovodeći se takvom računicom, većina velikih liganja neće ni posegnuti za malim gavunima, inćunima i ostalom sitnom ribom, dok će bez oklijevanja napasti krupniju srdelu, šaruna ili lokardu.

Za ilustraciju zamislite sebe gladnoga za stolom na kojem se nalaze dva tanjura, jedan s kokicama, a drugi s velikim sendvičem. Naravno da ćete posegnuti za sendvičem i njime utažiti glad lakše i brže nego kokicama.

---

image
Najljepše su one koje u kantu ne stanu bez savijanja
---

Ne treba smetnuti s uma da lignje u svom razvojnom putu ne prolaze larvalni stadij, tako da su od samog trenutka izvaljivanja iz jaja kompletno formirani predatori kojima veličina plijena uopće nije problem. Kad su u jatu, lignje se u moru uvijek nalaze u jednoj ravnini koja je okomita na liniju dna, što znači da kada ulovite dvije lignje na različitim, ne previše udaljenim točkama, ostatak jata mora biti u liniji ravnine koja povezuje te dvije točke.

Na taj način nije teško odrediti lovnu liniju. Povlačeći panulu, treba pratiti liniju dna, eventualne ribe, jer se lignje na sonderu ne vide, te liniju kurenta koji je u uskoj vezi s lovnom zonom liganja. Naime, lignje su u neprestanom pokretu i baš nikada ne liježu na dno, te se kao pravi predatori uvijek kreću za lovinom.

Tehnika pretjecanja

Budući da je skosanje u principu znatno manje zahtjevna disciplina od, primjerice, udičarenja kod kojega ribolovac svu svoju pažnju usmjerava u vrh štapa, vremena za gledanje konkurencije ima na pretek.

Tako su oni koji su pažljivije gledali oko sebe, mogli vidjeti da pojedine barke povremeno energično pale svoje motore, pa se nakon pomalo čudne putanje ponovno zaustavljaju tek stotinjak metara dalje. Taj zastoj traje tek nekih petnaestak minuta, nakon čega opet slijedi histerično paljenje motora i panično premještanje.

Takvi manevri nisu posljedica nikakve bračne ili neke druge slične frustracije, nego je zapravo riječ o vrlo logičnom praćenju jata liganja.

Lignje se, kao što smo spomenuli, ne vide na sonderu, ali se zato jasno vide ribe koje su lignjama prioritetna hrana. Lignje polako prate svoj plijen krećući se za jatom sitne ribe niz kurenat, čime tehnika praćenja ovako grupiranog jata liganja postaje zapravo vrlo jednostavna.

---

image
Ne treba se bojati jarkih boja, pogotovo po mutnome moru i oblačnom vremenu
---

Kada se primijeti da liganja više nema, odnosno da se više ne love, potrebno je premjestiti se niz kurenat, malo ispred jata riba koje se kreće ispred liganja, spustiti pribor u more i jednostavno sačekati lignje.

Premda se može učiniti da je dovoljno pronaći lignje i nakon toga se prepustiti kurentu, praksa je pokazala da se lignje u najvećem broju slučajeva kreću nešto brže od kurenta, pogotovo kada progone plijen, što je bez premještanja praktički nemoguće pratiti.

Pojedini se lignjari u ovom poslu udružuju pa love s dvije barke naizmjenično se premještajući jedna ispod druge. Na taj način, dok se jedna barka premješta, druga barka lovi.

Drifting po buri

Zanimljiv je i lov oitama u kurentu potpomognut umjerenim vjetrom, što je zapravo najčistokrvniji drifting. Ovakav je lov posebno učinkovit po danu i u sumrak za burnog vremena. Na osnovnu se strunu navuče nekoliko kliznih olovnica oblika kugle ili suze, gramaže primjerene očekivanom otporu kurenta. Najčešće su tri olovnice težine 10, 20 i 30 grama sasvim dostatne.

Između olovnica je potrebno postaviti i mekane kuglice koje će služiti kao odbojnici i spriječiti da se provrti u olovnicama zbog međusobnog sudaranja i kuckanja zatvore.

Skosavica tipa oita postavlja se na predvez dužine jedan metar, koji se s osnovnom strunom spaja preko zogulina adekvatne veličine.

U lovu se najprije spušta skosavica dok se klizne olovnice zadržavaju u ruci. U zavisnosti od jačine kurenta, olovnice se spuštaju niz strunu u more. Ponekad će biti potrebno spustiti tek jednu, a ponekad i sve tri. Koliko je olovnica potrebno spustiti, može se ocijeniti po kutu pod kojim struna nestaje u moru. Ako je kut veći od 45 stupnjeva, tada je potrebno dodati još otežanja. Naravno, ako ste iskoristili sve otežanje, a kut je još uvijek preoštar, možda je pametno poći kući zbog bure koja očito jača.

---

image
Jarke su boje katkad pravi okidač
---

Lignje su beskompromisni predatori, tako da je zapravo jedini nagon koji je dominantniji od predatorskoga, nagon za produženjem vrste. Upravo će zato svaka lignja uvijek pokušati napasti ponuđenu varalicu. Ako pokuša i odustane, tada je razlog definitivno u izboru varalice ili načinu montaže.

A načina na koji se montiraju skosavice u panuli i iznad peškafonda su nebrojene, tako da ih je praktički nemoguće nabrojiti.

U praksi se najčešće koristi najjednostavnije vezivanje skosavice sa stabilizatorom, tzv. Rapale. Skosavica se vezuje na fluorokarbonski predvez promjera 0,18 do 0,35 mm, što ovisi o terenu i očekivanoj veličini liganja. Predvez je u principu dug od 80 do 100 cm i s osnovnom se strunom spaja preko zogulina.

Peškafondo i oite

Kod tandem montaža odnos dužina i promjera je isti, s tim da se raspored vezivanja i spajanja prama s osnovom od ribolovca do ribolovca razlikuje. U principu treba voditi računa o dubini urona svake skosavice pa ih razmjestiti tako da one koje uranjaju dublje u sistemu budu smještene niže, čime će se najlakše izbjeći mršenje.

Skosanje pod barkom, s olovnicom ili peškafondom na kraju sistema, ima nekoliko verzija koje se u principu razlikuju ponajprije po dužini prama na kojima se nalaze skosavice.

Mnogi lignjari koriste fiksne montaže u kojima su skosavice preko prama čvorovima povezane s osnovom. Takve montaže zahtijevaju više pripremljenih sistema kako bi se moglo eksperimentirati s bojama u situacijama kad lignje pokažu svoju probirljivost.

---

image
Velika oita za lov u spirali
---

Puno je praktičniji spoj preko kopči gdje se na osnovu predveza, na neki od prikladnih načina, postave kopče na kraćim ili duljim pramama, čime se omogućuje po potrebi jednostavna i brza zamjena skosavica.

Premda je uobičajena postava za lov liganja pod feralom, peškafondo ili olovnica na kraju sistema s dvije do tri plivajuće skosavice iznad, zamjena plivajućih skosavica sa skosavicama tipa oita može donijeti vrlo dobre rezultate. Takva je postava posebno lovna na pozicijama s izraženim kurentom. Zbog olovnog otežanja ispod glave, te skosavice zauzimaju karakteristično nagnut položaj u kurentu koji simulira teško pokretnu i stoga lako ranjivu ribu, odnosno lak plijen.

U zavisnosti od dubine i jačine strujanja upotrebljavaju se i različite težine, no općenito se ne ide preko veličine 2,5. U radu s ovako konstruiranim sistemom poželjno je prigodom spuštanja cijeli sistem malo odbaciti od barke kako bi se u tonjenju zadržao pravilan raspored skosavica i spriječilo eventualno mršenje.

Dnevna tehnika

O tatakiju je napisano puno tekstova, tako da bi detaljno opisivanje same tehnike bilo samo ponavljanje nečeg već davno opisanog. No ono što se u takvim tekstovima gotovo u pravilu preskače jest isticanje najvažnije činjenice – tataki je dnevna tehnika.

Sam se lov temelji, osim na specifičnom provociranju lovine u okomitom vodenom stupcu, i na traženju dubine na kojoj se lignja nalazi. Ako se uspije otkriti dubina na kojoj su prisutne lignje i ako se u skladu s prethodno opisanim ključnim uvjetima odredi smjer njihova kretanja ili prostiranja, tada tataki može dati vrlo dobre rezultate.

---

image
Koncentrirano otežanje na sistemu s dvije skosavice
---

Svakako, da bi ta tehnika bila uspješna, treba koristiti male, posebno balansirane skosavice koje će zauzeti miran i vodoravan položaj neposredno nakon što se prestane s trešnjom pribora, a što je zapravo ključni trenutak u kojem lignje napadaju skosavice u lovu tataki tehnikom.

Upravo se zato u ovoj tehnici i ne mogu koristiti klasične skosavice, dok se male tataki skosavice mogu koristiti i u drugim tehnikama na standardan, klasičan način. I za kraj još samo riječ-dvije o dilemi štap-ruka. Prednosti lova štapom su nebrojene i jasne većini ribolovaca svih profila i sklonosti – od urednog slaganja strune, preko kontinuiranog izvlačenja bez zastoja i grubih pokreta do mogućnosti rada s više sistema a malo prostora.

---

image
Mirisni atraktorii mogu pomoći kad drukčije ne ide
---

Elastični štap

Suvremena ponuda štapova namijenjenih lovu liganja je iznimno bogata i u toj se gami s lakoćom može pronaći idealan štap bez obzira na tehniku kojom želimo loviti. Naravno, najskupocjeniji i najkvalitetniji su štapovi za tataki, i to ponajprije zbog visoko postavljenih zahtjeva koje nameće ova tehnika, no zato se za klasičan lov bilo panulom bilo skosanjem mogu pronaći dobri i kvalitetni štapovi po umjerenim, pa čak i niskim cijenama.

Svakako glavna karakteristika štapa namijenjenog lovu liganja mora biti elastičnost i mekana progresivnost koja će s lakoćom amortizirati svaki grublji pokret, bilo lignje koja se pokušava osloboditi, bilo vala koji zaljulja barku ili na kraju krajeva nespretnijeg rukovanja priborom.

I premda su nabrojene prednosti uistinu prednosti, ne možemo ne spomenuti i užitak lova liganja iz ruke u kojem se, ako je sve posloženo kako treba, na drugom kraju osjeti svaki drhtaj i dodir, što je posebno izraženo u situacijama kada lignja pipka i kalkulira, a kada je ruka u odnosu na štap u velikoj prednosti. Stoga bi zapravo uvijek trebalo imati spreman i štap i motovilo i, naravno, sve raspoložive skosavice kako bismo potpuno opremljeni mogli uživati u svim dražima lova liganja.

---

image
Savršeno finale
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zimski gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => zimski gušti 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-25 10:41:51 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-26 12:19:32 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-25 10:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 332 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061902.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061899.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061954.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061953.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061952.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061951.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061946.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061945.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061944.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061943.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061942.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/5061941.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U lovu pri dnu katkad nastrada i pokoja sipa","Zbog ovoga vrijedi izi\u0107i na more","Velika oita za lov u spirali","Koncentrirano ote\u017eanje na sistemu s dvije skosavice","Mirisni atraktorii mogu pomo\u0107i kad druk\u010dije ne ide","Jarke su boje katkad pravi okida\u010d","Savr\u0161eno finale","U pripremi je po\u017eeljno imati vi\u0161e razli\u010dito kombiniranih sistema","Shematski prikaz koncentriranog ote\u017eanja na panuli s tri varalice","Tipi\u010dna veli\u010dina za dnevni lov na pli\u0107im po\u0161tama","Najljep\u0161e su one koje u kantu ne stanu bez savijanja","Ne treba se bojati jarkih boja, pogotovo po mutnome moru i obla\u010dnom vremenu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_5061902_1920.jpg":"1920x1080","k_5061902_1280.jpg":"1280x1280","k_5061902_1024.jpg":"1024x1024","k_5061902_640.jpg":"640x640","k_5061902_480.jpg":"480x480","k_5061902_340.jpg":"340x340","k_5061902_220.jpg":"220x220","o_5061902_1280.jpg":"1280x960","o_5061902_1024.jpg":"1024x768","o_5061902_640.jpg":"640x480","o_5061902_480.jpg":"480x360","o_5061902_340.jpg":"340x255","o_5061902_220.jpg":"220x165","h_5061902_1280.jpg":"1280x854","h_5061902_1024.jpg":"1024x683","h_5061902_640.jpg":"640x427","h_5061902_480.jpg":"480x320","h_5061902_340.jpg":"340x227","h_5061902_220.jpg":"220x147","pp_5061902_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061902_1024.jpg":"805x1024","pp_5061902_640.jpg":"503x640","pp_5061902_480.jpg":"377x480","pp_5061902_340.jpg":"267x340","pp_5061902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5061899_1920.jpg":"1920x1080","k_5061899_1280.jpg":"1280x1280","k_5061899_1024.jpg":"1024x1024","k_5061899_640.jpg":"640x640","k_5061899_480.jpg":"480x480","k_5061899_340.jpg":"340x340","k_5061899_220.jpg":"220x220","o_5061899_1280.jpg":"1280x853","o_5061899_1024.jpg":"1024x682","o_5061899_640.jpg":"640x426","o_5061899_480.jpg":"480x320","o_5061899_340.jpg":"340x226","o_5061899_220.jpg":"220x146","h_5061899_1280.jpg":"1280x854","h_5061899_1024.jpg":"1024x683","h_5061899_640.jpg":"640x427","h_5061899_480.jpg":"480x320","h_5061899_340.jpg":"340x227","h_5061899_220.jpg":"220x147","pp_5061899_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061899_1024.jpg":"805x1024","pp_5061899_640.jpg":"503x640","pp_5061899_480.jpg":"377x480","pp_5061899_340.jpg":"267x340","pp_5061899_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5061954_1920.jpg":"1920x1080","k_5061954_1280.jpg":"1280x1280","k_5061954_1024.jpg":"1024x1024","k_5061954_640.jpg":"640x640","k_5061954_480.jpg":"480x480","k_5061954_340.jpg":"340x340","k_5061954_220.jpg":"220x220","o_5061954_1280.jpg":"1280x960","o_5061954_1024.jpg":"1024x768","o_5061954_640.jpg":"640x480","o_5061954_480.jpg":"480x360","o_5061954_340.jpg":"340x255","o_5061954_220.jpg":"220x165","h_5061954_1280.jpg":"1280x854","h_5061954_1024.jpg":"1024x683","h_5061954_640.jpg":"640x427","h_5061954_480.jpg":"480x320","h_5061954_340.jpg":"340x227","h_5061954_220.jpg":"220x147","pp_5061954_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061954_1024.jpg":"805x1024","pp_5061954_640.jpg":"503x640","pp_5061954_480.jpg":"377x480","pp_5061954_340.jpg":"267x340","pp_5061954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5061953_1920.jpg":"1920x1080","k_5061953_1280.jpg":"1280x1280","k_5061953_1024.jpg":"1024x1024","k_5061953_640.jpg":"640x640","k_5061953_480.jpg":"480x480","k_5061953_340.jpg":"340x340","k_5061953_220.jpg":"220x220","o_5061953_1280.jpg":"1280x960","o_5061953_1024.jpg":"1024x768","o_5061953_640.jpg":"640x480","o_5061953_480.jpg":"480x360","o_5061953_340.jpg":"340x255","o_5061953_220.jpg":"220x165","h_5061953_1280.jpg":"1280x854","h_5061953_1024.jpg":"1024x683","h_5061953_640.jpg":"640x427","h_5061953_480.jpg":"480x320","h_5061953_340.jpg":"340x227","h_5061953_220.jpg":"220x147","pp_5061953_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061953_1024.jpg":"805x1024","pp_5061953_640.jpg":"503x640","pp_5061953_480.jpg":"377x480","pp_5061953_340.jpg":"267x340","pp_5061953_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5061952_1920.jpg":"1920x1080","k_5061952_1280.jpg":"1280x1280","k_5061952_1024.jpg":"1024x1024","k_5061952_640.jpg":"640x640","k_5061952_480.jpg":"480x480","k_5061952_340.jpg":"340x340","k_5061952_220.jpg":"220x220","o_5061952_1280.jpg":"1280x960","o_5061952_1024.jpg":"1024x768","o_5061952_640.jpg":"640x480","o_5061952_480.jpg":"480x360","o_5061952_340.jpg":"340x255","o_5061952_220.jpg":"220x165","h_5061952_1280.jpg":"1280x854","h_5061952_1024.jpg":"1024x683","h_5061952_640.jpg":"640x427","h_5061952_480.jpg":"480x320","h_5061952_340.jpg":"340x227","h_5061952_220.jpg":"220x147","pp_5061952_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061952_1024.jpg":"805x1024","pp_5061952_640.jpg":"503x640","pp_5061952_480.jpg":"377x480","pp_5061952_340.jpg":"267x340","pp_5061952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5061951_1920.jpg":"1920x1080","k_5061951_1280.jpg":"1280x1280","k_5061951_1024.jpg":"1024x1024","k_5061951_640.jpg":"640x640","k_5061951_480.jpg":"480x480","k_5061951_340.jpg":"340x340","k_5061951_220.jpg":"220x220","o_5061951_1280.jpg":"1280x960","o_5061951_1024.jpg":"1024x768","o_5061951_640.jpg":"640x480","o_5061951_480.jpg":"480x360","o_5061951_340.jpg":"340x255","o_5061951_220.jpg":"220x165","h_5061951_1280.jpg":"1280x854","h_5061951_1024.jpg":"1024x683","h_5061951_640.jpg":"640x427","h_5061951_480.jpg":"480x320","h_5061951_340.jpg":"340x227","h_5061951_220.jpg":"220x147","pp_5061951_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061951_1024.jpg":"805x1024","pp_5061951_640.jpg":"503x640","pp_5061951_480.jpg":"377x480","pp_5061951_340.jpg":"267x340","pp_5061951_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5061946_1920.jpg":"1920x1080","k_5061946_1280.jpg":"1280x1280","k_5061946_1024.jpg":"1024x1024","k_5061946_640.jpg":"640x640","k_5061946_480.jpg":"480x480","k_5061946_340.jpg":"340x340","k_5061946_220.jpg":"220x220","o_5061946_1280.jpg":"1280x960","o_5061946_1024.jpg":"1024x768","o_5061946_640.jpg":"640x480","o_5061946_480.jpg":"480x360","o_5061946_340.jpg":"340x255","o_5061946_220.jpg":"220x165","h_5061946_1280.jpg":"1280x854","h_5061946_1024.jpg":"1024x683","h_5061946_640.jpg":"640x427","h_5061946_480.jpg":"480x320","h_5061946_340.jpg":"340x227","h_5061946_220.jpg":"220x147","pp_5061946_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061946_1024.jpg":"805x1024","pp_5061946_640.jpg":"503x640","pp_5061946_480.jpg":"377x480","pp_5061946_340.jpg":"267x340","pp_5061946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1272","hd_5061945_1920.jpg":"1920x1080","k_5061945_1280.jpg":"1280x1280","k_5061945_1024.jpg":"1024x1024","k_5061945_640.jpg":"640x640","k_5061945_480.jpg":"480x480","k_5061945_340.jpg":"340x340","k_5061945_220.jpg":"220x220","o_5061945_1280.jpg":"1280x848","o_5061945_1024.jpg":"1024x678","o_5061945_640.jpg":"640x424","o_5061945_480.jpg":"480x318","o_5061945_340.jpg":"340x225","o_5061945_220.jpg":"220x145","h_5061945_1280.jpg":"1280x854","h_5061945_1024.jpg":"1024x683","h_5061945_640.jpg":"640x427","h_5061945_480.jpg":"480x320","h_5061945_340.jpg":"340x227","h_5061945_220.jpg":"220x147","pp_5061945_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061945_1024.jpg":"805x1024","pp_5061945_640.jpg":"503x640","pp_5061945_480.jpg":"377x480","pp_5061945_340.jpg":"267x340","pp_5061945_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x593","hd_5061944_1920.jpg":"1920x1080","k_5061944_1280.jpg":"1280x1280","k_5061944_1024.jpg":"1024x1024","k_5061944_640.jpg":"640x640","k_5061944_480.jpg":"480x480","k_5061944_340.jpg":"340x340","k_5061944_220.jpg":"220x220","o_5061944_1280.jpg":"1280x395","o_5061944_1024.jpg":"1024x316","o_5061944_640.jpg":"640x197","o_5061944_480.jpg":"480x148","o_5061944_340.jpg":"340x105","o_5061944_220.jpg":"220x67","h_5061944_1280.jpg":"1280x854","h_5061944_1024.jpg":"1024x683","h_5061944_640.jpg":"640x427","h_5061944_480.jpg":"480x320","h_5061944_340.jpg":"340x227","h_5061944_220.jpg":"220x147","pp_5061944_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061944_1024.jpg":"805x1024","pp_5061944_640.jpg":"503x640","pp_5061944_480.jpg":"377x480","pp_5061944_340.jpg":"267x340","pp_5061944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5061943_1920.jpg":"1920x1080","k_5061943_1280.jpg":"1280x1280","k_5061943_1024.jpg":"1024x1024","k_5061943_640.jpg":"640x640","k_5061943_480.jpg":"480x480","k_5061943_340.jpg":"340x340","k_5061943_220.jpg":"220x220","o_5061943_1280.jpg":"1280x960","o_5061943_1024.jpg":"1024x768","o_5061943_640.jpg":"640x480","o_5061943_480.jpg":"480x360","o_5061943_340.jpg":"340x255","o_5061943_220.jpg":"220x165","h_5061943_1280.jpg":"1280x854","h_5061943_1024.jpg":"1024x683","h_5061943_640.jpg":"640x427","h_5061943_480.jpg":"480x320","h_5061943_340.jpg":"340x227","h_5061943_220.jpg":"220x147","pp_5061943_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061943_1024.jpg":"805x1024","pp_5061943_640.jpg":"503x640","pp_5061943_480.jpg":"377x480","pp_5061943_340.jpg":"267x340","pp_5061943_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5061942_1920.jpg":"1920x1080","k_5061942_1280.jpg":"1280x1280","k_5061942_1024.jpg":"1024x1024","k_5061942_640.jpg":"640x640","k_5061942_480.jpg":"480x480","k_5061942_340.jpg":"340x340","k_5061942_220.jpg":"220x220","o_5061942_1280.jpg":"1280x853","o_5061942_1024.jpg":"1024x682","o_5061942_640.jpg":"640x426","o_5061942_480.jpg":"480x320","o_5061942_340.jpg":"340x226","o_5061942_220.jpg":"220x146","h_5061942_1280.jpg":"1280x854","h_5061942_1024.jpg":"1024x683","h_5061942_640.jpg":"640x427","h_5061942_480.jpg":"480x320","h_5061942_340.jpg":"340x227","h_5061942_220.jpg":"220x147","pp_5061942_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061942_1024.jpg":"805x1024","pp_5061942_640.jpg":"503x640","pp_5061942_480.jpg":"377x480","pp_5061942_340.jpg":"267x340","pp_5061942_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5061941_1920.jpg":"1920x1080","k_5061941_1280.jpg":"1280x1280","k_5061941_1024.jpg":"1024x1024","k_5061941_640.jpg":"640x640","k_5061941_480.jpg":"480x480","k_5061941_340.jpg":"340x340","k_5061941_220.jpg":"220x220","o_5061941_1280.jpg":"1280x853","o_5061941_1024.jpg":"1024x682","o_5061941_640.jpg":"640x426","o_5061941_480.jpg":"480x320","o_5061941_340.jpg":"340x226","o_5061941_220.jpg":"220x146","h_5061941_1280.jpg":"1280x854","h_5061941_1024.jpg":"1024x683","h_5061941_640.jpg":"640x427","h_5061941_480.jpg":"480x320","h_5061941_340.jpg":"340x227","h_5061941_220.jpg":"220x147","pp_5061941_1280.jpg":"1006x1280","pp_5061941_1024.jpg":"805x1024","pp_5061941_640.jpg":"503x640","pp_5061941_480.jpg":"377x480","pp_5061941_340.jpg":"267x340","pp_5061941_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7841709 Threads: 1 Questions: 1642217227 Slow queries: 4882413 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111553589 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lignjolov-iz-barke-od-lova-u-krugu-do-tehnike-pretjecanja-1162182 [printLink] => /om/ribolov/lignjolov-iz-barke-od-lova-u-krugu-do-tehnike-pretjecanja-1162182?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664469 [name] => kada loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-loviti-lignje [link] => /tag/kada-loviti-lignje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664470 [name] => lignje tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-tehnike [link] => /tag/lignje-tehnike ) [3] => stdClass Object ( [id] => 664471 [name] => tehnike lignje ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => tehnike-lignje-ribolov [link] => /tag/tehnike-lignje-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 664472 [name] => lignjolov iz barke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov-iz-barke [link] => /tag/lignjolov-iz-barke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zimski gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lignjolov iz barke: od lova u krugu do tehnike pretjecanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061902.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => U lovu pri dnu katkad nastrada i pokoja sipa [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061902.jpg [title] => Boris BulićU lovu pri dnu katkad nastrada i pokoja sipa ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061899.jpg [title] => Zbog ovoga vrijedi izići na more ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061954.jpg [title] => Velika oita za lov u spirali ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061953.jpg [title] => Koncentrirano otežanje na sistemu s dvije skosavice ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061952.jpg [title] => Mirisni atraktorii mogu pomoći kad drukčije ne ide ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061951.jpg [title] => Jarke su boje katkad pravi okidač ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061946.jpg [title] => Savršeno finale ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061945.jpg [title] => U pripremi je poželjno imati više različito kombiniranih sistema ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061944.jpg [title] => Shematski prikaz koncentriranog otežanja na panuli s tri varalice ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061943.jpg [title] => Tipična veličina za dnevni lov na plićim poštama ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061942.jpg [title] => Najljepše su one koje u kantu ne stanu bez savijanja ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/5061941.jpg [title] => Ne treba se bojati jarkih boja, pogotovo po mutnome moru i oblačnom vremenu ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Lignje su standardno omiljena lovina većine naših ribolovaca u zimskom razdoblju. Dapače, mnogi se ribolovci i ne bave drugim tehnikama niti love išta drugo osim liganja. Razlog? Pa jednim je dijelom u pitanju visoka otkupna cijena, drugim jednostavan i u odnosu na mnoge druge ribolovne tehnike čist pristup, a treći je razlog, po mnogima najvažniji, gušt.

Posao ili uživanje

Zima na moru ne pruža baš puno ribolovnih radosti. Malobrojni ribolovci odlaze na provjereno lovne pošte na kojima istinski uživaju tek nekoliko najtoplijih sati tijekom dana, dok se ostatak ribolova svodi na cupkanje, trljanje ruku i razmišljanje o udobnosti fotelje koju su ostavili kod kuće.

Profesionalni ribari, pak, na sve to gledaju kao na posao, pa ni tu zapravo i nema nekog uživanja.

Među sportskim ribolovcima još uživaju samo spinneri, i to ako su dobro odjeveni i opremljeni, jiggeri, ako ih vozi netko drugi, i lignjolovci koji zapravo jedini uistinu uživaju u zimskim morskim radostima.

Zašto je tako? Pa bez obzira kojom tehnikom lovili lignje, ulov je uvijek velika radost, a napor uložen u sam lov zapravo minimalan, baš kao i priprema. Dobro, dobro... Sada će mnogi graknuti i reći da odabir i kompletiranje pribora ipak traži određeno vrijeme, prostor i, naravno, novac, no u usporedbi s nekim natjecateljem koji je zatrpan perlama, tehnosferama, fluorokarbonima i utičnim vrhovima lignjolov uistinu izgleda vrlo jednostavno.

U lovu liganja iz barke prakticira se nekoliko tehnika. Prve dvije, koje smatraju tradicionalnima, jesu panula i klasično skosanje pod barkom, dok je treća tehnika novijeg datuma – tataki, koja je do nas došla iz dalekog Japana.

Naravno, te se tri tehnike u pravilu kombiniraju na sve moguće načine, tako da je kombinacija zapravo nebrojeno, a ulova ostvarih upravo tim nezapisanim i službeno bezimenim kombinacijama jednako puno.

Kružno u spiralu

Klasična panula podrazumijeva riboliku varalicu sa stabilizatorom kakav je prisutan kod teturavaca ili wobblera, a koja se s opterećenjem ili bez opterećenja povlači za barkom brzinom od 0,5 do 2 milje, što se smatra nekakvim prosjekom. I premda se čini da se u ovako osmišljenoj tehnici nema baš puno prostora za izmjene i dopune, varijacije na temu otvaraju niz različitih mogućnosti i kombinacija, i to upravo u panuli.

---

image
Zbog ovoga vrijedi izići na more
---

Posebno je zanimljiv i lov panulom u krug, pri čemu je od ključnog značenja poznavanje terena, odabir prave pošte i prava faza mjeseca, odnosno razdoblje punog mjeseca. U ovakvom se lovu ne koriste teturave skosavice, nego velika oita koja se, opterećena s desetak olovnica, baš kao na minijaturnoj viškoj panuli, pušta svega petnaestak metara iza barke.

Dolaskom na poziciju barkom se vozi u krug, u što je moguće manjem promjeru, tako da panula već nakon prvog zatvorenog kruga zauzima spiralni položaj. Tako se skosavica treba naći u ishodištu, odnosno središtu spirale, pri čemu se varalica zapravo i ne kreće, nego se gotovo u mjestu samo okreće oko svog težišta.

Ako se lignje, na ovaj način lovljene, kače za dugi lovni trak, tzv. mujsu, tada treba promijeniti boju varalice jer je očito u pitanju određena doza nesigurnosti i sumnjičavosti. Oni vještiji, čim zakače lignju, trenutno u more spuštaju drugi, identičan sistem, tako da je u moru uvijek jedna skosavica.

Premda je ovakav način lova moguć samo na provjerenim pozicijama i premda se ovakvim načinom lova može jako puno pribora ostaviti na dnu, učinkovitost ove konstrukcije je vrlo visoka, tako da se eventualno promašena pošta ili gubitak pribora lako iskompenziraju, naravno, ako na kraju ipak pogodite pravu poštu u pravo vrijeme.

---

image
Tipična veličina za dnevni lov na plićim poštama
---

Izbjegnite zadjeve

Inače, panulaški sistemi ne moraju biti ograničeni na jednu skosavicu. Kombinacije su brojne, od tandem sistema, preko tri skosavice do tzv. umbrella riga, kod kojeg se na žičanoj konstrukciji nalik na otvoreni kišobran istodobno nalazi više skosavica.

Opterećenja na panuli također ne moraju biti standardno nikakva ili pak standardno mala. U zavisnosti od terena, brzine kurenta i brzine povlačenja, težina se mijenja. Kod nekih konstrukcija je olovno opterećenje koncipirano kao i kod teške panule u jednoj točki, dok se pojedini lignjari služe razdvojenim opterećenjem poput onoga na viškoj panuli.

U svim slučajevima cilj je zapravo isti – dovesti panulu na lovnu dubinu i pritom ne zapeti. Pronalazak lovne dubine nije uvijek jednostavan posao, no ne zapeti pak nije teško. Dapače, lakše je nego zapeti, to više jer je najveći broj skosavica plivajući tako da je dovoljno usporiti ili zastati da bi se skosavica počela podizati prema površini.

Izbjegavanje zadjeva najlakše se postiže upravo pravilnim otežanjem koje se u povlačenju mora nalaziti bliže dnu nego skosavica u svom lovnom tragu. U slučaju nalaska na prepreku, otežanje će zagrebati po dnu i na taj način upozoriti na smanjenje dubine i potencijalni zadjev. Povlačenje nekoliko metara strune, povećanje brzine ili nagla promjena pravca, najčešće su dostatni za izbjegavanje zadjeva.

---

image
Shematski prikaz koncentriranog otežanja na panuli s tri varalice
---

Veličina (ni)je bitna

Veliko pitanje koje muči mnoge ljubitelje panule za lignje jest izbor veličine skosavice i akcija koju skosavica u povlačenju ostvaruje. Praksa je pokazala da su u toplijem dijelu godine sitnije skosavice popularnije, ponajprije stoga jer su i lignje koje se u to doba godine love manje, a more bogato raznovrsnom hranom.

No zimi je situacija nešto drukčija. Bazični nagoni koji upravljaju ponašanjem i reakcijama svih bića, pa tako i liganja, u svakom potencijalnom plijenu jasno vide izračun koji govori o uloženom trudu i dobiti. Rukovodeći se takvom računicom, većina velikih liganja neće ni posegnuti za malim gavunima, inćunima i ostalom sitnom ribom, dok će bez oklijevanja napasti krupniju srdelu, šaruna ili lokardu.

Za ilustraciju zamislite sebe gladnoga za stolom na kojem se nalaze dva tanjura, jedan s kokicama, a drugi s velikim sendvičem. Naravno da ćete posegnuti za sendvičem i njime utažiti glad lakše i brže nego kokicama.

---

image
Najljepše su one koje u kantu ne stanu bez savijanja
---

Ne treba smetnuti s uma da lignje u svom razvojnom putu ne prolaze larvalni stadij, tako da su od samog trenutka izvaljivanja iz jaja kompletno formirani predatori kojima veličina plijena uopće nije problem. Kad su u jatu, lignje se u moru uvijek nalaze u jednoj ravnini koja je okomita na liniju dna, što znači da kada ulovite dvije lignje na različitim, ne previše udaljenim točkama, ostatak jata mora biti u liniji ravnine koja povezuje te dvije točke.

Na taj način nije teško odrediti lovnu liniju. Povlačeći panulu, treba pratiti liniju dna, eventualne ribe, jer se lignje na sonderu ne vide, te liniju kurenta koji je u uskoj vezi s lovnom zonom liganja. Naime, lignje su u neprestanom pokretu i baš nikada ne liježu na dno, te se kao pravi predatori uvijek kreću za lovinom.

Tehnika pretjecanja

Budući da je skosanje u principu znatno manje zahtjevna disciplina od, primjerice, udičarenja kod kojega ribolovac svu svoju pažnju usmjerava u vrh štapa, vremena za gledanje konkurencije ima na pretek.

Tako su oni koji su pažljivije gledali oko sebe, mogli vidjeti da pojedine barke povremeno energično pale svoje motore, pa se nakon pomalo čudne putanje ponovno zaustavljaju tek stotinjak metara dalje. Taj zastoj traje tek nekih petnaestak minuta, nakon čega opet slijedi histerično paljenje motora i panično premještanje.

Takvi manevri nisu posljedica nikakve bračne ili neke druge slične frustracije, nego je zapravo riječ o vrlo logičnom praćenju jata liganja.

Lignje se, kao što smo spomenuli, ne vide na sonderu, ali se zato jasno vide ribe koje su lignjama prioritetna hrana. Lignje polako prate svoj plijen krećući se za jatom sitne ribe niz kurenat, čime tehnika praćenja ovako grupiranog jata liganja postaje zapravo vrlo jednostavna.

---

image
Ne treba se bojati jarkih boja, pogotovo po mutnome moru i oblačnom vremenu
---

Kada se primijeti da liganja više nema, odnosno da se više ne love, potrebno je premjestiti se niz kurenat, malo ispred jata riba koje se kreće ispred liganja, spustiti pribor u more i jednostavno sačekati lignje.

Premda se može učiniti da je dovoljno pronaći lignje i nakon toga se prepustiti kurentu, praksa je pokazala da se lignje u najvećem broju slučajeva kreću nešto brže od kurenta, pogotovo kada progone plijen, što je bez premještanja praktički nemoguće pratiti.

Pojedini se lignjari u ovom poslu udružuju pa love s dvije barke naizmjenično se premještajući jedna ispod druge. Na taj način, dok se jedna barka premješta, druga barka lovi.

Drifting po buri

Zanimljiv je i lov oitama u kurentu potpomognut umjerenim vjetrom, što je zapravo najčistokrvniji drifting. Ovakav je lov posebno učinkovit po danu i u sumrak za burnog vremena. Na osnovnu se strunu navuče nekoliko kliznih olovnica oblika kugle ili suze, gramaže primjerene očekivanom otporu kurenta. Najčešće su tri olovnice težine 10, 20 i 30 grama sasvim dostatne.

Između olovnica je potrebno postaviti i mekane kuglice koje će služiti kao odbojnici i spriječiti da se provrti u olovnicama zbog međusobnog sudaranja i kuckanja zatvore.

Skosavica tipa oita postavlja se na predvez dužine jedan metar, koji se s osnovnom strunom spaja preko zogulina adekvatne veličine.

U lovu se najprije spušta skosavica dok se klizne olovnice zadržavaju u ruci. U zavisnosti od jačine kurenta, olovnice se spuštaju niz strunu u more. Ponekad će biti potrebno spustiti tek jednu, a ponekad i sve tri. Koliko je olovnica potrebno spustiti, može se ocijeniti po kutu pod kojim struna nestaje u moru. Ako je kut veći od 45 stupnjeva, tada je potrebno dodati još otežanja. Naravno, ako ste iskoristili sve otežanje, a kut je još uvijek preoštar, možda je pametno poći kući zbog bure koja očito jača.

---

image
Jarke su boje katkad pravi okidač
---

Lignje su beskompromisni predatori, tako da je zapravo jedini nagon koji je dominantniji od predatorskoga, nagon za produženjem vrste. Upravo će zato svaka lignja uvijek pokušati napasti ponuđenu varalicu. Ako pokuša i odustane, tada je razlog definitivno u izboru varalice ili načinu montaže.

A načina na koji se montiraju skosavice u panuli i iznad peškafonda su nebrojene, tako da ih je praktički nemoguće nabrojiti.

U praksi se najčešće koristi najjednostavnije vezivanje skosavice sa stabilizatorom, tzv. Rapale. Skosavica se vezuje na fluorokarbonski predvez promjera 0,18 do 0,35 mm, što ovisi o terenu i očekivanoj veličini liganja. Predvez je u principu dug od 80 do 100 cm i s osnovnom se strunom spaja preko zogulina.

Peškafondo i oite

Kod tandem montaža odnos dužina i promjera je isti, s tim da se raspored vezivanja i spajanja prama s osnovom od ribolovca do ribolovca razlikuje. U principu treba voditi računa o dubini urona svake skosavice pa ih razmjestiti tako da one koje uranjaju dublje u sistemu budu smještene niže, čime će se najlakše izbjeći mršenje.

Skosanje pod barkom, s olovnicom ili peškafondom na kraju sistema, ima nekoliko verzija koje se u principu razlikuju ponajprije po dužini prama na kojima se nalaze skosavice.

Mnogi lignjari koriste fiksne montaže u kojima su skosavice preko prama čvorovima povezane s osnovom. Takve montaže zahtijevaju više pripremljenih sistema kako bi se moglo eksperimentirati s bojama u situacijama kad lignje pokažu svoju probirljivost.

---

image
Velika oita za lov u spirali
---

Puno je praktičniji spoj preko kopči gdje se na osnovu predveza, na neki od prikladnih načina, postave kopče na kraćim ili duljim pramama, čime se omogućuje po potrebi jednostavna i brza zamjena skosavica.

Premda je uobičajena postava za lov liganja pod feralom, peškafondo ili olovnica na kraju sistema s dvije do tri plivajuće skosavice iznad, zamjena plivajućih skosavica sa skosavicama tipa oita može donijeti vrlo dobre rezultate. Takva je postava posebno lovna na pozicijama s izraženim kurentom. Zbog olovnog otežanja ispod glave, te skosavice zauzimaju karakteristično nagnut položaj u kurentu koji simulira teško pokretnu i stoga lako ranjivu ribu, odnosno lak plijen.

U zavisnosti od dubine i jačine strujanja upotrebljavaju se i različite težine, no općenito se ne ide preko veličine 2,5. U radu s ovako konstruiranim sistemom poželjno je prigodom spuštanja cijeli sistem malo odbaciti od barke kako bi se u tonjenju zadržao pravilan raspored skosavica i spriječilo eventualno mršenje.

Dnevna tehnika

O tatakiju je napisano puno tekstova, tako da bi detaljno opisivanje same tehnike bilo samo ponavljanje nečeg već davno opisanog. No ono što se u takvim tekstovima gotovo u pravilu preskače jest isticanje najvažnije činjenice – tataki je dnevna tehnika.

Sam se lov temelji, osim na specifičnom provociranju lovine u okomitom vodenom stupcu, i na traženju dubine na kojoj se lignja nalazi. Ako se uspije otkriti dubina na kojoj su prisutne lignje i ako se u skladu s prethodno opisanim ključnim uvjetima odredi smjer njihova kretanja ili prostiranja, tada tataki može dati vrlo dobre rezultate.

---

image
Koncentrirano otežanje na sistemu s dvije skosavice
---

Svakako, da bi ta tehnika bila uspješna, treba koristiti male, posebno balansirane skosavice koje će zauzeti miran i vodoravan položaj neposredno nakon što se prestane s trešnjom pribora, a što je zapravo ključni trenutak u kojem lignje napadaju skosavice u lovu tataki tehnikom.

Upravo se zato u ovoj tehnici i ne mogu koristiti klasične skosavice, dok se male tataki skosavice mogu koristiti i u drugim tehnikama na standardan, klasičan način. I za kraj još samo riječ-dvije o dilemi štap-ruka. Prednosti lova štapom su nebrojene i jasne većini ribolovaca svih profila i sklonosti – od urednog slaganja strune, preko kontinuiranog izvlačenja bez zastoja i grubih pokreta do mogućnosti rada s više sistema a malo prostora.

---

image
Mirisni atraktorii mogu pomoći kad drukčije ne ide
---

Elastični štap

Suvremena ponuda štapova namijenjenih lovu liganja je iznimno bogata i u toj se gami s lakoćom može pronaći idealan štap bez obzira na tehniku kojom želimo loviti. Naravno, najskupocjeniji i najkvalitetniji su štapovi za tataki, i to ponajprije zbog visoko postavljenih zahtjeva koje nameće ova tehnika, no zato se za klasičan lov bilo panulom bilo skosanjem mogu pronaći dobri i kvalitetni štapovi po umjerenim, pa čak i niskim cijenama.

Svakako glavna karakteristika štapa namijenjenog lovu liganja mora biti elastičnost i mekana progresivnost koja će s lakoćom amortizirati svaki grublji pokret, bilo lignje koja se pokušava osloboditi, bilo vala koji zaljulja barku ili na kraju krajeva nespretnijeg rukovanja priborom.

I premda su nabrojene prednosti uistinu prednosti, ne možemo ne spomenuti i užitak lova liganja iz ruke u kojem se, ako je sve posloženo kako treba, na drugom kraju osjeti svaki drhtaj i dodir, što je posebno izraženo u situacijama kada lignja pipka i kalkulira, a kada je ruka u odnosu na štap u velikoj prednosti. Stoga bi zapravo uvijek trebalo imati spreman i štap i motovilo i, naravno, sve raspoložive skosavice kako bismo potpuno opremljeni mogli uživati u svim dražima lova liganja.

---

image
Savršeno finale
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
U lovu pri dnu katkad nastrada i pokoja sipa

Zbog ovoga vrijedi izići na more

Velika oita za lov u spirali

Koncentrirano otežanje na sistemu s dvije skosavice

Mirisni atraktorii mogu pomoći kad drukčije ne ide

Jarke su boje katkad pravi okidač

Savršeno finale

U pripremi je poželjno imati više različito kombiniranih sistema

Shematski prikaz koncentriranog otežanja na panuli s tri varalice

Tipična veličina za dnevni lov na plićim poštama

Najljepše su one koje u kantu ne stanu bez savijanja

Ne treba se bojati jarkih boja, pogotovo po mutnome moru i oblačnom vremenu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lignjolov-iz-barke-od-lova-u-krugu-do-tehnike-pretjecanja-1162182 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e044df2aab2068ef8a78964a4d66136da687e1a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lignjolov+iz+barke%3A+od+lova+u+krugu+do+tehnike+pretjecanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flignjolov-iz-barke-od-lova-u-krugu-do-tehnike-pretjecanja-1162182 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flignjolov-iz-barke-od-lova-u-krugu-do-tehnike-pretjecanja-1162182 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zimski gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

zimski guštiLignjolov iz barke: od lova u krugu do tehnike pretjecanja

Piše Boris Bulić
25. siječnja 2022. - 11:55

Lignje su standardno omiljena lovina većine naših ribolovaca u zimskom razdoblju. Dapače, mnogi se ribolovci i ne bave drugim tehnikama niti love išta drugo osim liganja. Razlog? Pa jednim je dijelom u pitanju visoka otkupna cijena, drugim jednostavan i u odnosu na mnoge druge ribolovne tehnike čist pristup, a treći je razlog, po mnogima najvažniji, gušt.

Posao ili uživanje

Zima na moru ne pruža baš puno ribolovnih radosti. Malobrojni ribolovci odlaze na provjereno lovne pošte na kojima istinski uživaju tek nekoliko najtoplijih sati tijekom dana, dok se ostatak ribolova svodi na cupkanje, trljanje ruku i razmišljanje o udobnosti fotelje koju su ostavili kod kuće.

Profesionalni ribari, pak, na sve to gledaju kao na posao, pa ni tu zapravo i nema nekog uživanja.

Među...

16. svibanj 2024 04:05