stdClass Object ( [id] => 1226973 [title] => Stiglo je vrijeme krakatih: tataki varalice izluđuju mlade lignje, učimo vas kako ih montirati [alias] => stiglo-je-vrijeme-krakatih-tataki-varalice-izluduju-mlade-lignje-ucimo-vas-kako-ih-montirati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Veći dio najmlađe, ovogodišnje generacije liganja već je narastao do dužine tijela od desetak centimetara, što je minimalna ne samo isplativa, nego i moralno prihvatljiva dužina lignje za lov sportskim, udičarskim alatima.

Zato je tek sad nastupilo pravo vrijeme za prvi ovosezonski lignjolov, naravno ne i za one najupornije i najvještije lignjolovce, koji i tijekom ljeta love malobrojne, ali vrlo krupne prošlogodišnje lignje.

Iako će napasti i mamce duže od sebe, tako sitne lignje najbolje je loviti malim tataki varalicama istoimenom tehnikom okomitog skosavanja pribora s više varalica koje oponašaju mali plov ribica.

Prošle godine detaljno smo pisali o toj tehnici dnevnog lignjolova, a sada ćemo opširnije o posebnim tataki varalicama, najboljim za lov malih liganja na taj način.

Labilni balans

Osnova tataki tehnike lignjolova je lignjarić posebne konstrukcije, labilnog balansa kako bi u moru plutao u vodoravnom položaju da bi se zanjihao i na najmanji pokret pribora koji ga nosi, te tako isprovocirao lignju da ga napadne. Zbog toga takva varalica mora imati geometrijski i centar teže u istoj točki, te mora biti lakša od varalica za ostale načine lova liganja.

Tataki su kraći od ostalih vrsta lignjarića, proizvode se u dužinama od 35 do 90, rijetko do 100 mm. Iako postoje mnoge varijacije, ti lignjarići imaju dva osnovna oblika – ribe i kozice. U pravilu se proizvode od prozirne, tvrde ili mekane plastike, s presvlakom od tanke, mrežaste i svjetlucave tkanine ili bez nje.

---

image

Jesu maleni, ali trenutno najbolje love

------
image

Dobro je imati kolekciju raznobojnih varalica raznih veličina

---

Neke tvrde varalice u tijelu imaju zračne mjehuriće koji ih čine lakšim, bolje izbalansiranim, ali i atraktivnijim zbog svjetlucanja koje je posljedica prelamanja svjetlosti. Kraći modeli imaju jednu krunicu, a duži dvije, što je moguće lakše, zbog čega ih prave od najtanjih iglica, spojenih u cjelinu omotavanjem najlonom.

Tijelo mekanih modela navučeno je na štapić od tvrde prozirne plastike koji nosi krunicu i na prednjem dijelu element za spajanje s ostatkom pribora. Većina varalica ima poprečnu rupicu za spajanje. Ona omogućava direktno postavljanje varalice na osnovu završnjaka ili vezivanje za predvez.

Također, varalice s rupicom mogu se zavezati pomoću konca. Takvi se lignjarići uz pomoć kopče mogu spojiti u lako rastavljivu vezu s osnovom ili privezom završnjaka. Ima modela bez te rupice koji se koncem vezuju za osnovu završnjaka, ali i onih, u pravilu dužih, s ugrađenom vrtilicom.

Tataki varalice proizvode se u brojnim kombinacijama navedenih osobina, ali četiri su osnovne. Japanci ih nazivaju Chibiika, Chibiebi, Oppai i Oppai sute.

---

image

Chibiika, tvrdi tataki s mjehurićima

------
image

Oppai, mekana tataki varalica

---

Chibiika su varalice vretenastog i oblika ribe izrađene od tvrde i nesavitljive plastike. U pravilu su duge do 50 mm, naoružane su jednom krunicom te u tijelu imaju mjehuriće zraka. Neke su obložene prozirnom mrežastom tkaninom, od svile ili sintetike.

Chibiebi su male tvrde skosavice koje oblikom podsjećaju na kozicu i škampa, s posebno istaknutim očima. Naoružane su jednom krunicom i rijetko su duže do 50 mm.

Vretenasti oblik

Lignjarići Oppai vretenastog su oblika, izrađeni su od mekane plastike i imaju jednu ili dvije krunice. Modeli s jednom krunicom proizvode se u veličinama do 50 mm, rijetko 70 mm, dok su modeli s dvije krunice dugi od 70 do 100 mm.

Varalice Oppai Sutte vretenastog su oblika, izrađene su od mekane plastike i obložene platnom obojenim realističnim ribljim uzorcima. Naoružane su dvjema krunicama i jedine od svih tataki lignjarića na vrhu imaju montiranu vrtilicu. Duge su od 50 do 100 mm.

Svaka od ovih varalica namijenjena je za ciljani lov pojedinih ili nekoliko vrsta malih liganja u vodama oko Japana, u kojima je više od 40 različitih vrsta tih glavonožaca.

No u Jadranu je samo 15 vrsta liganja i njihovih srodnika lignjuna, a varalicama se lovi gotovo isključivo najbrojnija obična lignja. Ona nije osobito izbirljiva kad je u pitanju vrsta tataki varalice, ali ipak najbolje ih je imati svih vrsta i veličina.

---

image

Dvodijelna kopča loše je rješenje

------
image

Dobra kombinacija - omča i tataki kopča

---

Naime, na jedan pribor najbolje je postaviti varalice različitih dužina, i to tako da je najduža najdonja, a najkraća gornja. Također, najbolje je izmjenjivati varalice ​​različitih oblika i dekora, barem dok se ne utvrdi koja je trenutačno najprimamljivija lignjama. No dobro je da varalica najbliža dnu bude oblika kozice, jer ona obitava na dnu ili neposredno iznad njega.

Tijekom ljeta, dok je većina liganja još sitna, bolje je koristiti kraće varalice dužine do 50 mm, a kasnije duže. No s upotrebom dužih ne treba žuriti, jer za lignje ne vrijedi moto veliki mamac – veliki plijen.

Naprotiv, mnogo će puta manje varalice više uloviti jer su male lignje vrlo oprezne, pogotovo prema krupnom plijenu. Kad su lignje posebno oprezne, pa ih ne uzimaju, nego samo diraju, najbolje je na pribor postaviti skosavice od mekane plastike, koje na dodir djeluju poput prirodnog mamca.

Uspješnost lignjolova tataki tehnikom i varalicama osim odabira trenutačno najučinkovitijeg lignjarića ovisi o akciji, pokretljivosti varalica, koja ovisi o načinu njihova spajanja s ostatkom pribora.

---

image

Zbog malih krunica plijen se lako gubi

------
image

Na male se varalice bacaju i velike lignje

---

Perlice i vrtilice

Najprije su su varalice nizale na struni, te su se na željeno mjesto postavljale između dva čvora, vezana strunom na koju su varalice nanizane, ili su čvorove radili posebnim strunama. Bolja, suvremena verzija, koja daje veću slobodu kretanja nanizanim varalicama, njihovo je postavljanje između perlica.

Perlice se učvršćuju pomoću čvorova ili, što je bolje, pomoću većih perlica kroz koje je struna provučena dva puta. Na isti je način, kao što se vidi na slici br. 1, najbolje montirati i vrtilice, koje varalicama daju dodatnu slobodu kretanja.

---

image

Slika br. 1 - Najbolji način postavljanja varalica i vrtilica između perlica

---

Veću slobodu pokreta nego one nanizane na pribor, a nešto manju nego kad su spojene pomoću vrtilice, imaju varalice spojene pomoću petlje na završnjaku pribora. Petlju je najbolje izraditi vezivanjem nekog od takozvanih omča čvorova, kao što su leptir ili čvor Dropper Loop.

Petlja, ako je duža od varalice, omogućava i njezinu zamjenu, što u slučaju spajanja nizanjem i vrtilicom nije moguće. Budući da je mogućnost zamjene varalica da bi se otkrilo koja je trenutačno najučinkovitija jedan od preduvjeta uspješnosti lignjolova, dobro je da dio pribora budu i kopče. Osim zamjene, one omogućavaju slobodnije, prirodnije pokrete varalica.

Postaviti se mogu direktno na strunu pribora, vrtilicu ili petlju. Pri izboru kopče prednost treba dati onima koje su izrađene od jednog komada žice, najbolje uzdužno simetrične. Na tržištu je puno takvih kopči, čak i specijalno oblikovanih za spajanje lignjarića, tzv. eggi snap.

Za spajanje tataki varalica s rupicom, najbolje je rješenje specijalna tataki snap (crtež br. 1), posebno oblikovana za spajanje te vrste varalice. Kao i bilo koja druga kopča, ona se može montirati direktno na strunu, petlju ili vrtilicu.

---

image

Crtež br. 1 - Tataki snap

---

No, kao i ostale egi kopče, najbolje je ako je izrađena kao dio cjeline s vrtilicom koja se direktno montira na strunu, što je prikazano na slici broj 2.

---

image

Slika br. 2 - Tataki snap s raznim vrstama vrtilica

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sezona je počela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sezona je počela 2 0 7213 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-25 18:57:30 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-24 12:16:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-24 12:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 79 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190808.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190794.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190796.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190798.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190800.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190802.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190804.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190806.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190810.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190812.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190814.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23190816.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Plijen su naj\u010de\u0161\u0107e sitne lignje<\/p>","

Chibiika<\/em>, tvrdi tataki<\/em> s mjehuri\u0107ima<\/p>","

Dvodijelna kop\u010da lo\u0161e je rje\u0161enje<\/p>","

Dobra kombinacija - om\u010da i tataki<\/em> kop\u010da<\/p>","

Slika br. 1 - Najbolji na\u010din postavljanja varalica i vrtilica izme\u0111u perlica<\/p>","

Oppai<\/em>, mekana tataki<\/em> varalica<\/p>","

Crte\u017e br. 1 - Tataki snap<\/em><\/p>","

Dobro je imati kolekciju raznobojnih varalica raznih veli\u010dina<\/p>","

Zbog malih krunica plijen se lako gubi<\/p>","

Jesu maleni, ali trenutno najbolje love<\/p>","

Slika br. 2 - Tataki snap<\/em> s raznim vrstama vrtilica<\/p>","

Na male se varalice bacaju i velike lignje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1112","hd_23190808_1920.jpg":"1920x1080","k_23190808_1280.jpg":"1280x1280","k_23190808_1024.jpg":"1024x1024","k_23190808_640.jpg":"640x640","k_23190808_480.jpg":"480x480","k_23190808_340.jpg":"340x340","k_23190808_220.jpg":"220x220","o_23190808_1280.jpg":"1280x741","o_23190808_1024.jpg":"1024x593","o_23190808_640.jpg":"640x370","o_23190808_480.jpg":"480x278","o_23190808_340.jpg":"340x196","o_23190808_220.jpg":"220x127","h_23190808_1280.jpg":"1280x854","h_23190808_1024.jpg":"1024x683","h_23190808_640.jpg":"640x427","h_23190808_480.jpg":"480x320","h_23190808_340.jpg":"340x227","h_23190808_220.jpg":"220x147","pp_23190808_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190808_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190808_640.jpg":"640x814","pp_23190808_480.jpg":"480x611","pp_23190808_340.jpg":"340x432","pp_23190808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23190794_1920.jpg":"1920x1080","k_23190794_1280.jpg":"1280x1280","k_23190794_1024.jpg":"1024x1024","k_23190794_640.jpg":"640x640","k_23190794_480.jpg":"480x480","k_23190794_340.jpg":"340x340","k_23190794_220.jpg":"220x220","o_23190794_1280.jpg":"1280x960","o_23190794_1024.jpg":"1024x768","o_23190794_640.jpg":"640x480","o_23190794_480.jpg":"480x360","o_23190794_340.jpg":"340x255","o_23190794_220.jpg":"220x165","h_23190794_1280.jpg":"1280x854","h_23190794_1024.jpg":"1024x683","h_23190794_640.jpg":"640x427","h_23190794_480.jpg":"480x320","h_23190794_340.jpg":"340x227","h_23190794_220.jpg":"220x147","pp_23190794_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190794_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190794_640.jpg":"640x814","pp_23190794_480.jpg":"480x611","pp_23190794_340.jpg":"340x432","pp_23190794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23190796_1920.jpg":"1920x1080","k_23190796_1280.jpg":"1280x1280","k_23190796_1024.jpg":"1024x1024","k_23190796_640.jpg":"640x640","k_23190796_480.jpg":"480x480","k_23190796_340.jpg":"340x340","k_23190796_220.jpg":"220x220","o_23190796_1280.jpg":"1280x854","o_23190796_1024.jpg":"1024x683","o_23190796_640.jpg":"640x427","o_23190796_480.jpg":"480x320","o_23190796_340.jpg":"340x226","o_23190796_220.jpg":"220x146","h_23190796_1280.jpg":"1280x854","h_23190796_1024.jpg":"1024x683","h_23190796_640.jpg":"640x427","h_23190796_480.jpg":"480x320","h_23190796_340.jpg":"340x227","h_23190796_220.jpg":"220x147","pp_23190796_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190796_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190796_640.jpg":"640x814","pp_23190796_480.jpg":"480x611","pp_23190796_340.jpg":"340x432","pp_23190796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1917","hd_23190798_1920.jpg":"1920x1080","k_23190798_1280.jpg":"1280x1280","k_23190798_1024.jpg":"1024x1024","k_23190798_640.jpg":"640x640","k_23190798_480.jpg":"480x480","k_23190798_340.jpg":"340x340","k_23190798_220.jpg":"220x220","o_23190798_1280.jpg":"1280x1278","o_23190798_1024.jpg":"1024x1022","o_23190798_640.jpg":"640x639","o_23190798_480.jpg":"480x479","o_23190798_340.jpg":"340x339","o_23190798_220.jpg":"220x219","h_23190798_1280.jpg":"1280x854","h_23190798_1024.jpg":"1024x683","h_23190798_640.jpg":"640x427","h_23190798_480.jpg":"480x320","h_23190798_340.jpg":"340x227","h_23190798_220.jpg":"220x147","pp_23190798_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190798_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190798_640.jpg":"640x814","pp_23190798_480.jpg":"480x611","pp_23190798_340.jpg":"340x432","pp_23190798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1924","hd_23190800_1920.jpg":"1920x1080","k_23190800_1280.jpg":"1280x1280","k_23190800_1024.jpg":"1024x1024","k_23190800_640.jpg":"640x640","k_23190800_480.jpg":"480x480","k_23190800_340.jpg":"340x340","k_23190800_220.jpg":"220x220","o_23190800_1280.jpg":"1280x1282","o_23190800_1024.jpg":"1024x1026","o_23190800_640.jpg":"640x641","o_23190800_480.jpg":"480x481","o_23190800_340.jpg":"340x340","o_23190800_220.jpg":"220x220","h_23190800_1280.jpg":"1280x854","h_23190800_1024.jpg":"1024x683","h_23190800_640.jpg":"640x427","h_23190800_480.jpg":"480x320","h_23190800_340.jpg":"340x227","h_23190800_220.jpg":"220x147","pp_23190800_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190800_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190800_640.jpg":"640x814","pp_23190800_480.jpg":"480x611","pp_23190800_340.jpg":"340x432","pp_23190800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1421","hd_23190802_1920.jpg":"1920x1080","k_23190802_1280.jpg":"1280x1280","k_23190802_1024.jpg":"1024x1024","k_23190802_640.jpg":"640x640","k_23190802_480.jpg":"480x480","k_23190802_340.jpg":"340x340","k_23190802_220.jpg":"220x220","o_23190802_1280.jpg":"1280x947","o_23190802_1024.jpg":"1024x757","o_23190802_640.jpg":"640x473","o_23190802_480.jpg":"480x355","o_23190802_340.jpg":"340x251","o_23190802_220.jpg":"220x162","h_23190802_1280.jpg":"1280x854","h_23190802_1024.jpg":"1024x683","h_23190802_640.jpg":"640x427","h_23190802_480.jpg":"480x320","h_23190802_340.jpg":"340x227","h_23190802_220.jpg":"220x147","pp_23190802_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190802_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190802_640.jpg":"640x814","pp_23190802_480.jpg":"480x611","pp_23190802_340.jpg":"340x432","pp_23190802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x884","hd_23190804_1920.jpg":"1920x1080","k_23190804_1280.jpg":"1280x1280","k_23190804_1024.jpg":"1024x1024","k_23190804_640.jpg":"640x640","k_23190804_480.jpg":"480x480","k_23190804_340.jpg":"340x340","k_23190804_220.jpg":"220x220","o_23190804_1280.jpg":"1280x589","o_23190804_1024.jpg":"1024x471","o_23190804_640.jpg":"640x294","o_23190804_480.jpg":"480x221","o_23190804_340.jpg":"340x156","o_23190804_220.jpg":"220x101","h_23190804_1280.jpg":"1280x854","h_23190804_1024.jpg":"1024x683","h_23190804_640.jpg":"640x427","h_23190804_480.jpg":"480x320","h_23190804_340.jpg":"340x227","h_23190804_220.jpg":"220x147","pp_23190804_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190804_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190804_640.jpg":"640x814","pp_23190804_480.jpg":"480x611","pp_23190804_340.jpg":"340x432","pp_23190804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23190806_1920.jpg":"1920x1080","k_23190806_1280.jpg":"1280x1280","k_23190806_1024.jpg":"1024x1024","k_23190806_640.jpg":"640x640","k_23190806_480.jpg":"480x480","k_23190806_340.jpg":"340x340","k_23190806_220.jpg":"220x220","o_23190806_1280.jpg":"1280x852","o_23190806_1024.jpg":"1024x682","o_23190806_640.jpg":"640x426","o_23190806_480.jpg":"480x319","o_23190806_340.jpg":"340x226","o_23190806_220.jpg":"220x146","h_23190806_1280.jpg":"1280x854","h_23190806_1024.jpg":"1024x683","h_23190806_640.jpg":"640x427","h_23190806_480.jpg":"480x320","h_23190806_340.jpg":"340x227","h_23190806_220.jpg":"220x147","pp_23190806_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190806_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190806_640.jpg":"640x814","pp_23190806_480.jpg":"480x611","pp_23190806_340.jpg":"340x432","pp_23190806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23190810_1920.jpg":"1920x1080","k_23190810_1280.jpg":"1280x1280","k_23190810_1024.jpg":"1024x1024","k_23190810_640.jpg":"640x640","k_23190810_480.jpg":"480x480","k_23190810_340.jpg":"340x340","k_23190810_220.jpg":"220x220","o_23190810_1280.jpg":"1280x1706","o_23190810_1024.jpg":"1024x1365","o_23190810_640.jpg":"640x853","o_23190810_480.jpg":"480x640","o_23190810_340.jpg":"340x453","o_23190810_220.jpg":"220x293","h_23190810_1280.jpg":"1280x854","h_23190810_1024.jpg":"1024x683","h_23190810_640.jpg":"640x427","h_23190810_480.jpg":"480x320","h_23190810_340.jpg":"340x227","h_23190810_220.jpg":"220x147","pp_23190810_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190810_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190810_640.jpg":"640x814","pp_23190810_480.jpg":"480x611","pp_23190810_340.jpg":"340x432","pp_23190810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23190812_1920.jpg":"1920x1080","k_23190812_1280.jpg":"1280x1280","k_23190812_1024.jpg":"1024x1024","k_23190812_640.jpg":"640x640","k_23190812_480.jpg":"480x480","k_23190812_340.jpg":"340x340","k_23190812_220.jpg":"220x220","o_23190812_1280.jpg":"1280x1706","o_23190812_1024.jpg":"1024x1365","o_23190812_640.jpg":"640x853","o_23190812_480.jpg":"480x640","o_23190812_340.jpg":"340x453","o_23190812_220.jpg":"220x293","h_23190812_1280.jpg":"1280x854","h_23190812_1024.jpg":"1024x683","h_23190812_640.jpg":"640x427","h_23190812_480.jpg":"480x320","h_23190812_340.jpg":"340x227","h_23190812_220.jpg":"220x147","pp_23190812_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190812_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190812_640.jpg":"640x814","pp_23190812_480.jpg":"480x611","pp_23190812_340.jpg":"340x432","pp_23190812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2886","hd_23190814_1920.jpg":"1920x1080","k_23190814_1280.jpg":"1280x1280","k_23190814_1024.jpg":"1024x1024","k_23190814_640.jpg":"640x640","k_23190814_480.jpg":"480x480","k_23190814_340.jpg":"340x340","k_23190814_220.jpg":"220x220","o_23190814_1280.jpg":"1280x1924","o_23190814_1024.jpg":"1024x1539","o_23190814_640.jpg":"640x962","o_23190814_480.jpg":"480x721","o_23190814_340.jpg":"340x511","o_23190814_220.jpg":"220x330","h_23190814_1280.jpg":"1280x854","h_23190814_1024.jpg":"1024x683","h_23190814_640.jpg":"640x427","h_23190814_480.jpg":"480x320","h_23190814_340.jpg":"340x227","h_23190814_220.jpg":"220x147","pp_23190814_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190814_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190814_640.jpg":"640x814","pp_23190814_480.jpg":"480x611","pp_23190814_340.jpg":"340x432","pp_23190814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23190816_1920.jpg":"1920x1080","k_23190816_1280.jpg":"1280x1280","k_23190816_1024.jpg":"1024x1024","k_23190816_640.jpg":"640x640","k_23190816_480.jpg":"480x480","k_23190816_340.jpg":"340x340","k_23190816_220.jpg":"220x220","o_23190816_1280.jpg":"1280x1706","o_23190816_1024.jpg":"1024x1365","o_23190816_640.jpg":"640x853","o_23190816_480.jpg":"480x640","o_23190816_340.jpg":"340x453","o_23190816_220.jpg":"220x293","h_23190816_1280.jpg":"1280x854","h_23190816_1024.jpg":"1024x683","h_23190816_640.jpg":"640x427","h_23190816_480.jpg":"480x320","h_23190816_340.jpg":"340x227","h_23190816_220.jpg":"220x147","pp_23190816_1280.jpg":"1280x1628","pp_23190816_1024.jpg":"1024x1303","pp_23190816_640.jpg":"640x814","pp_23190816_480.jpg":"480x611","pp_23190816_340.jpg":"340x432","pp_23190816_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7803533 Threads: 5 Questions: 1637797436 Slow queries: 4867124 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111444616 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/stiglo-je-vrijeme-krakatih-tataki-varalice-izluduju-mlade-lignje-ucimo-vas-kako-ih-montirati-1226973 [printLink] => /om/ribolov/stiglo-je-vrijeme-krakatih-tataki-varalice-izluduju-mlade-lignje-ucimo-vas-kako-ih-montirati-1226973?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691819 [name] => tataki lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-23 19:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => tataki-lignje [link] => /tag/tataki-lignje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665415 [name] => varalice za lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 11:35:08 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-lignje [link] => /tag/varalice-za-lignje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691820 [name] => tataki varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-23 19:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => tataki-varalice [link] => /tag/tataki-varalice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 275037 [name] => lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov [link] => /tag/lignjolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 664469 [name] => kada loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-loviti-lignje [link] => /tag/kada-loviti-lignje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sezona je počela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stiglo je vrijeme krakatih: tataki varalice izluđuju mlade lignje, učimo vas kako ih montirati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190808.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Plijen su najčešće sitne lignje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190808.jpg [title] => Šime Duvančić

Plijen su najčešće sitne lignje

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190794.jpg [title] =>

Chibiika, tvrdi tataki s mjehurićima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190796.jpg [title] =>

Dvodijelna kopča loše je rješenje

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190798.jpg [title] =>

Dobra kombinacija - omča i tataki kopča

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190800.jpg [title] =>

Slika br. 1 - Najbolji način postavljanja varalica i vrtilica između perlica

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190802.jpg [title] =>

Oppai, mekana tataki varalica

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190804.jpg [title] =>

Crtež br. 1 - Tataki snap

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190806.jpg [title] =>

Dobro je imati kolekciju raznobojnih varalica raznih veličina

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190810.jpg [title] =>

Zbog malih krunica plijen se lako gubi

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190812.jpg [title] =>

Jesu maleni, ali trenutno najbolje love

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190814.jpg [title] =>

Slika br. 2 - Tataki snap s raznim vrstama vrtilica

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23190816.jpg [title] =>

Na male se varalice bacaju i velike lignje

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Veći dio najmlađe, ovogodišnje generacije liganja već je narastao do dužine tijela od desetak centimetara, što je minimalna ne samo isplativa, nego i moralno prihvatljiva dužina lignje za lov sportskim, udičarskim alatima.

Zato je tek sad nastupilo pravo vrijeme za prvi ovosezonski lignjolov, naravno ne i za one najupornije i najvještije lignjolovce, koji i tijekom ljeta love malobrojne, ali vrlo krupne prošlogodišnje lignje.

Iako će napasti i mamce duže od sebe, tako sitne lignje najbolje je loviti malim tataki varalicama istoimenom tehnikom okomitog skosavanja pribora s više varalica koje oponašaju mali plov ribica.

Prošle godine detaljno smo pisali o toj tehnici dnevnog lignjolova, a sada ćemo opširnije o posebnim tataki varalicama, najboljim za lov malih liganja na taj način.

Labilni balans

Osnova tataki tehnike lignjolova je lignjarić posebne konstrukcije, labilnog balansa kako bi u moru plutao u vodoravnom položaju da bi se zanjihao i na najmanji pokret pribora koji ga nosi, te tako isprovocirao lignju da ga napadne. Zbog toga takva varalica mora imati geometrijski i centar teže u istoj točki, te mora biti lakša od varalica za ostale načine lova liganja.

Tataki su kraći od ostalih vrsta lignjarića, proizvode se u dužinama od 35 do 90, rijetko do 100 mm. Iako postoje mnoge varijacije, ti lignjarići imaju dva osnovna oblika – ribe i kozice. U pravilu se proizvode od prozirne, tvrde ili mekane plastike, s presvlakom od tanke, mrežaste i svjetlucave tkanine ili bez nje.

---

image

Jesu maleni, ali trenutno najbolje love

------
image

Dobro je imati kolekciju raznobojnih varalica raznih veličina

---

Neke tvrde varalice u tijelu imaju zračne mjehuriće koji ih čine lakšim, bolje izbalansiranim, ali i atraktivnijim zbog svjetlucanja koje je posljedica prelamanja svjetlosti. Kraći modeli imaju jednu krunicu, a duži dvije, što je moguće lakše, zbog čega ih prave od najtanjih iglica, spojenih u cjelinu omotavanjem najlonom.

Tijelo mekanih modela navučeno je na štapić od tvrde prozirne plastike koji nosi krunicu i na prednjem dijelu element za spajanje s ostatkom pribora. Većina varalica ima poprečnu rupicu za spajanje. Ona omogućava direktno postavljanje varalice na osnovu završnjaka ili vezivanje za predvez.

Također, varalice s rupicom mogu se zavezati pomoću konca. Takvi se lignjarići uz pomoć kopče mogu spojiti u lako rastavljivu vezu s osnovom ili privezom završnjaka. Ima modela bez te rupice koji se koncem vezuju za osnovu završnjaka, ali i onih, u pravilu dužih, s ugrađenom vrtilicom.

Tataki varalice proizvode se u brojnim kombinacijama navedenih osobina, ali četiri su osnovne. Japanci ih nazivaju Chibiika, Chibiebi, Oppai i Oppai sute.

---

image

Chibiika, tvrdi tataki s mjehurićima

------
image

Oppai, mekana tataki varalica

---

Chibiika su varalice vretenastog i oblika ribe izrađene od tvrde i nesavitljive plastike. U pravilu su duge do 50 mm, naoružane su jednom krunicom te u tijelu imaju mjehuriće zraka. Neke su obložene prozirnom mrežastom tkaninom, od svile ili sintetike.

Chibiebi su male tvrde skosavice koje oblikom podsjećaju na kozicu i škampa, s posebno istaknutim očima. Naoružane su jednom krunicom i rijetko su duže do 50 mm.

Vretenasti oblik

Lignjarići Oppai vretenastog su oblika, izrađeni su od mekane plastike i imaju jednu ili dvije krunice. Modeli s jednom krunicom proizvode se u veličinama do 50 mm, rijetko 70 mm, dok su modeli s dvije krunice dugi od 70 do 100 mm.

Varalice Oppai Sutte vretenastog su oblika, izrađene su od mekane plastike i obložene platnom obojenim realističnim ribljim uzorcima. Naoružane su dvjema krunicama i jedine od svih tataki lignjarića na vrhu imaju montiranu vrtilicu. Duge su od 50 do 100 mm.

Svaka od ovih varalica namijenjena je za ciljani lov pojedinih ili nekoliko vrsta malih liganja u vodama oko Japana, u kojima je više od 40 različitih vrsta tih glavonožaca.

No u Jadranu je samo 15 vrsta liganja i njihovih srodnika lignjuna, a varalicama se lovi gotovo isključivo najbrojnija obična lignja. Ona nije osobito izbirljiva kad je u pitanju vrsta tataki varalice, ali ipak najbolje ih je imati svih vrsta i veličina.

---

image

Dvodijelna kopča loše je rješenje

------
image

Dobra kombinacija - omča i tataki kopča

---

Naime, na jedan pribor najbolje je postaviti varalice različitih dužina, i to tako da je najduža najdonja, a najkraća gornja. Također, najbolje je izmjenjivati varalice ​​različitih oblika i dekora, barem dok se ne utvrdi koja je trenutačno najprimamljivija lignjama. No dobro je da varalica najbliža dnu bude oblika kozice, jer ona obitava na dnu ili neposredno iznad njega.

Tijekom ljeta, dok je većina liganja još sitna, bolje je koristiti kraće varalice dužine do 50 mm, a kasnije duže. No s upotrebom dužih ne treba žuriti, jer za lignje ne vrijedi moto veliki mamac – veliki plijen.

Naprotiv, mnogo će puta manje varalice više uloviti jer su male lignje vrlo oprezne, pogotovo prema krupnom plijenu. Kad su lignje posebno oprezne, pa ih ne uzimaju, nego samo diraju, najbolje je na pribor postaviti skosavice od mekane plastike, koje na dodir djeluju poput prirodnog mamca.

Uspješnost lignjolova tataki tehnikom i varalicama osim odabira trenutačno najučinkovitijeg lignjarića ovisi o akciji, pokretljivosti varalica, koja ovisi o načinu njihova spajanja s ostatkom pribora.

---

image

Zbog malih krunica plijen se lako gubi

------
image

Na male se varalice bacaju i velike lignje

---

Perlice i vrtilice

Najprije su su varalice nizale na struni, te su se na željeno mjesto postavljale između dva čvora, vezana strunom na koju su varalice nanizane, ili su čvorove radili posebnim strunama. Bolja, suvremena verzija, koja daje veću slobodu kretanja nanizanim varalicama, njihovo je postavljanje između perlica.

Perlice se učvršćuju pomoću čvorova ili, što je bolje, pomoću većih perlica kroz koje je struna provučena dva puta. Na isti je način, kao što se vidi na slici br. 1, najbolje montirati i vrtilice, koje varalicama daju dodatnu slobodu kretanja.

---

image

Slika br. 1 - Najbolji način postavljanja varalica i vrtilica između perlica

---

Veću slobodu pokreta nego one nanizane na pribor, a nešto manju nego kad su spojene pomoću vrtilice, imaju varalice spojene pomoću petlje na završnjaku pribora. Petlju je najbolje izraditi vezivanjem nekog od takozvanih omča čvorova, kao što su leptir ili čvor Dropper Loop.

Petlja, ako je duža od varalice, omogućava i njezinu zamjenu, što u slučaju spajanja nizanjem i vrtilicom nije moguće. Budući da je mogućnost zamjene varalica da bi se otkrilo koja je trenutačno najučinkovitija jedan od preduvjeta uspješnosti lignjolova, dobro je da dio pribora budu i kopče. Osim zamjene, one omogućavaju slobodnije, prirodnije pokrete varalica.

Postaviti se mogu direktno na strunu pribora, vrtilicu ili petlju. Pri izboru kopče prednost treba dati onima koje su izrađene od jednog komada žice, najbolje uzdužno simetrične. Na tržištu je puno takvih kopči, čak i specijalno oblikovanih za spajanje lignjarića, tzv. eggi snap.

Za spajanje tataki varalica s rupicom, najbolje je rješenje specijalna tataki snap (crtež br. 1), posebno oblikovana za spajanje te vrste varalice. Kao i bilo koja druga kopča, ona se može montirati direktno na strunu, petlju ili vrtilicu.

---

image

Crtež br. 1 - Tataki snap

---

No, kao i ostale egi kopče, najbolje je ako je izrađena kao dio cjeline s vrtilicom koja se direktno montira na strunu, što je prikazano na slici broj 2.

---

image

Slika br. 2 - Tataki snap s raznim vrstama vrtilica

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Plijen su najčešće sitne lignje


Chibiika, tvrdi tataki s mjehurićima


Dvodijelna kopča loše je rješenje


Dobra kombinacija - omča i tataki kopča


Slika br. 1 - Najbolji način postavljanja varalica i vrtilica između perlica


Oppai, mekana tataki varalica


Crtež br. 1 - Tataki snap


Dobro je imati kolekciju raznobojnih varalica raznih veličina


Zbog malih krunica plijen se lako gubi


Jesu maleni, ali trenutno najbolje love


Slika br. 2 - Tataki snap s raznim vrstama vrtilica


Na male se varalice bacaju i velike lignje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/stiglo-je-vrijeme-krakatih-tataki-varalice-izluduju-mlade-lignje-ucimo-vas-kako-ih-montirati-1226973 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68efb6a5df672f9dff8b5c05dcbc314513bc9d9c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stiglo+je+vrijeme+krakatih%3A+tataki+varalice+izlu%C4%91uju+mlade+lignje%2C+u%C4%8Dimo+vas+kako+ih+montirati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fstiglo-je-vrijeme-krakatih-tataki-varalice-izluduju-mlade-lignje-ucimo-vas-kako-ih-montirati-1226973 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fstiglo-je-vrijeme-krakatih-tataki-varalice-izluduju-mlade-lignje-ucimo-vas-kako-ih-montirati-1226973 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sezona je počela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

sezona je počelaStiglo je vrijeme krakatih: tataki varalice izluđuju mlade lignje, učimo vas kako ih montirati

Piše Šime Duvančić
24. rujna 2022. - 14:16

Veći dio najmlađe, ovogodišnje generacije liganja već je narastao do dužine tijela od desetak centimetara, što je minimalna ne samo isplativa, nego i moralno prihvatljiva dužina lignje za lov sportskim, udičarskim alatima.

Zato je tek sad nastupilo pravo vrijeme za prvi ovosezonski lignjolov, naravno ne i za one najupornije i najvještije lignjolovce, koji i tijekom ljeta love malobrojne, ali vrlo krupne prošlogodišnje lignje.

Iako će napasti i mamce duže od sebe, tako sitne lignje najbolje je loviti malim tataki varalicama istoimenom tehnikom okomitog skosavanja pribora s više varalica koje oponašaju mali plov ribica.

Prošle godine detaljno smo pisali o toj tehnici dnevnog lignjolova, a sada ćemo opširnije o posebnim tataki varalicama, najboljim za lov malih liganja na...

15. svibanj 2024 17:29