stdClass Object ( [id] => 1166060 [title] => Stanje u podmorju se promijenilo, lov liganja više nije jednostavan. Ovi detaljni savjeti o varalicama, tehnikama i područjima lova sigurno će vam pomoći [alias] => lov-liganja-vise-nije-jednostavan-donosimo-savjete-o-varalicama-tehnikama-i-podrucjima-lova [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zima je vrijeme koje mnogi ribolovci koriste za preslagivanje opreme, planiranje ribolovnih pohoda kad zatopli, ili pak potpunu apstinenciju, čekajući da se temperature podignu toliko da se na more može bez dva rukava. No isto tako mnogi ribolovci koji su do jučer lovili raznoraznim udičarskim tehnikama, od kančanice do jigginga, presložili su svoj pribor i prilagodili ga za lov najtraženije zimske lovine, liganja.

KARIKA U LANCU

I premda sve vezano uz lignjolov izgleda vrlo jednostavno, mnogi, a pogotovo početnici, već nakon nekoliko izlazaka odustaju od tih aktivnosti. Ulov je loš ili nikakav, hladno je i vlažno, a skosavice se nerijetko nepovratno gube, tako da odustajanja i nisu baš za olako osuđivanje.

A tako poražavajući rezultati i neuspjesi često nisu do ribolovca, premda bi bolje bilo reći lignjolovca. Globalno zatopljenje u našem je moru napravilo brojne ozbiljne pomake, tako da mnoga pravila koja su do prije dvadeset godina bila ključna i donosila bogate ulove, više naprosto ne vrijede. Brojni su organizmi, pa tako i lignje svoje životne navike prilagodili novonastalim uvjetima.

No nije samo globalno zatopljenje krivo za promjene ponašanja. Ribolovni pritisak koji je svakodnevno sve veći, ne prolazi bez traga. Konstantan izlov brojnih ribljih vrsta direktno utječe na hranidbeni lanac u kojem je i lignja jedna od važnijih karika. I ma koliko se taj lanac čini čvrst, zapravo je vrlo osjetljiv. Dovoljno je samo jednu od karika malo oslabiti da bi se sve poremetilo, što se, nažalost, stalno događa.

A tu su i jaka temperaturna kolebanja nad samom površinom mora, a i pod površinom, koja su u uskoj vezi sa spomenutim globalnim zatopljenjem. Naime, kada se kaže globalno zatopljenje, uglavnom se misli na povišenje temperature mora koje direktno utječe na termofilne vrste, što je temeljni razlog priliva novih vrsta u naše more, koje inače nastanjuju mora više temperature.

No globalno zatopljenje je zapravo puno kompleksnija klimatološka pojava koja ima cijeli niz popratnih situacija i stanja od kojih je jedno i spomenuto temperaturno kolebanje. Čak i mlađe generacije pamte da zime nisu kao što su nekada bile i da se temperature zraka znaju bitno razlikovati od godine do godine, pri čemu često ekstremne oscilacije na dnevnoj ili tjednoj razini ne treba ni spominjati.

---

image
Nekada je ovo bio standardan prizor
---

Naravno da takva kolebanja imaju direktan utjecaj na kompletan život, pa tako i onaj pod morem u kojem, između svih ostalih organizama, živi i naša meta, lignja.

STARA I NOVA PRAVILA

Često se dogodi da neki početnik ili manje iskusan lignjolovac iziđe na rivu i već u prvom zabačaju dobije veliku lignju. Takav razvoj događaja daje krila, i taj će se sretnik sigurno vratiti po još, ne jednom nego više puta, i tako možda izrasti u pravoga majstora.

Za razliku od takvih situacija, jednako često, a po svemu sudeći i češće, događa se da se ne ulovi ništa i nakon više uzastopnih izlazaka na more, što lako može pokolebati i iskusnijeg lignjolovca, a kamoli početnika. Jedan dio takvih lignjolovaca sigurno će odustati i svoj pribor smjestiti negdje iza vrata u podrumu ili garaži.

Slične su situacije moguće i u lovu iz barke, pogotovo ako lignjolov nije stalna praksa ili ako lignjolovac nije više godina lovio lignje, pa bi se htio ponovno okušati u tome.

Nažalost, temeljna postavka na kojoj zapnu svi ti lignjolovci je zapravo samo u tome da stara pravila uglavnom više ne vrijede i da se za potpuni uspjeh valja prilagoditi novonastalim situacijama.

Lignje, osim što ih je manje nego prije, možda i nisu više na istim pozicijama na kojima su bile. Možda bi se trebale potražiti nove lovne zone, da se o suvremenim tehnikama i novim modelima skosavica i peškafonda posebno i ne govori.

---

image
Kad dvojite što ponijeti, ponesite sve
---

Premda je ribolovno tržište pod neprestanim konkurentskim pritiskom prisiljeno konstantno izbacivati nove modele skosavica, činjenica je da dobar dio tih novih skosavica sa sobom ipak nosi poboljšanja koja su u skladu s novonastalom situacijom i koja uistinu mogu donijeti lignju više.

Naravno, u cijelu priču treba uključiti i apetite. Dok je nekim lignjolovcima sve ispod punog sića malo, mnogi su ipak skloniji onom svima znanom stihu jedna se obisi, ja joj se veselim, što se zapravo može tumačiti i kao prilagodba novonastaloj situaciji oskudice.

OITA I BALLISTIC

No, da se sve ne bi pretvorilo u nekakvu žalopojku i konstatiranje već poznatih činjenica, bilo bi se dobro upoznati s konkretnim detaljima koji mogu biti od pomoći u potrazi za lignjama.

Kao i većina drugih ribolovnih oblika, i lignjolov ima svoju obalnu verziju i verziju iz barke. Jako malo obalnih lignjolovaca koristi igle ili štapiće s krunicom na koje se nadjeva šarun, manula ili bukva. Većina suvremenih ljubitelja ovakvog lova koristi varalice, od kojih je najkorištenija skosavica tipa oita.

To je varalica koja ima tijelo izvijeno u obliku slova S, nalik tijelu škampa, s integriranim otežanjem na prednjem dijelu. To je otežanje jednim dijelom vidljivo, vanjsko, dok se drugi dio otežanja krije u samom tijelu brinući se za balans tijekom izbačaja i tijekom samoga lova.

Drugi oblik je klasičnija, ribolika skosavica popularno zvana i mrkva, no ne bilo kakva. Model Ballistic White Kiler Bukva, koji je prišle godine na tržište izbacio DTD, pokazao se vrlo lovnim, i to ponajprije zbog promjenjivog unutarnjeg težišta s kojim se može uistinu daleko zabaciti. Osim toga, oblik tijela koji je drukčiji od oita oblika, svakako je novitet u obalnom lignjolovu, i za lignjolovce i za lignje.

---

image
Ballistic White Killer Bukva je najdalekomentnija skosavica
---

I premda se na našoj obali lignje oduvijek love s obale izbacivanjem, ili spomenutih prirodnih mamaca ili varalica, relativno noviji prodor japanskih tehnika odradio je svoje, tako da se mnogi suvremeni lignjolovci koriste svježe preuzetim trikovima.

Iako se mnogim majstorima ti trikovi čine jednostavnima, činjenica je da ih, unatoč velikoj aktivnosti na društvenim mrežama i silnim posjetima internetskim videokanalima, veliki broj zaljubljenika u ovaj oblik lignjolova ipak ne poznaje dovoljno dobro. Štoviše, dosta je onih koji, sudeći barem po postavljenim pitanjima, ne znaju gotovo pa ništa.

SVE U MEKANO

Eging, kako je nazvan suvremeni obalni lignjolov, pretpostavlja da se za lov koriste štap i rola. Premda postoje brojni brendirani modeli, kreirani upravo za ovakav oblik ribolova, u egingu se može zapravo koristiti bilo koji spinnerski komplet koji svojom akcijom odgovara težini i konstrukciji korištene varalice, u ovom slučaju skosavice.

Budući da na meti nisu ribe koje se love tako da se udica probija kroz riblju vilicu, nerijetko nailazeći i na kost, već lignje kod kojih se kačenje ostvaruje iglicama na krunici, koje vrlo lako probijaju meko tkivo lignje, neka velika sila za ovakav oblik lova definitivno nije potrebna. Dapače, ako se ne koristi model namijenjen baš egingu, onda treba odabrati nekakav lakši spinnerski komplet.

Važno je samo da taj komplet ima dobre bacačke performanse, odnosno da skosavicu može izbaciti dovoljno daleko kako bi pretraživanje lovne zone bilo što bolje pokriveno.

---

image
U egingu se najčešće koriste varlice tipa oita
---

Većina obalnih lignjolovaca preferira bacačku upredenicu s kojom se mogu postići daleki izbačaji, no ne treba ignorirati ni postojanje bacačkih monofila koji u potpunosti mogu parirati upredenicama.

S obzirom na to da se od kačenja do izvlačenja sve odvija u mekano, važno je da kočnica na roli bude fino podesiva, kako bi se uspješno eliminirale sve eventualne kritične grubosti u izvlačenju.

NIKUD BEZ MATEMATIKE

Iako se u nekim iznimnim situacijama mogu koristiti i plivajuće varalice, u egingu se u najvećem broju slučajeva koriste tonući modeli.

Premda je važno znati koliko su varalice teške, odnosno koliko je olovno opterećenje na njima teško, još je važnije znati kojom brzinom tonu.

Naime, nakon zabačaja čim dotakne površinu mora, varalica počinje tonuti, što uz malo nepažnje može lako dovesti do zadjeva, a to se može izbjeći vrlo jednostavno, običnim odbrojavanjem.

Ako znamo da je varalici potrebno sedam sekundi da bi potonula na dubinu od jednog metra, tada uz malo koncentracije i pažljivog odbrojavanja u svakom trenutku možemo znati na kojoj se dubini varalica nalazi, pa se na taj način može loviti i na vrlo plitkim terenima bez straha od gubitka pribora.

Nadalje, važno je znati i koliko strune rola uvlači jednim okretajem ručice, što će nam u privlačenju biti vrlo korisna informacija te možemo složiti poprilično preciznu sliku putanje naše varalice pod morem.

Nakon što postigne željenu dubinu, varalica se povlači prema sebi, a to se može izvoditi na puno različitih načina.

---

image
Ozbiljniji proizvođači na pakiranjima navode i brzinu tonjenja
---

Najjednostavniji je pravolinijsko povlačenje uz povremene kraće zastoje i promjenu brzine povlačenja.

Drugi, vrlo čest način je povlačenje uz energične široke trzaje štapom koji najviše nalikuju oštrim kontrama u klasičnom ribolovu.
Treći način je vrlo lovan, a do nas je došao uz eging kao suvremeni pristup koji su svijetu plasirali Japanci. Nakon što varalica dosegne željenu dubinu, privlači se s tri oštra i kratka twicha vrhom štapa oborenim prema dolje. Ta tri trzaja poprate se sinkronim namatanjem strune, pri čemu rola ne utječe na putanju varalice već samo skuplja višak strune. Zanimljivo je da će se u svakom od tih trzaja skosavica trznuti, ne pravolinijski prema obali, već u stranu.

To je posljedica stvaranja trbuha na struni, do čega neminovno dolazi i pri najslabijem kurentu. U trenutku trzaja, najprije se ispravlja trbuh, pa se tek onda pokreće skosavica u smjeru koji određuje smjer ispravljanja strune, a koji se rijetko poklapa s najizravnijim pravcem koji spaja ribolovca i varalicu.

Nakon tri takva twicha, radi se stanka, u kojoj varalica ponovo tone u lovnu zonu, pa se cijeli postupak ponavlja. Kolika će ta stanka biti, ovisi o odnosu dubine, brzine tonjenja skosavice i metraže uvučene strune, odnosno uvida u onu spomenutu detaljnu sliku putanje skosavice.

ZADRŽAVANJE DUBINE

Valja napomenuti da je u obalnom lovu liganja na nekim područjima dosta čest lov wobblerima, koji na svom kraju umjesto trokukih udica ima krunicu iglica. Budući da je Rapala prva na tržište izbacila takve varalice, naziv Rapala je postao sinonim za sve wobbleraste skosavice. S njima se lovi na jednostavan način.

---

image
Wobblerastim skosavicama može se vrlo brzo pretražiti lovno područje
---

Nakon izbacivanja, varalica se manje-više jednolično privlači kraju. Budući da je većina takvih varalica tonuća, sporotonuća ili u najboljem slučaju suspending izvedbe, treba biti oprezan u izračunu dubine urona, jer će nakon svake stanke takva varalica dodatno malo potonuti, s tim da će je u nastavku povlačenja njezin stabilizator dodatno gurnuti prema dnu. Zato se te varalice u pravilu povlače lagano, a po potrebi i potpuno odignutim štapom kako bi se uspješno zadržala lovna dubina.

Inače su omiljena okupljališta liganja uz obalu i dalje osvijetljene rive na kojima biraju prijelaz svjetla u sjenu, gdje najlakše dolaze do svoga plijena.

Posebno je zanimljivo da se na mnogim pozicijama duž naše obale u obalnom lovu u prosjeku lovi količinski nešto manje primjeraka nego u lovu iz barke, ali su zato ti primjerci dobrim dijelom puno veći od ulova iz barke.

UV SVJETLO

Lignjolov iz barke, ako izuzmemo nekoliko noviteta, tehnički je ostao manje-više nepromijenjen.

U laganom driftu, u mjestu, ili na sidru lovi se uglavnom tako da se na kraj sistema postavlja olovnica ili peškafondo iznad kojeg se vezuju klasične skosavice neutralnog uzgona, te se povremenim naglijim odizanjem simulira bijeg ribe i tako pokušava zakačiti lignju.

Izbor boje i veličine skosavice tema je koja je do sada napunila nebrojen broj stranica u knjigama, časopisima, po forumima i društvenim mrežama, gdje se zapravo samo ponavlja jedna te ista priča – kad liganja ima, one će napasti sve što im se učini jestivim, a kad ih nema, onda ih se može loviti s najsuvremenijim priborom, ali bez uspjeha.

Veličina plijena lignjama nikada nije predstavljala problem, tako da zapravo samo treba igrati na kartu uočljivosti.

---

image
Osvjetljivanjem s UV lampom skosavice lignjama postaju vidljivije
---

Poznato je da lignje radije napadaju skosavice na kojima postoji jasno razgraničenje boja, no to ne vrijedi samo za lignje već općenito za sve predatore.

Priča o osvijetljenosti, odnosno luminiscenciji, ima brojne zagovornike, ali i protivnike. Dok se jedni kunu u lovnost modela koji svijetle cijelim tijelom, drugi su skloniji diskretnim fosfornim točkama, poput prstena na spoju krunice i tijela ili pak samo očiju na skosavici.

Što će se od tih svjetlosnih efekata primijeniti u danom trenutku, ovisi o osobnom stavu lignjolovca, no većina se slaže da se u uvjetima jače osvijetljenosti koriste svjetlije boje, dok se u uvjetima slabije vidljivosti koriste tamnije, ali kontrastnije obojeni modeli s diskretnijom luminiscencijom.

Važno je znati da lignje imaju vrlo složeno oko, naprednije od našeg, jer mogu vidjeti i spektar boja koje naše oko uopće ne može registrirati. Zbog toga je idealno skosavice prije potapanja u more osvijetliti UV lampom, te ih tako učiniti vidljivijima lignjama.

A upotreba ferala, bio on nadvodni ili potopivi, korisna je u fazi kad nema mjeseca, s tim da se u zavisnosti od dubine treba igrati s jačinom. To znači da bi na manjim dubinama i kad se lignje aktiviraju, svjetlo svakako trebalo prigušiti. Naravno, boja toga svjetla je često ključna, tako da većina lignjolovaca koji mogu birati prvo biraju zeleno svjetlo, a nakon njega bijelo.

---

image
Zeleno svjetlo u lovu liganja na prvom je mjestu
---

UVIJEK NA RUBU

U lovu iz barke idealno je prepustiti se kurentu, naravno ako kurenat nije prejak. Brzina do 0,3 milje smatra se idealnom, premda se katkad izvrsni rezultati postižu i pri znatno jačem kurentu.

Mnogi lignjolovci usprkos moćnoj elektroničkoj podršci ne mogu vidjeti lignju na sonderu, no to ne bi trebala biti prepreka, jer se i sitna riba i na najlošije ugođenom uređaju može vidjeti, tako da spuštanje peškafonda u razinu takve gužve često može biti dobitna kombinacija.

Osim toga, mnogi lignjolovci drže se stare škole koja kaže da se peškafondo spusti do dna pa odigne pola metra do jedan metar, nakon čega se počinje s lovom. No oni s upaljenim sonderom mogu jasno vidjeti kako se ta jata često ne drže dna već budu u pola mora. Odizanje sistema u tu zonu može vrlo ugodno iznenaditi i slučajni ulov pretvoriti u pravilo.

Lignje vole rubove kurenta, ali i rubove brakova, kao i sve oštre skaline pod morem, jer na takvim mjestima dolazi do kovitlanja mora koje donosi hranu za sitnu ribu, od koje praktički počinje onaj hranidbeni lanac s početka teksta.

Katkada je dovoljno pomaknuti barku s uobičajenih 19 na možda 23 metra dubine da bi se ostvario željeni ulov, jer ne treba zaboraviti da se konstantnim ribolovnim pritiskom lovljena vrsta snalazi i traži novu nišu za preživljavanje.

Na određenim dijelovima naše obale, kakva je primjerice istarska obala, ali i neki dijelovi Kvarnera, lignje se vrlo uspješno love eging tehnikom, ali iz barke. Dovoljno je prići uvali i zabacivati prema kraju, nerijetko i usred dana, da bi se u kratkom vremenu ostvario dnevni limit. Nasuprot takvim pozicijama postoje i one na kojima se redovito pjevaju već spomenuti stihovi –​ jedna se obisi…

---

image
Kačenjem olovnice na kraj peškafonda mogu se izbjeći zadjevi
---

JAPANSKE TEHNIKE

Tataki je tehnika koja je do nas došla također iz Japana. I premda je riječ o tehnici koja ima strogo utvrđena pravila lova, danas je od cijele tehnike ostao udomaćen samo naziv za male mekane skosavice koje većina lignjolovaca naziva jednostavno tataki skosavicama.

A tataki tehnika zapravo nije nimalo jednostavna. Na vrlo nosivom predvezu nalaze se nanizane male mekane skosavice, dok je na kraju sistema olovnica od 150 grama. Nakon što se takav lovni sistem spusti u lovnu zonu, štapom se snažno zatrese desetak puta kao da se šiba po okomitoj osnovi, te se, nakon što se štap umiri, lagano odižući vrh provjerava je li se nešto bacilo na skosavice ili je sve ostalo prazno kao što je i bilo. Ako nema ulova, sistem se odiže za metar-dva pa se sve ponavlja.

Naravno da je za takav pristup potreban poseban štap koji može podnijeti takva naprezanja kao i rola, dok su moćna upredenica i debeli fluorokarbon na kraju imperativ.

Važno je naglasiti da je tataki dnevna tehnika i da je neizvodiva klasičnim skosavicama, jer temelj tatakija počiva upravo na balansu malih skosavica koje nakon trešnje trenutno zauzimaju vodoravan položaj, što je u ovom lovu ključni okidač za napad lignje.

---

image
Tataki tehnika donijela je i male tataki skosavice
---

Naravno da su te male skosavice primjenjive i u klasičnom skosanju, bilo u suton ili pod feralom, no temeljna im je uloga zapravo u tehnici tataki.

PANULAŠKE JAVNE TAJNE

Ostala je još panula sa svojim tajnama koje baš i nisu neke tajne.

Dakle, panulom se lignje love najčešće spomenutim Rapalama različitih proizvođača, od kojih oni pouzdaniji na deklaraciji navode dubinu urona u odnosu na brzinu povlačenja. No, bez obzira na takve podatke, najpraktičnije je varalicu provozati uz barku različitim brzinama, pa ustanoviti što je optimum. Varalica se u povlačenju ne bi trebala izvrtati, no isto tako ni biti previše živčana.

I dok neki panulaši panulaju jedva pokrećući barku, drugi inzistiraju na 3,5 čvora brzine. Tko je u pravu? Pa i jedni i drugi, jer režim brzine ovisi o terenu i trenutnom stanju pod morem. Idealno je u povlačenju panule povremeno usporiti ili ubrzati, jer upravo te kratke i dinamične promjene brzine mogu dovesti do napada.

Većina panulaša ne stavlja nikakvo opterećenje na sistem, dok neki koriste sistem nalik klasičnoj viškoj panuli s pet do sedam raspoređenih olovnica koje tako opterećeni sistem potapaju na nekih pet do sedam metara dubine, što zavisi o brzini i smjeru kurenta.

Ako se vuku dva sistema, najpraktičnije je pustiti jedan na površini, a drugi malo potopiti. Naravno, ako se dignu tri lignje za redom na potopljenu panulu, tada onu površinsku valja zamijeniti opterećenom i nastaviti loviti lovnim sistemom.

Budući da zimske lignje vole loviti u samom kraju, ne treba se bojati provući panulu u pet metara dubine, naravno, ako vam barka ima mali gaz i ako imate pouzdani GPS. U protivnom biste proljeće mogli dočekati na istezalištu.

I za kraj samo mali savjet vezan uz izbor role za panulu. Premda su role sa slobodnim hodom kalema predviđene za pridneni ribolov na fermu, u panulanju liganja su se pokazale kao izvrstan izbor. Ako ih se postavi u režim slobodnog hoda s aktiviranom stražnjom kočnicom, u trenutku kačenja će se čuti karakteristično cvrčanje čegrtaljke.

---

image
U panuli je praktično koristiti role sa slobodnim hodom kalema
---

Nakon toga potrebno je samo uzeti štap i okrenuti ručicu da bi se rola prebacila u radni mod, te tako izvući zakačenu lignju. Ovakav je pristup vrlo pogodan kad se povlače dvije površinske panule, jer se tada nad štapovima ne mora neprestano stražariti već je dovoljno samo osluškivati hoće li se koja rola oglasiti.

Ako dvojite koju skosavicu odabrati za sljedeći lignjolov, nemojte gubiti vrijeme važući mogućnosti i želje već ponesite sve što imate. Možda se baš neka koju prvotno i niste namjeravali ponijeti pokaže kao najlovnija skosavica sezone.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => formula uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => formula uspjeha 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-08 12:33:15 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristijan Morović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-08 15:25:23 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-08 14:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491984.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491978.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491806.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491812.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491818.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491828.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491832.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491834.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491836.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491968.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491972.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491986.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491990.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491992.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491994.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491996.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15491998.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15492000.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kristijan Morovi\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Za eging<\/em> mo\u017ee poslu\u017eiti i klasi\u010dan spinnerski<\/em> komplet","Mekane skosavice su osim u tataki <\/em>tehnici primjenjive i u klasi\u010dnom skosanju","Wobblerastim<\/em> skosavicama mo\u017ee se vrlo brzo pretra\u017eiti lovno podru\u010dje","U egingu <\/em>se naj\u010de\u0161\u0107e koriste varlice tipa oita<\/em>","Nekada je ovo bio standardan prizor","Lignje vole jasno razgrani\u010dene boje","Ponekad i uz najsuvremenije skosavice ulova nema","Pe\u0161kafondo je \u010desto lovniji od skosavica","Ballistic White Killer Bukva<\/em> je najdalekomentnija skosavica","Kad dvojite \u0161to ponijeti, ponesite sve","U panuli je prakti\u010dno koristiti role sa slobodnim hodom kalema","Neke skosavice pod UV svjetlom poprimaju uistinu neobi\u010dan izgled","Mnogi preferiraju lov varalicama \u010dije tijelo u mraku svijetli","Ozbiljniji proizvo\u0111a\u010di na pakiranjima navode i brzinu tonjenja","Tataki <\/em>tehnika donijela je i male tataki <\/em>skosavice","Ka\u010denjem olovnice na kraj pe\u0161kafonda mogu se izbje\u0107i zadjevi","Osvjetljivanjem s UV lampom skosavice lignjama postaju vidljivije","Zeleno svjetlo u lovu liganja na prvom je mjestu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","42:57","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_15491984_1920.jpg":"1920x1080","k_15491984_1280.jpg":"1280x1280","k_15491984_1024.jpg":"1024x1024","k_15491984_640.jpg":"640x640","k_15491984_480.jpg":"480x480","k_15491984_340.jpg":"340x340","k_15491984_220.jpg":"220x220","o_15491984_1280.jpg":"1280x960","o_15491984_1024.jpg":"1024x768","o_15491984_640.jpg":"640x480","o_15491984_480.jpg":"480x360","o_15491984_340.jpg":"340x255","o_15491984_220.jpg":"220x165","h_15491984_1280.jpg":"1280x854","h_15491984_1024.jpg":"1024x683","h_15491984_640.jpg":"640x427","h_15491984_480.jpg":"480x320","h_15491984_340.jpg":"340x227","h_15491984_220.jpg":"220x147","pp_15491984_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491984_1024.jpg":"805x1024","pp_15491984_640.jpg":"503x640","pp_15491984_480.jpg":"377x480","pp_15491984_340.jpg":"267x340","pp_15491984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_15491978_1920.jpg":"1920x1080","k_15491978_1280.jpg":"1280x1280","k_15491978_1024.jpg":"1024x1024","k_15491978_640.jpg":"640x640","k_15491978_480.jpg":"480x480","k_15491978_340.jpg":"340x340","k_15491978_220.jpg":"220x220","o_15491978_1280.jpg":"1280x1706","o_15491978_1024.jpg":"1024x1365","o_15491978_640.jpg":"640x853","o_15491978_480.jpg":"480x640","o_15491978_340.jpg":"340x453","o_15491978_220.jpg":"220x293","h_15491978_1280.jpg":"1280x854","h_15491978_1024.jpg":"1024x683","h_15491978_640.jpg":"640x427","h_15491978_480.jpg":"480x320","h_15491978_340.jpg":"340x227","h_15491978_220.jpg":"220x147","pp_15491978_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491978_1024.jpg":"805x1024","pp_15491978_640.jpg":"503x640","pp_15491978_480.jpg":"377x480","pp_15491978_340.jpg":"267x340","pp_15491978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_15491806_1920.jpg":"1920x1080","k_15491806_1280.jpg":"1280x1280","k_15491806_1024.jpg":"1024x1024","k_15491806_640.jpg":"640x640","k_15491806_480.jpg":"480x480","k_15491806_340.jpg":"340x340","k_15491806_220.jpg":"220x220","o_15491806_1280.jpg":"1280x1706","o_15491806_1024.jpg":"1024x1365","o_15491806_640.jpg":"640x853","o_15491806_480.jpg":"480x640","o_15491806_340.jpg":"340x453","o_15491806_220.jpg":"220x293","h_15491806_1280.jpg":"1280x854","h_15491806_1024.jpg":"1024x683","h_15491806_640.jpg":"640x427","h_15491806_480.jpg":"480x320","h_15491806_340.jpg":"340x227","h_15491806_220.jpg":"220x147","pp_15491806_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491806_1024.jpg":"805x1024","pp_15491806_640.jpg":"503x640","pp_15491806_480.jpg":"377x480","pp_15491806_340.jpg":"267x340","pp_15491806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2582","hd_15491812_1920.jpg":"1920x1080","k_15491812_1280.jpg":"1280x1280","k_15491812_1024.jpg":"1024x1024","k_15491812_640.jpg":"640x640","k_15491812_480.jpg":"480x480","k_15491812_340.jpg":"340x340","k_15491812_220.jpg":"220x220","o_15491812_1280.jpg":"1280x1721","o_15491812_1024.jpg":"1024x1377","o_15491812_640.jpg":"640x860","o_15491812_480.jpg":"480x645","o_15491812_340.jpg":"340x457","o_15491812_220.jpg":"220x295","h_15491812_1280.jpg":"1280x854","h_15491812_1024.jpg":"1024x683","h_15491812_640.jpg":"640x427","h_15491812_480.jpg":"480x320","h_15491812_340.jpg":"340x227","h_15491812_220.jpg":"220x147","pp_15491812_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491812_1024.jpg":"805x1024","pp_15491812_640.jpg":"503x640","pp_15491812_480.jpg":"377x480","pp_15491812_340.jpg":"267x340","pp_15491812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_15491818_1920.jpg":"1920x1080","k_15491818_1280.jpg":"1280x1280","k_15491818_1024.jpg":"1024x1024","k_15491818_640.jpg":"640x640","k_15491818_480.jpg":"480x480","k_15491818_340.jpg":"340x340","k_15491818_220.jpg":"220x220","o_15491818_1280.jpg":"1280x2275","o_15491818_1024.jpg":"1024x1820","o_15491818_640.jpg":"640x1137","o_15491818_480.jpg":"480x853","o_15491818_340.jpg":"340x604","o_15491818_220.jpg":"220x391","h_15491818_1280.jpg":"1280x854","h_15491818_1024.jpg":"1024x683","h_15491818_640.jpg":"640x427","h_15491818_480.jpg":"480x320","h_15491818_340.jpg":"340x227","h_15491818_220.jpg":"220x147","pp_15491818_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491818_1024.jpg":"805x1024","pp_15491818_640.jpg":"503x640","pp_15491818_480.jpg":"377x480","pp_15491818_340.jpg":"267x340","pp_15491818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_15491828_1920.jpg":"1920x1080","k_15491828_1280.jpg":"1280x1280","k_15491828_1024.jpg":"1024x1024","k_15491828_640.jpg":"640x640","k_15491828_480.jpg":"480x480","k_15491828_340.jpg":"340x340","k_15491828_220.jpg":"220x220","o_15491828_1280.jpg":"1280x1918","o_15491828_1024.jpg":"1024x1534","o_15491828_640.jpg":"640x959","o_15491828_480.jpg":"480x719","o_15491828_340.jpg":"340x509","o_15491828_220.jpg":"220x329","h_15491828_1280.jpg":"1280x854","h_15491828_1024.jpg":"1024x683","h_15491828_640.jpg":"640x427","h_15491828_480.jpg":"480x320","h_15491828_340.jpg":"340x227","h_15491828_220.jpg":"220x147","pp_15491828_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491828_1024.jpg":"805x1024","pp_15491828_640.jpg":"503x640","pp_15491828_480.jpg":"377x480","pp_15491828_340.jpg":"267x340","pp_15491828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_15491832_1920.jpg":"1920x1080","k_15491832_1280.jpg":"1280x1280","k_15491832_1024.jpg":"1024x1024","k_15491832_640.jpg":"640x640","k_15491832_480.jpg":"480x480","k_15491832_340.jpg":"340x340","k_15491832_220.jpg":"220x220","o_15491832_1280.jpg":"1280x854","o_15491832_1024.jpg":"1024x683","o_15491832_640.jpg":"640x427","o_15491832_480.jpg":"480x320","o_15491832_340.jpg":"340x226","o_15491832_220.jpg":"220x146","h_15491832_1280.jpg":"1280x854","h_15491832_1024.jpg":"1024x683","h_15491832_640.jpg":"640x427","h_15491832_480.jpg":"480x320","h_15491832_340.jpg":"340x227","h_15491832_220.jpg":"220x147","pp_15491832_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491832_1024.jpg":"805x1024","pp_15491832_640.jpg":"503x640","pp_15491832_480.jpg":"377x480","pp_15491832_340.jpg":"267x340","pp_15491832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_15491834_1920.jpg":"1920x1080","k_15491834_1280.jpg":"1280x1280","k_15491834_1024.jpg":"1024x1024","k_15491834_640.jpg":"640x640","k_15491834_480.jpg":"480x480","k_15491834_340.jpg":"340x340","k_15491834_220.jpg":"220x220","o_15491834_1280.jpg":"1280x1706","o_15491834_1024.jpg":"1024x1365","o_15491834_640.jpg":"640x853","o_15491834_480.jpg":"480x640","o_15491834_340.jpg":"340x453","o_15491834_220.jpg":"220x293","h_15491834_1280.jpg":"1280x854","h_15491834_1024.jpg":"1024x683","h_15491834_640.jpg":"640x427","h_15491834_480.jpg":"480x320","h_15491834_340.jpg":"340x227","h_15491834_220.jpg":"220x147","pp_15491834_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491834_1024.jpg":"805x1024","pp_15491834_640.jpg":"503x640","pp_15491834_480.jpg":"377x480","pp_15491834_340.jpg":"267x340","pp_15491834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_15491836_1920.jpg":"1920x1080","k_15491836_1280.jpg":"1280x1280","k_15491836_1024.jpg":"1024x1024","k_15491836_640.jpg":"640x640","k_15491836_480.jpg":"480x480","k_15491836_340.jpg":"340x340","k_15491836_220.jpg":"220x220","o_15491836_1280.jpg":"1280x1918","o_15491836_1024.jpg":"1024x1534","o_15491836_640.jpg":"640x959","o_15491836_480.jpg":"480x719","o_15491836_340.jpg":"340x509","o_15491836_220.jpg":"220x329","h_15491836_1280.jpg":"1280x854","h_15491836_1024.jpg":"1024x683","h_15491836_640.jpg":"640x427","h_15491836_480.jpg":"480x320","h_15491836_340.jpg":"340x227","h_15491836_220.jpg":"220x147","pp_15491836_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491836_1024.jpg":"805x1024","pp_15491836_640.jpg":"503x640","pp_15491836_480.jpg":"377x480","pp_15491836_340.jpg":"267x340","pp_15491836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_15491968_1920.jpg":"1920x1080","k_15491968_1280.jpg":"1280x1280","k_15491968_1024.jpg":"1024x1024","k_15491968_640.jpg":"640x640","k_15491968_480.jpg":"480x480","k_15491968_340.jpg":"340x340","k_15491968_220.jpg":"220x220","o_15491968_1280.jpg":"1280x960","o_15491968_1024.jpg":"1024x768","o_15491968_640.jpg":"640x480","o_15491968_480.jpg":"480x360","o_15491968_340.jpg":"340x255","o_15491968_220.jpg":"220x165","h_15491968_1280.jpg":"1280x854","h_15491968_1024.jpg":"1024x683","h_15491968_640.jpg":"640x427","h_15491968_480.jpg":"480x320","h_15491968_340.jpg":"340x227","h_15491968_220.jpg":"220x147","pp_15491968_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491968_1024.jpg":"805x1024","pp_15491968_640.jpg":"503x640","pp_15491968_480.jpg":"377x480","pp_15491968_340.jpg":"267x340","pp_15491968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_15491972_1920.jpg":"1920x1080","k_15491972_1280.jpg":"1280x1280","k_15491972_1024.jpg":"1024x1024","k_15491972_640.jpg":"640x640","k_15491972_480.jpg":"480x480","k_15491972_340.jpg":"340x340","k_15491972_220.jpg":"220x220","o_15491972_1280.jpg":"1280x1706","o_15491972_1024.jpg":"1024x1365","o_15491972_640.jpg":"640x853","o_15491972_480.jpg":"480x640","o_15491972_340.jpg":"340x453","o_15491972_220.jpg":"220x293","h_15491972_1280.jpg":"1280x854","h_15491972_1024.jpg":"1024x683","h_15491972_640.jpg":"640x427","h_15491972_480.jpg":"480x320","h_15491972_340.jpg":"340x227","h_15491972_220.jpg":"220x147","pp_15491972_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491972_1024.jpg":"805x1024","pp_15491972_640.jpg":"503x640","pp_15491972_480.jpg":"377x480","pp_15491972_340.jpg":"267x340","pp_15491972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1328","hd_15491986_1920.jpg":"1920x1080","k_15491986_1280.jpg":"1280x1280","k_15491986_1024.jpg":"1024x1024","k_15491986_640.jpg":"640x640","k_15491986_480.jpg":"480x480","k_15491986_340.jpg":"340x340","k_15491986_220.jpg":"220x220","o_15491986_1280.jpg":"1280x885","o_15491986_1024.jpg":"1024x708","o_15491986_640.jpg":"640x442","o_15491986_480.jpg":"480x332","o_15491986_340.jpg":"340x235","o_15491986_220.jpg":"220x152","h_15491986_1280.jpg":"1280x854","h_15491986_1024.jpg":"1024x683","h_15491986_640.jpg":"640x427","h_15491986_480.jpg":"480x320","h_15491986_340.jpg":"340x227","h_15491986_220.jpg":"220x147","pp_15491986_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491986_1024.jpg":"805x1024","pp_15491986_640.jpg":"503x640","pp_15491986_480.jpg":"377x480","pp_15491986_340.jpg":"267x340","pp_15491986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1072","hd_15491990_1920.jpg":"1920x1080","k_15491990_1280.jpg":"1280x1280","k_15491990_1024.jpg":"1024x1024","k_15491990_640.jpg":"640x640","k_15491990_480.jpg":"480x480","k_15491990_340.jpg":"340x340","k_15491990_220.jpg":"220x220","o_15491990_1280.jpg":"1280x714","o_15491990_1024.jpg":"1024x571","o_15491990_640.jpg":"640x357","o_15491990_480.jpg":"480x268","o_15491990_340.jpg":"340x189","o_15491990_220.jpg":"220x122","h_15491990_1280.jpg":"1280x854","h_15491990_1024.jpg":"1024x683","h_15491990_640.jpg":"640x427","h_15491990_480.jpg":"480x320","h_15491990_340.jpg":"340x227","h_15491990_220.jpg":"220x147","pp_15491990_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491990_1024.jpg":"805x1024","pp_15491990_640.jpg":"503x640","pp_15491990_480.jpg":"377x480","pp_15491990_340.jpg":"267x340","pp_15491990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_15491992_1920.jpg":"1920x1080","k_15491992_1280.jpg":"1280x1280","k_15491992_1024.jpg":"1024x1024","k_15491992_640.jpg":"640x640","k_15491992_480.jpg":"480x480","k_15491992_340.jpg":"340x340","k_15491992_220.jpg":"220x220","o_15491992_1280.jpg":"1280x1920","o_15491992_1024.jpg":"1024x1536","o_15491992_640.jpg":"640x960","o_15491992_480.jpg":"480x720","o_15491992_340.jpg":"340x510","o_15491992_220.jpg":"220x330","h_15491992_1280.jpg":"1280x854","h_15491992_1024.jpg":"1024x683","h_15491992_640.jpg":"640x427","h_15491992_480.jpg":"480x320","h_15491992_340.jpg":"340x227","h_15491992_220.jpg":"220x147","pp_15491992_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491992_1024.jpg":"805x1024","pp_15491992_640.jpg":"503x640","pp_15491992_480.jpg":"377x480","pp_15491992_340.jpg":"267x340","pp_15491992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15491994_1920.jpg":"1920x1080","k_15491994_1280.jpg":"1280x1280","k_15491994_1024.jpg":"1024x1024","k_15491994_640.jpg":"640x640","k_15491994_480.jpg":"480x480","k_15491994_340.jpg":"340x340","k_15491994_220.jpg":"220x220","o_15491994_1280.jpg":"1280x853","o_15491994_1024.jpg":"1024x682","o_15491994_640.jpg":"640x426","o_15491994_480.jpg":"480x320","o_15491994_340.jpg":"340x226","o_15491994_220.jpg":"220x146","h_15491994_1280.jpg":"1280x854","h_15491994_1024.jpg":"1024x683","h_15491994_640.jpg":"640x427","h_15491994_480.jpg":"480x320","h_15491994_340.jpg":"340x227","h_15491994_220.jpg":"220x147","pp_15491994_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491994_1024.jpg":"805x1024","pp_15491994_640.jpg":"503x640","pp_15491994_480.jpg":"377x480","pp_15491994_340.jpg":"267x340","pp_15491994_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_15491996_1920.jpg":"1920x1080","k_15491996_1280.jpg":"1280x1280","k_15491996_1024.jpg":"1024x1024","k_15491996_640.jpg":"640x640","k_15491996_480.jpg":"480x480","k_15491996_340.jpg":"340x340","k_15491996_220.jpg":"220x220","o_15491996_1280.jpg":"1280x960","o_15491996_1024.jpg":"1024x768","o_15491996_640.jpg":"640x480","o_15491996_480.jpg":"480x360","o_15491996_340.jpg":"340x255","o_15491996_220.jpg":"220x165","h_15491996_1280.jpg":"1280x854","h_15491996_1024.jpg":"1024x683","h_15491996_640.jpg":"640x427","h_15491996_480.jpg":"480x320","h_15491996_340.jpg":"340x227","h_15491996_220.jpg":"220x147","pp_15491996_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491996_1024.jpg":"805x1024","pp_15491996_640.jpg":"503x640","pp_15491996_480.jpg":"377x480","pp_15491996_340.jpg":"267x340","pp_15491996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_15491998_1920.jpg":"1920x1080","k_15491998_1280.jpg":"1280x1280","k_15491998_1024.jpg":"1024x1024","k_15491998_640.jpg":"640x640","k_15491998_480.jpg":"480x480","k_15491998_340.jpg":"340x340","k_15491998_220.jpg":"220x220","o_15491998_1280.jpg":"1280x854","o_15491998_1024.jpg":"1024x683","o_15491998_640.jpg":"640x427","o_15491998_480.jpg":"480x320","o_15491998_340.jpg":"340x226","o_15491998_220.jpg":"220x146","h_15491998_1280.jpg":"1280x854","h_15491998_1024.jpg":"1024x683","h_15491998_640.jpg":"640x427","h_15491998_480.jpg":"480x320","h_15491998_340.jpg":"340x227","h_15491998_220.jpg":"220x147","pp_15491998_1280.jpg":"1006x1280","pp_15491998_1024.jpg":"805x1024","pp_15491998_640.jpg":"503x640","pp_15491998_480.jpg":"377x480","pp_15491998_340.jpg":"267x340","pp_15491998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_15492000_1920.jpg":"1920x1080","k_15492000_1280.jpg":"1280x1280","k_15492000_1024.jpg":"1024x1024","k_15492000_640.jpg":"640x640","k_15492000_480.jpg":"480x480","k_15492000_340.jpg":"340x340","k_15492000_220.jpg":"220x220","o_15492000_1280.jpg":"1280x960","o_15492000_1024.jpg":"1024x768","o_15492000_640.jpg":"640x480","o_15492000_480.jpg":"480x360","o_15492000_340.jpg":"340x255","o_15492000_220.jpg":"220x165","h_15492000_1280.jpg":"1280x854","h_15492000_1024.jpg":"1024x683","h_15492000_640.jpg":"640x427","h_15492000_480.jpg":"480x320","h_15492000_340.jpg":"340x227","h_15492000_220.jpg":"220x147","pp_15492000_1280.jpg":"1006x1280","pp_15492000_1024.jpg":"805x1024","pp_15492000_640.jpg":"503x640","pp_15492000_480.jpg":"377x480","pp_15492000_340.jpg":"267x340","pp_15492000_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7756101 Threads: 3 Questions: 1632438394 Slow queries: 4850918 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111306103 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lov-liganja-vise-nije-jednostavan-donosimo-savjete-o-varalicama-tehnikama-i-podrucjima-lova-1166060 [printLink] => /om/ribolov/lov-liganja-vise-nije-jednostavan-donosimo-savjete-o-varalicama-tehnikama-i-podrucjima-lova-1166060?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 666445 [name] => lov liganja zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-08 15:57:34 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-liganja-zimi [link] => /tag/lov-liganja-zimi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666446 [name] => gdje loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-08 15:57:34 [main_article_id] => 0 [alias] => gdje-loviti-lignje [link] => /tag/gdje-loviti-lignje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 275037 [name] => lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov [link] => /tag/lignjolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 666447 [name] => lignje ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-08 15:57:34 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-ribolov [link] => /tag/lignje-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => formula uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stanje u podmorju se promijenilo, lov liganja više nije jednostavan. Ovi detaljni savjeti o varalicama, tehnikama i područjima lova sigurno će vam pomoći [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-02-18-59-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491984.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kristijan Morović [mainImageDesc] => Za eging može poslužiti i klasičan spinnerski komplet [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491984.jpg [title] => Kristijan MorovićZa eging može poslužiti i klasičan spinnerski komplet ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491978.jpg [title] => Mekane skosavice su osim u tataki tehnici primjenjive i u klasičnom skosanju ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491806.jpg [title] => Wobblerastim skosavicama može se vrlo brzo pretražiti lovno područje ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491812.jpg [title] => U egingu se najčešće koriste varlice tipa oita ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491818.jpg [title] => Nekada je ovo bio standardan prizor ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491828.jpg [title] => Lignje vole jasno razgraničene boje ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491832.jpg [title] => Ponekad i uz najsuvremenije skosavice ulova nema ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491834.jpg [title] => Peškafondo je često lovniji od skosavica ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491836.jpg [title] => Ballistic White Killer Bukva je najdalekomentnija skosavica ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491968.jpg [title] => Kad dvojite što ponijeti, ponesite sve ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491972.jpg [title] => U panuli je praktično koristiti role sa slobodnim hodom kalema ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491986.jpg [title] => Neke skosavice pod UV svjetlom poprimaju uistinu neobičan izgled ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491990.jpg [title] => Mnogi preferiraju lov varalicama čije tijelo u mraku svijetli ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491992.jpg [title] => Ozbiljniji proizvođači na pakiranjima navode i brzinu tonjenja ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491994.jpg [title] => Tataki tehnika donijela je i male tataki skosavice ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491996.jpg [title] => Kačenjem olovnice na kraj peškafonda mogu se izbjeći zadjevi ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15491998.jpg [title] => Osvjetljivanjem s UV lampom skosavice lignjama postaju vidljivije ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15492000.jpg [title] => Zeleno svjetlo u lovu liganja na prvom je mjestu ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zima je vrijeme koje mnogi ribolovci koriste za preslagivanje opreme, planiranje ribolovnih pohoda kad zatopli, ili pak potpunu apstinenciju, čekajući da se temperature podignu toliko da se na more može bez dva rukava. No isto tako mnogi ribolovci koji su do jučer lovili raznoraznim udičarskim tehnikama, od kančanice do jigginga, presložili su svoj pribor i prilagodili ga za lov najtraženije zimske lovine, liganja.

KARIKA U LANCU

I premda sve vezano uz lignjolov izgleda vrlo jednostavno, mnogi, a pogotovo početnici, već nakon nekoliko izlazaka odustaju od tih aktivnosti. Ulov je loš ili nikakav, hladno je i vlažno, a skosavice se nerijetko nepovratno gube, tako da odustajanja i nisu baš za olako osuđivanje.

A tako poražavajući rezultati i neuspjesi često nisu do ribolovca, premda bi bolje bilo reći lignjolovca. Globalno zatopljenje u našem je moru napravilo brojne ozbiljne pomake, tako da mnoga pravila koja su do prije dvadeset godina bila ključna i donosila bogate ulove, više naprosto ne vrijede. Brojni su organizmi, pa tako i lignje svoje životne navike prilagodili novonastalim uvjetima.

No nije samo globalno zatopljenje krivo za promjene ponašanja. Ribolovni pritisak koji je svakodnevno sve veći, ne prolazi bez traga. Konstantan izlov brojnih ribljih vrsta direktno utječe na hranidbeni lanac u kojem je i lignja jedna od važnijih karika. I ma koliko se taj lanac čini čvrst, zapravo je vrlo osjetljiv. Dovoljno je samo jednu od karika malo oslabiti da bi se sve poremetilo, što se, nažalost, stalno događa.

A tu su i jaka temperaturna kolebanja nad samom površinom mora, a i pod površinom, koja su u uskoj vezi sa spomenutim globalnim zatopljenjem. Naime, kada se kaže globalno zatopljenje, uglavnom se misli na povišenje temperature mora koje direktno utječe na termofilne vrste, što je temeljni razlog priliva novih vrsta u naše more, koje inače nastanjuju mora više temperature.

No globalno zatopljenje je zapravo puno kompleksnija klimatološka pojava koja ima cijeli niz popratnih situacija i stanja od kojih je jedno i spomenuto temperaturno kolebanje. Čak i mlađe generacije pamte da zime nisu kao što su nekada bile i da se temperature zraka znaju bitno razlikovati od godine do godine, pri čemu često ekstremne oscilacije na dnevnoj ili tjednoj razini ne treba ni spominjati.

---

image
Nekada je ovo bio standardan prizor
---

Naravno da takva kolebanja imaju direktan utjecaj na kompletan život, pa tako i onaj pod morem u kojem, između svih ostalih organizama, živi i naša meta, lignja.

STARA I NOVA PRAVILA

Često se dogodi da neki početnik ili manje iskusan lignjolovac iziđe na rivu i već u prvom zabačaju dobije veliku lignju. Takav razvoj događaja daje krila, i taj će se sretnik sigurno vratiti po još, ne jednom nego više puta, i tako možda izrasti u pravoga majstora.

Za razliku od takvih situacija, jednako često, a po svemu sudeći i češće, događa se da se ne ulovi ništa i nakon više uzastopnih izlazaka na more, što lako može pokolebati i iskusnijeg lignjolovca, a kamoli početnika. Jedan dio takvih lignjolovaca sigurno će odustati i svoj pribor smjestiti negdje iza vrata u podrumu ili garaži.

Slične su situacije moguće i u lovu iz barke, pogotovo ako lignjolov nije stalna praksa ili ako lignjolovac nije više godina lovio lignje, pa bi se htio ponovno okušati u tome.

Nažalost, temeljna postavka na kojoj zapnu svi ti lignjolovci je zapravo samo u tome da stara pravila uglavnom više ne vrijede i da se za potpuni uspjeh valja prilagoditi novonastalim situacijama.

Lignje, osim što ih je manje nego prije, možda i nisu više na istim pozicijama na kojima su bile. Možda bi se trebale potražiti nove lovne zone, da se o suvremenim tehnikama i novim modelima skosavica i peškafonda posebno i ne govori.

---

image
Kad dvojite što ponijeti, ponesite sve
---

Premda je ribolovno tržište pod neprestanim konkurentskim pritiskom prisiljeno konstantno izbacivati nove modele skosavica, činjenica je da dobar dio tih novih skosavica sa sobom ipak nosi poboljšanja koja su u skladu s novonastalom situacijom i koja uistinu mogu donijeti lignju više.

Naravno, u cijelu priču treba uključiti i apetite. Dok je nekim lignjolovcima sve ispod punog sića malo, mnogi su ipak skloniji onom svima znanom stihu jedna se obisi, ja joj se veselim, što se zapravo može tumačiti i kao prilagodba novonastaloj situaciji oskudice.

OITA I BALLISTIC

No, da se sve ne bi pretvorilo u nekakvu žalopojku i konstatiranje već poznatih činjenica, bilo bi se dobro upoznati s konkretnim detaljima koji mogu biti od pomoći u potrazi za lignjama.

Kao i većina drugih ribolovnih oblika, i lignjolov ima svoju obalnu verziju i verziju iz barke. Jako malo obalnih lignjolovaca koristi igle ili štapiće s krunicom na koje se nadjeva šarun, manula ili bukva. Većina suvremenih ljubitelja ovakvog lova koristi varalice, od kojih je najkorištenija skosavica tipa oita.

To je varalica koja ima tijelo izvijeno u obliku slova S, nalik tijelu škampa, s integriranim otežanjem na prednjem dijelu. To je otežanje jednim dijelom vidljivo, vanjsko, dok se drugi dio otežanja krije u samom tijelu brinući se za balans tijekom izbačaja i tijekom samoga lova.

Drugi oblik je klasičnija, ribolika skosavica popularno zvana i mrkva, no ne bilo kakva. Model Ballistic White Kiler Bukva, koji je prišle godine na tržište izbacio DTD, pokazao se vrlo lovnim, i to ponajprije zbog promjenjivog unutarnjeg težišta s kojim se može uistinu daleko zabaciti. Osim toga, oblik tijela koji je drukčiji od oita oblika, svakako je novitet u obalnom lignjolovu, i za lignjolovce i za lignje.

---

image
Ballistic White Killer Bukva je najdalekomentnija skosavica
---

I premda se na našoj obali lignje oduvijek love s obale izbacivanjem, ili spomenutih prirodnih mamaca ili varalica, relativno noviji prodor japanskih tehnika odradio je svoje, tako da se mnogi suvremeni lignjolovci koriste svježe preuzetim trikovima.

Iako se mnogim majstorima ti trikovi čine jednostavnima, činjenica je da ih, unatoč velikoj aktivnosti na društvenim mrežama i silnim posjetima internetskim videokanalima, veliki broj zaljubljenika u ovaj oblik lignjolova ipak ne poznaje dovoljno dobro. Štoviše, dosta je onih koji, sudeći barem po postavljenim pitanjima, ne znaju gotovo pa ništa.

SVE U MEKANO

Eging, kako je nazvan suvremeni obalni lignjolov, pretpostavlja da se za lov koriste štap i rola. Premda postoje brojni brendirani modeli, kreirani upravo za ovakav oblik ribolova, u egingu se može zapravo koristiti bilo koji spinnerski komplet koji svojom akcijom odgovara težini i konstrukciji korištene varalice, u ovom slučaju skosavice.

Budući da na meti nisu ribe koje se love tako da se udica probija kroz riblju vilicu, nerijetko nailazeći i na kost, već lignje kod kojih se kačenje ostvaruje iglicama na krunici, koje vrlo lako probijaju meko tkivo lignje, neka velika sila za ovakav oblik lova definitivno nije potrebna. Dapače, ako se ne koristi model namijenjen baš egingu, onda treba odabrati nekakav lakši spinnerski komplet.

Važno je samo da taj komplet ima dobre bacačke performanse, odnosno da skosavicu može izbaciti dovoljno daleko kako bi pretraživanje lovne zone bilo što bolje pokriveno.

---

image
U egingu se najčešće koriste varlice tipa oita
---

Većina obalnih lignjolovaca preferira bacačku upredenicu s kojom se mogu postići daleki izbačaji, no ne treba ignorirati ni postojanje bacačkih monofila koji u potpunosti mogu parirati upredenicama.

S obzirom na to da se od kačenja do izvlačenja sve odvija u mekano, važno je da kočnica na roli bude fino podesiva, kako bi se uspješno eliminirale sve eventualne kritične grubosti u izvlačenju.

NIKUD BEZ MATEMATIKE

Iako se u nekim iznimnim situacijama mogu koristiti i plivajuće varalice, u egingu se u najvećem broju slučajeva koriste tonući modeli.

Premda je važno znati koliko su varalice teške, odnosno koliko je olovno opterećenje na njima teško, još je važnije znati kojom brzinom tonu.

Naime, nakon zabačaja čim dotakne površinu mora, varalica počinje tonuti, što uz malo nepažnje može lako dovesti do zadjeva, a to se može izbjeći vrlo jednostavno, običnim odbrojavanjem.

Ako znamo da je varalici potrebno sedam sekundi da bi potonula na dubinu od jednog metra, tada uz malo koncentracije i pažljivog odbrojavanja u svakom trenutku možemo znati na kojoj se dubini varalica nalazi, pa se na taj način može loviti i na vrlo plitkim terenima bez straha od gubitka pribora.

Nadalje, važno je znati i koliko strune rola uvlači jednim okretajem ručice, što će nam u privlačenju biti vrlo korisna informacija te možemo složiti poprilično preciznu sliku putanje naše varalice pod morem.

Nakon što postigne željenu dubinu, varalica se povlači prema sebi, a to se može izvoditi na puno različitih načina.

---

image
Ozbiljniji proizvođači na pakiranjima navode i brzinu tonjenja
---

Najjednostavniji je pravolinijsko povlačenje uz povremene kraće zastoje i promjenu brzine povlačenja.

Drugi, vrlo čest način je povlačenje uz energične široke trzaje štapom koji najviše nalikuju oštrim kontrama u klasičnom ribolovu.
Treći način je vrlo lovan, a do nas je došao uz eging kao suvremeni pristup koji su svijetu plasirali Japanci. Nakon što varalica dosegne željenu dubinu, privlači se s tri oštra i kratka twicha vrhom štapa oborenim prema dolje. Ta tri trzaja poprate se sinkronim namatanjem strune, pri čemu rola ne utječe na putanju varalice već samo skuplja višak strune. Zanimljivo je da će se u svakom od tih trzaja skosavica trznuti, ne pravolinijski prema obali, već u stranu.

To je posljedica stvaranja trbuha na struni, do čega neminovno dolazi i pri najslabijem kurentu. U trenutku trzaja, najprije se ispravlja trbuh, pa se tek onda pokreće skosavica u smjeru koji određuje smjer ispravljanja strune, a koji se rijetko poklapa s najizravnijim pravcem koji spaja ribolovca i varalicu.

Nakon tri takva twicha, radi se stanka, u kojoj varalica ponovo tone u lovnu zonu, pa se cijeli postupak ponavlja. Kolika će ta stanka biti, ovisi o odnosu dubine, brzine tonjenja skosavice i metraže uvučene strune, odnosno uvida u onu spomenutu detaljnu sliku putanje skosavice.

ZADRŽAVANJE DUBINE

Valja napomenuti da je u obalnom lovu liganja na nekim područjima dosta čest lov wobblerima, koji na svom kraju umjesto trokukih udica ima krunicu iglica. Budući da je Rapala prva na tržište izbacila takve varalice, naziv Rapala je postao sinonim za sve wobbleraste skosavice. S njima se lovi na jednostavan način.

---

image
Wobblerastim skosavicama može se vrlo brzo pretražiti lovno područje
---

Nakon izbacivanja, varalica se manje-više jednolično privlači kraju. Budući da je većina takvih varalica tonuća, sporotonuća ili u najboljem slučaju suspending izvedbe, treba biti oprezan u izračunu dubine urona, jer će nakon svake stanke takva varalica dodatno malo potonuti, s tim da će je u nastavku povlačenja njezin stabilizator dodatno gurnuti prema dnu. Zato se te varalice u pravilu povlače lagano, a po potrebi i potpuno odignutim štapom kako bi se uspješno zadržala lovna dubina.

Inače su omiljena okupljališta liganja uz obalu i dalje osvijetljene rive na kojima biraju prijelaz svjetla u sjenu, gdje najlakše dolaze do svoga plijena.

Posebno je zanimljivo da se na mnogim pozicijama duž naše obale u obalnom lovu u prosjeku lovi količinski nešto manje primjeraka nego u lovu iz barke, ali su zato ti primjerci dobrim dijelom puno veći od ulova iz barke.

UV SVJETLO

Lignjolov iz barke, ako izuzmemo nekoliko noviteta, tehnički je ostao manje-više nepromijenjen.

U laganom driftu, u mjestu, ili na sidru lovi se uglavnom tako da se na kraj sistema postavlja olovnica ili peškafondo iznad kojeg se vezuju klasične skosavice neutralnog uzgona, te se povremenim naglijim odizanjem simulira bijeg ribe i tako pokušava zakačiti lignju.

Izbor boje i veličine skosavice tema je koja je do sada napunila nebrojen broj stranica u knjigama, časopisima, po forumima i društvenim mrežama, gdje se zapravo samo ponavlja jedna te ista priča – kad liganja ima, one će napasti sve što im se učini jestivim, a kad ih nema, onda ih se može loviti s najsuvremenijim priborom, ali bez uspjeha.

Veličina plijena lignjama nikada nije predstavljala problem, tako da zapravo samo treba igrati na kartu uočljivosti.

---

image
Osvjetljivanjem s UV lampom skosavice lignjama postaju vidljivije
---

Poznato je da lignje radije napadaju skosavice na kojima postoji jasno razgraničenje boja, no to ne vrijedi samo za lignje već općenito za sve predatore.

Priča o osvijetljenosti, odnosno luminiscenciji, ima brojne zagovornike, ali i protivnike. Dok se jedni kunu u lovnost modela koji svijetle cijelim tijelom, drugi su skloniji diskretnim fosfornim točkama, poput prstena na spoju krunice i tijela ili pak samo očiju na skosavici.

Što će se od tih svjetlosnih efekata primijeniti u danom trenutku, ovisi o osobnom stavu lignjolovca, no većina se slaže da se u uvjetima jače osvijetljenosti koriste svjetlije boje, dok se u uvjetima slabije vidljivosti koriste tamnije, ali kontrastnije obojeni modeli s diskretnijom luminiscencijom.

Važno je znati da lignje imaju vrlo složeno oko, naprednije od našeg, jer mogu vidjeti i spektar boja koje naše oko uopće ne može registrirati. Zbog toga je idealno skosavice prije potapanja u more osvijetliti UV lampom, te ih tako učiniti vidljivijima lignjama.

A upotreba ferala, bio on nadvodni ili potopivi, korisna je u fazi kad nema mjeseca, s tim da se u zavisnosti od dubine treba igrati s jačinom. To znači da bi na manjim dubinama i kad se lignje aktiviraju, svjetlo svakako trebalo prigušiti. Naravno, boja toga svjetla je često ključna, tako da većina lignjolovaca koji mogu birati prvo biraju zeleno svjetlo, a nakon njega bijelo.

---

image
Zeleno svjetlo u lovu liganja na prvom je mjestu
---

UVIJEK NA RUBU

U lovu iz barke idealno je prepustiti se kurentu, naravno ako kurenat nije prejak. Brzina do 0,3 milje smatra se idealnom, premda se katkad izvrsni rezultati postižu i pri znatno jačem kurentu.

Mnogi lignjolovci usprkos moćnoj elektroničkoj podršci ne mogu vidjeti lignju na sonderu, no to ne bi trebala biti prepreka, jer se i sitna riba i na najlošije ugođenom uređaju može vidjeti, tako da spuštanje peškafonda u razinu takve gužve često može biti dobitna kombinacija.

Osim toga, mnogi lignjolovci drže se stare škole koja kaže da se peškafondo spusti do dna pa odigne pola metra do jedan metar, nakon čega se počinje s lovom. No oni s upaljenim sonderom mogu jasno vidjeti kako se ta jata često ne drže dna već budu u pola mora. Odizanje sistema u tu zonu može vrlo ugodno iznenaditi i slučajni ulov pretvoriti u pravilo.

Lignje vole rubove kurenta, ali i rubove brakova, kao i sve oštre skaline pod morem, jer na takvim mjestima dolazi do kovitlanja mora koje donosi hranu za sitnu ribu, od koje praktički počinje onaj hranidbeni lanac s početka teksta.

Katkada je dovoljno pomaknuti barku s uobičajenih 19 na možda 23 metra dubine da bi se ostvario željeni ulov, jer ne treba zaboraviti da se konstantnim ribolovnim pritiskom lovljena vrsta snalazi i traži novu nišu za preživljavanje.

Na određenim dijelovima naše obale, kakva je primjerice istarska obala, ali i neki dijelovi Kvarnera, lignje se vrlo uspješno love eging tehnikom, ali iz barke. Dovoljno je prići uvali i zabacivati prema kraju, nerijetko i usred dana, da bi se u kratkom vremenu ostvario dnevni limit. Nasuprot takvim pozicijama postoje i one na kojima se redovito pjevaju već spomenuti stihovi –​ jedna se obisi…

---

image
Kačenjem olovnice na kraj peškafonda mogu se izbjeći zadjevi
---

JAPANSKE TEHNIKE

Tataki je tehnika koja je do nas došla također iz Japana. I premda je riječ o tehnici koja ima strogo utvrđena pravila lova, danas je od cijele tehnike ostao udomaćen samo naziv za male mekane skosavice koje većina lignjolovaca naziva jednostavno tataki skosavicama.

A tataki tehnika zapravo nije nimalo jednostavna. Na vrlo nosivom predvezu nalaze se nanizane male mekane skosavice, dok je na kraju sistema olovnica od 150 grama. Nakon što se takav lovni sistem spusti u lovnu zonu, štapom se snažno zatrese desetak puta kao da se šiba po okomitoj osnovi, te se, nakon što se štap umiri, lagano odižući vrh provjerava je li se nešto bacilo na skosavice ili je sve ostalo prazno kao što je i bilo. Ako nema ulova, sistem se odiže za metar-dva pa se sve ponavlja.

Naravno da je za takav pristup potreban poseban štap koji može podnijeti takva naprezanja kao i rola, dok su moćna upredenica i debeli fluorokarbon na kraju imperativ.

Važno je naglasiti da je tataki dnevna tehnika i da je neizvodiva klasičnim skosavicama, jer temelj tatakija počiva upravo na balansu malih skosavica koje nakon trešnje trenutno zauzimaju vodoravan položaj, što je u ovom lovu ključni okidač za napad lignje.

---

image
Tataki tehnika donijela je i male tataki skosavice
---

Naravno da su te male skosavice primjenjive i u klasičnom skosanju, bilo u suton ili pod feralom, no temeljna im je uloga zapravo u tehnici tataki.

PANULAŠKE JAVNE TAJNE

Ostala je još panula sa svojim tajnama koje baš i nisu neke tajne.

Dakle, panulom se lignje love najčešće spomenutim Rapalama različitih proizvođača, od kojih oni pouzdaniji na deklaraciji navode dubinu urona u odnosu na brzinu povlačenja. No, bez obzira na takve podatke, najpraktičnije je varalicu provozati uz barku različitim brzinama, pa ustanoviti što je optimum. Varalica se u povlačenju ne bi trebala izvrtati, no isto tako ni biti previše živčana.

I dok neki panulaši panulaju jedva pokrećući barku, drugi inzistiraju na 3,5 čvora brzine. Tko je u pravu? Pa i jedni i drugi, jer režim brzine ovisi o terenu i trenutnom stanju pod morem. Idealno je u povlačenju panule povremeno usporiti ili ubrzati, jer upravo te kratke i dinamične promjene brzine mogu dovesti do napada.

Većina panulaša ne stavlja nikakvo opterećenje na sistem, dok neki koriste sistem nalik klasičnoj viškoj panuli s pet do sedam raspoređenih olovnica koje tako opterećeni sistem potapaju na nekih pet do sedam metara dubine, što zavisi o brzini i smjeru kurenta.

Ako se vuku dva sistema, najpraktičnije je pustiti jedan na površini, a drugi malo potopiti. Naravno, ako se dignu tri lignje za redom na potopljenu panulu, tada onu površinsku valja zamijeniti opterećenom i nastaviti loviti lovnim sistemom.

Budući da zimske lignje vole loviti u samom kraju, ne treba se bojati provući panulu u pet metara dubine, naravno, ako vam barka ima mali gaz i ako imate pouzdani GPS. U protivnom biste proljeće mogli dočekati na istezalištu.

I za kraj samo mali savjet vezan uz izbor role za panulu. Premda su role sa slobodnim hodom kalema predviđene za pridneni ribolov na fermu, u panulanju liganja su se pokazale kao izvrstan izbor. Ako ih se postavi u režim slobodnog hoda s aktiviranom stražnjom kočnicom, u trenutku kačenja će se čuti karakteristično cvrčanje čegrtaljke.

---

image
U panuli je praktično koristiti role sa slobodnim hodom kalema
---

Nakon toga potrebno je samo uzeti štap i okrenuti ručicu da bi se rola prebacila u radni mod, te tako izvući zakačenu lignju. Ovakav je pristup vrlo pogodan kad se povlače dvije površinske panule, jer se tada nad štapovima ne mora neprestano stražariti već je dovoljno samo osluškivati hoće li se koja rola oglasiti.

Ako dvojite koju skosavicu odabrati za sljedeći lignjolov, nemojte gubiti vrijeme važući mogućnosti i želje već ponesite sve što imate. Možda se baš neka koju prvotno i niste namjeravali ponijeti pokaže kao najlovnija skosavica sezone.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kristijan Morović
Kristijan Morović
Za eging može poslužiti i klasičan spinnerski komplet

Mekane skosavice su osim u tataki tehnici primjenjive i u klasičnom skosanju

Wobblerastim skosavicama može se vrlo brzo pretražiti lovno područje

U egingu se najčešće koriste varlice tipa oita

Nekada je ovo bio standardan prizor

Lignje vole jasno razgraničene boje

Ponekad i uz najsuvremenije skosavice ulova nema

Peškafondo je često lovniji od skosavica

Ballistic White Killer Bukva je najdalekomentnija skosavica

Kad dvojite što ponijeti, ponesite sve

U panuli je praktično koristiti role sa slobodnim hodom kalema

Neke skosavice pod UV svjetlom poprimaju uistinu neobičan izgled

Mnogi preferiraju lov varalicama čije tijelo u mraku svijetli

Ozbiljniji proizvođači na pakiranjima navode i brzinu tonjenja

Tataki tehnika donijela je i male tataki skosavice

Kačenjem olovnice na kraj peškafonda mogu se izbjeći zadjevi

Osvjetljivanjem s UV lampom skosavice lignjama postaju vidljivije

Zeleno svjetlo u lovu liganja na prvom je mjestu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lov-liganja-vise-nije-jednostavan-donosimo-savjete-o-varalicama-tehnikama-i-podrucjima-lova-1166060 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fe4c7dd35c11f370987ded29b1c7f251468eec8c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stanje+u+podmorju+se+promijenilo%2C+lov+liganja+vi%C5%A1e+nije+jednostavan.+Ovi+detaljni+savjeti+o+varalicama%2C+tehnikama+i+podru%C4%8Djima+lova+sigurno+%C4%87e+vam+pomo%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-liganja-vise-nije-jednostavan-donosimo-savjete-o-varalicama-tehnikama-i-podrucjima-lova-1166060 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-liganja-vise-nije-jednostavan-donosimo-savjete-o-varalicama-tehnikama-i-podrucjima-lova-1166060 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => formula uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

formula uspjehaStanje u podmorju se promijenilo, lov liganja više nije jednostavan. Ovi detaljni savjeti o varalicama, tehnikama i područjima lova sigurno će vam pomoći

Piše Kristijan Morović
8. veljače 2022. - 15:56

Zima je vrijeme koje mnogi ribolovci koriste za preslagivanje opreme, planiranje ribolovnih pohoda kad zatopli, ili pak potpunu apstinenciju, čekajući da se temperature podignu toliko da se na more može bez dva rukava. No isto tako mnogi ribolovci koji su do jučer lovili raznoraznim udičarskim tehnikama, od kančanice do jigginga, presložili su svoj pribor i prilagodili ga za lov najtraženije zimske lovine, liganja.

KARIKA U LANCU

I premda sve vezano uz lignjolov izgleda vrlo jednostavno, mnogi, a pogotovo početnici, već nakon nekoliko izlazaka odustaju od tih aktivnosti. Ulov je loš ili nikakav, hladno je i vlažno, a skosavice se nerijetko nepovratno gube, tako da odustajanja i nisu baš za olako osuđivanje.

A tako poražavajući rezultati i neuspjesi često nisu do...

15. svibanj 2024 04:18