stdClass Object ( [id] => 1223633 [title] => Do liganja nikad lakše: za uspješan lov potrebna su dva osnovna uvjeta [alias] => do-liganja-nikad-lakse-za-uspjesan-lov-potrebna-su-dva-osnovna-uvjeta [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lignju nije teško uloviti. To je tvrdnja s kojom se slaže većina lignjara, pod uvjetom da liganja ima, da su gladne i da su u lovu. Tada je dovoljno u more spustiti bilo što naoružano nekakvim krunicama i u kratkom vremenu nasukati tu uvijek traženu i cijenjenu deseterokraku deliciju.

No, kad lignje nisu raspoložene, odnosno kad ne love, kaže se da tada samo majstori mogu ostvariti nekakav rezultat. Ili je to ipak samo stvar sreće?

Da bi se ustanovilo koliki je udio sreće, a koliki udio znanja, može se samo na jedan način – izlaskom na more i lovom.

No, da bi se postigao bilo kakav uspjeh u lovu liganja, ponajprije se treba upoznati s nekoliko osnovnih načela koja upravljaju životom i životnim navikama ove vrste te alatima kojima se love. Dakle, pođimo redom…

OSNOVNE ČINJENICE

Lignju u našem moru nalazimo duž cijelog Jadrana, od najplićeg mora do impresivnih 400 metara dubine, pri čemu je ipak najbrojnija između 40 i 150 metara.

Premda je pelagička vrsta, što znači da uopće nije ovisna o vrsti i tipu morskoga dna, nešto je češća nad pješčanim i pješčano-ilovastim dnom, što je posebno izraženo u zimskom periodu, kada prilazi obali, dok se u toplijem dijelu godine uglavnom zadržava na većim dubinama.

Druga važna stavka koju je potrebno znati jest da je lignja predator koji uvijek lovi u pokretu, u svim slojevima mora, baš nikada se ne spuštajući potpuno na dno. Povremeno hranu uzima sa samoga dna, ali tako da se nad plijen postavlja gotovo okomito. Inače su joj osnovna hrana sitna plava riba i rakovi, no katkad i pripadnici vlastite vrste.

Budući da ne prolazi ličinačku fazu, nego je odmah nakon što se izvali iz jaja potpuno formirana, sa svim fizičkim obilježjima odrasle lignje, od prvog je trenutka lovac.

U najranijem se dijelu svoga života hrani mahom ribljim ličinkama, pelagičkim crvima te, u skladu sa svojim kanibalskim navikama, i lignjama manjima od sebe. Budući da se nikada ne ustručava napasti plijen veći od sebe, dosta se često mogu uloviti primjerci tek neznatno veći od skosavice ili peškafonda.

---

image

Panula je uzela danak

---

Važno je znati i da je na stalnom oprezu jer je jedan od najproganjanijih stanovnika mora. Love je gotovo svi, od morskih sisavaca, preko ribljih predatora, pa sve do nas, ljudi ribolovaca.

Osim složenog raketnog pogona kojim postižu izuzetno velika ubrzanja, i svima znanog crnila kojim kamufliraju svoj bijeg u slučaju opasnosti, lignje su razvile i vrlo složen vid kojim uspješno preveniraju većinu rizičnih situacija.

Kao noćni lovci i lovci iz sumraka, uspjele su izoštriti osjetilo vida do impresivnih razmjera. Oči su im krupne i, gledane s boka, imaju gotovo polukuglastu formu. Zahvaljujući tome, kao i veličini i položaju oka, lignja ima vidno polje kojim pokriva gotovo čitavih 360°.

RAPALE ZA PANULU

Posebno je zanimljivo da oči liganja imaju istu strukturu kao i oči kralježnjaka, s tim da su, za razliku od kralježnjaka, osjetljive i na polarizaciju svjetla, dok je opna koja ih prekriva osjetljiva na vibracije.

Ovih nekoliko osnovnih podataka trebalo bi nam biti dovoljno za formiranje nekakvog početnog stava vezanog uz odabir alata i princip lova. Lignje se iz barke tradicionalno mogu loviti na dva načina – panulom i pod barkom, pri čemu se pod barkom u mjestu ili u driftu love s feralom ili bez njega.

Za lov panulom koriste se dva tipa skosavica, popularne rapale i oite. Rapalama se nazivaju sve skosavice sa stabilizatorom koji im omogućava karakterističan teturav hod.

Naziv duguju poznatoj finskoj tvrtki Rapala, koja je prva proizvela varalice toga tipa, tako da je naziv rapala vrlo brzo postao sinonim za sve takve varalice, uključujući i skosavice sa stabilizatorom, bez obzira na činjenicu da je možda riječ o skosavicama koje je proizveo neki drugi proizvođač.

Dakle, rapala skosavice imaju izgled klasičnog wobblera, s tim što umjesto trokukih udica na kraju imaju jednu ili dvije krunice. Unutar tijela često imaju zvučnu komoru ispunjenu kuglicama koje se prilikom povlačenja skosavice kroz more sudaraju proizvodeći zvučni podražaj, što je lignjama vrlo privlačno.

Ove se skosavice, baš kao i wobbleri, proizvode u tri verzije – plivajućoj (floating), neutralnoj (suspending) i tonućoj (sinking), s tim da većina panulaša koristi plivajuće verzije. Razlog tome je jednostavan. Naime, u povlačenju se često koriste dva sistema, pa se u slučaju kačenja jedne lignje ne mora strahovati od eventualnog tonjenja i zapinjanja za dno drugog sistema.

---

image

Mekane skosavice također su vrlo lovne

---

OITAMA U KRUG

Drugi oblik skosavica koji se koristi u panuli su oite. Ove skosavice imaju karakteristično izvijeni oblik tijela koji simulira oblik škampa ili velike kozice. Do nas su stigle iz Japana, gdje su ime dobile po glavnom gradu istoimene japanske prefekture.

Ove skosavice imaju odmah iza glave bočno smještena dva pera koja simuliraju riblje peraje, a neki modeli imaju i perca s donje strane, koja simuliraju nožice kod raka.

Sve oita skosavice imaju integrirano olovno otežanje neposredno ispod vrata, zbog čega u moru tonu nagnute glavom prema dolje.

No, mnoge imaju i otežanje u samom tijelu, kojim se uz zračne komore postiže optimalan balans. Proizvode se gole i obložene u svim bojama i dezenima. Neki od golih modela s trbušne strane imaju i otvor za umetanje starlete.

I dok se rapale povlače pravolinijski, pri čemu se lignjolovac pouzdaje u amplitudu hoda koju ove varalice ostvaruju zahvaljujući stabilizatoru, kod lova s oitama sistemi se rukom povremeno povlače i trenutačno puštaju.

Takvi skosevi rezultiraju zadrškama koje lignje često toliko razdraže da trenutačno napadaju. Osim pravolinijskih povlačenja, s oitama se često lovi u krug, zatvarajući u vožnji kružnicu oko jata i dovodeći varalicu u spiralni centar toga zamišljenog kruga.

DODATNO OTEŽANJE

I rapale i oite rone do dubine koju određuje veličina stabilizatora, odnosno integriranog olovnog otežanja u kombinaciji s brzinom kretanja. Da bi se postigla veća lovna dubina, potrebno je dodati otežanje.

Postavljanje otežanja na komadu strune, koji bi poput bouncera visio prema dnu, nije dobro rješenje jer se prije ili kasnije to otežanje sa svojom strunom uplete oko osnove, što je posljedica relativno male težine i brzine povlačenja.

Zbog toga se panula opterećuje dodatnim olovnicama po sistemu viške panule ili pak postavljanjem koncentriranog otežanja sastavljenog od male grupacije srednje teških olovnica ili jednog većeg olovnog otežanja ukupne težine do 300 grama. Efekt povlačenja tako otežane panule uvijek je isti.

---

image

Peškafondom se lovi u pridnenom sloju moru

---

U lovu na plićim terenima, kad se olovno opterećenje sudari s dnom, na struni se taj sudar jasno osjeti, nakon čega bi trebalo ili namotati koji metar strune ili povećati brzinu broda. Ako je sve izvedeno kako treba, varalica nikada ne bi smjela doći u kontakt s dnom.

Lov panulom najizgledniji je danju, u sumrak do zalaza sunca, te noću po mjesečini. A ako mjeseca nema, tada je potrebno izvući druge arte. Peškafondo je ribolika varalica izrađena najčešće u potpunosti od olova. Namijenjena je prvenstveno lovu liganja u pridnenom sloju, u zoni od prvih nekoliko metara iznad dna.

Za razliku od većine skosavica, peškafondo ima krunicu, jednu ili više njih, smještenu na glavi, dok se provrt ili oko za spoj sa strunom nalazi na repu.

Osim peškafonda klasičnih ribolikih oblika, postoje i peškafonda koja oblikom podsjećaju na suzu, izduljenu olivu ili dva stošca spojena bazom. Pritom su često ili polovica ili pak cijeli peškafondo izrađeni od plastičnih fluorescentnih materijala s integriranim olovnim otežanjem.

PEŠKAFONDOM IZNAD DNA

Kao što je slučaj i s ostalim varalicama za lignjolov, tako se i peškafonda proizvode gola i obložena. Boje su i u ovom slučaju brojne, no proizvođači se ipak najčešće odlučuju za jednobojne i eventualno dvobojne izvedbe te (eventualno) za realistične imitacije riblje kože. Peškafonda se proizvode u različitim veličinama i težinama, no prosjek se kreće od 40 do 100 milimetara, odnosno od 10 pa do 100 grama.

Peškafondo se u pravilu nikada ne koristi sam, nego uvijek u kombinaciji s klasičnim skosavicama, kada, osim lovne uloge, ima i ulogu otežanja. Budući da su prve obične skosavice do nas stigle iz Japana, danas ih na najvećem dijelu naše obale nazivaju japankama.

Zbog toga što se najčešće proizvodi kao neotežana verzija, zovu je i plovûća, dok su ostali narodni nazivi za ovaj tip skosavice mrkva i šuštavica.

Proizvodi se u tvrdoj i mekoj (silikonskoj) verziji. Najčešće su obložene mekanim i podatnim platnenim oblogama različitih tekstura i dezena, često s integriranim holografskim elementima. Osim uvijek pažljivo odabranog kolorita, po kojem modeli vrlo često i dobivaju naziv, i ove skosavice, kao i oite, imaju dva pera koja simuliraju riblje bočne peraje, te dva uočljiva, kod mnogih modela fluorescentna, oka.

Često se na repu uz krunicu, te na vrhu uz spojni zogulin nalaze svjetleći prsteni, no u posljednje su vrijeme sve prisutniji modeli čije cijelo tijelo svjetluca diskretnim zelenkastim ili crvenkastim odsjajem.

---

image

Bijela boja s holo elementima lignjama je vrlo privlačna

---

JAPANSKA POSLA

Osim karakterističnog vanjskog izgleda, ove bi skosavice trebao odlikovati dobar balans zahvaljujući kojem, nakon što dospiju u more, zauzimaju prirodni položaj ribe koja miruje. Japanke su naoružane s jednom ili s dvije krunice, a dužina im se najčešće između 55 i 80 milimetara.

U kombinaciji s peškafondom koriste se najčešće tako da se direktno na osnovu predveza, ili na kratkim pramama, postavljaju iznad peškafonda na međusobnoj udaljenosti od 30 do 60 cm. Obično se koriste dvije skosavice i peškafondo, no ako se umjesto peškafonda koristi olovnica, tada se može postaviti i treća skosavica.

Peškafondom se može loviti s feralom ili bez njega. Idealno je potražiti nekakvu podmorsku skalinu, rub braka ili jednostavno sjecište kurenata koje drži sitnu ribu, te se na toj poziciji ili sidriti ili se po kurentu puštati po tragu sitne ribe. Naime, ni najsuvremeniji sonderi ne mogu vidjeti lignju, ali zato se na displeju jasno može vidjeti njihov plijen.

A princip lova peškafondom i skosavicama vrlo je jednostavan. Sistem se spušta do dna te se odiže pola metra do metar i pol, gdje se povremenim trzajima, tzv. skosevima, naglo povlači prema površini te se odmah spušta u početnu točku. Pritom se struna ne ispušta iz ruku, nego se konstantno drži na istome mjestu.

Naravno, osim ova dva osnovna pristupa postoji još cijeli niz službeno priznatih tehnika, kao i onih neslužbenih, individualnih pristupa, koji su zapravo samo varijacija na temu, pri čemu su za uspjeh, ako je sve složeno kako treba, ove dvije tehnike više nego dovoljne.

Izbor veličina i boja nešto je s čime se lignjari igraju otkako su kreirane prve skosavice. Broj skosavica i peškafonda s različitim težinama u ribolovnim kutijama uglavnom i nije tako velik, jer većina lignjara dobro poznaje svoje lovne terene, tako da imaju otežanja u ranije zacrtanim i ograničenim gabaritima.

No, budući da je nepobitna činjenica da lignje jedne večeri obožavaju jednu boju, dok je sljedeće večeri ne žele ni pogledati, većina lignjara u svojim kutijama ima cijeli niz različito obojenih skosavica i peškafonda.

---

image

Skosavice s ribljim ušima lignjama su lak plijen

---

BOJE I VELIČINA

Ipak, nekakav generalni obrazac u izboru temeljnih boja postoji. Tako su se u dnevnom lovu i u lovu po mjesečini najlovnijim bojama pokazale tamnije zelena, narančasta, pink i ljubičasta, dok su po škurome lovniji modeli svjetlijih boja sa svjetlećim elementima. Pod feralom su se kao dobra kombinacija pokazali bijeli peškafondo s crvenim ili narančastim skosavicama.

No, isto se tako izvrsni rezultati postižu i suvremenim realističnim imitacijama, među kojima svakako valja spomenuti DTD-ovu seriju wounded fish. Također je poznato da lignje jako vole varalice kod kojih su boje jasno razgraničene, što je zapravo čest slučaj i kod njihova prirodnog plijena.

Naime, većina riba kojima se lignja hrani ima tamna leđa i srebrnobijeli trbuh, što je s vremenom stvorilo svojevrsni selektivni obrazac lova i hranjenja.

A što se veličine tiče, na različitim dijelovima Jadrana lignje različito reagiraju. Na pojedinim se dijelovima veći primjerci love na sitnije skosavice, dok se na nekim drugim dijelovima velike lignje love isključivo na varalice veličine 13 i 13+, i to ponajprije panulom.

I premda se lov odvija uglavnom u vrijeme loše vidljivosti, dakle u zoru, suton ili po mraku, s fluorokarbonskim se predvezom ipak postižu bitno kvalitetniji rezultati.

A budući da je sezona upravo u jeku, šteta bi bilo propustiti priliku i ne okušati se u nečem od navedenoga, nakon čega ćete i sami zaključiti koliko je u igri sreća, a koliko znanje, te da lignju zapravo uopće nije teško uloviti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrijeme KRAKATih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => vrijeme KRAKATih 2 0 12639 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-12 08:13:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-13 05:50:30 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-13 05:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 71 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/12\/8298738.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/8298740.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/8298742.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/8298739.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/8298751.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/8298753.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kad dobro krene, ka\u0161eta se brzo puni<\/p>","

Panula je uzela danak<\/p>","

Pe\u0161kafondom se lovi u pridnenom sloju moru<\/p>","

Bijela boja s holo elementima lignjama je vrlo privla\u010dna<\/p>","

Mekane skosavice tako\u0111er su vrlo lovne<\/p>","

Skosavice s ribljim u\u0161ima lignjama su lak plijen<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8298738_1920.jpg":"1920x1080","k_8298738_1280.jpg":"1280x1280","k_8298738_1024.jpg":"1024x1024","k_8298738_640.jpg":"640x640","k_8298738_480.jpg":"480x480","k_8298738_340.jpg":"340x340","k_8298738_220.jpg":"220x220","o_8298738_1280.jpg":"1280x960","o_8298738_1024.jpg":"1024x768","o_8298738_640.jpg":"640x480","o_8298738_480.jpg":"480x360","o_8298738_340.jpg":"340x255","o_8298738_220.jpg":"220x165","h_8298738_1280.jpg":"1280x854","h_8298738_1024.jpg":"1024x683","h_8298738_640.jpg":"640x427","h_8298738_480.jpg":"480x320","h_8298738_340.jpg":"340x227","h_8298738_220.jpg":"220x147","pp_8298738_1280.jpg":"1280x1628","pp_8298738_1024.jpg":"1024x1303","pp_8298738_640.jpg":"640x814","pp_8298738_480.jpg":"480x611","pp_8298738_340.jpg":"340x432","pp_8298738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_8298740_1920.jpg":"1920x1080","k_8298740_1280.jpg":"1280x1280","k_8298740_1024.jpg":"1024x1024","k_8298740_640.jpg":"640x640","k_8298740_480.jpg":"480x480","k_8298740_340.jpg":"340x340","k_8298740_220.jpg":"220x220","o_8298740_1280.jpg":"1280x720","o_8298740_1024.jpg":"1024x576","o_8298740_640.jpg":"640x360","o_8298740_480.jpg":"480x270","o_8298740_340.jpg":"340x191","o_8298740_220.jpg":"220x123","h_8298740_1280.jpg":"1280x854","h_8298740_1024.jpg":"1024x683","h_8298740_640.jpg":"640x427","h_8298740_480.jpg":"480x320","h_8298740_340.jpg":"340x227","h_8298740_220.jpg":"220x147","pp_8298740_1280.jpg":"1280x1628","pp_8298740_1024.jpg":"1024x1303","pp_8298740_640.jpg":"640x814","pp_8298740_480.jpg":"480x611","pp_8298740_340.jpg":"340x432","pp_8298740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2899","hd_8298742_1920.jpg":"1920x1080","k_8298742_1280.jpg":"1280x1280","k_8298742_1024.jpg":"1024x1024","k_8298742_640.jpg":"640x640","k_8298742_480.jpg":"480x480","k_8298742_340.jpg":"340x340","k_8298742_220.jpg":"220x220","o_8298742_1280.jpg":"1280x1932","o_8298742_1024.jpg":"1024x1546","o_8298742_640.jpg":"640x966","o_8298742_480.jpg":"480x724","o_8298742_340.jpg":"340x513","o_8298742_220.jpg":"220x332","h_8298742_1280.jpg":"1280x854","h_8298742_1024.jpg":"1024x683","h_8298742_640.jpg":"640x427","h_8298742_480.jpg":"480x320","h_8298742_340.jpg":"340x227","h_8298742_220.jpg":"220x147","pp_8298742_1280.jpg":"1280x1628","pp_8298742_1024.jpg":"1024x1303","pp_8298742_640.jpg":"640x814","pp_8298742_480.jpg":"480x611","pp_8298742_340.jpg":"340x432","pp_8298742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2899","hd_8298739_1920.jpg":"1920x1080","k_8298739_1280.jpg":"1280x1280","k_8298739_1024.jpg":"1024x1024","k_8298739_640.jpg":"640x640","k_8298739_480.jpg":"480x480","k_8298739_340.jpg":"340x340","k_8298739_220.jpg":"220x220","o_8298739_1280.jpg":"1280x1932","o_8298739_1024.jpg":"1024x1546","o_8298739_640.jpg":"640x966","o_8298739_480.jpg":"480x724","o_8298739_340.jpg":"340x513","o_8298739_220.jpg":"220x332","h_8298739_1280.jpg":"1280x854","h_8298739_1024.jpg":"1024x683","h_8298739_640.jpg":"640x427","h_8298739_480.jpg":"480x320","h_8298739_340.jpg":"340x227","h_8298739_220.jpg":"220x147","pp_8298739_1280.jpg":"1280x1628","pp_8298739_1024.jpg":"1024x1303","pp_8298739_640.jpg":"640x814","pp_8298739_480.jpg":"480x611","pp_8298739_340.jpg":"340x432","pp_8298739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8298751_1920.jpg":"1920x1080","k_8298751_1280.jpg":"1280x1280","k_8298751_1024.jpg":"1024x1024","k_8298751_640.jpg":"640x640","k_8298751_480.jpg":"480x480","k_8298751_340.jpg":"340x340","k_8298751_220.jpg":"220x220","o_8298751_1280.jpg":"1280x960","o_8298751_1024.jpg":"1024x768","o_8298751_640.jpg":"640x480","o_8298751_480.jpg":"480x360","o_8298751_340.jpg":"340x255","o_8298751_220.jpg":"220x165","h_8298751_1280.jpg":"1280x854","h_8298751_1024.jpg":"1024x683","h_8298751_640.jpg":"640x427","h_8298751_480.jpg":"480x320","h_8298751_340.jpg":"340x227","h_8298751_220.jpg":"220x147","pp_8298751_1280.jpg":"1280x1628","pp_8298751_1024.jpg":"1024x1303","pp_8298751_640.jpg":"640x814","pp_8298751_480.jpg":"480x611","pp_8298751_340.jpg":"340x432","pp_8298751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8298753_1920.jpg":"1920x1080","k_8298753_1280.jpg":"1280x1280","k_8298753_1024.jpg":"1024x1024","k_8298753_640.jpg":"640x640","k_8298753_480.jpg":"480x480","k_8298753_340.jpg":"340x340","k_8298753_220.jpg":"220x220","o_8298753_1280.jpg":"1280x960","o_8298753_1024.jpg":"1024x768","o_8298753_640.jpg":"640x480","o_8298753_480.jpg":"480x360","o_8298753_340.jpg":"340x255","o_8298753_220.jpg":"220x165","h_8298753_1280.jpg":"1280x854","h_8298753_1024.jpg":"1024x683","h_8298753_640.jpg":"640x427","h_8298753_480.jpg":"480x320","h_8298753_340.jpg":"340x227","h_8298753_220.jpg":"220x147","pp_8298753_1280.jpg":"1280x1628","pp_8298753_1024.jpg":"1024x1303","pp_8298753_640.jpg":"640x814","pp_8298753_480.jpg":"480x611","pp_8298753_340.jpg":"340x432","pp_8298753_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7681381 Threads: 3 Questions: 1624623646 Slow queries: 4825656 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111111023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/do-liganja-nikad-lakse-za-uspjesan-lov-potrebna-su-dva-osnovna-uvjeta-1223633 [printLink] => /om/ribolov/do-liganja-nikad-lakse-za-uspjesan-lov-potrebna-su-dva-osnovna-uvjeta-1223633?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664469 [name] => kada loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-loviti-lignje [link] => /tag/kada-loviti-lignje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363574 [name] => lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje [link] => /tag/lignje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 275037 [name] => lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov [link] => /tag/lignjolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 690497 [name] => lignje iz broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 11:29:03 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-iz-broda [link] => /tag/lignje-iz-broda ) [5] => stdClass Object ( [id] => 690498 [name] => lignje iz barke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 11:29:03 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-iz-barke [link] => /tag/lignje-iz-barke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrijeme KRAKATih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do liganja nikad lakše: za uspješan lov potrebna su dva osnovna uvjeta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-05-33-38-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/8298738.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Kad dobro krene, kašeta se brzo puni

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/8298738.jpg [title] =>

Kad dobro krene, kašeta se brzo puni

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/8298740.jpg [title] =>

Panula je uzela danak

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/8298742.jpg [title] =>

Peškafondom se lovi u pridnenom sloju moru

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/8298739.jpg [title] =>

Bijela boja s holo elementima lignjama je vrlo privlačna

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/8298751.jpg [title] =>

Mekane skosavice također su vrlo lovne

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/8298753.jpg [title] =>

Skosavice s ribljim ušima lignjama su lak plijen

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lignju nije teško uloviti. To je tvrdnja s kojom se slaže većina lignjara, pod uvjetom da liganja ima, da su gladne i da su u lovu. Tada je dovoljno u more spustiti bilo što naoružano nekakvim krunicama i u kratkom vremenu nasukati tu uvijek traženu i cijenjenu deseterokraku deliciju.

No, kad lignje nisu raspoložene, odnosno kad ne love, kaže se da tada samo majstori mogu ostvariti nekakav rezultat. Ili je to ipak samo stvar sreće?

Da bi se ustanovilo koliki je udio sreće, a koliki udio znanja, može se samo na jedan način – izlaskom na more i lovom.

No, da bi se postigao bilo kakav uspjeh u lovu liganja, ponajprije se treba upoznati s nekoliko osnovnih načela koja upravljaju životom i životnim navikama ove vrste te alatima kojima se love. Dakle, pođimo redom…

OSNOVNE ČINJENICE

Lignju u našem moru nalazimo duž cijelog Jadrana, od najplićeg mora do impresivnih 400 metara dubine, pri čemu je ipak najbrojnija između 40 i 150 metara.

Premda je pelagička vrsta, što znači da uopće nije ovisna o vrsti i tipu morskoga dna, nešto je češća nad pješčanim i pješčano-ilovastim dnom, što je posebno izraženo u zimskom periodu, kada prilazi obali, dok se u toplijem dijelu godine uglavnom zadržava na većim dubinama.

Druga važna stavka koju je potrebno znati jest da je lignja predator koji uvijek lovi u pokretu, u svim slojevima mora, baš nikada se ne spuštajući potpuno na dno. Povremeno hranu uzima sa samoga dna, ali tako da se nad plijen postavlja gotovo okomito. Inače su joj osnovna hrana sitna plava riba i rakovi, no katkad i pripadnici vlastite vrste.

Budući da ne prolazi ličinačku fazu, nego je odmah nakon što se izvali iz jaja potpuno formirana, sa svim fizičkim obilježjima odrasle lignje, od prvog je trenutka lovac.

U najranijem se dijelu svoga života hrani mahom ribljim ličinkama, pelagičkim crvima te, u skladu sa svojim kanibalskim navikama, i lignjama manjima od sebe. Budući da se nikada ne ustručava napasti plijen veći od sebe, dosta se često mogu uloviti primjerci tek neznatno veći od skosavice ili peškafonda.

---

image

Panula je uzela danak

---

Važno je znati i da je na stalnom oprezu jer je jedan od najproganjanijih stanovnika mora. Love je gotovo svi, od morskih sisavaca, preko ribljih predatora, pa sve do nas, ljudi ribolovaca.

Osim složenog raketnog pogona kojim postižu izuzetno velika ubrzanja, i svima znanog crnila kojim kamufliraju svoj bijeg u slučaju opasnosti, lignje su razvile i vrlo složen vid kojim uspješno preveniraju većinu rizičnih situacija.

Kao noćni lovci i lovci iz sumraka, uspjele su izoštriti osjetilo vida do impresivnih razmjera. Oči su im krupne i, gledane s boka, imaju gotovo polukuglastu formu. Zahvaljujući tome, kao i veličini i položaju oka, lignja ima vidno polje kojim pokriva gotovo čitavih 360°.

RAPALE ZA PANULU

Posebno je zanimljivo da oči liganja imaju istu strukturu kao i oči kralježnjaka, s tim da su, za razliku od kralježnjaka, osjetljive i na polarizaciju svjetla, dok je opna koja ih prekriva osjetljiva na vibracije.

Ovih nekoliko osnovnih podataka trebalo bi nam biti dovoljno za formiranje nekakvog početnog stava vezanog uz odabir alata i princip lova. Lignje se iz barke tradicionalno mogu loviti na dva načina – panulom i pod barkom, pri čemu se pod barkom u mjestu ili u driftu love s feralom ili bez njega.

Za lov panulom koriste se dva tipa skosavica, popularne rapale i oite. Rapalama se nazivaju sve skosavice sa stabilizatorom koji im omogućava karakterističan teturav hod.

Naziv duguju poznatoj finskoj tvrtki Rapala, koja je prva proizvela varalice toga tipa, tako da je naziv rapala vrlo brzo postao sinonim za sve takve varalice, uključujući i skosavice sa stabilizatorom, bez obzira na činjenicu da je možda riječ o skosavicama koje je proizveo neki drugi proizvođač.

Dakle, rapala skosavice imaju izgled klasičnog wobblera, s tim što umjesto trokukih udica na kraju imaju jednu ili dvije krunice. Unutar tijela često imaju zvučnu komoru ispunjenu kuglicama koje se prilikom povlačenja skosavice kroz more sudaraju proizvodeći zvučni podražaj, što je lignjama vrlo privlačno.

Ove se skosavice, baš kao i wobbleri, proizvode u tri verzije – plivajućoj (floating), neutralnoj (suspending) i tonućoj (sinking), s tim da većina panulaša koristi plivajuće verzije. Razlog tome je jednostavan. Naime, u povlačenju se često koriste dva sistema, pa se u slučaju kačenja jedne lignje ne mora strahovati od eventualnog tonjenja i zapinjanja za dno drugog sistema.

---

image

Mekane skosavice također su vrlo lovne

---

OITAMA U KRUG

Drugi oblik skosavica koji se koristi u panuli su oite. Ove skosavice imaju karakteristično izvijeni oblik tijela koji simulira oblik škampa ili velike kozice. Do nas su stigle iz Japana, gdje su ime dobile po glavnom gradu istoimene japanske prefekture.

Ove skosavice imaju odmah iza glave bočno smještena dva pera koja simuliraju riblje peraje, a neki modeli imaju i perca s donje strane, koja simuliraju nožice kod raka.

Sve oita skosavice imaju integrirano olovno otežanje neposredno ispod vrata, zbog čega u moru tonu nagnute glavom prema dolje.

No, mnoge imaju i otežanje u samom tijelu, kojim se uz zračne komore postiže optimalan balans. Proizvode se gole i obložene u svim bojama i dezenima. Neki od golih modela s trbušne strane imaju i otvor za umetanje starlete.

I dok se rapale povlače pravolinijski, pri čemu se lignjolovac pouzdaje u amplitudu hoda koju ove varalice ostvaruju zahvaljujući stabilizatoru, kod lova s oitama sistemi se rukom povremeno povlače i trenutačno puštaju.

Takvi skosevi rezultiraju zadrškama koje lignje često toliko razdraže da trenutačno napadaju. Osim pravolinijskih povlačenja, s oitama se često lovi u krug, zatvarajući u vožnji kružnicu oko jata i dovodeći varalicu u spiralni centar toga zamišljenog kruga.

DODATNO OTEŽANJE

I rapale i oite rone do dubine koju određuje veličina stabilizatora, odnosno integriranog olovnog otežanja u kombinaciji s brzinom kretanja. Da bi se postigla veća lovna dubina, potrebno je dodati otežanje.

Postavljanje otežanja na komadu strune, koji bi poput bouncera visio prema dnu, nije dobro rješenje jer se prije ili kasnije to otežanje sa svojom strunom uplete oko osnove, što je posljedica relativno male težine i brzine povlačenja.

Zbog toga se panula opterećuje dodatnim olovnicama po sistemu viške panule ili pak postavljanjem koncentriranog otežanja sastavljenog od male grupacije srednje teških olovnica ili jednog većeg olovnog otežanja ukupne težine do 300 grama. Efekt povlačenja tako otežane panule uvijek je isti.

---

image

Peškafondom se lovi u pridnenom sloju moru

---

U lovu na plićim terenima, kad se olovno opterećenje sudari s dnom, na struni se taj sudar jasno osjeti, nakon čega bi trebalo ili namotati koji metar strune ili povećati brzinu broda. Ako je sve izvedeno kako treba, varalica nikada ne bi smjela doći u kontakt s dnom.

Lov panulom najizgledniji je danju, u sumrak do zalaza sunca, te noću po mjesečini. A ako mjeseca nema, tada je potrebno izvući druge arte. Peškafondo je ribolika varalica izrađena najčešće u potpunosti od olova. Namijenjena je prvenstveno lovu liganja u pridnenom sloju, u zoni od prvih nekoliko metara iznad dna.

Za razliku od većine skosavica, peškafondo ima krunicu, jednu ili više njih, smještenu na glavi, dok se provrt ili oko za spoj sa strunom nalazi na repu.

Osim peškafonda klasičnih ribolikih oblika, postoje i peškafonda koja oblikom podsjećaju na suzu, izduljenu olivu ili dva stošca spojena bazom. Pritom su često ili polovica ili pak cijeli peškafondo izrađeni od plastičnih fluorescentnih materijala s integriranim olovnim otežanjem.

PEŠKAFONDOM IZNAD DNA

Kao što je slučaj i s ostalim varalicama za lignjolov, tako se i peškafonda proizvode gola i obložena. Boje su i u ovom slučaju brojne, no proizvođači se ipak najčešće odlučuju za jednobojne i eventualno dvobojne izvedbe te (eventualno) za realistične imitacije riblje kože. Peškafonda se proizvode u različitim veličinama i težinama, no prosjek se kreće od 40 do 100 milimetara, odnosno od 10 pa do 100 grama.

Peškafondo se u pravilu nikada ne koristi sam, nego uvijek u kombinaciji s klasičnim skosavicama, kada, osim lovne uloge, ima i ulogu otežanja. Budući da su prve obične skosavice do nas stigle iz Japana, danas ih na najvećem dijelu naše obale nazivaju japankama.

Zbog toga što se najčešće proizvodi kao neotežana verzija, zovu je i plovûća, dok su ostali narodni nazivi za ovaj tip skosavice mrkva i šuštavica.

Proizvodi se u tvrdoj i mekoj (silikonskoj) verziji. Najčešće su obložene mekanim i podatnim platnenim oblogama različitih tekstura i dezena, često s integriranim holografskim elementima. Osim uvijek pažljivo odabranog kolorita, po kojem modeli vrlo često i dobivaju naziv, i ove skosavice, kao i oite, imaju dva pera koja simuliraju riblje bočne peraje, te dva uočljiva, kod mnogih modela fluorescentna, oka.

Često se na repu uz krunicu, te na vrhu uz spojni zogulin nalaze svjetleći prsteni, no u posljednje su vrijeme sve prisutniji modeli čije cijelo tijelo svjetluca diskretnim zelenkastim ili crvenkastim odsjajem.

---

image

Bijela boja s holo elementima lignjama je vrlo privlačna

---

JAPANSKA POSLA

Osim karakterističnog vanjskog izgleda, ove bi skosavice trebao odlikovati dobar balans zahvaljujući kojem, nakon što dospiju u more, zauzimaju prirodni položaj ribe koja miruje. Japanke su naoružane s jednom ili s dvije krunice, a dužina im se najčešće između 55 i 80 milimetara.

U kombinaciji s peškafondom koriste se najčešće tako da se direktno na osnovu predveza, ili na kratkim pramama, postavljaju iznad peškafonda na međusobnoj udaljenosti od 30 do 60 cm. Obično se koriste dvije skosavice i peškafondo, no ako se umjesto peškafonda koristi olovnica, tada se može postaviti i treća skosavica.

Peškafondom se može loviti s feralom ili bez njega. Idealno je potražiti nekakvu podmorsku skalinu, rub braka ili jednostavno sjecište kurenata koje drži sitnu ribu, te se na toj poziciji ili sidriti ili se po kurentu puštati po tragu sitne ribe. Naime, ni najsuvremeniji sonderi ne mogu vidjeti lignju, ali zato se na displeju jasno može vidjeti njihov plijen.

A princip lova peškafondom i skosavicama vrlo je jednostavan. Sistem se spušta do dna te se odiže pola metra do metar i pol, gdje se povremenim trzajima, tzv. skosevima, naglo povlači prema površini te se odmah spušta u početnu točku. Pritom se struna ne ispušta iz ruku, nego se konstantno drži na istome mjestu.

Naravno, osim ova dva osnovna pristupa postoji još cijeli niz službeno priznatih tehnika, kao i onih neslužbenih, individualnih pristupa, koji su zapravo samo varijacija na temu, pri čemu su za uspjeh, ako je sve složeno kako treba, ove dvije tehnike više nego dovoljne.

Izbor veličina i boja nešto je s čime se lignjari igraju otkako su kreirane prve skosavice. Broj skosavica i peškafonda s različitim težinama u ribolovnim kutijama uglavnom i nije tako velik, jer većina lignjara dobro poznaje svoje lovne terene, tako da imaju otežanja u ranije zacrtanim i ograničenim gabaritima.

No, budući da je nepobitna činjenica da lignje jedne večeri obožavaju jednu boju, dok je sljedeće večeri ne žele ni pogledati, većina lignjara u svojim kutijama ima cijeli niz različito obojenih skosavica i peškafonda.

---

image

Skosavice s ribljim ušima lignjama su lak plijen

---

BOJE I VELIČINA

Ipak, nekakav generalni obrazac u izboru temeljnih boja postoji. Tako su se u dnevnom lovu i u lovu po mjesečini najlovnijim bojama pokazale tamnije zelena, narančasta, pink i ljubičasta, dok su po škurome lovniji modeli svjetlijih boja sa svjetlećim elementima. Pod feralom su se kao dobra kombinacija pokazali bijeli peškafondo s crvenim ili narančastim skosavicama.

No, isto se tako izvrsni rezultati postižu i suvremenim realističnim imitacijama, među kojima svakako valja spomenuti DTD-ovu seriju wounded fish. Također je poznato da lignje jako vole varalice kod kojih su boje jasno razgraničene, što je zapravo čest slučaj i kod njihova prirodnog plijena.

Naime, većina riba kojima se lignja hrani ima tamna leđa i srebrnobijeli trbuh, što je s vremenom stvorilo svojevrsni selektivni obrazac lova i hranjenja.

A što se veličine tiče, na različitim dijelovima Jadrana lignje različito reagiraju. Na pojedinim se dijelovima veći primjerci love na sitnije skosavice, dok se na nekim drugim dijelovima velike lignje love isključivo na varalice veličine 13 i 13+, i to ponajprije panulom.

I premda se lov odvija uglavnom u vrijeme loše vidljivosti, dakle u zoru, suton ili po mraku, s fluorokarbonskim se predvezom ipak postižu bitno kvalitetniji rezultati.

A budući da je sezona upravo u jeku, šteta bi bilo propustiti priliku i ne okušati se u nečem od navedenoga, nakon čega ćete i sami zaključiti koliko je u igri sreća, a koliko znanje, te da lignju zapravo uopće nije teško uloviti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Kad dobro krene, kašeta se brzo puni


Panula je uzela danak


Peškafondom se lovi u pridnenom sloju moru


Bijela boja s holo elementima lignjama je vrlo privlačna


Mekane skosavice također su vrlo lovne


Skosavice s ribljim ušima lignjama su lak plijen

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/do-liganja-nikad-lakse-za-uspjesan-lov-potrebna-su-dva-osnovna-uvjeta-1223633 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d59b53bd2a2e80c45723378d45f1766d958892f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+liganja+nikad+lak%C5%A1e%3A+za+uspje%C5%A1an+lov+potrebna+su+dva+osnovna+uvjeta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-liganja-nikad-lakse-za-uspjesan-lov-potrebna-su-dva-osnovna-uvjeta-1223633 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-liganja-nikad-lakse-za-uspjesan-lov-potrebna-su-dva-osnovna-uvjeta-1223633 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrijeme KRAKATih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

vrijeme KRAKATihDo liganja nikad lakše: za uspješan lov potrebna su dva osnovna uvjeta

Piše Boris Bulić
13. rujna 2022. - 07:43

Lignju nije teško uloviti. To je tvrdnja s kojom se slaže većina lignjara, pod uvjetom da liganja ima, da su gladne i da su u lovu. Tada je dovoljno u more spustiti bilo što naoružano nekakvim krunicama i u kratkom vremenu nasukati tu uvijek traženu i cijenjenu deseterokraku deliciju.

No, kad lignje nisu raspoložene, odnosno kad ne love, kaže se da tada samo majstori mogu ostvariti nekakav rezultat. Ili je to ipak samo stvar sreće?

Da bi se ustanovilo koliki je udio sreće, a koliki udio znanja, može se samo na jedan način – izlaskom na more i lovom.

No, da bi se postigao bilo kakav uspjeh u lovu liganja, ponajprije se treba upoznati s nekoliko osnovnih načela koja upravljaju životom i životnim navikama ove vrste te alatima kojima se love. Dakle, pođimo redom…

OSNOVNE ČIN...

14. svibanj 2024 07:33