stdClass Object ( [id] => 1222154 [title] => Četiri su podražaja na koje nijedna lignja nije imuna. Pitanje je samo kojim redoslijedom i intenzitetom ih servirati da bi se ona objesila na skosavicu [alias] => ovo-su-detalji-zbog-kojih-lignjolov-moze-krenuti-u-krivom-pravcu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lignja je predator koji nikada, ali ama baš nikada, ne liježe na dno. Nekakvo vrijeme mirovanja, koje se može nazvati i vremenom odmora, ovaj neumorni lovac provodi lebdeći u neutralnom sloju mora, pri čemu ni izdaleka potpuno ne miruje.

Čula su joj 24 sata aktivna, tako da je u svakom trenutku potpuno svjesna svega što se zbiva u njezinoj neposrednoj okolini. Upravo je stoga pogrešno misliti da lignje možda ne vide ili nisu svjesne skosavica i peškafonda koji ih čekaju u moru.

A to što se možda ne bacaju mahnito na pažljivo povezane i pomno odabrane varalice, može značiti znači samo da im uopće nisu zanimljive, jer vide očitu prijevaru.

PRAVE ZONE

Uloviti lignju nije teško pod uvjetom da su u neposrednoj blizini, da su gladne i lovački raspoložene, da imamo adekvatan pribor, da je pravo doba dana...

Da, ispada da i nije baš tako lako, no isti je slučaj zapravo sa svim oblicima ribolova. Svaki ribolovni, premda bi u ovom slučaju bilo prikladnije reći lignjolovni pristup, zahtijeva ispunjenje nekakvih temeljnih pravila. Tek nakon što se ta pravila ispoštuju, možemo pričati o sreći ili peguli, a do tada je u pitanju samo stvar osnovnog poznavanja pravila igre. A pravila igre su, na sreću, uvijek ista.

Dolaskom hladnijih dana lignje intenzivnije prilaze obali zadržavajući se često u vrlo plitkom moru. Premda su u pitanju pelagički organizmi koji životnim navikama nisu vezani uz određeni tip dna, najbrojnije su nad pješčanim dnima zaraslim purićem. Idealne su lovne zone plitke uvale, odnosno rubovi uvala od kojih je onaj manje izložen kurentu uvijek nešto bogatiji.

Naravno, dobro se lovi i po rubovima brakova, kao i po samim vrhovima brakova, dok su ravna i ujednačena dna, uz koje je obala ravno položena, idealna za lov panulom.

Važno je napomenuti da se na različitim dubinama i u različito doba, vezano uz mjesečeve faze, drže različitih dubina. Tako se po mjesečini dižu pod samu površinu, dok se po kvarturama, zavisno od terena, mogu naći i na tridesetak metara dubine.

---

image

Zadnje štrapanje...

------
image

Na početku sezone su uglavnom male

---

OSJETLJIVE OČI

Lignja je vrlo osjetljiva na svjetlosne podražaje, što je uočljivo već na prvi pogled. Dovoljno je pogledati njezine velike oči i površinu plašta po kojoj divljaju kromatofori, pa da trenutno bude jasno koliko su svjetlosni podražaji važni u životu lignje.

Oko lignje, koje je strukturom gotovo isto kao i u kralježnjaka, s tim da je osjetljivo i na polarizaciju svjetla kao i na vibracije, ima vidno polje koje pokriva gotovo punih 360°. Takvom se oku ništa ne može skriti, tako da je, što se tiče reakcije lignje, jedino bitno koliko joj je zanimljivo ili privlačno to što sigurno vidi.

Naravno, takvo oko ne služi samo za pronalaženje hrane, već i za čitanje poruka koje druge lignje, ali i ostali organizmi, svojim pokretima tijela i mijenjanjem boja šalju drugim pripadnicima jata. Te se poruke mogu odnositi na opasnost, ali i na pronalazak obroka, kao i uočavanje neposredne opasnosti, da se i ne spominje važnost boja tijekom parenja.

Zbog te izražene fotosenzibilnosti većina skosavica i ima fosforescirajuće tijelo, dok se u lovu izvrsni rezultati postižu pomoću umjetne rasvjete, bilo klasičnim plinskim feralima ili onim potopivim LED, koji lignje neodoljivo privlače.

---

image

UV svjetlo otkriva malo drukčiji raspored boja

------
image

Potopivi ferali su vrlo popularni

------
image

Velikom se oku ništa ne može sakriti

---

NEVIDLJIVI SPEKTAR

Budući da je oko lignje izuzetno fotosenzibilno, mnogi proizvođači varalica koriste i UV premaze ili folije kako bi svojim varalicama povećali lovnost.

I premda je u osnovi ideja dobra, mnogi u tom segmentu odlaze predaleko, tako da UV elemente samo potrpaju po tijelu skosavice, slijedeći pritom neki svoj ukus za simetriju ili sklad, ne vodeći pritom računa o tome kako će možda lignja percipirati tako opremljenu kreaciju.

Mnogi lignjolovci koriste UV svjetiljke kojima obasjaju svoje skosavice prije zabacivanja ili spuštanja u more, čime im u pravilu produžuju svjetlosnu autonomiju. No, neki od modela skosavica u svom tijelu sadrže više, a neke manje fosfora, tako da se često nakon osvjetljavanja UV svjetiljkom skosavica pretvara u jarku svjetiljku.

Preintenzivna svjetlost će definitivno imati kontraefekt u lovu liganja, tako da takve, izrazito svjetleće skosavice treba izbjegavati ili ih pak ne osvjetljivati toliko intenzivno da bi svijetlile preko mjere.

UV spektar koji je našem oku zapravo nevidljiv, lignje vrlo dobro vide, tako da naljepnice i šare koje mogu emitirati takvu svjetlost moraju biti u skladu s prirodnim izvorima takve svjetlosti kako bi do kontakta skosavice i lignje uopće došlo. Ako taj sklad ne postoji, lignja će takve alate itekako izbjegavati.

Jedan od posebno uspjelih noviteta, koji su se pojavili zapravo prije godinu-dvije dana, jest korištenje crvenog fosfora, zahvaljujući čemu skosavice pod morem emitiraju crveno svjetlo, lignjama u mnogim situacijama puno privlačnije od klasičnog žuto-zelenog.

A onda se otišlo i korak dalje umetanjem elemenata koji emitiraju plavo svjetlo znatno daljeg dometa, a što je još jedan korak bliže dobrom ulovu.

---

image

Feral je uvijek spreman

------
image

Yo-Zurijeva skosavica obasjana UV svjetlom otkriva potpuno drukčiji spektar

---

UGAŠENA SVJETLA

No u priči o svjetlu postoji detalj koji se nipošto ne smije zanemariti ili ignorirati, a to je Mjesec. Ovaj naš satelit je svake noći na nebu, no zbog vremenskog nepodudaranja njegove rotacije oko Zemlje i same Zemljine rotacije oko vlastite osi, svaku se noć pojavljuje u drugo vrijeme, malo drukčiji nego prethodne noći.

Za tu je razliku u izgledu kriva sjena našeg planeta, zbog čega imamo i različitu osvijetljenost u noći, a na što su lignje, kao uostalom i većina morskih organizama, također vrlo osjetljive.

Općenito gledano, kad je Mjesec pun, tada se lignje kreću raspršeno, ali bliže površini, tako da ih je najpraktičnije pokušati uloviti panulom. Po škurom se pak love puno bolje na peškafondo, i to pod sviću.

Naravno, ostaju i kvarture kada se te dvije najkorištenije tehnike kombiniraju. U zavisnosti od trenutka pojavljivanja, odnosno gašenja Mjeseca, svjetlo na feralu se pojačava, odnosno smanjuje. To znači da, što je svjetlost Mjeseca intenzivnija, svjetlo ferala treba biti slabije i obrnuto. Isto tako, kad se lignje podignu pod feral, svjetlo bi se trebalo smanjiti ili čak potpuno ugasiti.

Većina lignjolovaca u toj fazi Mjeseca koristi zadnji trak sunca za panulu do mraka, nakon čega pale ferale, a odlaze kada se Mjesec jasno podigne na nebu. Taj je ciklus konstantan i u uskoj je vezi i s plimom i osekom, što je još jedan od detalja na koji lignje jako reagiraju.

JOŠ MALO TRIKOVA

Mnogi panulaši pribjegavaju triku sa starletom, malom svjetlećom ampulom koju montiraju na panuli metar do metar i pol ispred skosavice. Tako postavljena ampula će svakako privući pažnju lignje kojoj će takvo svjetlo u trenutku kada priđe, naravno, biti preintenzivno, no zato će u sljedećem trenutku jako postati svjesna skosavice koja bi trebali svijetliti vrlo, vrlo diskretno.

---

image

DIP-ovi i atraktori mogu poslati pravu, ali i pogrešnu poruku

---

U svim tehnikama, kako onim obalnim, tako i onima iz barke, mogu se koristiti DIP-ovi ili atraktori. To su aromatizirane tekućine najčešće pakirane kao sprejevi na potisak s okusima i mirisima glavonožaca, rakova ili ribe, kojima se skosavice mogu poprskati ako bi osim svjetlosno-tjelesne imale i okusno-mirisnu privlačnost.

Svakako treba napomenuti da i s tim mirisima treba biti oprezan. Diskretno prskanje može imati privlačan efekt, no pretjerano nanošenje će lignju odbiti.

Te mirise lignje osjećaju i kada našem nosu prestanu biti prepoznatljivi. Naime, između očiju i vratnog suženja, lignje imaju njušne organe u obliku malih papila, koji su ispunjeni osjetljivim kemoreceptorima pomoću kojih s lakoćom detektiraju i vrlo niske koncentracije mirisa.

Osim toga, treba biti svjestan i činjenice da će se skosavice nakon lova pospremiti ili u svoje torbe i kutije ili u kabinu broda, gdje će i dalje nastaviti mirisati, a što nam može povratak kući ili idući lov pretvoriti u noćnu moru još prije prvog zabacivanja pribora.

---

image

U obalnom je lovu vrlo važno privući pažnju ligne

---

IDEALNA POSTAVA

I na kraju ostaje struna kao element koji može stvarati probleme. Većina lignjolovaca svoje skosavice vezuje malo debljom strunom kako ih u slučaju zadjeva ne bi izgubili.

A upravo ta debljina može imati presudnu ulogu u količini ulova. Naime, deblje su strune, unatoč uvjetima noćnog lova, vrlo vidljive i zvučne. Još ako ima malo ardure i kurenta, takva će struna svijetliti i svirati, tako da će se moći osjetiti i na prstu.

Upotrebom tankih upredenica na koje se nastavlja tanka fluorokarbonska struna, formira se idealna postava. Same, pak, skosavice mogu biti vezane direktno na strunu ili preko malih kopči, što je stvar osobnog pristupa, ali i tehnike, jer neke tehnike, poput tataki tehnike, podrazumijevaju korištenje specifičnih kopči.

A koju skosavicu i kada koristiti, posebna je tema za koju bi svaki lignjolovac vjerojatno imao svoju priču...

---

image

Zora je bila produktivna

------
image

Po mjesečini je panula prvi izbor

------
image

Tataki kao dnevna tehnika koristi posebne kopče za spoj skosavica i strune

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravila igre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pravila igre 2 0 8988 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-06 15:03:32 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-07 06:03:52 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-07 05:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315190.png","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315188.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315161.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315162.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315163.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315164.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315165.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315187.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315191.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315192.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315193.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315195.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/10315196.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Plavo svjetlo na boku ove skosavice pokazalo se kao kobni element<\/p>","

Zora je bila produktivna<\/p>","

UV svjetlo otkriva malo druk\u010diji raspored boja<\/p>","

Potopivi ferali su vrlo popularni<\/p>","

Po mjese\u010dini je panula prvi izbor<\/p>","

DIP-ovi i atraktori mogu poslati pravu, ali i pogre\u0161nu poruku<\/p>","

Zadnje \u0161trapanje...<\/p>","

Na po\u010detku sezone su uglavnom male<\/p>","

U obalnom je lovu vrlo va\u017eno privu\u0107i pa\u017enju ligne<\/p>","

Feral je uvijek spreman<\/p>","

Velikom se oku ni\u0161ta ne mo\u017ee sakriti<\/p>","

Tataki <\/em>kao dnevna tehnika koristi posebne kop\u010de za spoj skosavica i strune<\/p>","

Yo-Zurijeva<\/em> skosavica obasjana UV svjetlom otkriva potpuno druk\u010diji spektar<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"600x599","hd_10315190_1920.png":"1920x1080","k_10315190_1280.png":"1280x1280","k_10315190_1024.png":"1024x1024","k_10315190_640.png":"640x640","k_10315190_480.png":"480x480","k_10315190_340.png":"340x340","k_10315190_220.png":"220x220","o_10315190_1280.png":"1280x1277","o_10315190_1024.png":"1024x1022","o_10315190_640.png":"640x638","o_10315190_480.png":"480x479","o_10315190_340.png":"340x339","o_10315190_220.png":"220x219","h_10315190_1280.png":"1280x854","h_10315190_1024.png":"1024x683","h_10315190_640.png":"640x427","h_10315190_480.png":"480x320","h_10315190_340.png":"340x227","h_10315190_220.png":"220x147","pp_10315190_1280.png":"1280x1628","pp_10315190_1024.png":"1024x1303","pp_10315190_640.png":"640x814","pp_10315190_480.png":"480x611","pp_10315190_340.png":"340x432","pp_10315190_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10315188_1920.jpg":"1920x1080","k_10315188_1280.jpg":"1280x1280","k_10315188_1024.jpg":"1024x1024","k_10315188_640.jpg":"640x640","k_10315188_480.jpg":"480x480","k_10315188_340.jpg":"340x340","k_10315188_220.jpg":"220x220","o_10315188_1280.jpg":"1280x1706","o_10315188_1024.jpg":"1024x1365","o_10315188_640.jpg":"640x853","o_10315188_480.jpg":"480x640","o_10315188_340.jpg":"340x453","o_10315188_220.jpg":"220x293","h_10315188_1280.jpg":"1280x854","h_10315188_1024.jpg":"1024x683","h_10315188_640.jpg":"640x427","h_10315188_480.jpg":"480x320","h_10315188_340.jpg":"340x227","h_10315188_220.jpg":"220x147","pp_10315188_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315188_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315188_640.jpg":"640x814","pp_10315188_480.jpg":"480x611","pp_10315188_340.jpg":"340x432","pp_10315188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10315161_1920.jpg":"1920x1080","k_10315161_1280.jpg":"1280x1280","k_10315161_1024.jpg":"1024x1024","k_10315161_640.jpg":"640x640","k_10315161_480.jpg":"480x480","k_10315161_340.jpg":"340x340","k_10315161_220.jpg":"220x220","o_10315161_1280.jpg":"1280x960","o_10315161_1024.jpg":"1024x768","o_10315161_640.jpg":"640x480","o_10315161_480.jpg":"480x360","o_10315161_340.jpg":"340x255","o_10315161_220.jpg":"220x165","h_10315161_1280.jpg":"1280x854","h_10315161_1024.jpg":"1024x683","h_10315161_640.jpg":"640x427","h_10315161_480.jpg":"480x320","h_10315161_340.jpg":"340x227","h_10315161_220.jpg":"220x147","pp_10315161_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315161_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315161_640.jpg":"640x814","pp_10315161_480.jpg":"480x611","pp_10315161_340.jpg":"340x432","pp_10315161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10315162_1920.jpg":"1920x1080","k_10315162_1280.jpg":"1280x1280","k_10315162_1024.jpg":"1024x1024","k_10315162_640.jpg":"640x640","k_10315162_480.jpg":"480x480","k_10315162_340.jpg":"340x340","k_10315162_220.jpg":"220x220","o_10315162_1280.jpg":"1280x1706","o_10315162_1024.jpg":"1024x1365","o_10315162_640.jpg":"640x853","o_10315162_480.jpg":"480x640","o_10315162_340.jpg":"340x453","o_10315162_220.jpg":"220x293","h_10315162_1280.jpg":"1280x854","h_10315162_1024.jpg":"1024x683","h_10315162_640.jpg":"640x427","h_10315162_480.jpg":"480x320","h_10315162_340.jpg":"340x227","h_10315162_220.jpg":"220x147","pp_10315162_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315162_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315162_640.jpg":"640x814","pp_10315162_480.jpg":"480x611","pp_10315162_340.jpg":"340x432","pp_10315162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_10315163_1920.jpg":"1920x1080","k_10315163_1280.jpg":"1280x1280","k_10315163_1024.jpg":"1024x1024","k_10315163_640.jpg":"640x640","k_10315163_480.jpg":"480x480","k_10315163_340.jpg":"340x340","k_10315163_220.jpg":"220x220","o_10315163_1280.jpg":"1280x848","o_10315163_1024.jpg":"1024x678","o_10315163_640.jpg":"640x424","o_10315163_480.jpg":"480x318","o_10315163_340.jpg":"340x225","o_10315163_220.jpg":"220x145","h_10315163_1280.jpg":"1280x854","h_10315163_1024.jpg":"1024x683","h_10315163_640.jpg":"640x427","h_10315163_480.jpg":"480x320","h_10315163_340.jpg":"340x227","h_10315163_220.jpg":"220x147","pp_10315163_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315163_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315163_640.jpg":"640x814","pp_10315163_480.jpg":"480x611","pp_10315163_340.jpg":"340x432","pp_10315163_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10315164_1920.jpg":"1920x1080","k_10315164_1280.jpg":"1280x1280","k_10315164_1024.jpg":"1024x1024","k_10315164_640.jpg":"640x640","k_10315164_480.jpg":"480x480","k_10315164_340.jpg":"340x340","k_10315164_220.jpg":"220x220","o_10315164_1280.jpg":"1280x960","o_10315164_1024.jpg":"1024x768","o_10315164_640.jpg":"640x480","o_10315164_480.jpg":"480x360","o_10315164_340.jpg":"340x255","o_10315164_220.jpg":"220x165","h_10315164_1280.jpg":"1280x854","h_10315164_1024.jpg":"1024x683","h_10315164_640.jpg":"640x427","h_10315164_480.jpg":"480x320","h_10315164_340.jpg":"340x227","h_10315164_220.jpg":"220x147","pp_10315164_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315164_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315164_640.jpg":"640x814","pp_10315164_480.jpg":"480x611","pp_10315164_340.jpg":"340x432","pp_10315164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2899","hd_10315165_1920.jpg":"1920x1080","k_10315165_1280.jpg":"1280x1280","k_10315165_1024.jpg":"1024x1024","k_10315165_640.jpg":"640x640","k_10315165_480.jpg":"480x480","k_10315165_340.jpg":"340x340","k_10315165_220.jpg":"220x220","o_10315165_1280.jpg":"1280x1932","o_10315165_1024.jpg":"1024x1546","o_10315165_640.jpg":"640x966","o_10315165_480.jpg":"480x724","o_10315165_340.jpg":"340x513","o_10315165_220.jpg":"220x332","h_10315165_1280.jpg":"1280x854","h_10315165_1024.jpg":"1024x683","h_10315165_640.jpg":"640x427","h_10315165_480.jpg":"480x320","h_10315165_340.jpg":"340x227","h_10315165_220.jpg":"220x147","pp_10315165_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315165_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315165_640.jpg":"640x814","pp_10315165_480.jpg":"480x611","pp_10315165_340.jpg":"340x432","pp_10315165_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10315187_1920.jpg":"1920x1080","k_10315187_1280.jpg":"1280x1280","k_10315187_1024.jpg":"1024x1024","k_10315187_640.jpg":"640x640","k_10315187_480.jpg":"480x480","k_10315187_340.jpg":"340x340","k_10315187_220.jpg":"220x220","o_10315187_1280.jpg":"1280x960","o_10315187_1024.jpg":"1024x768","o_10315187_640.jpg":"640x480","o_10315187_480.jpg":"480x360","o_10315187_340.jpg":"340x255","o_10315187_220.jpg":"220x165","h_10315187_1280.jpg":"1280x854","h_10315187_1024.jpg":"1024x683","h_10315187_640.jpg":"640x427","h_10315187_480.jpg":"480x320","h_10315187_340.jpg":"340x227","h_10315187_220.jpg":"220x147","pp_10315187_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315187_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315187_640.jpg":"640x814","pp_10315187_480.jpg":"480x611","pp_10315187_340.jpg":"340x432","pp_10315187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1152x2048","hd_10315191_1920.jpg":"1920x1080","k_10315191_1280.jpg":"1280x1280","k_10315191_1024.jpg":"1024x1024","k_10315191_640.jpg":"640x640","k_10315191_480.jpg":"480x480","k_10315191_340.jpg":"340x340","k_10315191_220.jpg":"220x220","o_10315191_1280.jpg":"1280x2275","o_10315191_1024.jpg":"1024x1820","o_10315191_640.jpg":"640x1137","o_10315191_480.jpg":"480x853","o_10315191_340.jpg":"340x604","o_10315191_220.jpg":"220x391","h_10315191_1280.jpg":"1280x854","h_10315191_1024.jpg":"1024x683","h_10315191_640.jpg":"640x427","h_10315191_480.jpg":"480x320","h_10315191_340.jpg":"340x227","h_10315191_220.jpg":"220x147","pp_10315191_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315191_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315191_640.jpg":"640x814","pp_10315191_480.jpg":"480x611","pp_10315191_340.jpg":"340x432","pp_10315191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10315192_1920.jpg":"1920x1080","k_10315192_1280.jpg":"1280x1280","k_10315192_1024.jpg":"1024x1024","k_10315192_640.jpg":"640x640","k_10315192_480.jpg":"480x480","k_10315192_340.jpg":"340x340","k_10315192_220.jpg":"220x220","o_10315192_1280.jpg":"1280x960","o_10315192_1024.jpg":"1024x768","o_10315192_640.jpg":"640x480","o_10315192_480.jpg":"480x360","o_10315192_340.jpg":"340x255","o_10315192_220.jpg":"220x165","h_10315192_1280.jpg":"1280x854","h_10315192_1024.jpg":"1024x683","h_10315192_640.jpg":"640x427","h_10315192_480.jpg":"480x320","h_10315192_340.jpg":"340x227","h_10315192_220.jpg":"220x147","pp_10315192_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315192_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315192_640.jpg":"640x814","pp_10315192_480.jpg":"480x611","pp_10315192_340.jpg":"340x432","pp_10315192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10315193_1920.jpg":"1920x1080","k_10315193_1280.jpg":"1280x1280","k_10315193_1024.jpg":"1024x1024","k_10315193_640.jpg":"640x640","k_10315193_480.jpg":"480x480","k_10315193_340.jpg":"340x340","k_10315193_220.jpg":"220x220","o_10315193_1280.jpg":"1280x960","o_10315193_1024.jpg":"1024x768","o_10315193_640.jpg":"640x480","o_10315193_480.jpg":"480x360","o_10315193_340.jpg":"340x255","o_10315193_220.jpg":"220x165","h_10315193_1280.jpg":"1280x854","h_10315193_1024.jpg":"1024x683","h_10315193_640.jpg":"640x427","h_10315193_480.jpg":"480x320","h_10315193_340.jpg":"340x227","h_10315193_220.jpg":"220x147","pp_10315193_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315193_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315193_640.jpg":"640x814","pp_10315193_480.jpg":"480x611","pp_10315193_340.jpg":"340x432","pp_10315193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_10315195_1920.jpg":"1920x1080","k_10315195_1280.jpg":"1280x1280","k_10315195_1024.jpg":"1024x1024","k_10315195_640.jpg":"640x640","k_10315195_480.jpg":"480x480","k_10315195_340.jpg":"340x340","k_10315195_220.jpg":"220x220","o_10315195_1280.jpg":"1280x1920","o_10315195_1024.jpg":"1024x1536","o_10315195_640.jpg":"640x960","o_10315195_480.jpg":"480x720","o_10315195_340.jpg":"340x510","o_10315195_220.jpg":"220x330","h_10315195_1280.jpg":"1280x854","h_10315195_1024.jpg":"1024x683","h_10315195_640.jpg":"640x427","h_10315195_480.jpg":"480x320","h_10315195_340.jpg":"340x227","h_10315195_220.jpg":"220x147","pp_10315195_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315195_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315195_640.jpg":"640x814","pp_10315195_480.jpg":"480x611","pp_10315195_340.jpg":"340x432","pp_10315195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1328","hd_10315196_1920.jpg":"1920x1080","k_10315196_1280.jpg":"1280x1280","k_10315196_1024.jpg":"1024x1024","k_10315196_640.jpg":"640x640","k_10315196_480.jpg":"480x480","k_10315196_340.jpg":"340x340","k_10315196_220.jpg":"220x220","o_10315196_1280.jpg":"1280x885","o_10315196_1024.jpg":"1024x708","o_10315196_640.jpg":"640x442","o_10315196_480.jpg":"480x332","o_10315196_340.jpg":"340x235","o_10315196_220.jpg":"220x152","h_10315196_1280.jpg":"1280x854","h_10315196_1024.jpg":"1024x683","h_10315196_640.jpg":"640x427","h_10315196_480.jpg":"480x320","h_10315196_340.jpg":"340x227","h_10315196_220.jpg":"220x147","pp_10315196_1280.jpg":"1280x1628","pp_10315196_1024.jpg":"1024x1303","pp_10315196_640.jpg":"640x814","pp_10315196_480.jpg":"480x611","pp_10315196_340.jpg":"340x432","pp_10315196_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7750204 Threads: 2 Questions: 1632043649 Slow queries: 4849805 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111295225 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ovo-su-detalji-zbog-kojih-lignjolov-moze-krenuti-u-krivom-pravcu-1222154 [printLink] => /om/ribolov/ovo-su-detalji-zbog-kojih-lignjolov-moze-krenuti-u-krivom-pravcu-1222154?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275037 [name] => lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov [link] => /tag/lignjolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664469 [name] => kada loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-loviti-lignje [link] => /tag/kada-loviti-lignje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravila igre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Četiri su podražaja na koje nijedna lignja nije imuna. Pitanje je samo kojim redoslijedom i intenzitetom ih servirati da bi se ona objesila na skosavicu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-00-40-41-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315190.png [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Plavo svjetlo na boku ove skosavice pokazalo se kao kobni element

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315190.png [title] =>

Plavo svjetlo na boku ove skosavice pokazalo se kao kobni element

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315188.jpg [title] =>

Zora je bila produktivna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315161.jpg [title] =>

UV svjetlo otkriva malo drukčiji raspored boja

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315162.jpg [title] =>

Potopivi ferali su vrlo popularni

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315163.jpg [title] =>

Po mjesečini je panula prvi izbor

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315164.jpg [title] =>

DIP-ovi i atraktori mogu poslati pravu, ali i pogrešnu poruku

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315165.jpg [title] =>

Zadnje štrapanje...

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315187.jpg [title] =>

Na početku sezone su uglavnom male

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315191.jpg [title] =>

U obalnom je lovu vrlo važno privući pažnju ligne

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315192.jpg [title] =>

Feral je uvijek spreman

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315193.jpg [title] =>

Velikom se oku ništa ne može sakriti

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315195.jpg [title] =>

Tataki kao dnevna tehnika koristi posebne kopče za spoj skosavica i strune

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/10315196.jpg [title] =>

Yo-Zurijeva skosavica obasjana UV svjetlom otkriva potpuno drukčiji spektar

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lignja je predator koji nikada, ali ama baš nikada, ne liježe na dno. Nekakvo vrijeme mirovanja, koje se može nazvati i vremenom odmora, ovaj neumorni lovac provodi lebdeći u neutralnom sloju mora, pri čemu ni izdaleka potpuno ne miruje.

Čula su joj 24 sata aktivna, tako da je u svakom trenutku potpuno svjesna svega što se zbiva u njezinoj neposrednoj okolini. Upravo je stoga pogrešno misliti da lignje možda ne vide ili nisu svjesne skosavica i peškafonda koji ih čekaju u moru.

A to što se možda ne bacaju mahnito na pažljivo povezane i pomno odabrane varalice, može značiti znači samo da im uopće nisu zanimljive, jer vide očitu prijevaru.

PRAVE ZONE

Uloviti lignju nije teško pod uvjetom da su u neposrednoj blizini, da su gladne i lovački raspoložene, da imamo adekvatan pribor, da je pravo doba dana...

Da, ispada da i nije baš tako lako, no isti je slučaj zapravo sa svim oblicima ribolova. Svaki ribolovni, premda bi u ovom slučaju bilo prikladnije reći lignjolovni pristup, zahtijeva ispunjenje nekakvih temeljnih pravila. Tek nakon što se ta pravila ispoštuju, možemo pričati o sreći ili peguli, a do tada je u pitanju samo stvar osnovnog poznavanja pravila igre. A pravila igre su, na sreću, uvijek ista.

Dolaskom hladnijih dana lignje intenzivnije prilaze obali zadržavajući se često u vrlo plitkom moru. Premda su u pitanju pelagički organizmi koji životnim navikama nisu vezani uz određeni tip dna, najbrojnije su nad pješčanim dnima zaraslim purićem. Idealne su lovne zone plitke uvale, odnosno rubovi uvala od kojih je onaj manje izložen kurentu uvijek nešto bogatiji.

Naravno, dobro se lovi i po rubovima brakova, kao i po samim vrhovima brakova, dok su ravna i ujednačena dna, uz koje je obala ravno položena, idealna za lov panulom.

Važno je napomenuti da se na različitim dubinama i u različito doba, vezano uz mjesečeve faze, drže različitih dubina. Tako se po mjesečini dižu pod samu površinu, dok se po kvarturama, zavisno od terena, mogu naći i na tridesetak metara dubine.

---

image

Zadnje štrapanje...

------
image

Na početku sezone su uglavnom male

---

OSJETLJIVE OČI

Lignja je vrlo osjetljiva na svjetlosne podražaje, što je uočljivo već na prvi pogled. Dovoljno je pogledati njezine velike oči i površinu plašta po kojoj divljaju kromatofori, pa da trenutno bude jasno koliko su svjetlosni podražaji važni u životu lignje.

Oko lignje, koje je strukturom gotovo isto kao i u kralježnjaka, s tim da je osjetljivo i na polarizaciju svjetla kao i na vibracije, ima vidno polje koje pokriva gotovo punih 360°. Takvom se oku ništa ne može skriti, tako da je, što se tiče reakcije lignje, jedino bitno koliko joj je zanimljivo ili privlačno to što sigurno vidi.

Naravno, takvo oko ne služi samo za pronalaženje hrane, već i za čitanje poruka koje druge lignje, ali i ostali organizmi, svojim pokretima tijela i mijenjanjem boja šalju drugim pripadnicima jata. Te se poruke mogu odnositi na opasnost, ali i na pronalazak obroka, kao i uočavanje neposredne opasnosti, da se i ne spominje važnost boja tijekom parenja.

Zbog te izražene fotosenzibilnosti većina skosavica i ima fosforescirajuće tijelo, dok se u lovu izvrsni rezultati postižu pomoću umjetne rasvjete, bilo klasičnim plinskim feralima ili onim potopivim LED, koji lignje neodoljivo privlače.

---

image

UV svjetlo otkriva malo drukčiji raspored boja

------
image

Potopivi ferali su vrlo popularni

------
image

Velikom se oku ništa ne može sakriti

---

NEVIDLJIVI SPEKTAR

Budući da je oko lignje izuzetno fotosenzibilno, mnogi proizvođači varalica koriste i UV premaze ili folije kako bi svojim varalicama povećali lovnost.

I premda je u osnovi ideja dobra, mnogi u tom segmentu odlaze predaleko, tako da UV elemente samo potrpaju po tijelu skosavice, slijedeći pritom neki svoj ukus za simetriju ili sklad, ne vodeći pritom računa o tome kako će možda lignja percipirati tako opremljenu kreaciju.

Mnogi lignjolovci koriste UV svjetiljke kojima obasjaju svoje skosavice prije zabacivanja ili spuštanja u more, čime im u pravilu produžuju svjetlosnu autonomiju. No, neki od modela skosavica u svom tijelu sadrže više, a neke manje fosfora, tako da se često nakon osvjetljavanja UV svjetiljkom skosavica pretvara u jarku svjetiljku.

Preintenzivna svjetlost će definitivno imati kontraefekt u lovu liganja, tako da takve, izrazito svjetleće skosavice treba izbjegavati ili ih pak ne osvjetljivati toliko intenzivno da bi svijetlile preko mjere.

UV spektar koji je našem oku zapravo nevidljiv, lignje vrlo dobro vide, tako da naljepnice i šare koje mogu emitirati takvu svjetlost moraju biti u skladu s prirodnim izvorima takve svjetlosti kako bi do kontakta skosavice i lignje uopće došlo. Ako taj sklad ne postoji, lignja će takve alate itekako izbjegavati.

Jedan od posebno uspjelih noviteta, koji su se pojavili zapravo prije godinu-dvije dana, jest korištenje crvenog fosfora, zahvaljujući čemu skosavice pod morem emitiraju crveno svjetlo, lignjama u mnogim situacijama puno privlačnije od klasičnog žuto-zelenog.

A onda se otišlo i korak dalje umetanjem elemenata koji emitiraju plavo svjetlo znatno daljeg dometa, a što je još jedan korak bliže dobrom ulovu.

---

image

Feral je uvijek spreman

------
image

Yo-Zurijeva skosavica obasjana UV svjetlom otkriva potpuno drukčiji spektar

---

UGAŠENA SVJETLA

No u priči o svjetlu postoji detalj koji se nipošto ne smije zanemariti ili ignorirati, a to je Mjesec. Ovaj naš satelit je svake noći na nebu, no zbog vremenskog nepodudaranja njegove rotacije oko Zemlje i same Zemljine rotacije oko vlastite osi, svaku se noć pojavljuje u drugo vrijeme, malo drukčiji nego prethodne noći.

Za tu je razliku u izgledu kriva sjena našeg planeta, zbog čega imamo i različitu osvijetljenost u noći, a na što su lignje, kao uostalom i većina morskih organizama, također vrlo osjetljive.

Općenito gledano, kad je Mjesec pun, tada se lignje kreću raspršeno, ali bliže površini, tako da ih je najpraktičnije pokušati uloviti panulom. Po škurom se pak love puno bolje na peškafondo, i to pod sviću.

Naravno, ostaju i kvarture kada se te dvije najkorištenije tehnike kombiniraju. U zavisnosti od trenutka pojavljivanja, odnosno gašenja Mjeseca, svjetlo na feralu se pojačava, odnosno smanjuje. To znači da, što je svjetlost Mjeseca intenzivnija, svjetlo ferala treba biti slabije i obrnuto. Isto tako, kad se lignje podignu pod feral, svjetlo bi se trebalo smanjiti ili čak potpuno ugasiti.

Većina lignjolovaca u toj fazi Mjeseca koristi zadnji trak sunca za panulu do mraka, nakon čega pale ferale, a odlaze kada se Mjesec jasno podigne na nebu. Taj je ciklus konstantan i u uskoj je vezi i s plimom i osekom, što je još jedan od detalja na koji lignje jako reagiraju.

JOŠ MALO TRIKOVA

Mnogi panulaši pribjegavaju triku sa starletom, malom svjetlećom ampulom koju montiraju na panuli metar do metar i pol ispred skosavice. Tako postavljena ampula će svakako privući pažnju lignje kojoj će takvo svjetlo u trenutku kada priđe, naravno, biti preintenzivno, no zato će u sljedećem trenutku jako postati svjesna skosavice koja bi trebali svijetliti vrlo, vrlo diskretno.

---

image

DIP-ovi i atraktori mogu poslati pravu, ali i pogrešnu poruku

---

U svim tehnikama, kako onim obalnim, tako i onima iz barke, mogu se koristiti DIP-ovi ili atraktori. To su aromatizirane tekućine najčešće pakirane kao sprejevi na potisak s okusima i mirisima glavonožaca, rakova ili ribe, kojima se skosavice mogu poprskati ako bi osim svjetlosno-tjelesne imale i okusno-mirisnu privlačnost.

Svakako treba napomenuti da i s tim mirisima treba biti oprezan. Diskretno prskanje može imati privlačan efekt, no pretjerano nanošenje će lignju odbiti.

Te mirise lignje osjećaju i kada našem nosu prestanu biti prepoznatljivi. Naime, između očiju i vratnog suženja, lignje imaju njušne organe u obliku malih papila, koji su ispunjeni osjetljivim kemoreceptorima pomoću kojih s lakoćom detektiraju i vrlo niske koncentracije mirisa.

Osim toga, treba biti svjestan i činjenice da će se skosavice nakon lova pospremiti ili u svoje torbe i kutije ili u kabinu broda, gdje će i dalje nastaviti mirisati, a što nam može povratak kući ili idući lov pretvoriti u noćnu moru još prije prvog zabacivanja pribora.

---

image

U obalnom je lovu vrlo važno privući pažnju ligne

---

IDEALNA POSTAVA

I na kraju ostaje struna kao element koji može stvarati probleme. Većina lignjolovaca svoje skosavice vezuje malo debljom strunom kako ih u slučaju zadjeva ne bi izgubili.

A upravo ta debljina može imati presudnu ulogu u količini ulova. Naime, deblje su strune, unatoč uvjetima noćnog lova, vrlo vidljive i zvučne. Još ako ima malo ardure i kurenta, takva će struna svijetliti i svirati, tako da će se moći osjetiti i na prstu.

Upotrebom tankih upredenica na koje se nastavlja tanka fluorokarbonska struna, formira se idealna postava. Same, pak, skosavice mogu biti vezane direktno na strunu ili preko malih kopči, što je stvar osobnog pristupa, ali i tehnike, jer neke tehnike, poput tataki tehnike, podrazumijevaju korištenje specifičnih kopči.

A koju skosavicu i kada koristiti, posebna je tema za koju bi svaki lignjolovac vjerojatno imao svoju priču...

---

image

Zora je bila produktivna

------
image

Po mjesečini je panula prvi izbor

------
image

Tataki kao dnevna tehnika koristi posebne kopče za spoj skosavica i strune

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Plavo svjetlo na boku ove skosavice pokazalo se kao kobni element


Zora je bila produktivna


UV svjetlo otkriva malo drukčiji raspored boja


Potopivi ferali su vrlo popularni


Po mjesečini je panula prvi izbor


DIP-ovi i atraktori mogu poslati pravu, ali i pogrešnu poruku


Zadnje štrapanje...


Na početku sezone su uglavnom male


U obalnom je lovu vrlo važno privući pažnju ligne


Feral je uvijek spreman


Velikom se oku ništa ne može sakriti


Tataki kao dnevna tehnika koristi posebne kopče za spoj skosavica i strune


Yo-Zurijeva skosavica obasjana UV svjetlom otkriva potpuno drukčiji spektar

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ovo-su-detalji-zbog-kojih-lignjolov-moze-krenuti-u-krivom-pravcu-1222154 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e747d8d56437b91284b7c34ed5f3a1260f377189 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cetiri+su+podra%C5%BEaja+na+koje+nijedna+lignja+nije+imuna.+Pitanje+je+samo+kojim+redoslijedom+i+intenzitetom+ih+servirati+da+bi+se+ona+objesila+na+skosavicu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fovo-su-detalji-zbog-kojih-lignjolov-moze-krenuti-u-krivom-pravcu-1222154 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fovo-su-detalji-zbog-kojih-lignjolov-moze-krenuti-u-krivom-pravcu-1222154 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravila igre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

pravila igreČetiri su podražaja na koje nijedna lignja nije imuna. Pitanje je samo kojim redoslijedom i intenzitetom ih servirati da bi se ona objesila na skosavicu

Piše Boris Bulić
7. rujna 2022. - 07:53

Lignja je predator koji nikada, ali ama baš nikada, ne liježe na dno. Nekakvo vrijeme mirovanja, koje se može nazvati i vremenom odmora, ovaj neumorni lovac provodi lebdeći u neutralnom sloju mora, pri čemu ni izdaleka potpuno ne miruje.

Čula su joj 24 sata aktivna, tako da je u svakom trenutku potpuno svjesna svega što se zbiva u njezinoj neposrednoj okolini. Upravo je stoga pogrešno misliti da lignje možda ne vide ili nisu svjesne skosavica i peškafonda koji ih čekaju u moru.

A to što se možda ne bacaju mahnito na pažljivo povezane i pomno odabrane varalice, može značiti znači samo da im uopće nisu zanimljive, jer vide očitu prijevaru.

PRAVE ZONE

Uloviti lignju nije teško pod uvjetom da su u neposrednoj blizini, da su gladne i lovački raspoložene, da imamo adekvatan pri...

15. svibanj 2024 02:40