stdClass Object ( [id] => 1131293 [title] => Hoće li Tonči Stipanović početi jedriti u ‘moljcu‘? Riječki poduzetnik: Spreman sam mu izraditi ‘letjelicu‘! [alias] => hoce-li-tonci-stipanovic-poceti-jedriti-u-moljcu-rijecki-poduzetnik-spreman-sam-mu-izraditi-letjelicu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Krenuo sam u šetnju splitskom Zapadnom obalom od centra grada prema uvali Baluni gdje se nalazi jedriličarski klub Mornar. Prelazeći preko mnogih poznatih imena hitajući prema Mornarevu Kutiću, nagazio sam na posljednje ime među onim olimpijcima koji su na povratku s najvećega sportskog događanja na svijetu u svoj grad donijeli i jednu od medalja.

Najzapadnije ime koje trenutačno možete pročitati na rivi, izliveno u bronci i položeno na nogostup između kamenih blokova je – Tonči Stipanović.

Zastao sam na tren i pomislio kako je Tončica svoje obavio, a kako će mu se naše društvo odužiti za dvije medalje, ostaje otvoreno pitanje. Najmanje što bi se moglo učiniti jest omogućiti mu daljnji razvoj karijere. Ali što bi to bilo i gdje dalje nakon dviju Olimpijada?

Kad sam stigao do jedriličarskog kluba Mornar, ugledao sam Tončija i čestitao mu na posljednjoj srebrnoj medalji, ali ne onoj iz Tokija, koja se još nije ni ohladila, nego na onoj koju je osvojio na svjetskom prvenstvu u klasi Star.

E, to je prava sportska volja, pomislio sam, nije prošlo ni dva mjeseca od srebra na OI-ju, a on se već uhvatio novoga jedriličarskog izazova. S Tudorom Bilićem na floku Tonči je briljirao na svjetskom prvenstvu u klasi Zvijezda koje je počelo krajem kolovoza.

Obično se osvajači olimpijskih medalja odmaraju neko dulje vrijeme od jedrenja i natjecanja, naprosto treba ponovno izgraditi motivaciju odmorom duše i tijela.

Želja za nadmetanjem

Ali čini se da Tončiju takvi odmori nisu potrebni i da motivacija i želja za daljnjim jedriličarskim izazovima kod njega gori poput olimpijskoga plamena, koji se ne gasi između natjecanja, nego vječno tinja simbolizirajući neprekinuti žar za sportskim nadmetanjem i usavršavanjem.

Štela, kako po domaći zovemo klasu Star, tradicionalna je jedrilica, dizajnirana prije više od jednoga stoljeća. To je praktički mali krstaš za dvoje bez spinakera. Unatoč tome ova vremešna klasa, iako više nije u programu natjecanja na OI-ju, i dalje privlači velik broj jedriličarskih legendi. Pa je tako Tonči bio samo jedan od mnogih sudionika s jednom ili više medalja s OI-ja i pregršt osvojenih metalnih odličja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Još otkad sam nagazio njegovo ime, postalo mi je jasno da kad susretnem Tončija neću si moći pomoći a da ne krenem u pilanje s hidrokrilom, odnosno fojlom. Svaka čast Steli, mislio sam se, ali njemu je ipak mjesto i u jednoj drugoj klasi, onoj gdje danas ima još više olimpijaca na svjetskom prvenstvu od onoga u Steli, a upravo njegovi kolege iz klase Laser tamo redovito osvajaju medalje na velikim prvenstvima.

---

image
Najbrži jednosjed veliki je izazov
---

A da ne govorimo o tome da je taj mali jednosjed, klase nazvane Moth, glavna odskočna daska profesionalnim jedriličarima za najpoznatiju i najskuplju jedriličarsku regatu – America's Cup.

Pandan automobilističke Formule 1 u jedrenju u ovome trenutku sigurno nije Zvijezda, ona je to možda i bila sredinom prošloga stoljeća. U novome mileniju želio bih gledati nastupe naših najboljih jedriličara u onim klasama koje su uzbudljive i televizične poput famozne Formule 1.

Hrvatska stvarnost

Moth na engleskom znači moljac, i s mojim lebdećim idejama Tonči se spremno nosio, momentalno je izvukao naftalin i napravio ono što svatko učini kada mu se u ormaru ukaže ovaj nježni, ali nezgodni insekt.

– Naravno da me interesira, i da, jedrio bih i svjetska i europska prvenstva... ali zar misliš da ja imam toliko para? Hajde nađi sponzora i ja sam već spreman!

Konkretno i jednostavno spustio je na zemlju moje jedriličarske fantazije o njegovoj vlastitoj jedriličarskoj budućnosti. Naime, kapital ipak ima naciju ili, bolje rečeno, svoje nacije koje naprosto imaju prednost u jedriličarskom svijetu. A to su uglavnom nacije engleskoga govornog područja. Na posljednjem America's Cupu, u finalu natjecali su se Talijani i Novozelanđani, a dalo se primijetiti kako naši susjedi, uz neizostavan karakterističan naglasak, komuniciraju na engleskome.

Sasvim je prirodna želja domaćih jedriličara ugledati jednoga dana i naše olimpijce kako sa slavenskim naglaskom komuniciraju na međunarodnom jeziku, što je svakako današnji status engleskoga. Ali želje moraju biti usidrene u stvarnosti da bi uopće imale mogućnost jednom se ostvariti.

A naša, hrvatska stvarnost, sastoji se od prekrasnih uvjeta za jedrenje, mnoštva talentiranih i iznimno uspješnih jedriličara, kao i nedostatka jake ekonomije iz koje bi se povlačila sponzorska sredstva za skupa natjecanja. Imamo nekakvu domaću elitu, u smislu bogatstva, ali ona je vrlo siromašna duhom iz perspektive pomorske kulture.

---

image
Fantela i Marenić već su se okušali u letećim katamaranima
Goran Šebelić/Cropix
---

Medalje s Olimpijade su nam ipak dostupne, za takav uspjeh presudan je predani rad i treniranje, naši olimpijci ipak uspijevaju unatoč nerijetko znatno manjim budžetima od konkurencije. Eto, podsjetimo se da, uz dva Tončijeva srebra, imamo i zlatne momke u dvosjedu, Šimu Fantelu i Igora Marenića.

Dječački san

Davno, na početku posljednjeg desetljeća prošloga stoljeća, kao dijete dijelio sam diplome za uspješno završenu školu jedrenja u svojemu lokalnom jedriličarskom klubu nešto mlađoj djeci od sebe. Osjećao sam se kao klaun u cirkusu, nosio sam nekoliko brojeva preveliki džemper na kojem je preko ušivene zastave s crvenom petokrakom bila prišivena tendenciozna poruka.

Pisalo je ime moga kluba J.K. Galeb, a zatim ni manje ni više – America's Cup challenger San Diego 1992. Tada nisam znao ni što je taj Cup, a kao reprezentativac bivše nam države u optimistu bio sam idealan reklamni pano na lokalnoj razini za taj iznimno zahtjevan pothvat.

Danas je situacija okrenuta naglavačke. Gospodarstvo nam se i dalje nije uzdignulo iznad ruševina koje su ostale nakon raspada socijalističke samoupravne privrede, ali vrhunskih jedriličarskih rezultata imamo više nego što smo se nekada mogli nadati.

Također danas imamo nekoliko tvrtki na domaćem terenu koje se bave proizvodnjom posljednjih tehnoloških novotarija. Na primjer, kada se klasa Moth uspela na hidrokrilo početkom ovoga stoljeća, Riječanin Sandi Misirača izgradio je karbonsku letjelicu za Ozrena Blažinu, koji je, koliko je meni poznato, prvi letio među domaćim jedriličarima.

Danas je Sandi u redovnom kontaktu s Paulom Biekerom, vodećim dizajnerom na području hidrokrila koja se upotrebljavaju u jedrenju. America's Cup i klasa Moth neka su od područja na kojima je Paul polučio iznimne rezultate.

---

image
Tončijev moljac bi se gradio u hali Sandija Misirače
Matija Djanješić/Cropix
---

Na moje propitkivanje Sandija na temu izrade sponzorskog Motha, susreo sam se s identičnim spuštanjem na zemlju koje mi je prethodno priuštio Tonči.

– Ja sam spreman Tončici napraviti brod, ustvari jedino ima smisla započeti nekakvu proizvodnju ako bi netko poput Tončija bio testni pilot kao i glavni maneken za daljnju promidžbu. Ali izrada vrhunskoga Motha danas se znatno razlikuje od vremena kada sam izgradio prvi primjerak. Potrebno je puno više radnih sati nego nekada, a i tehnologija kojom se izrađuju neki od temeljnih dijelova, poput hidrokrila, toliko je napredovala u kompleksnosti, kao i cijeni, da je danas nemoguće doma u garaži proizvoditi čuda kao prije dvadesetak godina. Tončici želim i svakako ću nastojati napraviti jedrilicu pro bono, ali trebao bih s njim povući još narudžbi iz kojih bi se pokrili troškovi... Naime, moram isplatiti plaće onima koji kod mene rade, kao i samom sebi – objasnio je poduzetnik Misirača.

Raste (b)roj moljaca

Nedostaje, dakle, samo malo para, a sve ostalo je tu. Ako bi se pronašao adekvatan sponzor, maštarija o domaćim vodama u kojima valove režu s domaćim hidrokrilima momci ovjenčani medaljama s Olimpijada i ostalih velikih prvenstava nije utopija, nego nešto čime bi se Gospodarska komora i slične institucije trebale baviti.

Spomenimo državnu tvrtku ACI, koja je nedavno uložila ogroman novac u promociju jedrenja kupujući flotu modernih jedrilica u poznatome finskom škveru Nautor's Swan. Jedrilica koje su vrlo brze, ali ipak ne lete, nego se krila upotrebljavaju za povećanje stabiliteta. A za lansiranje naših najboljih jedriličara iznad morske površine u pravi stabilni let bio bi dovoljan samo djelić tih sredstava.

---

image
Klasa je idealna za laseraše
---

Trenutačno u klasi Moth s oznakama CRO na jedru po europskim i svjetskim prvenstvima nastupa Luka Dogan, jedriličarski zanesenjak koji već nekoliko godina uporno, bez ikakve pomoći domaće pameti, napreduje u ovoj klasi. Zlatni momci Šime Fantela i Igor Marenić nedavno su počeli jedriti u Mothu.

Što drugo željeti nego da se i Tonči dočepa toga najbržeg mogućeg jednosjeda pa da na domaćim regatama i državnim prvenstvima među ostalima nastupaju i tri lokalna nositelja olimpijske medalje?

Propali nastup propale nam bivše države na America's Cupu trebao je biti veliki iskorak ondašnje jedriličarske zajednice u globalnu arenu. Tada se nije pretendiralo na rezultat, nego je samo pojavljivanje predstavljalo vrhunski pothvat. Dok su ostale nacije 1992. gradile brodove od kevlara i karbona, jugoslavenska jedrilica trebala je biti najljepša, zato što je bila građena od mahagonija, ali na ozbiljniji rezultat nitko nije računao.

Nadam se da će čitatelji ovih redaka biti blagi prema mojim fantazijama i da će ipak razumjeti moju dječačku utopiju u kojoj Tonči, Šime, Igor, kao i ostali lokalni jedriličari, imaju mogućnost jedriti na vrhunskoj razini u rasadniku jedriličara za America's Cup, a to je svakako klasa Moth u posljednja tri izdanja Cupa.

Razvoj klase Moth pod okriljem domaće pameti i znanja realna je mogućnost. Aluzije o America's Cupu možda i jesu neostvarive fantazije. Ali donedavno to su bili i rezultati Tončija i ostalih naših olimpijaca. I što nam drugo preostaje željeti nakon rezultata koji su donedavno bili nadrealni? Biti realni i sanjati nemoguće.

---

image
Dječački san o America's Cupu
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odskočna daska za america‘s cup [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => odskočna daska za america‘s cup 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-23 10:30:30 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-30 12:28:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-09-30 12:28:57 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19417640.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19417646.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19417666.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19417668.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19417670.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19417672.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19419450.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19423204.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ton\u010di Stipanovi\u0107 blizu je karbonskog hidrokrila","","","","","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ton\u010di Stipanovi\u0107 blizu je karbonskog hidrokrila","Jo\u0161 koja medalja bi mogla do\u0107i u Mornar","Dje\u010da\u010dki san o America's Cupu","Moljac leti u sumrak","Klasa je idealna za lasera\u0161e","Najbr\u017ei jednosjed veliki je izazov","Ton\u010dijev moljac bi se gradio u hali Sandija Misira\u010de","Fantela i Mareni\u0107 ve\u0107 su se oku\u0161ali u lete\u0107im katamaranima"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1195","hd_19417640_1920.jpg":"1920x1080","k_19417640_1280.jpg":"1280x1280","k_19417640_1024.jpg":"1024x1024","k_19417640_640.jpg":"640x640","k_19417640_480.jpg":"480x480","k_19417640_340.jpg":"340x340","k_19417640_220.jpg":"220x220","o_19417640_1280.jpg":"1280x796","o_19417640_1024.jpg":"1024x637","o_19417640_640.jpg":"640x398","o_19417640_480.jpg":"480x298","o_19417640_340.jpg":"340x211","o_19417640_220.jpg":"220x136","h_19417640_1280.jpg":"1280x854","h_19417640_1024.jpg":"1024x683","h_19417640_640.jpg":"640x427","h_19417640_480.jpg":"480x320","h_19417640_340.jpg":"340x227","h_19417640_220.jpg":"220x147","pp_19417640_1280.jpg":"1006x1280","pp_19417640_1024.jpg":"805x1024","pp_19417640_640.jpg":"503x640","pp_19417640_480.jpg":"377x480","pp_19417640_340.jpg":"267x340","pp_19417640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1205","hd_19417646_1920.jpg":"1920x1080","k_19417646_1280.jpg":"1280x1280","k_19417646_1024.jpg":"1024x1024","k_19417646_640.jpg":"640x640","k_19417646_480.jpg":"480x480","k_19417646_340.jpg":"340x340","k_19417646_220.jpg":"220x220","o_19417646_1280.jpg":"1280x803","o_19417646_1024.jpg":"1024x642","o_19417646_640.jpg":"640x401","o_19417646_480.jpg":"480x301","o_19417646_340.jpg":"340x213","o_19417646_220.jpg":"220x138","h_19417646_1280.jpg":"1280x854","h_19417646_1024.jpg":"1024x683","h_19417646_640.jpg":"640x427","h_19417646_480.jpg":"480x320","h_19417646_340.jpg":"340x227","h_19417646_220.jpg":"220x147","pp_19417646_1280.jpg":"1006x1280","pp_19417646_1024.jpg":"805x1024","pp_19417646_640.jpg":"503x640","pp_19417646_480.jpg":"377x480","pp_19417646_340.jpg":"267x340","pp_19417646_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19417666_1920.jpg":"1920x1080","k_19417666_1280.jpg":"1280x1280","k_19417666_1024.jpg":"1024x1024","k_19417666_640.jpg":"640x640","k_19417666_480.jpg":"480x480","k_19417666_340.jpg":"340x340","k_19417666_220.jpg":"220x220","o_19417666_1280.jpg":"1280x960","o_19417666_1024.jpg":"1024x768","o_19417666_640.jpg":"640x480","o_19417666_480.jpg":"480x360","o_19417666_340.jpg":"340x255","o_19417666_220.jpg":"220x165","h_19417666_1280.jpg":"1280x854","h_19417666_1024.jpg":"1024x683","h_19417666_640.jpg":"640x427","h_19417666_480.jpg":"480x320","h_19417666_340.jpg":"340x227","h_19417666_220.jpg":"220x147","pp_19417666_1280.jpg":"1006x1280","pp_19417666_1024.jpg":"805x1024","pp_19417666_640.jpg":"503x640","pp_19417666_480.jpg":"377x480","pp_19417666_340.jpg":"267x340","pp_19417666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19417668_1920.jpg":"1920x1080","k_19417668_1280.jpg":"1280x1280","k_19417668_1024.jpg":"1024x1024","k_19417668_640.jpg":"640x640","k_19417668_480.jpg":"480x480","k_19417668_340.jpg":"340x340","k_19417668_220.jpg":"220x220","o_19417668_1280.jpg":"1280x853","o_19417668_1024.jpg":"1024x682","o_19417668_640.jpg":"640x426","o_19417668_480.jpg":"480x320","o_19417668_340.jpg":"340x226","o_19417668_220.jpg":"220x146","h_19417668_1280.jpg":"1280x854","h_19417668_1024.jpg":"1024x683","h_19417668_640.jpg":"640x427","h_19417668_480.jpg":"480x320","h_19417668_340.jpg":"340x227","h_19417668_220.jpg":"220x147","pp_19417668_1280.jpg":"1006x1280","pp_19417668_1024.jpg":"805x1024","pp_19417668_640.jpg":"503x640","pp_19417668_480.jpg":"377x480","pp_19417668_340.jpg":"267x340","pp_19417668_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19417670_1920.jpg":"1920x1080","k_19417670_1280.jpg":"1280x1280","k_19417670_1024.jpg":"1024x1024","k_19417670_640.jpg":"640x640","k_19417670_480.jpg":"480x480","k_19417670_340.jpg":"340x340","k_19417670_220.jpg":"220x220","o_19417670_1280.jpg":"1280x853","o_19417670_1024.jpg":"1024x682","o_19417670_640.jpg":"640x426","o_19417670_480.jpg":"480x320","o_19417670_340.jpg":"340x226","o_19417670_220.jpg":"220x146","h_19417670_1280.jpg":"1280x854","h_19417670_1024.jpg":"1024x683","h_19417670_640.jpg":"640x427","h_19417670_480.jpg":"480x320","h_19417670_340.jpg":"340x227","h_19417670_220.jpg":"220x147","pp_19417670_1280.jpg":"1006x1280","pp_19417670_1024.jpg":"805x1024","pp_19417670_640.jpg":"503x640","pp_19417670_480.jpg":"377x480","pp_19417670_340.jpg":"267x340","pp_19417670_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19417672_1920.jpg":"1920x1080","k_19417672_1280.jpg":"1280x1280","k_19417672_1024.jpg":"1024x1024","k_19417672_640.jpg":"640x640","k_19417672_480.jpg":"480x480","k_19417672_340.jpg":"340x340","k_19417672_220.jpg":"220x220","o_19417672_1280.jpg":"1280x853","o_19417672_1024.jpg":"1024x682","o_19417672_640.jpg":"640x426","o_19417672_480.jpg":"480x320","o_19417672_340.jpg":"340x226","o_19417672_220.jpg":"220x146","h_19417672_1280.jpg":"1280x854","h_19417672_1024.jpg":"1024x683","h_19417672_640.jpg":"640x427","h_19417672_480.jpg":"480x320","h_19417672_340.jpg":"340x227","h_19417672_220.jpg":"220x147","pp_19417672_1280.jpg":"1006x1280","pp_19417672_1024.jpg":"805x1024","pp_19417672_640.jpg":"503x640","pp_19417672_480.jpg":"377x480","pp_19417672_340.jpg":"267x340","pp_19417672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19419450_1920.jpg":"1920x1080","k_19419450_1280.jpg":"1280x1280","k_19419450_1024.jpg":"1024x1024","k_19419450_640.jpg":"640x640","k_19419450_480.jpg":"480x480","k_19419450_340.jpg":"340x340","k_19419450_220.jpg":"220x220","o_19419450_1280.jpg":"1280x853","o_19419450_1024.jpg":"1024x682","o_19419450_640.jpg":"640x426","o_19419450_480.jpg":"480x320","o_19419450_340.jpg":"340x226","o_19419450_220.jpg":"220x146","h_19419450_1280.jpg":"1280x854","h_19419450_1024.jpg":"1024x683","h_19419450_640.jpg":"640x427","h_19419450_480.jpg":"480x320","h_19419450_340.jpg":"340x227","h_19419450_220.jpg":"220x147","pp_19419450_1280.jpg":"1006x1280","pp_19419450_1024.jpg":"805x1024","pp_19419450_640.jpg":"503x640","pp_19419450_480.jpg":"377x480","pp_19419450_340.jpg":"267x340","pp_19419450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19423204_1920.jpg":"1920x1080","k_19423204_1280.jpg":"1280x1280","k_19423204_1024.jpg":"1024x1024","k_19423204_640.jpg":"640x640","k_19423204_480.jpg":"480x480","k_19423204_340.jpg":"340x340","k_19423204_220.jpg":"220x220","o_19423204_1280.jpg":"1280x853","o_19423204_1024.jpg":"1024x682","o_19423204_640.jpg":"640x426","o_19423204_480.jpg":"480x320","o_19423204_340.jpg":"340x226","o_19423204_220.jpg":"220x146","h_19423204_1280.jpg":"1280x854","h_19423204_1024.jpg":"1024x683","h_19423204_640.jpg":"640x427","h_19423204_480.jpg":"480x320","h_19423204_340.jpg":"340x227","h_19423204_220.jpg":"220x147","pp_19423204_1280.jpg":"1006x1280","pp_19423204_1024.jpg":"805x1024","pp_19423204_640.jpg":"503x640","pp_19423204_480.jpg":"377x480","pp_19423204_340.jpg":"267x340","pp_19423204_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7623972 Threads: 4 Questions: 1618263073 Slow queries: 4805041 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110963707 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/hoce-li-tonci-stipanovic-poceti-jedriti-u-moljcu-rijecki-poduzetnik-spreman-sam-mu-izraditi-letjelicu-1131293 [printLink] => /om/nautika/hoce-li-tonci-stipanovic-poceti-jedriti-u-moljcu-rijecki-poduzetnik-spreman-sam-mu-izraditi-letjelicu-1131293?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236018 [name] => Tonči Stipanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tonci-stipanovic [link] => /tag/tonci-stipanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 651262 [name] => klasa moljac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-30 14:29:24 [main_article_id] => 0 [alias] => klasa-moljac [link] => /tag/klasa-moljac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651263 [name] => klasa moth [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-30 14:29:24 [main_article_id] => 0 [alias] => klasa-moth [link] => /tag/klasa-moth ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651264 [name] => tonči stipanović klasa moljac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-30 14:29:25 [main_article_id] => 0 [alias] => tonci-stipanovic-klasa-moljac [link] => /tag/tonci-stipanovic-klasa-moljac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648183 [name] => Krešimir Đakulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 18:59:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic [link] => /tag/kresimir-dakulovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 651265 [name] => što je klasa moljac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-30 14:29:25 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-klasa-moljac [link] => /tag/sto-je-klasa-moljac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odskočna daska za america‘s cup [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li Tonči Stipanović početi jedriti u ‘moljcu‘? Riječki poduzetnik: Spreman sam mu izraditi ‘letjelicu‘! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19417640.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Tonči Stipanović blizu je karbonskog hidrokrila [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19417640.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixTonči Stipanović blizu je karbonskog hidrokrila ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19417646.jpg [title] => Tonči Stipanović blizu je karbonskog hidrokrilaJoš koja medalja bi mogla doći u Mornar ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19417666.jpg [title] => Dječački san o America's Cupu ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19417668.jpg [title] => Moljac leti u sumrak ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19417670.jpg [title] => Klasa je idealna za laseraše ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19417672.jpg [title] => Najbrži jednosjed veliki je izazov ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19419450.jpg [title] => Matija Djanješić/CropixTončijev moljac bi se gradio u hali Sandija Misirače ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19423204.jpg [title] => Goran Šebelić/CropixFantela i Marenić već su se okušali u letećim katamaranima ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Krenuo sam u šetnju splitskom Zapadnom obalom od centra grada prema uvali Baluni gdje se nalazi jedriličarski klub Mornar. Prelazeći preko mnogih poznatih imena hitajući prema Mornarevu Kutiću, nagazio sam na posljednje ime među onim olimpijcima koji su na povratku s najvećega sportskog događanja na svijetu u svoj grad donijeli i jednu od medalja.

Najzapadnije ime koje trenutačno možete pročitati na rivi, izliveno u bronci i položeno na nogostup između kamenih blokova je – Tonči Stipanović.

Zastao sam na tren i pomislio kako je Tončica svoje obavio, a kako će mu se naše društvo odužiti za dvije medalje, ostaje otvoreno pitanje. Najmanje što bi se moglo učiniti jest omogućiti mu daljnji razvoj karijere. Ali što bi to bilo i gdje dalje nakon dviju Olimpijada?

Kad sam stigao do jedriličarskog kluba Mornar, ugledao sam Tončija i čestitao mu na posljednjoj srebrnoj medalji, ali ne onoj iz Tokija, koja se još nije ni ohladila, nego na onoj koju je osvojio na svjetskom prvenstvu u klasi Star.

E, to je prava sportska volja, pomislio sam, nije prošlo ni dva mjeseca od srebra na OI-ju, a on se već uhvatio novoga jedriličarskog izazova. S Tudorom Bilićem na floku Tonči je briljirao na svjetskom prvenstvu u klasi Zvijezda koje je počelo krajem kolovoza.

Obično se osvajači olimpijskih medalja odmaraju neko dulje vrijeme od jedrenja i natjecanja, naprosto treba ponovno izgraditi motivaciju odmorom duše i tijela.

Želja za nadmetanjem

Ali čini se da Tončiju takvi odmori nisu potrebni i da motivacija i želja za daljnjim jedriličarskim izazovima kod njega gori poput olimpijskoga plamena, koji se ne gasi između natjecanja, nego vječno tinja simbolizirajući neprekinuti žar za sportskim nadmetanjem i usavršavanjem.

Štela, kako po domaći zovemo klasu Star, tradicionalna je jedrilica, dizajnirana prije više od jednoga stoljeća. To je praktički mali krstaš za dvoje bez spinakera. Unatoč tome ova vremešna klasa, iako više nije u programu natjecanja na OI-ju, i dalje privlači velik broj jedriličarskih legendi. Pa je tako Tonči bio samo jedan od mnogih sudionika s jednom ili više medalja s OI-ja i pregršt osvojenih metalnih odličja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Još otkad sam nagazio njegovo ime, postalo mi je jasno da kad susretnem Tončija neću si moći pomoći a da ne krenem u pilanje s hidrokrilom, odnosno fojlom. Svaka čast Steli, mislio sam se, ali njemu je ipak mjesto i u jednoj drugoj klasi, onoj gdje danas ima još više olimpijaca na svjetskom prvenstvu od onoga u Steli, a upravo njegovi kolege iz klase Laser tamo redovito osvajaju medalje na velikim prvenstvima.

---

image
Najbrži jednosjed veliki je izazov
---

A da ne govorimo o tome da je taj mali jednosjed, klase nazvane Moth, glavna odskočna daska profesionalnim jedriličarima za najpoznatiju i najskuplju jedriličarsku regatu – America's Cup.

Pandan automobilističke Formule 1 u jedrenju u ovome trenutku sigurno nije Zvijezda, ona je to možda i bila sredinom prošloga stoljeća. U novome mileniju želio bih gledati nastupe naših najboljih jedriličara u onim klasama koje su uzbudljive i televizične poput famozne Formule 1.

Hrvatska stvarnost

Moth na engleskom znači moljac, i s mojim lebdećim idejama Tonči se spremno nosio, momentalno je izvukao naftalin i napravio ono što svatko učini kada mu se u ormaru ukaže ovaj nježni, ali nezgodni insekt.

– Naravno da me interesira, i da, jedrio bih i svjetska i europska prvenstva... ali zar misliš da ja imam toliko para? Hajde nađi sponzora i ja sam već spreman!

Konkretno i jednostavno spustio je na zemlju moje jedriličarske fantazije o njegovoj vlastitoj jedriličarskoj budućnosti. Naime, kapital ipak ima naciju ili, bolje rečeno, svoje nacije koje naprosto imaju prednost u jedriličarskom svijetu. A to su uglavnom nacije engleskoga govornog područja. Na posljednjem America's Cupu, u finalu natjecali su se Talijani i Novozelanđani, a dalo se primijetiti kako naši susjedi, uz neizostavan karakterističan naglasak, komuniciraju na engleskome.

Sasvim je prirodna želja domaćih jedriličara ugledati jednoga dana i naše olimpijce kako sa slavenskim naglaskom komuniciraju na međunarodnom jeziku, što je svakako današnji status engleskoga. Ali želje moraju biti usidrene u stvarnosti da bi uopće imale mogućnost jednom se ostvariti.

A naša, hrvatska stvarnost, sastoji se od prekrasnih uvjeta za jedrenje, mnoštva talentiranih i iznimno uspješnih jedriličara, kao i nedostatka jake ekonomije iz koje bi se povlačila sponzorska sredstva za skupa natjecanja. Imamo nekakvu domaću elitu, u smislu bogatstva, ali ona je vrlo siromašna duhom iz perspektive pomorske kulture.

---

image
Fantela i Marenić već su se okušali u letećim katamaranima
Goran Šebelić/Cropix
---

Medalje s Olimpijade su nam ipak dostupne, za takav uspjeh presudan je predani rad i treniranje, naši olimpijci ipak uspijevaju unatoč nerijetko znatno manjim budžetima od konkurencije. Eto, podsjetimo se da, uz dva Tončijeva srebra, imamo i zlatne momke u dvosjedu, Šimu Fantelu i Igora Marenića.

Dječački san

Davno, na početku posljednjeg desetljeća prošloga stoljeća, kao dijete dijelio sam diplome za uspješno završenu školu jedrenja u svojemu lokalnom jedriličarskom klubu nešto mlađoj djeci od sebe. Osjećao sam se kao klaun u cirkusu, nosio sam nekoliko brojeva preveliki džemper na kojem je preko ušivene zastave s crvenom petokrakom bila prišivena tendenciozna poruka.

Pisalo je ime moga kluba J.K. Galeb, a zatim ni manje ni više – America's Cup challenger San Diego 1992. Tada nisam znao ni što je taj Cup, a kao reprezentativac bivše nam države u optimistu bio sam idealan reklamni pano na lokalnoj razini za taj iznimno zahtjevan pothvat.

Danas je situacija okrenuta naglavačke. Gospodarstvo nam se i dalje nije uzdignulo iznad ruševina koje su ostale nakon raspada socijalističke samoupravne privrede, ali vrhunskih jedriličarskih rezultata imamo više nego što smo se nekada mogli nadati.

Također danas imamo nekoliko tvrtki na domaćem terenu koje se bave proizvodnjom posljednjih tehnoloških novotarija. Na primjer, kada se klasa Moth uspela na hidrokrilo početkom ovoga stoljeća, Riječanin Sandi Misirača izgradio je karbonsku letjelicu za Ozrena Blažinu, koji je, koliko je meni poznato, prvi letio među domaćim jedriličarima.

Danas je Sandi u redovnom kontaktu s Paulom Biekerom, vodećim dizajnerom na području hidrokrila koja se upotrebljavaju u jedrenju. America's Cup i klasa Moth neka su od područja na kojima je Paul polučio iznimne rezultate.

---

image
Tončijev moljac bi se gradio u hali Sandija Misirače
Matija Djanješić/Cropix
---

Na moje propitkivanje Sandija na temu izrade sponzorskog Motha, susreo sam se s identičnim spuštanjem na zemlju koje mi je prethodno priuštio Tonči.

– Ja sam spreman Tončici napraviti brod, ustvari jedino ima smisla započeti nekakvu proizvodnju ako bi netko poput Tončija bio testni pilot kao i glavni maneken za daljnju promidžbu. Ali izrada vrhunskoga Motha danas se znatno razlikuje od vremena kada sam izgradio prvi primjerak. Potrebno je puno više radnih sati nego nekada, a i tehnologija kojom se izrađuju neki od temeljnih dijelova, poput hidrokrila, toliko je napredovala u kompleksnosti, kao i cijeni, da je danas nemoguće doma u garaži proizvoditi čuda kao prije dvadesetak godina. Tončici želim i svakako ću nastojati napraviti jedrilicu pro bono, ali trebao bih s njim povući još narudžbi iz kojih bi se pokrili troškovi... Naime, moram isplatiti plaće onima koji kod mene rade, kao i samom sebi – objasnio je poduzetnik Misirača.

Raste (b)roj moljaca

Nedostaje, dakle, samo malo para, a sve ostalo je tu. Ako bi se pronašao adekvatan sponzor, maštarija o domaćim vodama u kojima valove režu s domaćim hidrokrilima momci ovjenčani medaljama s Olimpijada i ostalih velikih prvenstava nije utopija, nego nešto čime bi se Gospodarska komora i slične institucije trebale baviti.

Spomenimo državnu tvrtku ACI, koja je nedavno uložila ogroman novac u promociju jedrenja kupujući flotu modernih jedrilica u poznatome finskom škveru Nautor's Swan. Jedrilica koje su vrlo brze, ali ipak ne lete, nego se krila upotrebljavaju za povećanje stabiliteta. A za lansiranje naših najboljih jedriličara iznad morske površine u pravi stabilni let bio bi dovoljan samo djelić tih sredstava.

---

image
Klasa je idealna za laseraše
---

Trenutačno u klasi Moth s oznakama CRO na jedru po europskim i svjetskim prvenstvima nastupa Luka Dogan, jedriličarski zanesenjak koji već nekoliko godina uporno, bez ikakve pomoći domaće pameti, napreduje u ovoj klasi. Zlatni momci Šime Fantela i Igor Marenić nedavno su počeli jedriti u Mothu.

Što drugo željeti nego da se i Tonči dočepa toga najbržeg mogućeg jednosjeda pa da na domaćim regatama i državnim prvenstvima među ostalima nastupaju i tri lokalna nositelja olimpijske medalje?

Propali nastup propale nam bivše države na America's Cupu trebao je biti veliki iskorak ondašnje jedriličarske zajednice u globalnu arenu. Tada se nije pretendiralo na rezultat, nego je samo pojavljivanje predstavljalo vrhunski pothvat. Dok su ostale nacije 1992. gradile brodove od kevlara i karbona, jugoslavenska jedrilica trebala je biti najljepša, zato što je bila građena od mahagonija, ali na ozbiljniji rezultat nitko nije računao.

Nadam se da će čitatelji ovih redaka biti blagi prema mojim fantazijama i da će ipak razumjeti moju dječačku utopiju u kojoj Tonči, Šime, Igor, kao i ostali lokalni jedriličari, imaju mogućnost jedriti na vrhunskoj razini u rasadniku jedriličara za America's Cup, a to je svakako klasa Moth u posljednja tri izdanja Cupa.

Razvoj klase Moth pod okriljem domaće pameti i znanja realna je mogućnost. Aluzije o America's Cupu možda i jesu neostvarive fantazije. Ali donedavno to su bili i rezultati Tončija i ostalih naših olimpijaca. I što nam drugo preostaje željeti nakon rezultata koji su donedavno bili nadrealni? Biti realni i sanjati nemoguće.

---

image
Dječački san o America's Cupu
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Tonči Stipanović blizu je karbonskog hidrokrila Matija Djanješić/Cropix Goran Šebelić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Tonči Stipanović blizu je karbonskog hidrokrila
Tonči Stipanović blizu je karbonskog hidrokrila
Još koja medalja bi mogla doći u Mornar

Dječački san o America's Cupu

Moljac leti u sumrak

Klasa je idealna za laseraše

Najbrži jednosjed veliki je izazov
Matija Djanješić/Cropix
Tončijev moljac bi se gradio u hali Sandija Misirače
Goran Šebelić/Cropix
Fantela i Marenić već su se okušali u letećim katamaranima
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/hoce-li-tonci-stipanovic-poceti-jedriti-u-moljcu-rijecki-poduzetnik-spreman-sam-mu-izraditi-letjelicu-1131293 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7f4e78266a48afc84c30286ba7ed942ebbdf9ec2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+Ton%C4%8Di+Stipanovi%C4%87+po%C4%8Deti+jedriti+u+%E2%80%98moljcu%E2%80%98%3F+Rije%C4%8Dki+poduzetnik%3A+Spreman+sam+mu+izraditi+%E2%80%98letjelicu%E2%80%98%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fhoce-li-tonci-stipanovic-poceti-jedriti-u-moljcu-rijecki-poduzetnik-spreman-sam-mu-izraditi-letjelicu-1131293 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fhoce-li-tonci-stipanovic-poceti-jedriti-u-moljcu-rijecki-poduzetnik-spreman-sam-mu-izraditi-letjelicu-1131293 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odskočna daska za america‘s cup [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

odskočna daska za america‘s cupHoće li Tonči Stipanović početi jedriti u ‘moljcu‘? Riječki poduzetnik: Spreman sam mu izraditi ‘letjelicu‘!

Piše Krešimir Đakulović
30. rujna 2021. - 14:28

Krenuo sam u šetnju splitskom Zapadnom obalom od centra grada prema uvali Baluni gdje se nalazi jedriličarski klub Mornar. Prelazeći preko mnogih poznatih imena hitajući prema Mornarevu Kutiću, nagazio sam na posljednje ime među onim olimpijcima koji su na povratku s najvećega sportskog događanja na svijetu u svoj grad donijeli i jednu od medalja.

Najzapadnije ime koje trenutačno možete pročitati na rivi, izliveno u bronci i položeno na nogostup između kamenih blokova je – Tonči Stipanović.

Zastao sam na tren i pomislio kako je Tončica svoje obavio, a kako će mu se naše društvo odužiti za dvije medalje, ostaje otvoreno pitanje. Najmanje što bi se moglo učiniti jest omogućiti mu daljnji razvoj karijere. Ali što bi to bilo i gdje dalje nakon dviju Olimpijada?

Kad...

13. svibanj 2024 15:36