StoryEditorOCM
ŽivotDRUGO VRIJEME

Tartufi su jednima luksuz, drugima golo preživljavanje: ‘gastronomsko zlato‘ našlo se u velikim problemima, evo zašto ih je sve teže naći. Cijena raste do 2.500 eura po kilu

Piše PSD
1. prosinca 2021. - 11:42
Darko Muzica i njegov labrador 'u akciji': Pas je sretan kad sam ja sretan. A ja sam sretan kad mi pronađe tartuf!Damir Sencar/AFP

Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen.

Slikovite šume istarskog poluotoka sa specifičnom mikroklimom odavno su poznate po proizvodnji nekih od najfinijih bijelih tartufa, čija je cijena ove godine rasla do 2.500 eura po kilogramu.

Porast temperatura i manje oborina uzrokovanih klimatskim promjenama u kombinaciji sa smanjenjem razine vode i gubitkom staništa mogli bi ugroziti prirodni inkubator prijeko potreban za proizvodnju luksuznoga prehrambenog sastojka.

"Teže je pronaći tartufe, nego ih prodati“ žali se francuskoj agenciji AFP Darko Muzica, predsjednik Udruge tarfufara Istre, zagovaračke skupine koja vodi kampanju za zaštitu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2024 18:45