StoryEditorOCM
Životmučna situacija

Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio poslove, progovorile žrtve: ‘Rekla sam da imam zaručnika, da me pusti na miru!‘

Piše Scena SD
5. travnja 2024. - 21:02

Regionalna filmska zajednica već tjednima bruji o slučaju Dalibora Matanića, najuspješnijeg hrvatskog redatelja svoje generacije, koji je u ožujku ostao bez posla na velikoj europskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis te predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao, piše Večernji list.

Novinarka Večernjeg piše kako se proteklih dana na nju vršio velik pritisak da se ova priča ne objavi. Dugogodišnja šutnja onih koji su za to znali omogućila je da Dalibor Matanić prijeđe tragičan put od podržavatelja ženskih prava do seksualnog predatora. Danas njegovih žrtava ima mnogo, od djevojaka koje je uznemiravao do članova njegove vlastite obitelji, piše Večernji list koji je i sam otkazao suradnju Mataniću uz obrazloženje: Matanić je zadnjih godina bio i član žirija Večernjakove ruže, što je suradnja koju prekidamo, te dodatni razlog da "počistimo u svojem dvorištu" i ne krijemo saznanja do kojih smo zadnjih tjedana došli.

image

Dalibor Matanić

 

Srdjan Vrancic/Cropix

Nebojša Taraba, producent s kojim je Matanić snimao seriju "Novine" prikazanu na Netflixu i "Šutnju" za HBO, a bila je najavljena i njihova suradnja na velikoj europskoj koprodukciji "Greater Adria" čije je snimanje trebalo početi na jesen, potvrdio je da više neće raditi s Matanićem.

- Suradnju smo planirali, ali odlučili smo je ne realizirati kada smo došli do saznanja da se moguće neprimjereno ponašao prema ženama. Naša produkcijska kuća poznata je po nultoj toleranciji prema bilo kakvom obliku uznemiravanja, nasilja ili diskriminacije u radnom okruženju, osobito prema kolegicama - rekao je Taraba.

Večernji list zadnjih je tjedana razgovarao s velikim brojem žrtava Matanićeva nametljivog i uznemiravajućeg ponašanja. Radi zaštite dostojanstva svih uključenih nisu citirani eksplicitni detalji poruka koje su ustupile žrtve.

image

Dalibor Matanić

Boris Kovacev/Cropix

- Prvo nelagodno iskustvo s njim imala sam prije deset godina, kada je kolegu i mene na snimanju jedne reklame tjerao na seksualnu interakciju, što sam odbila. Povukla sam se iz tog kruga i jedno vrijeme imala mira, ali prije nešto više od dvije godine počeo mi se opet javljati, porukama u bilo koje doba dana ili noći, uporno me pozivajući na "secret white partyje", što god to značilo. Rekla sam mu da ću njegove poruke pokazati drugima, da imam zaručnika i da me pusti na miru, na što bi uvijek rekao da se samo šalio, povukao se i nakon nekoliko mjeseci nastavio po starom. Tek sam kasnije saznala da su i druge cure imale isti problem - rekla je jedna glumica želeći ostati anonimna.

- Ne znamo detalje. Zatečeni smo kao i ostatak javnosti. Ako su navodi istiniti, oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i zlouporabe moći, bile one verbalne, seksualne, fizičke ili bilo koje prirode. Nema iznimke - rekli su za Večernji list u zajedničkoj izjavi Tihana Lazović i Goran Bogdan koji su radili na zajedničkim projektima s Daliborom Matanićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:06