StoryEditorOCM
Hrvatskarežiser predator

Pravobraniteljica Ljubičić podnijela prijavu DORH-u protiv Matanića zbog uznemiravanja brojnih žena

Piše Vijesti SD
11. travnja 2024. - 21:08

Brojni iskazi u medijima koji inkriminiraju Dalibora Matanića za navodno seksualno uznemiravanje brojnim žena još uvijek nisu rezultirali prijavama policiji od strane konkretnih žena. Zato je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, podnijela prvu kaznenu prijavu protiv Matanića, koji je, podsjećamo, javno priznao svoj "pogrešni pristup prema kolegicama izvan seta". 

- Pravobraniteljica je sukladno svojim ovlastima iz Zakona o ravnopravnosti spolova uputila DORH-u kaznenu prijavu i zatražila od njih informacije o poduzetom - stoji u priopćenju iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nakon što su im stigli brojni medijski upiti zbog javnog priznanja redatelja Dalibora Matanića o seksualnom uznemiravanju više djevojaka i žena kroz dulje vremensko razdoblje, prenosi N1.

- Temeljem izmjena Kaznenog zakona iz 2021. godine, spolno uznemiravanje iz članka 156. Kaznenog zakona progoni se po službenoj dužnosti ukoliko postoji odnos zavisnosti ili podređenosti žrtve u odnosu na počinitelja, na što za sada upućuju inicijalne informacije u ovom slučaju, za što je zapriječena kazna do dvije godine zatvora - navodi se u priopćenju pravobraniteljice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:12