StoryEditor
Životmorska rosa

Dobrobiti mediteranskog začina: osim kao dodatak mesnim jelima i povrtnim juhama ovo esencijalno bilje ima brojna ljekovita svojstva, znate li ih sva?

Piše PSD
18. svibnja 2020. - 14:26
Shutterstock

Ružmarin je jedan od glavnih začina mediteranske kuhinje, pa ne iznenađuje da većina tradicionalnih jela našeg podneblja odiše upravo esencijama ovog opojnog začinskog bilja. No, i van kuhinje, ružmarin je iznimno cijenjeno bilje, posebice kada su u pitanju njegova ljekovita i opuštajuća svojstva.

Ne sumnjamo da ste nekada, osim kao dodatak mesnim jelima ili povrtnim juhama, ružmarin koristili i u obliku eteričnog ulja ili kreme, no još je nekoliko zanimljivih načina na koje možete konzumirati ružmarin u ljekovite svrhe.

Ružmarin i raspoloženje

Povijesno gledano, osnovna funkcija ružmarina bila je isključivo ljekovita i to u svrhu jačanja pamćenja, a najnovija istraživanja potvrdila su da esencije ružmarina utječu na raspoloženje i razinu stresa.

U jednoj studiji iz 2018. godine, u sklopu koje je istraživanje provedeno na miševima koji su bili podvrgnuti kroničnom stresu, otkriveno je da ekstrakt ružmarina djeluje antidepresivno.

Također, neka novija istraživanja potvrdila su i da ružmarin ima pozitivan učinak na endokanabinoidni sustav (ECS) - glavni regulatorni sustav tijela, budući da ovo ljekovito bilje ima mogućnost vezanja na kanabinoidne receptore. Iako još uvijek nije poznato kako i zašto, čini se da ovo vezivanje pomaže uravnotežiti brojne procese u tijelu i ublažiti našu reakciju na stres. Pa kada je već tako, evo još nekoliko načina na koje možete uvrstiti ružmarin u svoju svakodnevicu.

Više od začina

Da biste iskoristili sve blagodati ružmarina za svoje tijelo, za ručak će vam trebati više od jedne grančice iz vrta. Baš je zato dobro ružmarin konzumirati i na druge načine.

Jedan od ljekovitijih načina konzumacije ružmarina jest u obliku čaja koji možete jednostavno skuhati s nekoliko suhih listića prelivenih kipućom vodom. Prilikom pripreme čaja od ružmarina imajte na umu da su suhi listići aromatičniji od svježih pa će vam ih manje trebati. Suhi ružmarin možete dobiti sušenjem u platnenoj vrećici kroz koju može prolaziti zrak.

Dobrobiti čaja od ružmarina su razne. Neki ga tako koriste za poticanje rada probave i pomoć pri mršavljenju, dok drugim služi kod problema s alopecijom ili ispadanjem kose. Imate li problema s gubljenjem kose, uz redovnu konzumaciju čaja od ružmarina, možete pokušati i s ispiranjem tjemena čajem od ružmarina. Čaj za ispiranje možete skuhati u većoj količini vode (1 litra) te dodati 15 grančica ružmarina ili barem 4 jušne žlice sušenog ružmarina. Pripravak od ružmarina koristite nakon klasičnog pranja kose, lagano masirajući tjeme nekoliko minuta.

Kod problema s alopecijom, možete koristiti i nešto jednostavniju metodu, tj. možete u tjeme utrljati eterično ulje ružmarina, koje je također dobro i kod detoksikacije kože, uklanjanja celulita, prhuti te bolova u zglobovima i mišićima.

Čaj od ružmarina može se koristiti i kod problema s cirkulacijom i krvnim tlakom, a preporučljivo je konzumirati jednu šalicu dnevno. Također, dobar je i kod slabokrvnosti kod djece.

Kombiniranje ružmarina

Stručnjaci smatraju da je ljekovitost ružmarina nekada dovoljna sama po sebi, no kada su njegova smirujuća svojstva u pitanju dobro ga je kombinirati i s drugim vrstama ljekovitog bilja. Ružmarin je tako dobro kombinirati s prirodnim sastojcima koji uravnotežuju učinak na endokanabinoidni sustav, poput ekstrakta konoplje, klinčića i crnog papra. Kada se uzmu zajedno, smatra se da oni djeluju sinergijski na promicanju osjećaja smirenosti.

#LJEKOVITO BILJE#RUŽMARIN#ČAJ OD RUŽMARINA#ULJE OD RUŽMARINA#ALOPECIJA

Izdvojeno

28. svibanj 2020 14:56