stdClass Object
(
[id] => 146007
[title] => DANI VARENIKA Bolske čarolije s najstarijim mediteranskim začinom (RECEPTI)
[alias] => dani-varenika-bolske-carolije-s-najstarijim-mediteranskim-zacinom-recepti
[catid] => 264
[published] => 1
[introtext] =>
[fulltext] => Varenik – jedinstven specijalitet od reduciranog mošta kojim su naši
preci zaslađivali težak život na otoku, iz godine u godinu otima se
zaboravu zahvaljujući entuzijastima i ljubiteljima gastronomije poput
onih koji su razmijenili iskustva na drugim “Danima varenika” u Bolu.
Prva
četiri izdanja šeste manifestacije posvećene najstarijem dodatku jelima
u mediteranskoj kuhinji održana su u Supetru, da bi se varenik vratio
svojem ishodištu na južnoj strani Brača.
−
Premda je riječ o otočnom specijalitetu ekstremnih gastronomskih
mogućnosti i jedinstvene arome, nekako mi se čini da varenik pripada
Bolu, jer upravo se na ovom području bralo grožđe (mali plavac) koje se
koristilo za pripremu varenika. Uvijek su najcjenjeniji bili urodi
grožđa s južnih padina otoka, jer je količina sladora bila veća –
objašnjava splitska nutricionistica Olja Martinić koja je, u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Bol, u hotelu “Kaštil” organizirala predstavljanje delicija od varenika.
Za
pripremu jela bili su zaduženi majstori kužinavanja iz restorana “Mali
raj”, “Vagabundo”, “Santo”, “Ranč”, ”Fusio”, “Pumparella”, “Mendula” i
taverne “Riva”, a među njih se “uvukla” i Ksenija Marinković oduševivši svojom slasticom – marmeladom od varenika.
−
U vrijeme kad nije bilo šećera i obilja slatkog, a djeca su ga oduvijek
voljela kao i danas, nastala je marmelada od varenika. To je zgusnuti
varenik kojemu se dodavao griz, a nekad je to bila i prekrupa od tvrde
pšenice koja nema glutena i sama po sebi je prilično rahla – tumači
nutricionistica Martinić.
U bračku marmeladu od varenika i griza
nasjeckale bi se suhe smokve, usitnjeni bademi, po želji i suho grožđe.
Tako pripremljena otočna marmelada obilovala je brojnim mineralima, ali
i željezom, što je bilo jako važno u vrijeme oskudne prehrane.
−
Marmelada je sama sebe konzervirala, a stariji kažu da bi je djeca
nakon nedjeljnog ručka dobila za desert, ali u količini koja može stati
na list lovora. Kad biste probali pojesti malo više od toga, ne bi baš
išlo tako lako... Zato je to prirodna i lijepa mjera. Bilo bi lijepo kad
bi djeca danas dobivala tako dozirano slatko. I puno mudrije – ističe
Olja Martinić.
|
Ivica Martinić radi mošt |
Brač i Korčula najpoznatiji su hrvatski otoci na
kojima je sačuvana tradicija pripreme varenika. Na Korčuli ga
pripravljaju od bijeloga grožđa, a tamošnji je varenik sastojak lumblije
– kolača koji se priprema za Svi svete, a u prijevodu znači “ne
zaboravi me”.
− Otočani govore da je neka Korčulanka bila zaljubljena u jednog vojnika iz
Napoleonove vojske
koji se poslije boravka na Korčuli morao vratiti kući. Ona mu je
ispekla kolač i darovala mu ga kad je napuštao otok... – kazuje
nutricionistica, naglašavajući dragocjenost varenika upravo zbog širine
njegova sastava.
Premda njegove nutritivne vrijednosti još nisu
dovoljno istražene ni obrađene, sigurna je da će s vremenom pronaći
zasluženo mjesto u vinoterapiji i projektima anti-aging prehrane.
−
Sve što se nalazi u vareniku visoke je biološke iskoristivosti.
Dovoljna je jedna čajna žličica varenika dnevno, ne valja pretjerivati
jer je presladak, isto kao što se ne može pretjerivati ni s medom.
Posebno je dobar za ljude u starijoj životnoj dobi i sportaše, a izniman
je pripravak i u vinoterapiji. Varenik je, s obzirom na to da je tri
puta reduciran, i tri puta jači po svojem učinku od bilo kojeg
kozmetičkog proizvoda od grožđa.
Kad se govori o vinoterapiji,
riječ je uglavnom o uzimanju ekstrakta iz grožđa koji se mogu koristiti
kao polazna osnova za proizvodnju određenih preparata. A varenik sam
sebe konzervira, može se nanositi na kožu, svakako ne na otvorene rane.
Sadržava voćne kiseline, po boji i teksturi je veliki koncentrat
fitokemikalija, a pospješava i mikrocirkulaciju – nabraja Olja prednosti
iznimnog pripravka od grožđa koji se još uvijek ne može kupiti u
Hrvatskoj.
Može ga se, veli, u obliku suvenira nabaviti u
talijanskoj tvornici u kojoj se proizvodi aceto balsamico, a jedan
decilitar varenika košta oko 30 dolara. Njegova je jedina mana cijena,
jer od litre mošta dobiju se samo tri decilitra varenika.
mirela goreta, foto: jadran babić/Cropix
Marmelada od varenika (recept Jasne Marinković)
2 l varenika
400 g brašna bez glutena
150 g badema (prethodno ih valja očistiti, popržiti i isjeckati)
150 g suhih smokava
1 limun, 1 naranča
cimet, klinčić, lišće lovora i naranče
PRIPREMA:
Gotov varenik se prokuha i u njega lagano dodaje brašno. Kad se skuha
(otprilike 10-ak minuta), dodaju se bademi, nasjeckane smokve, korica
limuna i naranče, malo cimeta i klinčići. |
Gušt umacima
−
Ne mogu reći da se varenik vratio u Bol baš sto posto, ali nekolicina
nas ipak ga radi. Budući da imamo restoran uglavnom za te potrebe, u
kućanstvu ga baš i ne koristimo. Pravimo ga baš zbog toga što daje
poseban gušt umacima – kaže Josip Eterović iz taverne ”Riva”, koji varenik najčešće koristi pri pripremi teških umaka, divljači, janjetine...
Počeo ga je upotrebljavati prije pet, šest godina, a reakcije gostiju su izvrsne.
|
Sob u umaku od varenika i šumskog voća (kuhar Vinko Marinković Vice – Puko, restoran “Vagabundo”)
Soba okrenuti na tavi da bude srednje pečen. U do kraja reduciran
varenik dodati šumsko voće i kuhati 45 minuta kako se dobio dovoljno
gust umak. Poškropiti po sobu.
“Okus je ludilo, treba reći Djeda Mrazu da pošalje još sobova”, smije se kuhar Marinković. |
Marinada od srdela (kuhar Ignacije Čubrić − hotel “Kaštil”)
Crvena
kapula isječe se na rezance, pirja se s malo češnjaka, a potom se
zalije kvasinom i varenikom. Kad se umak reducira, dodaju se lovorov
list i ružmarin. Ispržene srdele stave se u umak..
|
Tunjevina u domaćem savuru (kuhar Frane Lukšić – restoran “Ranč”)
Na
maslinovu ulju pržiti malo bijelog luka, dodati peršin, vino, prošek i
varenik, ubaciti dalmatinske trave (majčina dušica, lovor, metvica) i
domaći limun. Umak pustiti da kratko provre. U međuvremenu na kominu
ispeći tunu začinjenu solju i paprom te je staviti u umak. Prije
posluživanja jelo bi trebalo odležati 12−24 sata, a u hladnjaku se može
držati i do tjedan dana.
|
[video] =>
[gallery] =>
[extra_fields] => Array
(
[0] => stdClass Object
(
[id] => 1
[name] => Subtitle
[value] => ‘Premda je riječ o otočnom specijalitetu ekstremnih gastronomskih mogućnosti i jedinstvene arome, nekako mi se čini da varenik pripada Bolu, jer upravo se na tom području bralo grožđe (mali plavac) koje se koristilo za pripremu varenika’, objašnj
[type] => textarea
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 1
[alias] => Subtitle
)
[1] => stdClass Object
(
[id] => 2
[name] => Superscript Title
[value] => jedinstven specijalitet od reduciranog mošta, kojim su naši preci zaslađivali težak život na otoku, otima se zaboravu zahvaljujući entuzijastima
[type] => textarea
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 2
[alias] => SuperscriptTitle
)
[2] => stdClass Object
(
[id] => 68
[name] => Premium content
[value] => ON
[type] => radio
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 10
[alias] => premium_content
)
)
[extra_fields_search] => *
[created] => 2011-10-17 15:00:32
[created_by] => 33
[created_by_alias] =>
[checked_out] => 0
[checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00
[modified] => 2011-10-17 15:12:48
[modified_by] => 0
[publish_up] => 2011-10-17 15:01:00
[publish_down] => 0000-00-00 00:00:00
[trash] => 0
[access] => 1
[ordering] => 0
[featured] => 0
[featured_ordering] => 0
[image_caption] =>
[image_credits] =>
[video_caption] =>
[video_credits] =>
[hits] => 7605
[params] => Joomla\Registry\Registry Object
(
[data:protected] => stdClass Object
(
[enable_css] => 1
[jQueryHandling] => 1.8remote
[backendJQueryHandling] => remote
[userName] => 1
[userImage] => 1
[userDescription] => 1
[userURL] => 1
[userEmail] => 0
[userFeedLink] => 1
[userFeedIcon] => 1
[userItemCount] => 30
[userItemTitle] => 1
[userItemTitleLinked] => 1
[userItemDateCreated] => 1
[userItemImage] => 1
[userItemIntroText] => 1
[userItemCategory] => 1
[userItemTags] => 1
[userItemCommentsAnchor] => 1
[userItemReadMore] => 1
[userItemOCMPlugins] => 1
[authorsListLimit] => 61
[tagItemCount] => 61
[tagItemTitle] => 1
[tagItemTitleLinked] => 1
[tagItemDateCreated] => 1
[tagItemImage] => 1
[tagItemIntroText] => 1
[tagItemCategory] => 1
[tagItemReadMore] => 1
[tagItemExtraFields] => 1
[tagOrdering] =>
[tagFeedLink] => 1
[tagFeedIcon] => 1
[genericItemCount] => 61
[genericItemTitle] => 1
[genericItemTitleLinked] => 1
[genericItemDateCreated] => 1
[genericItemImage] => 1
[genericItemIntroText] => 1
[genericItemCategory] => 1
[genericItemReadMore] => 1
[genericItemExtraFields] => 1
[genericFeedLink] => 1
[genericFeedIcon] => 1
[instantArticlesLimit] => 100
[instantArticlesExtraField] => 87
[instantArticlesExtraFieldON] => 2
[instantArticlesCategoriesChildren] => 0
[instantArticlesTitle] =>
[instantArticlesDescription] =>
[mainTagCategories] => Array
(
[0] => 119
[1] => 396
[2] => 383
[3] => 424
[4] => 250
[5] => 251
[6] => 452
[7] => 252
[8] => 477
[9] => 253
[10] => 254
[11] => 255
[12] => 483
[13] => 256
[14] => 300
[15] => 257
[16] => 258
[17] => 260
)
[relatedItemsCategoriesChildren] => 1
[mobileJsonCustomHomepage] => 0
[mobileJsonQuoteModule] => 0
[mobileJsonWeatherModule] => 0
[mobileJsonLimit] =>
[mobileJsonObituary] => 0
[mobileApi2Enabled] => 1
[mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles
[mobileApi2ImagePrefix] => h
[mobileApi2ImageSuffix] => 1280
[mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg
[mobileApi2TagLimit] => 50
[mobileApi2TagOrdering] => publishUp
[mobileApi2TagCategories] => stdClass Object
(
[mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object
(
[mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101
[mobileApi2TagExcludeCategories] => Array
(
[0] => 318
[1] => 323
[2] => 301
[3] => 406
[4] => 417
)
)
[mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object
(
[mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328
)
[mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object
(
[mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329
)
[mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object
(
[mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327
)
[mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object
(
[mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478
)
[mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object
(
[mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494
)
)
[mobileApi2TagsSearchLimit] => 200
[mainFeedCategories] => Array
(
[0] => 240
)
[feedLimit] => 50
[mostPopularFeedLimit] => 20
[feedItemImage] => 0
[feedImgSize] => S
[feedItemIntroText] => 0
[feedTextWordLimit] =>
[feedItemFullText] => 1
[feedTextCharacterLimit] => 300
[feedItemSubtitle] => 1
[feedItemAuthor] => 0
[feedTtl] => 60
[feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija
[feedItemTags] => 0
[feedItemVideo] => 0
[feedItemGallery] => 0
[feedItemAttachments] => 0
[feedBogusEmail] =>
[feedTopModules] => Array
(
[0] => 105
)
[feedTopFbExcludeCategories] => Array
(
[0] => 243
[1] => 353
[2] => 333
)
[introTextCleanup] => 0
[introTextCleanupExcludeTags] =>
[introTextCleanupTagAttr] =>
[fullTextCleanup] => 0
[fullTextCleanupExcludeTags] =>
[fullTextCleanupTagAttr] =>
[xssFiltering] => 0
[linkPopupWidth] => 900
[linkPopupHeight] => 600
[imagesQuality] => 100
[itemImageXS] => 100
[itemImageS] => 200
[itemImageM] => 400
[itemImageL] => 600
[itemImageXL] => 900
[itemImageGeneric] => 300
[catImageWidth] => 100
[catImageDefault] => 1
[userImageWidth] => 100
[userImageDefault] => 1
[commenterImgWidth] => 48
[onlineImageEditor] => sumopaint
[imageTimestamp] => 0
[imageMemoryLimit] =>
[socialButtonCode] =>
[twitterUsername] =>
[facebookMetatags] => 1
[facebookImage] => Medium
[comments] => 1
[commentsOrdering] => DESC
[commentsLimit] => 10
[commentsFormPosition] => below
[commentsPublishing] => 0
[commentsReporting] => 2
[commentsReportRecipient] =>
[inlineCommentsModeration] => 0
[gravatar] => 1
[antispam] => 0
[recaptchaForRegistered] => 1
[akismetForRegistered] => 1
[commentsFormNotes] => 1
[commentsFormNotesText] =>
[frontendEditing] => 1
[showImageTab] => 1
[showImageGalleryTab] => 1
[showVideoTab] => 1
[showExtraFieldsTab] => 1
[showAttachmentsTab] => 1
[showOCMPlugins] => 1
[sideBarDisplayFrontend] => 0
[staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr
[siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr
[sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr
[lockingArticlesCategories] => Array
(
[0] => 119
[1] => 424
[2] => 250
[3] => 251
[4] => 452
[5] => 252
[6] => 477
[7] => 253
[8] => 254
[9] => 255
[10] => 483
[11] => 256
[12] => 257
[13] => 258
[14] => 260
)
[lockingArticlesUnit] => YEAR
[lockingArticlesQuantity] => 1
[photoGalleryExtraField] => 63
[photoGalleryExtraFieldON] => 2
[videoGalleryExtraField] => 67
[videoGalleryExtraFieldON] => 2
[tickerModules] => Array
(
[0] => 408
[1] => 409
)
[gaEmail] =>
[mergeEditors] => 1
[sideBarDisplay] => 1
[attachmentsFolder] =>
[hideImportButton] => 0
[googleSearch] => 0
[googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer
[OCMUserProfile] => 1
[OCMUserGroup] => 4
[redirect] => 101
[adminSearch] => simple
[cookieDomain] =>
[gatherStatistics] => 1
[article_preview_ocm_category_id] =>
[taggingSystem] => 1
[lockTags] => 0
[showTagFilter] => 0
[ocmTagNorm] => 0
[ocmTagNormCase] => lower
[ocmTagNormAdditionalReplacements] =>
[recaptcha_public_key] => marko_margeta
[recaptcha_private_key] => zoey2013
[recaptcha_theme] => clean
[recaptchaV2] => 1
[recaptchaOnRegistration] => 0
[akismetApiKey] =>
[stopForumSpam] => 0
[stopForumSpamApiKey] =>
[showItemsCounterAdmin] => 1
[showChildCatItems] => 1
[disableCompactOrdering] => 0
[metaDescLimit] => 150
[enforceSEFReplacements] => 0
[SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya
[ocmSef] => 0
[ocmSefLabelCat] => content
[ocmSefLabelTag] => tag
[ocmSefLabelUser] => author
[ocmSefLabelSearch] => search
[ocmSefLabelDate] => date
[ocmSefLabelItem] => 0
[ocmSefLabelItemCustomPrefix] =>
[ocmSefInsertItemId] => 1
[ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash
[ocmSefUseItemTitleAlias] => 1
[ocmSefInsertCatId] => 1
[ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash
[ocmSefUseCatTitleAlias] => 1
[show_page_heading] => 0
[categories] => Array
(
[0] => 264
)
[exclude_from_group_by_subcategories] => 0
[menu-anchor_css] => nav__link
[menu_text] => 1
[menu_show] => 1
[menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život
[menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral
[secure] => 0
[page_title] => Život
[page_description] => SiteMeta Description
[page_rights] =>
[robots] =>
[inheritFrom] => 0
[num_leading_items] => 2
[num_leading_columns] => 1
[leadingImgSize] => Large
[num_primary_items] => 4
[num_primary_columns] => 2
[primaryImgSize] => Medium
[num_secondary_items] => 4
[num_secondary_columns] => 1
[secondaryImgSize] => Small
[num_links] => 4
[num_links_columns] => 1
[linksImgSize] => XSmall
[catCatalogMode] => 0
[catFeaturedItems] => 1
[catOrdering] => publishUp
[catPagination] => 2
[catPaginationResults] => 1
[catTitle] => 1
[catTitleItemCounter] => 1
[catDescription] => 1
[catImage] => 1
[catFeedLink] => 0
[catFeedIcon] => 0
[subCategories] => 1
[subCatColumns] => 2
[subCatTitle] => 1
[subCatTitleItemCounter] => 1
[subCatDescription] => 1
[subCatImage] => 1
[catItemTitle] => 1
[catItemTitleLinked] => 1
[catItemFeaturedNotice] => 0
[catItemAuthor] => 1
[catItemDateCreated] => 1
[catItemRating] => 0
[catItemImage] => 1
[catItemIntroText] => 1
[catItemExtraFields] => 0
[catItemHits] => 0
[catItemCategory] => 1
[catItemTags] => 1
[catItemAttachments] => 0
[catItemAttachmentsCounter] => 0
[catItemVideo] => 0
[catItemVideoAutoPlay] => 0
[catItemImageGallery] => 0
[catItemDateModified] => 0
[catItemReadMore] => 1
[catItemCommentsAnchor] => 1
[catItemOCMPlugins] => 1
[itemDateCreated] => 1
[itemTitle] => 1
[itemFeaturedNotice] => 1
[itemAuthor] => 1
[itemFontResizer] => 1
[itemPrintButton] => 0
[itemEmailButton] => 1
[itemSocialButton] => 1
[itemVideoAnchor] => 1
[itemImageGalleryAnchor] => 1
[itemCommentsAnchor] => 1
[itemRating] => 0
[itemImage] => 1
[itemImgSize] => Large
[itemImageMainCaption] => 1
[itemImageMainCredits] => 1
[itemIntroText] => 0
[itemFullText] => 1
[itemExtraFields] => 1
[itemDateModified] => 1
[itemHits] => 0
[itemCategory] => 0
[itemTags] => 1
[itemAttachments] => 1
[itemAttachmentsCounter] => 1
[itemVideo] => 1
[itemVideoAutoPlay] => 0
[itemVideoCaption] => 1
[itemVideoCredits] => 1
[itemImageGallery] => 0
[itemNavigation] => 0
[itemComments] => 1
[itemTwitterButton] => 1
[itemFacebookButton] => 1
[itemGooglePlusOneButton] => 1
[itemAuthorBlock] => 0
[itemAuthorImage] => 0
[itemAuthorDescription] => 0
[itemAuthorURL] => 0
[itemAuthorEmail] => 0
[itemAuthorLatest] => 0
[itemAuthorLatestLimit] => 5
[itemRelated] => 1
[itemRelatedLimit] => 2
[itemRelatedTitle] => 1
[itemRelatedCategory] => 1
[itemRelatedImageSize] => Medium
[itemRelatedIntrotext] => 0
[itemRelatedFulltext] => 0
[itemRelatedAuthor] => 0
[itemRelatedMedia] => 1
[itemRelatedImageGallery] => 1
[itemOCMPlugins] => 1
[recaptcha] =>
)
[initialized:protected] => 1
[separator] => .
)
[metadesc] =>
[metadata] => robots=
author=
[metakey] =>
[plugins] => {
"is_import_from_dnn": true,
"incptvocmimagegalleryIGParameters": "default",
"incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent",
"incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow",
"incptvocmimagegalleryImages": [
"/Archive/images/2011/10/17/Panorama/VARENIK_BOL16-011011.2_thumb.jpg"
],
"incptvocmimagegalleryImageTitles": [
""
],
"incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [
""
],
"incptvocmimagegalleryImageFocus": [
"50:50"
],
"incptvocmimagegalleryImageDimensions": [
{
"size0": "468x290"
}
]
}
[language] => *
[multi_author] => 0
[type_id] => 0
[category] => TableOCMCategory Object
(
[id] => 264
[name] => Život
[alias] => zivot
[description] =>
[parent] => 254
[extraFieldsGroup] => 9
[published] => 1
[image] =>
[access] => 1
[ordering] => 3
[params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"}
[trash] => 0
[plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""}
[language] => *
[container] => 0
[container_name] =>
[_tbl:protected] => #__ocm_categories
[_tbl_key:protected] => id
[_tbl_keys:protected] => Array
(
[0] => id
)
[_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object
(
[name] => mysqli
[serverType] => mysql
[connection:protected] => mysqli Object
(
[affected_rows] => 38
[client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $
[client_version] => 50012
[connect_errno] => 0
[connect_error] =>
[errno] => 0
[error] =>
[error_list] => Array
(
)
[field_count] => 3
[host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP
[info] =>
[insert_id] => 0
[server_info] => 5.5.30
[server_version] => 50530
[stat] => Uptime: 7667042 Threads: 3 Questions: 1555345933 Slow queries: 4741120
[sqlstate] => 00000
[protocol_version] => 10
[thread_id] => 111335892
[warning_count] => 0
)
[nameQuote:protected] => `
[nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00
[_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb
[count:protected] => 58
[cursor:protected] =>
[debug:protected] =>
[limit:protected] => 0
[log:protected] => Array
(
)
[timings:protected] => Array
(
)
[callStacks:protected] => Array
(
)
[offset:protected] => 0
[options:protected] => Array
(
[driver] => mysqli_exabyte
[host] => 127.0.0.1
[user] => proxy_user_front03
[password] => b3hX5DrKwjx6
[database] => sdproductiondb
[prefix] => sk_
[select] => 1
[port] => 6033
[socket] =>
)
[sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1
[tablePrefix:protected] => sk_
[utf:protected] => 1
[utf8mb4:protected] => 1
[errorNum:protected] => 0
[errorMsg:protected] =>
[transactionDepth:protected] => 0
[disconnectHandlers:protected] => Array
(
)
[ocmConfig] => Array
(
)
)
[_trackAssets:protected] =>
[_rules:protected] =>
[_locked:protected] =>
[_autoincrement:protected] => 1
[_observers:protected] => JObserverUpdater Object
(
[aliases:protected] => Array
(
)
[observers:protected] => Array
(
)
[doCallObservers:protected] => 1
)
[_columnAlias:protected] => Array
(
)
[_jsonEncode:protected] => Array
(
)
[_errors:protected] => Array
(
)
[year_lookup] => 0
[link] => /mozaik/zivot
)
[additional_categories] => Array
(
)
[link] => /mozaik/zivot/dani-varenika-bolske-carolije-s-najstarijim-mediteranskim-zacinom-recepti-146007
[printLink] => /mozaik/zivot/dani-varenika-bolske-carolije-s-najstarijim-mediteranskim-zacinom-recepti-146007?tmpl=component&print=1
[tags] => Array
(
[0] => stdClass Object
(
[id] => 226711
[name] => varenik
[published] => 1
[section] =>
[subsection] =>
[weight] =>
[created] => 0000-00-00 00:00:00
[main_article_id] => 0
[alias] => varenik
[link] => /tag/varenik
)
[1] => stdClass Object
(
[id] => 203360
[name] => danivarenika
[published] => 1
[section] =>
[subsection] =>
[weight] =>
[created] => 0000-00-00 00:00:00
[main_article_id] => 0
[alias] => danivarenika
[link] => /tag/danivarenika
)
[2] => stdClass Object
(
[id] => 174576
[name] => gastro
[published] => 1
[section] =>
[subsection] =>
[weight] =>
[created] => 0000-00-00 00:00:00
[main_article_id] => 0
[alias] => gastro
[link] => /tag/gastro
)
)
[imageXSmall] =>
[imageSmall] =>
[imageMedium] =>
[imageLarge] =>
[imageXLarge] =>
[extraFields] => stdClass Object
(
[Subtitle] => stdClass Object
(
[id] => 1
[name] => Subtitle
[value] => ‘Premda je riječ o otočnom specijalitetu ekstremnih gastronomskih mogućnosti i jedinstvene arome, nekako mi se čini da varenik pripada Bolu, jer upravo se na tom području bralo grožđe (mali plavac) koje se koristilo za pripremu varenika’, objašnj
[type] => textarea
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 1
[alias] => Subtitle
)
[SuperscriptTitle] => stdClass Object
(
[id] => 2
[name] => Superscript Title
[value] => jedinstven specijalitet od reduciranog mošta, kojim su naši preci zaslađivali težak život na otoku, otima se zaboravu zahvaljujući entuzijastima
[type] => textarea
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 2
[alias] => SuperscriptTitle
)
[premium_content] => stdClass Object
(
[id] => 68
[name] => Premium content
[value] => ON
[type] => radio
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 10
[alias] => premium_content
)
)
[attachments] => Array
(
)
[cleanTitle] => DANI VARENIKA Bolske čarolije s najstarijim mediteranskim začinom (RECEPTI)
[num_of_authors] => 0
[author] => Joomla\CMS\User\User Object
(
[isRoot:protected] =>
[id] =>
[name] =>
[username] =>
[email] =>
[password] =>
[password_clear] =>
[block] =>
[sendEmail] =>
[registerDate] =>
[lastvisitDate] =>
[activation] =>
[params] =>
[groups] => Array
(
)
[guest] => 1
[lastResetTime] =>
[resetCount] =>
[requireReset] =>
[_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object
(
[data:protected] => stdClass Object
(
)
[initialized:protected] =>
[separator] => .
)
[_authGroups:protected] =>
[_authLevels:protected] =>
[_authActions:protected] =>
[_errorMsg:protected] =>
[userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object
(
)
[_errors:protected] => Array
(
)
[link] => /autor/2024-05-15-00-59-37-33
[profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object
(
[_errors:protected] => Array
(
)
[gender] =>
)
[avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png
)
[numOfComments] => 0
[mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/17/Panorama/VARENIK_BOL16-011011.2_thumb.jpg
[galleryCount] => 1
[hasImage] => 1
[mainImageAuthor] =>
[mainImageDesc] =>
[popup_gallery] => Array
(
[0] => stdClass Object
(
[src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/17/Panorama/VARENIK_BOL16-011011.2_thumb.jpg
[title] =>
)
)
[bgPosition] =>
[videoType] => allvideos
[text] => {OCMSplitter}Varenik – jedinstven specijalitet od reduciranog mošta kojim su naši
preci zaslađivali težak život na otoku, iz godine u godinu otima se
zaboravu zahvaljujući entuzijastima i ljubiteljima gastronomije poput
onih koji su razmijenili iskustva na drugim “Danima varenika” u Bolu.
Prva
četiri izdanja šeste manifestacije posvećene najstarijem dodatku jelima
u mediteranskoj kuhinji održana su u Supetru, da bi se varenik vratio
svojem ishodištu na južnoj strani Brača.
−
Premda je riječ o otočnom specijalitetu ekstremnih gastronomskih
mogućnosti i jedinstvene arome, nekako mi se čini da varenik pripada
Bolu, jer upravo se na ovom području bralo grožđe (mali plavac) koje se
koristilo za pripremu varenika. Uvijek su najcjenjeniji bili urodi
grožđa s južnih padina otoka, jer je količina sladora bila veća –
objašnjava splitska nutricionistica Olja Martinić koja je, u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Bol, u hotelu “Kaštil” organizirala predstavljanje delicija od varenika.
Za
pripremu jela bili su zaduženi majstori kužinavanja iz restorana “Mali
raj”, “Vagabundo”, “Santo”, “Ranč”, ”Fusio”, “Pumparella”, “Mendula” i
taverne “Riva”, a među njih se “uvukla” i Ksenija Marinković oduševivši svojom slasticom – marmeladom od varenika.
−
U vrijeme kad nije bilo šećera i obilja slatkog, a djeca su ga oduvijek
voljela kao i danas, nastala je marmelada od varenika. To je zgusnuti
varenik kojemu se dodavao griz, a nekad je to bila i prekrupa od tvrde
pšenice koja nema glutena i sama po sebi je prilično rahla – tumači
nutricionistica Martinić.
U bračku marmeladu od varenika i griza
nasjeckale bi se suhe smokve, usitnjeni bademi, po želji i suho grožđe.
Tako pripremljena otočna marmelada obilovala je brojnim mineralima, ali
i željezom, što je bilo jako važno u vrijeme oskudne prehrane.
−
Marmelada je sama sebe konzervirala, a stariji kažu da bi je djeca
nakon nedjeljnog ručka dobila za desert, ali u količini koja može stati
na list lovora. Kad biste probali pojesti malo više od toga, ne bi baš
išlo tako lako... Zato je to prirodna i lijepa mjera. Bilo bi lijepo kad
bi djeca danas dobivala tako dozirano slatko. I puno mudrije – ističe
Olja Martinić.
|
Ivica Martinić radi mošt |
Brač i Korčula najpoznatiji su hrvatski otoci na
kojima je sačuvana tradicija pripreme varenika. Na Korčuli ga
pripravljaju od bijeloga grožđa, a tamošnji je varenik sastojak lumblije
– kolača koji se priprema za Svi svete, a u prijevodu znači “ne
zaboravi me”.
− Otočani govore da je neka Korčulanka bila zaljubljena u jednog vojnika iz
Napoleonove vojske
koji se poslije boravka na Korčuli morao vratiti kući. Ona mu je
ispekla kolač i darovala mu ga kad je napuštao otok... – kazuje
nutricionistica, naglašavajući dragocjenost varenika upravo zbog širine
njegova sastava.
Premda njegove nutritivne vrijednosti još nisu
dovoljno istražene ni obrađene, sigurna je da će s vremenom pronaći
zasluženo mjesto u vinoterapiji i projektima anti-aging prehrane.
−
Sve što se nalazi u vareniku visoke je biološke iskoristivosti.
Dovoljna je jedna čajna žličica varenika dnevno, ne valja pretjerivati
jer je presladak, isto kao što se ne može pretjerivati ni s medom.
Posebno je dobar za ljude u starijoj životnoj dobi i sportaše, a izniman
je pripravak i u vinoterapiji. Varenik je, s obzirom na to da je tri
puta reduciran, i tri puta jači po svojem učinku od bilo kojeg
kozmetičkog proizvoda od grožđa.
Kad se govori o vinoterapiji,
riječ je uglavnom o uzimanju ekstrakta iz grožđa koji se mogu koristiti
kao polazna osnova za proizvodnju određenih preparata. A varenik sam
sebe konzervira, može se nanositi na kožu, svakako ne na otvorene rane.
Sadržava voćne kiseline, po boji i teksturi je veliki koncentrat
fitokemikalija, a pospješava i mikrocirkulaciju – nabraja Olja prednosti
iznimnog pripravka od grožđa koji se još uvijek ne može kupiti u
Hrvatskoj.
Može ga se, veli, u obliku suvenira nabaviti u
talijanskoj tvornici u kojoj se proizvodi aceto balsamico, a jedan
decilitar varenika košta oko 30 dolara. Njegova je jedina mana cijena,
jer od litre mošta dobiju se samo tri decilitra varenika.
mirela goreta, foto: jadran babić/Cropix
Marmelada od varenika (recept Jasne Marinković)
2 l varenika
400 g brašna bez glutena
150 g badema (prethodno ih valja očistiti, popržiti i isjeckati)
150 g suhih smokava
1 limun, 1 naranča
cimet, klinčić, lišće lovora i naranče
PRIPREMA:
Gotov varenik se prokuha i u njega lagano dodaje brašno. Kad se skuha
(otprilike 10-ak minuta), dodaju se bademi, nasjeckane smokve, korica
limuna i naranče, malo cimeta i klinčići. |
Gušt umacima
−
Ne mogu reći da se varenik vratio u Bol baš sto posto, ali nekolicina
nas ipak ga radi. Budući da imamo restoran uglavnom za te potrebe, u
kućanstvu ga baš i ne koristimo. Pravimo ga baš zbog toga što daje
poseban gušt umacima – kaže Josip Eterović iz taverne ”Riva”, koji varenik najčešće koristi pri pripremi teških umaka, divljači, janjetine...
Počeo ga je upotrebljavati prije pet, šest godina, a reakcije gostiju su izvrsne.
|
Sob u umaku od varenika i šumskog voća (kuhar Vinko Marinković Vice – Puko, restoran “Vagabundo”)
Soba okrenuti na tavi da bude srednje pečen. U do kraja reduciran
varenik dodati šumsko voće i kuhati 45 minuta kako se dobio dovoljno
gust umak. Poškropiti po sobu.
“Okus je ludilo, treba reći Djeda Mrazu da pošalje još sobova”, smije se kuhar Marinković. |
Marinada od srdela (kuhar Ignacije Čubrić − hotel “Kaštil”)
Crvena
kapula isječe se na rezance, pirja se s malo češnjaka, a potom se
zalije kvasinom i varenikom. Kad se umak reducira, dodaju se lovorov
list i ružmarin. Ispržene srdele stave se u umak..
|
Tunjevina u domaćem savuru (kuhar Frane Lukšić – restoran “Ranč”)
Na
maslinovu ulju pržiti malo bijelog luka, dodati peršin, vino, prošek i
varenik, ubaciti dalmatinske trave (majčina dušica, lovor, metvica) i
domaći limun. Umak pustiti da kratko provre. U međuvremenu na kominu
ispeći tunu začinjenu solju i paprom te je staviti u umak. Prije
posluživanja jelo bi trebalo odležati 12−24 sata, a u hladnjaku se može
držati i do tjedan dana.
|
[jcfields] => Array
(
)
[event] => stdClass Object
(
[BeforeDisplay] =>
[AfterDisplay] =>
[AfterDisplayTitle] =>
[BeforeDisplayContent] =>
[AfterDisplayContent] =>
[OCMBeforeDisplay] =>
[OCMAfterDisplay] =>
[OCMAfterDisplayTitle] =>
[OCMBeforeDisplayContent] =>
[OCMAfterDisplayContent] =>
[OCMUserDisplay] =>
[OCMCommentsCounter] =>
[OCMCommentsBlock] =>
)
[image] =>
[imageWidth] => 600
[comments] => Array
(
)
[absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dani-varenika-bolske-carolije-s-najstarijim-mediteranskim-zacinom-recepti-146007
[emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d3e81ae0cdd5f143802e9126a653bbc2d490ee6
[twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=DANI+VARENIKA+Bolske+%C4%8Darolije+s+najstarijim+mediteranskim+za%C4%8Dinom+%28RECEPTI%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdani-varenika-bolske-carolije-s-najstarijim-mediteranskim-zacinom-recepti-146007
[socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdani-varenika-bolske-carolije-s-najstarijim-mediteranskim-zacinom-recepti-146007
)
Array
(
[0] => stdClass Object
(
[id] => 1
[name] => Subtitle
[value] => ‘Premda je riječ o otočnom specijalitetu ekstremnih gastronomskih mogućnosti i jedinstvene arome, nekako mi se čini da varenik pripada Bolu, jer upravo se na tom području bralo grožđe (mali plavac) koje se koristilo za pripremu varenika’, objašnj
[type] => textarea
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 1
[alias] => Subtitle
)
[1] => stdClass Object
(
[id] => 2
[name] => Superscript Title
[value] => jedinstven specijalitet od reduciranog mošta, kojim su naši preci zaslađivali težak život na otoku, otima se zaboravu zahvaljujući entuzijastima
[type] => textarea
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 2
[alias] => SuperscriptTitle
)
[2] => stdClass Object
(
[id] => 68
[name] => Premium content
[value] => ON
[type] => radio
[group] => 9
[published] => 1
[ordering] => 10
[alias] => premium_content
)
)
15. svibanj 2024 02:59