Bob je vjerojatno najstarije povrće koje su ljudi uzgajali. O tome tragovi postoje u srednjoj Europi još u bakrenom dobu, stari narodi na obalama Sredozemlja poznavali su bob, postoje dokazi o uzgoju na obalama Kaspijskog jezera koji su stari 4000 godina, a vjerojatno su njegovo sjeme donijela plemena Slavena tijekom Velike seobe naroda sa sobom, prenosi zadovoljna.nova.rs.
Iz Azije
Porijeklom je iz središnje i središnje Azije, a odatle je dospjela u Sredozemlje. Od kasnog srednjeg vijeka do otkrića Amerike bob je bio jedna od glavnih kultura. Danas je raširen po cijelom svijetu osim u Oceaniji, ali je daleko manjeg značaja nego prije. Bob je od davnina tradicionalna biljka Balkanskog poluotoka. Koristio se za prehranu ljudi i kao stočna hrana.
Bob se koristio za pripremu domaćih tradicionalnih jela, posebno u samostanima. No, već krajem 19. stoljeća bob su istisnule druge mahunarke, prije svega grah, ali i leća i grašak. Uzgoj boba sveo se na vrtove i korištenje u kućanstvu.
Hranjive tvari
Ima blago sladak, zemljani okus i koristi se u cijelom svijetu. Mahune se konzumiraju svježe (sirove), kao svježe koštice, konzervirane i osušene.
Zreli bob je energetska namirnica puna proteina i visoke kalorijske vrijednosti, s visokim udjelom minerala.
Cijenjene su bile svježe mlade mahune i mlada zelena zrna, vrlo rano povrće, izvor vitamina B i fosfora. U rano proljeće listovi se mogu koristiti kao salata.
Bob je prepun hranjivih tvari i nudi mnoge zdravstvene prednosti.
Sadrži, između ostalog, vlakna, folate i mangan, među mnogim drugim nutrijentima. Bob također može pomoći kod mršavljenja ili smanjenja kolesterola. Bob je pun vitamina, minerala, vlakana i proteina. Dobar izvor proteina, škroba i minerala. Bob je dobra alternativa skupim mesnim i ribljim proteinima.
Smatra se da imaju impresivne zdravstvene učinke, poput poboljšane motoričke funkcije i imuniteta. Bob također ima značajna ljekovita svojstva.
Cvjetovi i mahune koriste se u pripremi čajeva za ublažavanje bolova kod izbacivanja bubrežnih kamenaca i upale mokraćnih kanala. Prema najnovijim istraživanjima, mlade mahune mnogih sorti sadrže tvar koja blagotvorno djeluje na oboljele od Parkinsonove bolesti.