StoryEditorOCM
ObalaNIKAD JAČI

Kaštelanska fešta o‘ boba u znaku ‘Bejbi lazanje‘, žiri je bio na sto muka, ali je ipak uspio proglasiti šampione...

Piše Jakov Žarko
18. svibnja 2024. - 21:12

Ma kakva nevera koja je pritila iz pravca Italije i Čiova, a još manje crni oblaci koji su se nadvili nad Kozjak. Ništa od tih nepogoda nije uspilo poremetit održavanje najjače kaštelanske fešte, one o‘ boba, a koja je na Brcu u Kambelovcu okupila, Boga pitaj koliko naroda.

image

Za prste polizati

Saša Burić/Cropix

Planila je spiza, što se i očekivalo, u roku od trena, i to sa ovogodišnjih, rekordnih 55 štandova na kojima se, uz mirise itekako ugodne njuhu, širio miris raznih jela kojima je jedno bilo zajedničko.

A to je bob!

Kaštelani, zajedno sa svojim gostima koji su pristigli iz cijele županije Splitsko-dalmatinske, još su jednom slavili bob, biljku koja je u gradu podno Kozjaka u prošlosti othranila generacije, a zadnjih godina na velika vrata, zahvaljujući između ostalog ovoj fešti, vratila  u gastronomsku ponudu Dalmacije.

image

Riva u Kambelovcu je bila krcata

Saša Burić/Cropix

Odmah na početku, oni koji konce drže u svojim rukama, a to je ocjenjivački sud, ko iz topa nam grme: - Ovo je najbolja kulinarska fešta koja se održava na području naše županije, jer ljudi su pozornost dali biljci koja u kulinarstvu i nije bila toliko cijenjena.

image

Nikola Tomić, Roko Puče, Duje Pisac - žiri se namučio

Saša Burić/Cropix

- A pogledajte kad pametna glava krene sa organizacijom kuhanja boba u što se to pretvori. U najjači gastronomski event a bit svega je, slaviti zaboravljenu mahunarku koja je nekada hranila Kaštela - uglas će tročlani žiri sastavljen od vrhunskih kuhara: Nikola Tomić, Duje Pisac i Roko Puče.

I prije samog kraja, ono priko veze, doznajemo od žirija tko će ove godine imati razloga za slavlje.

A to je bila Bratovština Svetog Ivana iz Kaštel Lukšića koja je spremila "Dolće garbo sa bobom“.

Jelo koje je žiri "bacilo“ s nogu, izbilo iz patika kako se u žargonu kaže.

- Ovo je definitivno najteža godina kad je u pitanju bilo donošenje odluke. Sva jela su bila vrhunska, mi koji smo profesionalci se ne možemo načuditi što su sve spremile vrijedne ruke ljudi koji su ove godine kuhali. Svega je bilo, i sladoleda, i torte, i palačinki, i fritula sa bobom. Doslovno svega - veli nam Duje Pisac iz žirija i dodaje: - Ipak je ovo pobjedničko jelo sa janjećom jetricom i domaćom kvasinom i bobom presudilo u našim glavama. Tradicija, spoj domaćeg, a i modernog osvojio nas je odmah na prvu - dodaju članovi žirija ponosni što su dio ovakve fešte na koju svake godine pristigne nekoliko tisuća ljudi.

image

Ljiljana Garbati Lile

Saša Burić/Cropix

A kakva bi ovo fešta na kojoj su bile 52 ekipe, a da među njima nije bila nezaobilazna Ljiljana Garbati Lile - žena koja vodi amatersko dičije kazalište Škatula.

Ove su godine, kako nam kaže, napravili su zdravu tortu sa bobom, piletinu sa bobom i mlincima… Planilo je sve u tren a to je zapravo najvažnije - kaže nam Lile dok se mi prebacujemo do štanda "Kaštelanskih nevista“ koje su ove godine bile u znaku "Bejbi lazanje“.

Naravno, napravile su lazanje sa bobom, fritule sa bobom  i još mnogo toga baš kao i grupa Bagulići na kojem je Dubravka sa svojih četvero djece napravila toliko jela da su se naist mogla, cila Kaštela.

- Ja i moja dica i moja prija Mira napravili smo škampe, divenice, bakalar, sipa, tripice i brujet. A sve sa bobom - kaže nam Dubravka-alfa iu omega ovog mega stola.

image

Ekipa Bagulići

Saša Burić/Cropix

A da je fešta nad feštama i ove godine ostvarila svoj cilj najbolje svjedoče prazne teće, lonci, pjati.

Dobacuje nam jedan od posjetitelja: - Svake godine spize nestane za po ure, organizatori moraju količinu boba povećat za tri puta - dodaje jedan od posjetitelja i zaključuje: Sve je bilo za lizat prste!

Uz jela od boba posjetitelji su imali prigodu kušati i neka od najboljih kaštelanskih vina, čime je ovaj gastro doživljaj bio potpun a žiri je ostao - raspamećen, zaključio je član žirija Duje Pisac.

image

Ante Garbati

Saša Burić/Cropix
image

Uložen je veliki trud

Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Sasa Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Sasa Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 11:46