StoryEditorOCM
Zdravljetemperatura je bitna

Mnogo je opcija za zdrave jutarnje napitke, no najučinkovitija ostaje voda, evo trebate li je piti toplu ili hladnu

Piše MOZAIK SD
22. listopada 2023. - 16:36

Način na koji provodite jutro određuje raspoloženje za cijeli dan. Osim uravnoteženog doručka, stručnjaci jednoglasno preporučuju ispijanje čaše tekućine 30-40 minuta prije obroka: to pomaže "pomaknuti" tijelo i prilagoditi produktivnost.

Mnogo je opcija za zdrave jutarnje napitke, no najjednostavnija i najučinkovitija ostaje obična voda, a stručnjaci apeliraju da posebnu pozornost obratite na njezinu temperaturu, piše alo.rs.

Čak i u toplo ljetno jutro ne biste trebali piti previše hladnu vodu, to može izazvati nelagodu u crijevima, spriječiti daljnju probavu doručka i, općenito, neće pružiti pravi učinak "uključivanja" tijela nakon sna. Ni prevruća tekućina nije najbolji izbor – ako više volite piti prokuhanu vodu, svakako je ohladite prije pijenja.

Da bi jutarnja čaša vode donijela samo dobrobit tijelu, tekućina bi trebala biti na sobnoj temperaturi ili malo topla - ne više od 40-45°. Upravo je topla voda sposobna "probuditi" tijelo, pokrenuti metaboličke procese koji se usporavaju tijekom sna te ukloniti toksine iz tijela. Čaša tople vode na prazan želudac potiče probavu, detoksicira i okrepljuje.

Kako bi vaš jutarnji napitak bio još zdraviji, u vodu možete dodati ocat ili limun. Pulpa limuna (a stručnjaci preporučuju pripremu limunove vode s pulpom) sadrži veliku količinu fitonutrijenata i vlakana. Limun je bogat pektinom koji je neophodan za održavanje pravilne ravnoteže crijevne mikroflore i rast "dobrih" crijevnih bakterija. Voda s limunom pomaže u detoksikaciji tijela, osobito ako se pije na prazan želudac, a ima snažna antimikrobna i antivirusna svojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:20