stdClass Object ( [id] => 1371199 [title] => Manjak kalcija izaziva visoki krvni tlak i grčeve, dr. Bender upozorava da suplemente ne uzimate na svoju ruku [alias] => manjak-ovog-minerala-izaziva-visoki-krvni-tlak-i-grceve-dr-bender-upozorava-da-suplemente-ne-uzimate-na-svoju-ruku [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kalcij je mineral iznimno važan za naš organizam, a uglavnom se povezuje sa zdravljem kostiju. Iako je doista najvažniji za kosti, jer smanjuje rizik od smanjenja gustoće kostiju, a time i osteoporoze, ima i nekoliko drugih funkcija u našem tijelu. Važno je da znate brzo prepoznati simptome mogućeg manjka kalcija i potom što prije djelovati, jer dugotrajni nedostatak ovog minerala može dovesti do ozbiljnih problema.

Sasvim je normalno da se kosti lome pod velikim opterećenjem. Iako su zdrave kosti općenito i jake kosti, ponekad je pritisak jednostavno prevelik. No, s druge strane, nije uobičajeno da se kosti lome "kao od šale". Ako vam se to dogodi, to je sigurno jedan od najtipičnijih simptoma nedostatka kalcija. Problem se uglavnom najčešće javlja kod žena na prijelazu u menopauzu. Čak i kod mišićnih grčeva ima smisla razlikovati kada su opravdani, a kada za njih nema pravog razloga. Na primjer, ako se grčevi u mišićima pojave na kraju dana tijekom kojeg ste bili vrlo aktivni, to nije neobično ni alarmantno. S druge strane, česti grčevi mišića bez razloga mogu biti znak da vašem tijelu nedostaje kalcija. Grčevi u mišićima obično se javljaju kada je nedostatak već vrlo ozbiljan.

---

image

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender

---

Mnogo je mogućih razloga za visoki krvni tlak, koji je uglavnom povezan s prekomjernim unosom natrija, no može biti povezan i s nedostatkom određenih minerala, uključujući i nedostatak kalcija. U isto vrijeme, prehrana bogata kalcijem navodno smanjuje rizik od hipertenzije ili kronično visokog krvnog tlaka.

Najvažniji unos u djetinjstvu i adolescenciji

Što sve treba znati o ovome mineralu, koliko i u kojem obliku ga unositi, otkriva prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica i direktorica tvrtke "Vitaminoteka":

– Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a u tijelu ga prosječno imamo čak 1 – 1,5 kg, uglavnom u kostima i zubima. Većinu "prehrambenog" kalcija dobivamo iz mliječnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcija su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Trend obogaćivanja hrane već je godinama adut prehrambene industrije, te se nerijetko na policama supermarketa susrećemo sa sokovima, mlijekom, jogurtima, pa i žitaricama obogaćenim kalcijem.

Koliki je preporučeni dnevni unos?

– Za odrasle je 800 – 1000 mg. Tu količinu možemo unijeti s tri velike čaše mlijeka. Iako je moguće pažljivo izbalansiranom prehranom unijeti potrebnu količinu kalcija, mnogi se odlučuju na dodatke prehrani, a nerijetko je to i savjet liječnika. Osobama koje boluju od osteoporoze preporučuje se dodatni unos kalcija iz hrane i dodataka prehrani u nešto višim dozama – do 1200 mg, obvezno uz dodatak vitamina D. Pritom je dozu dodatnoga kalcija iz pripravaka bitno prilagoditi individualno, sukladno unosu kalcija iz hrane, a osobama koje unose dosta kalcija hranom dodaci kalcija nisu potrebni. Nasuprot tome, vitamin D uvijek se propisuje kao nadomjesna terapija kod osteoporoze i osteopenije.

Adekvatan unos kalcija najvažniji je u djetinjstvu i adolescenciji, a istraživanja pokazuju da je taj unos često nedovoljan. Primjeren unos kalcija, vitamina D, vitamina K, magnezija, bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, te redovita i umjerena tjelovježba neophodni su za očuvanje mineralne gustoće kosti kod odraslih i starijih osoba.

---

image

Mliječni proizvodi odličan su izvor kalcija

Afp
---

Kako unijeti dnevno potrebnu količinu kalcija prehranom?

– Zajutrak može sadržavati šalicu mlijeka (300 mg kalcija), desert nakon ručka može biti mliječni sladoled (100 g ima 150 mg kalcija), a za večeru naribani parmezan (10 g) na tjestenini ima 100 mg kalcija. Međuobrok može biti jogurt (300 g ima 360 mg kalcija). Ovakav dan samo putem mliječnih proizvoda osigurava 910 mg kalcija (300 + 150 + 100 + 360). Dodatno, 100 g tjestenine ima 23 mg, a ako ste u danu popili litru vodovodne vode, to je još 100 mg.

Koliko je važna istodobna nadoknada vitamina D?

– Prema smjernicama preporučuje se svakodnevni unos 800 – 1200 mg kalcija (iz hrane i dodataka prehrani) te 800 – 2000 IJ vitamina D za osobe s osteoporozom. Optimalna koncentracija vitamina D u krvi koja može imati zaštitni učinak na kost i prevenirati rizik od padova iznosi ≥75 mmol/L. Istraživanja pokazuju kako 30 – 50 posto populacije ima nedostatak vitamina D. Liječnik će na temelju laboratorijskog mjerenja odrediti imate li nedostatak vitamina D i propisati potrebnu dozu vitamina D koji se može uzimati kao dnevna, dvotjedna ili mjesečna doza.

Kako odabrati pripravak

Mnoge žene posežu za dodacima kalcija u postmenopauzi. Može li to pomoći u smanjenju gubitka koštane mase?

– Iako povećani unos kalcija putem dodataka prehrani u žena u postmenopauzi ima vrlo mali utjecaj na usporavanje smanjenja mineralne gustoće kosti i smanjenje rizika od prijeloma kosti, treba ustrajati na adekvatnom unosu jer i mala korist može biti važna.

Kalcij kao dodatak prehrani danas se na tržištu nudi u različitim formama. Koju odabrati?

– Stručnjaci su suglasni kako je većinu kalcija uputno namiriti putem hrane jer je u hrani dostupan u kombinaciji s drugim tvarima koje pomažu njegovo iskorištenje u tijelu. Ipak, kalcij u dodacima prehrani nužan je za sve osobe koje ne mogu zadovoljiti unos isključivo putem hrane. Kada birate pripravak kalcija, odaberite onaj koji sadrži zasebni kalcij, primjerice u formi kalcijeva karbonata ili u drugim kemijskim oblicima. Multivitaminsko-mineralni pripravci uglavnom sadrže male količine kalcija, čak i onda kada je na pakiranju naznačeno da sadrže kalcij. Kada bi takvom pripravku bila dodana dnevno potrebna doza kalcija (1000 mg), tableta bi bila veličine pikule.

---

image
/Shutterstock
---

Kada je najbolje uzimati pripravak?

– Pripravci kalcija dostupni su u obliku karbonata, laktata, glukonata, citrata i citrat malata. Kalcij u obliku karbonata u pravilu je cjenovno najpristupačniji. Apsorpcija kalcija iz dodataka prehrani može ovisiti o vrsti hrane i nutrijenata s kojima se konzumira. Primjerice, kisele namirnice, laktoza i masnoće koje produljuju vrijeme prolaska kroz gastrointestinalni sustav, pospješuju apsorpciju kalcija iz suplemenata.

Oksalati, fitati i prehrambena vlakna inhibiraju apsorpciju kalcija. Stoga se namirnice koje sadrže spomenute kemijske spojeve, poput zelenog lisnatog povrća (blitva, špinat), ne smatraju dobrim izvorom kalcija.

Apsorpcija kalcija je smanjena kada se uzimaju visoke doze odjednom (više od 500 mg), a ovisi i o tome koliko je brza razgradnja u želucu. Suplemente kalcija najbolje je uzimati navečer prije spavanja, jer će se tako najbolje iskoristiti.

Kolike su optimalne doze uzimanja kalcija i vitamina D?

– O optimalnim dozama vitamina D i kalcija vode se brojne stručne rasprave, koje su posljednjih godina rezultirale značajnim povećanjem preporuka za unos vitamina D. Smjernice za unos dodatnoga kalcija i vitamina D3 kreću se od 500 do 1200 mg za kalcij i 800 do 1000 IU za vitamin D. Kalcij i vitamin D u formi dodataka prehrani djeluju sinergijski i smanjuju rizik od fraktura u muškaraca i žena te se ovi nutrijenti moraju uzimati u kombinaciji. Također, gotovo svi randomizirani pokusi o učinkovitosti lijekova za osteoporozu uključivali su kalcij i vitamin D kako bi se pospješila učinkovitost samog lijeka. Nadalje, dodaci kalcija i vitamina D ocijenjeni su kao neškodljivi i polučuju korisne učinke koji nisu vezani samo uz prevenciju i terapiju osteoporoze.

Nije bezazleno

Je li uzimanje dodataka kalcija potpuno bezazleno?

– Postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu dodataka kalcija i povećan rizik od infarkta miokarda. U časopisu British Medical Journal objavljena je metaanaliza studija o utjecaju kalcija na učestalost infarkta miokarda te je pokazano da je u osoba koje su uzimale kalcij u dodacima prehrani u dozi većoj od 800 mg uočen viši rizik od infarkta miokarda. Studije koje su analizirane uglavnom su bile usmjerene na utjecaj kalcija na druge organske sustave i bolesti te su podaci o utjecaju na kardiovaskularni sustav prikupljani na nedovoljno precizan način.

Već u sljedećem broju časopisa objavljen je niz reagiranja uglednih stručnjaka koji osporavaju metodologiju rada i ukazuju ne netočne zaključke. Naime, ranije, dobro planirane i ozbiljne kliničke studije nisu pronašle nikakvu vezu između kalcija iz dodataka prehrani i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, činjenica je da se paradigma primjene kalcija mijenja unatrag 20 godina, kada se davao u dozi od 2 g, do danas kada se dodaje ovisno o potrebi pojedine osobe i najčešće ne više od 500-600 mg dnevno iz dodataka prehrani.

 

Ipak, postoje neke nuspojave vezane uz uzimanje ovog minerala?

– Eventualne nuspojave uzimanja kalcija uključuju konstipaciju, nadutost i plinove. Osobe s poremećenom funkcijom štitnjače ili kroničnim bolestima bubrega ne bi trebale uzimati kalcij prije nego se savjetuju s liječnikom. Za ostale odrasle osobe, količina od 1000 mg smatra se sasvim sigurnom. Kalcij se za apsorpciju natječe s mnogim mineralima pa se uz posebno uzimanje kalcija više od nekoliko tjedana preporuča uzimanje multimineralnih pripravaka, ali ne istodobno s kalcijem.

---

ŽIVOTNI STIL JE VAŽAN Rizični čimbenici

Svojim načinom života možete utjecati na brojne čimbenike rizika koji pridonose smanjenju mineralne gustoće kosti. Svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost, raznolika prehrana s dvije do tri porcije mliječnih proizvoda dnevno te druge zdrave navike mogu ublažiti gubitak mineralne gustoće kosti. Među čimbenicima rizika za razvoj osteoporoze su: starija životna dob, tjelesna neaktivnost i sjedilački način života, prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje, primjena lijekova (glukokortikoidi, antiepileptici), određene bolesti, nedostatak vitamina D i kalcija i neadekvatna prehrana.

---

---

LISTA NAMIRNICA Što jesti, a što izbjegavati

Kako biste podmirili potrebe za kalcijem, svakodnevno je poželjno konzumirati dvije-tri porcije mliječnih proizvoda (šalica mlijeka, jedan jogurt ili drugi fermentirani mliječni proizvod i 30-50 g sira). Osobe koje izbjegavaju ovu skupinu namirnica trebaju posegnuti za prehrambenim proizvodima obogaćenim kalcijem i dodacima prehrani koji sadrže kalcij. Poželjno je konzumirati i zeleno lisnato povrće, mahunarke, sjemenke i orašaste plodove, sušeno voće, ribu i namirnice bogate vitaminom D, koje su rijetke, ali ih ima, a to su ulje jetre bakalara, skuša, srdela, žumanjak jaja, shiitake gljive te margarinski namazi obogaćeni vitaminom D. Ograničite unos soli, alkohola, kofeina, industrijski prerađene hrane...

---

---

TJELESNA AKTIVNOST I MASA Hodajte i trčite

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik od prijeloma i potiče povećanje gustoće kostiju. Posebno se preporučuju vježbe koje stvaraju opterećenje na kost poput brzog hodanja, rekreativnog trčanja i poskakivanja.

Tijekom života održavajte poželjnu tjelesnu masu. Pothranjenost i rigorozne dijete pogoduju gubitku mineralne gustoće kosti, a debljina se povezuje s čestim nedostacima vitamina D, što predstavlja čimbenik rizika za pojavu osteoporoze.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OZBILJNE POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => OZBILJNE POSLJEDICE 2 0 9210 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-06 12:02:49 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-11 09:05:16 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2024-03-11 09:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Manjak ovog minerala izaziva visoki krvni tlak i grčeve, liječnica upozorava da suplemente ne uzimate na svoju ruku page_title=Manjak ovog minerala izaziva visoki krvni tlak i grčeve, liječnica upozorava da suplemente ne uzimate na svoju ruku [metakey] => prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, minerali, kalcij, suplementi, preporučene doze [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26731260.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/12430052.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/25481114.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/25402561.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/25010242.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Privatni album",""," Afp"," Afp","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ne uzimajte pripravke na svoju ruku<\/p>","

Prof. dr. sc. Darija Vrane\u0161i\u0107 Bender<\/p>","","

Mlije\u010dni proizvodi odli\u010dan su izvor kalcija<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1416","hd_26731260_1920.jpg":"1920x1080","k_26731260_1280.jpg":"1280x1280","k_26731260_1024.jpg":"1024x1024","k_26731260_640.jpg":"640x640","k_26731260_480.jpg":"480x480","k_26731260_340.jpg":"340x340","k_26731260_220.jpg":"220x220","o_26731260_1280.jpg":"1280x944","o_26731260_1024.jpg":"1024x755","o_26731260_640.jpg":"640x472","o_26731260_480.jpg":"480x354","o_26731260_340.jpg":"340x250","o_26731260_220.jpg":"220x162","h_26731260_1280.jpg":"1280x854","h_26731260_1024.jpg":"1024x683","h_26731260_640.jpg":"640x427","h_26731260_480.jpg":"480x320","h_26731260_340.jpg":"340x227","h_26731260_220.jpg":"220x147","pp_26731260_1280.jpg":"1280x1628","pp_26731260_1024.jpg":"1024x1303","pp_26731260_640.jpg":"640x814","pp_26731260_480.jpg":"480x611","pp_26731260_340.jpg":"340x432","pp_26731260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_12430052_1920.jpg":"1920x1080","k_12430052_1280.jpg":"1280x1280","k_12430052_1024.jpg":"1024x1024","k_12430052_640.jpg":"640x640","k_12430052_480.jpg":"480x480","k_12430052_340.jpg":"340x340","k_12430052_220.jpg":"220x220","o_12430052_1280.jpg":"1280x1919","o_12430052_1024.jpg":"1024x1535","o_12430052_640.jpg":"640x959","o_12430052_480.jpg":"480x719","o_12430052_340.jpg":"340x509","o_12430052_220.jpg":"220x329","h_12430052_1280.jpg":"1280x854","h_12430052_1024.jpg":"1024x683","h_12430052_640.jpg":"640x427","h_12430052_480.jpg":"480x320","h_12430052_340.jpg":"340x227","h_12430052_220.jpg":"220x147","pp_12430052_1280.jpg":"1280x1628","pp_12430052_1024.jpg":"1024x1303","pp_12430052_640.jpg":"640x814","pp_12430052_480.jpg":"480x611","pp_12430052_340.jpg":"340x432","pp_12430052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x638","hd_25481114_1920.jpg":"1920x1080","k_25481114_1280.jpg":"1280x1280","k_25481114_1024.jpg":"1024x1024","k_25481114_640.jpg":"640x640","k_25481114_480.jpg":"480x480","k_25481114_340.jpg":"340x340","k_25481114_220.jpg":"220x220","o_25481114_1280.jpg":"1280x797","o_25481114_1024.jpg":"1024x638","o_25481114_640.jpg":"640x398","o_25481114_480.jpg":"480x299","o_25481114_340.jpg":"340x211","o_25481114_220.jpg":"220x137","h_25481114_1280.jpg":"1280x854","h_25481114_1024.jpg":"1024x683","h_25481114_640.jpg":"640x427","h_25481114_480.jpg":"480x320","h_25481114_340.jpg":"340x227","h_25481114_220.jpg":"220x147","pp_25481114_1280.jpg":"1280x1628","pp_25481114_1024.jpg":"1024x1303","pp_25481114_640.jpg":"640x814","pp_25481114_480.jpg":"480x611","pp_25481114_340.jpg":"340x432","pp_25481114_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x705","hd_25402561_1920.jpg":"1920x1080","k_25402561_1280.jpg":"1280x1280","k_25402561_1024.jpg":"1024x1024","k_25402561_640.jpg":"640x640","k_25402561_480.jpg":"480x480","k_25402561_340.jpg":"340x340","k_25402561_220.jpg":"220x220","o_25402561_1280.jpg":"1280x881","o_25402561_1024.jpg":"1024x705","o_25402561_640.jpg":"640x440","o_25402561_480.jpg":"480x330","o_25402561_340.jpg":"340x234","o_25402561_220.jpg":"220x151","h_25402561_1280.jpg":"1280x854","h_25402561_1024.jpg":"1024x683","h_25402561_640.jpg":"640x427","h_25402561_480.jpg":"480x320","h_25402561_340.jpg":"340x227","h_25402561_220.jpg":"220x147","pp_25402561_1280.jpg":"1280x1628","pp_25402561_1024.jpg":"1024x1303","pp_25402561_640.jpg":"640x814","pp_25402561_480.jpg":"480x611","pp_25402561_340.jpg":"340x432","pp_25402561_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25010242_1920.jpg":"1920x1080","k_25010242_1280.jpg":"1280x1280","k_25010242_1024.jpg":"1024x1024","k_25010242_640.jpg":"640x640","k_25010242_480.jpg":"480x480","k_25010242_340.jpg":"340x340","k_25010242_220.jpg":"220x220","o_25010242_1280.jpg":"1280x853","o_25010242_1024.jpg":"1024x682","o_25010242_640.jpg":"640x426","o_25010242_480.jpg":"480x320","o_25010242_340.jpg":"340x226","o_25010242_220.jpg":"220x146","h_25010242_1280.jpg":"1280x854","h_25010242_1024.jpg":"1024x683","h_25010242_640.jpg":"640x427","h_25010242_480.jpg":"480x320","h_25010242_340.jpg":"340x227","h_25010242_220.jpg":"220x147","pp_25010242_1280.jpg":"1280x1628","pp_25010242_1024.jpg":"1024x1303","pp_25010242_640.jpg":"640x814","pp_25010242_480.jpg":"480x611","pp_25010242_340.jpg":"340x432","pp_25010242_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6122798 Threads: 85 Questions: 1109333357 Slow queries: 0 Opens: 205216 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.180 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9948941 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/manjak-ovog-minerala-izaziva-visoki-krvni-tlak-i-grceve-dr-bender-upozorava-da-suplemente-ne-uzimate-na-svoju-ruku-1371199 [printLink] => /mozaik/zdravlje/manjak-ovog-minerala-izaziva-visoki-krvni-tlak-i-grceve-dr-bender-upozorava-da-suplemente-ne-uzimate-na-svoju-ruku-1371199?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 750944 [name] => prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 16:08:45 [main_article_id] => 0 [alias] => prof-dr-sc-darija-vranesic-bender [link] => /tag/prof-dr-sc-darija-vranesic-bender ) [1] => stdClass Object ( [id] => 380685 [name] => minerali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => minerali [link] => /tag/minerali ) [2] => stdClass Object ( [id] => 254032 [name] => kalcij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kalcij [link] => /tag/kalcij ) [3] => stdClass Object ( [id] => 464441 [name] => suplementi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => suplementi [link] => /tag/suplementi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750945 [name] => preporučene doze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 16:08:45 [main_article_id] => 0 [alias] => preporucene-doze [link] => /tag/preporucene-doze ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OZBILJNE POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Manjak kalcija izaziva visoki krvni tlak i grčeve, dr. Bender upozorava da suplemente ne uzimate na svoju ruku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26731260.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Privatni album [mainImageDesc] =>

Ne uzimajte pripravke na svoju ruku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26731260.jpg [title] =>

Ne uzimajte pripravke na svoju ruku

AFP, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/12430052.jpg [title] =>

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/25481114.jpg [title] => Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/25402561.jpg [title] =>

Mliječni proizvodi odličan su izvor kalcija

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/25010242.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kalcij je mineral iznimno važan za naš organizam, a uglavnom se povezuje sa zdravljem kostiju. Iako je doista najvažniji za kosti, jer smanjuje rizik od smanjenja gustoće kostiju, a time i osteoporoze, ima i nekoliko drugih funkcija u našem tijelu. Važno je da znate brzo prepoznati simptome mogućeg manjka kalcija i potom što prije djelovati, jer dugotrajni nedostatak ovog minerala može dovesti do ozbiljnih problema.

Sasvim je normalno da se kosti lome pod velikim opterećenjem. Iako su zdrave kosti općenito i jake kosti, ponekad je pritisak jednostavno prevelik. No, s druge strane, nije uobičajeno da se kosti lome "kao od šale". Ako vam se to dogodi, to je sigurno jedan od najtipičnijih simptoma nedostatka kalcija. Problem se uglavnom najčešće javlja kod žena na prijelazu u menopauzu. Čak i kod mišićnih grčeva ima smisla razlikovati kada su opravdani, a kada za njih nema pravog razloga. Na primjer, ako se grčevi u mišićima pojave na kraju dana tijekom kojeg ste bili vrlo aktivni, to nije neobično ni alarmantno. S druge strane, česti grčevi mišića bez razloga mogu biti znak da vašem tijelu nedostaje kalcija. Grčevi u mišićima obično se javljaju kada je nedostatak već vrlo ozbiljan.

---

image

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender

---

Mnogo je mogućih razloga za visoki krvni tlak, koji je uglavnom povezan s prekomjernim unosom natrija, no može biti povezan i s nedostatkom određenih minerala, uključujući i nedostatak kalcija. U isto vrijeme, prehrana bogata kalcijem navodno smanjuje rizik od hipertenzije ili kronično visokog krvnog tlaka.

Najvažniji unos u djetinjstvu i adolescenciji

Što sve treba znati o ovome mineralu, koliko i u kojem obliku ga unositi, otkriva prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica i direktorica tvrtke "Vitaminoteka":

– Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a u tijelu ga prosječno imamo čak 1 – 1,5 kg, uglavnom u kostima i zubima. Većinu "prehrambenog" kalcija dobivamo iz mliječnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcija su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Trend obogaćivanja hrane već je godinama adut prehrambene industrije, te se nerijetko na policama supermarketa susrećemo sa sokovima, mlijekom, jogurtima, pa i žitaricama obogaćenim kalcijem.

Koliki je preporučeni dnevni unos?

– Za odrasle je 800 – 1000 mg. Tu količinu možemo unijeti s tri velike čaše mlijeka. Iako je moguće pažljivo izbalansiranom prehranom unijeti potrebnu količinu kalcija, mnogi se odlučuju na dodatke prehrani, a nerijetko je to i savjet liječnika. Osobama koje boluju od osteoporoze preporučuje se dodatni unos kalcija iz hrane i dodataka prehrani u nešto višim dozama – do 1200 mg, obvezno uz dodatak vitamina D. Pritom je dozu dodatnoga kalcija iz pripravaka bitno prilagoditi individualno, sukladno unosu kalcija iz hrane, a osobama koje unose dosta kalcija hranom dodaci kalcija nisu potrebni. Nasuprot tome, vitamin D uvijek se propisuje kao nadomjesna terapija kod osteoporoze i osteopenije.

Adekvatan unos kalcija najvažniji je u djetinjstvu i adolescenciji, a istraživanja pokazuju da je taj unos često nedovoljan. Primjeren unos kalcija, vitamina D, vitamina K, magnezija, bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, te redovita i umjerena tjelovježba neophodni su za očuvanje mineralne gustoće kosti kod odraslih i starijih osoba.

---

image

Mliječni proizvodi odličan su izvor kalcija

Afp
---

Kako unijeti dnevno potrebnu količinu kalcija prehranom?

– Zajutrak može sadržavati šalicu mlijeka (300 mg kalcija), desert nakon ručka može biti mliječni sladoled (100 g ima 150 mg kalcija), a za večeru naribani parmezan (10 g) na tjestenini ima 100 mg kalcija. Međuobrok može biti jogurt (300 g ima 360 mg kalcija). Ovakav dan samo putem mliječnih proizvoda osigurava 910 mg kalcija (300 + 150 + 100 + 360). Dodatno, 100 g tjestenine ima 23 mg, a ako ste u danu popili litru vodovodne vode, to je još 100 mg.

Koliko je važna istodobna nadoknada vitamina D?

– Prema smjernicama preporučuje se svakodnevni unos 800 – 1200 mg kalcija (iz hrane i dodataka prehrani) te 800 – 2000 IJ vitamina D za osobe s osteoporozom. Optimalna koncentracija vitamina D u krvi koja može imati zaštitni učinak na kost i prevenirati rizik od padova iznosi ≥75 mmol/L. Istraživanja pokazuju kako 30 – 50 posto populacije ima nedostatak vitamina D. Liječnik će na temelju laboratorijskog mjerenja odrediti imate li nedostatak vitamina D i propisati potrebnu dozu vitamina D koji se može uzimati kao dnevna, dvotjedna ili mjesečna doza.

Kako odabrati pripravak

Mnoge žene posežu za dodacima kalcija u postmenopauzi. Može li to pomoći u smanjenju gubitka koštane mase?

– Iako povećani unos kalcija putem dodataka prehrani u žena u postmenopauzi ima vrlo mali utjecaj na usporavanje smanjenja mineralne gustoće kosti i smanjenje rizika od prijeloma kosti, treba ustrajati na adekvatnom unosu jer i mala korist može biti važna.

Kalcij kao dodatak prehrani danas se na tržištu nudi u različitim formama. Koju odabrati?

– Stručnjaci su suglasni kako je većinu kalcija uputno namiriti putem hrane jer je u hrani dostupan u kombinaciji s drugim tvarima koje pomažu njegovo iskorištenje u tijelu. Ipak, kalcij u dodacima prehrani nužan je za sve osobe koje ne mogu zadovoljiti unos isključivo putem hrane. Kada birate pripravak kalcija, odaberite onaj koji sadrži zasebni kalcij, primjerice u formi kalcijeva karbonata ili u drugim kemijskim oblicima. Multivitaminsko-mineralni pripravci uglavnom sadrže male količine kalcija, čak i onda kada je na pakiranju naznačeno da sadrže kalcij. Kada bi takvom pripravku bila dodana dnevno potrebna doza kalcija (1000 mg), tableta bi bila veličine pikule.

---

image
/Shutterstock
---

Kada je najbolje uzimati pripravak?

– Pripravci kalcija dostupni su u obliku karbonata, laktata, glukonata, citrata i citrat malata. Kalcij u obliku karbonata u pravilu je cjenovno najpristupačniji. Apsorpcija kalcija iz dodataka prehrani može ovisiti o vrsti hrane i nutrijenata s kojima se konzumira. Primjerice, kisele namirnice, laktoza i masnoće koje produljuju vrijeme prolaska kroz gastrointestinalni sustav, pospješuju apsorpciju kalcija iz suplemenata.

Oksalati, fitati i prehrambena vlakna inhibiraju apsorpciju kalcija. Stoga se namirnice koje sadrže spomenute kemijske spojeve, poput zelenog lisnatog povrća (blitva, špinat), ne smatraju dobrim izvorom kalcija.

Apsorpcija kalcija je smanjena kada se uzimaju visoke doze odjednom (više od 500 mg), a ovisi i o tome koliko je brza razgradnja u želucu. Suplemente kalcija najbolje je uzimati navečer prije spavanja, jer će se tako najbolje iskoristiti.

Kolike su optimalne doze uzimanja kalcija i vitamina D?

– O optimalnim dozama vitamina D i kalcija vode se brojne stručne rasprave, koje su posljednjih godina rezultirale značajnim povećanjem preporuka za unos vitamina D. Smjernice za unos dodatnoga kalcija i vitamina D3 kreću se od 500 do 1200 mg za kalcij i 800 do 1000 IU za vitamin D. Kalcij i vitamin D u formi dodataka prehrani djeluju sinergijski i smanjuju rizik od fraktura u muškaraca i žena te se ovi nutrijenti moraju uzimati u kombinaciji. Također, gotovo svi randomizirani pokusi o učinkovitosti lijekova za osteoporozu uključivali su kalcij i vitamin D kako bi se pospješila učinkovitost samog lijeka. Nadalje, dodaci kalcija i vitamina D ocijenjeni su kao neškodljivi i polučuju korisne učinke koji nisu vezani samo uz prevenciju i terapiju osteoporoze.

Nije bezazleno

Je li uzimanje dodataka kalcija potpuno bezazleno?

– Postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu dodataka kalcija i povećan rizik od infarkta miokarda. U časopisu British Medical Journal objavljena je metaanaliza studija o utjecaju kalcija na učestalost infarkta miokarda te je pokazano da je u osoba koje su uzimale kalcij u dodacima prehrani u dozi većoj od 800 mg uočen viši rizik od infarkta miokarda. Studije koje su analizirane uglavnom su bile usmjerene na utjecaj kalcija na druge organske sustave i bolesti te su podaci o utjecaju na kardiovaskularni sustav prikupljani na nedovoljno precizan način.

Već u sljedećem broju časopisa objavljen je niz reagiranja uglednih stručnjaka koji osporavaju metodologiju rada i ukazuju ne netočne zaključke. Naime, ranije, dobro planirane i ozbiljne kliničke studije nisu pronašle nikakvu vezu između kalcija iz dodataka prehrani i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, činjenica je da se paradigma primjene kalcija mijenja unatrag 20 godina, kada se davao u dozi od 2 g, do danas kada se dodaje ovisno o potrebi pojedine osobe i najčešće ne više od 500-600 mg dnevno iz dodataka prehrani.

 

Ipak, postoje neke nuspojave vezane uz uzimanje ovog minerala?

– Eventualne nuspojave uzimanja kalcija uključuju konstipaciju, nadutost i plinove. Osobe s poremećenom funkcijom štitnjače ili kroničnim bolestima bubrega ne bi trebale uzimati kalcij prije nego se savjetuju s liječnikom. Za ostale odrasle osobe, količina od 1000 mg smatra se sasvim sigurnom. Kalcij se za apsorpciju natječe s mnogim mineralima pa se uz posebno uzimanje kalcija više od nekoliko tjedana preporuča uzimanje multimineralnih pripravaka, ali ne istodobno s kalcijem.

---

ŽIVOTNI STIL JE VAŽAN Rizični čimbenici

Svojim načinom života možete utjecati na brojne čimbenike rizika koji pridonose smanjenju mineralne gustoće kosti. Svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost, raznolika prehrana s dvije do tri porcije mliječnih proizvoda dnevno te druge zdrave navike mogu ublažiti gubitak mineralne gustoće kosti. Među čimbenicima rizika za razvoj osteoporoze su: starija životna dob, tjelesna neaktivnost i sjedilački način života, prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje, primjena lijekova (glukokortikoidi, antiepileptici), određene bolesti, nedostatak vitamina D i kalcija i neadekvatna prehrana.

---

---

LISTA NAMIRNICA Što jesti, a što izbjegavati

Kako biste podmirili potrebe za kalcijem, svakodnevno je poželjno konzumirati dvije-tri porcije mliječnih proizvoda (šalica mlijeka, jedan jogurt ili drugi fermentirani mliječni proizvod i 30-50 g sira). Osobe koje izbjegavaju ovu skupinu namirnica trebaju posegnuti za prehrambenim proizvodima obogaćenim kalcijem i dodacima prehrani koji sadrže kalcij. Poželjno je konzumirati i zeleno lisnato povrće, mahunarke, sjemenke i orašaste plodove, sušeno voće, ribu i namirnice bogate vitaminom D, koje su rijetke, ali ih ima, a to su ulje jetre bakalara, skuša, srdela, žumanjak jaja, shiitake gljive te margarinski namazi obogaćeni vitaminom D. Ograničite unos soli, alkohola, kofeina, industrijski prerađene hrane...

---

---

TJELESNA AKTIVNOST I MASA Hodajte i trčite

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik od prijeloma i potiče povećanje gustoće kostiju. Posebno se preporučuju vježbe koje stvaraju opterećenje na kost poput brzog hodanja, rekreativnog trčanja i poskakivanja.

Tijekom života održavajte poželjnu tjelesnu masu. Pothranjenost i rigorozne dijete pogoduju gubitku mineralne gustoće kosti, a debljina se povezuje s čestim nedostacima vitamina D, što predstavlja čimbenik rizika za pojavu osteoporoze.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Privatni album  Afp  Afp /Shutterstock
AFP, Privatni album

Ne uzimajte pripravke na svoju ruku


Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender

Afp

Mliječni proizvodi odličan su izvor kalcija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/manjak-ovog-minerala-izaziva-visoki-krvni-tlak-i-grceve-dr-bender-upozorava-da-suplemente-ne-uzimate-na-svoju-ruku-1371199 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ddca5cdcb6f73102745b7f5362a13150059483ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Manjak+kalcija+izaziva+visoki+krvni+tlak+i+gr%C4%8Deve%2C+dr.+Bender+upozorava+da+suplemente+ne+uzimate+na+svoju+ruku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fmanjak-ovog-minerala-izaziva-visoki-krvni-tlak-i-grceve-dr-bender-upozorava-da-suplemente-ne-uzimate-na-svoju-ruku-1371199 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fmanjak-ovog-minerala-izaziva-visoki-krvni-tlak-i-grceve-dr-bender-upozorava-da-suplemente-ne-uzimate-na-svoju-ruku-1371199 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OZBILJNE POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeOZBILJNE POSLJEDICE

Manjak kalcija izaziva visoki krvni tlak i grčeve, dr. Bender upozorava da suplemente ne uzimate na svoju ruku

Piše Javorka Luetić
11. ožujka 2024. - 10:00

Kalcij je mineral iznimno važan za naš organizam, a uglavnom se povezuje sa zdravljem kostiju. Iako je doista najvažniji za kosti, jer smanjuje rizik od smanjenja gustoće kostiju, a time i osteoporoze, ima i nekoliko drugih funkcija u našem tijelu. Važno je da znate brzo prepoznati simptome mogućeg manjka kalcija i potom što prije djelovati, jer dugotrajni nedostatak ovog minerala može dovesti do ozbiljnih problema.

Sasvim je normalno da se kosti lome pod velikim opterećenjem. Iako su zdrave kosti općenito i jake kosti, ponekad je pritisak jednostavno prevelik. No, s druge strane, nije uobičajeno da se kosti lome "kao od šale". Ako vam se to dogodi, to je sigurno jedan od najtipičnijih simptoma nedostatka kalcija. Problem se uglavnom najčešće javlja kod žena na prijelazu u menop...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:51