Nova studija sugerira da čak dvije trećine ljudi na planeti ne uspijeva dobiti četiri ključna vitamina i minerala iz hrane. Istraživači koji su proveli istraživanje, s Harvard T. H. Chan School of Public Health, Sveučilišta Kalifornija, Santa Barbara (UCSB) i Globalnog saveza za poboljšanu prehranu (GAIN), ističu da je to poziv na buđenje za globalno zdravlje. Većina ljudi, čak i više nego što se mislilo, u svim regijama i zemljama, ne konzumira dovoljno više esencijalnih mikronutrijenata, piše Živim.
Jod i vitamin E
Na vrhu popisa neadekvatnog unosa je jod. Ključan za proizvodnju hormona tiroksina, od vitalnog je značaja za zdravlje srca, tjelesnu težinu i razvoj mozga. Jod se nalazi u plodovima mora i mliječnim proizvodima, a 68 posto nas ga ne dobiva dovoljno. Nedostaje nam i vitamina E. Njegov manjak ima 67 posto populacije. Nalazi se u orašastim plodovima, sjemenkama i jajima, a pomaže nam u recikliranju otpada u tijelu. Važan je i za poruke stanica i obranu tijela od infekcija.
Kalcij
Loše stojimo i s kalcijem koji nam je nužan za jake kosti i zube te za pravilan rad srca, mišića i živaca. Najveći njegovi izvori u hrani su u mlijeku, siru i zelenom lisnatom povrću. Nas 66 posto ga ne osigurava dovoljno u prehrani.
Željezo
Na četvrtome je mjestu željezo koje se može naći u jetri, crvenom mesu i grahu, a ključno je za proizvodnju hemoglobina koji nam je potreban za prijenos kisika po tijelu. Čak 66 posto populacije pati od nedostatka željeza, što obično prate i simptomi poput umora i glavobolje.
U studiji su korišteni podaci prikupljeni iz Globalne baze podataka o prehrani uz statističke modele koje su razvili istraživači te su procijenili mikronutrijente u prehrani za 99,3 posto svjetske populacije u 185 zemalja. Istraživači nisu uzeli u obzir uzima li netko dodatke prehrani i obogaćene namirnice, no tim koji stoji iza istraživanja naglašava da je raznolika i uravnotežena prehrana značajan jamac dobrog zdravlja te se nadaju da će njihovo istraživanje pomoći u osvještavanju potrebe uravnotežene prehrane, objavljeno je u časopisu The Lancet Global Health.
Uravnotežena prehrana
Uravnotežena prehrana podrazumijeva redovite obroke i u njima pravilan omjer hranjivih tvari. Važno je osigurati uravnotežen unos proteina, zdravih masti i ugljikohidrata. Uravnotežena prehrana također uključuje raznolikost namirnica kako bismo osigurali unos svih potrebnih nutrijenata. Vlakna, vitamini i minerali imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Vlakna potiču regulaciju probave i održavaju je normalnom, ali i održavaju osjećaj sitosti (s proteinima i složenim ugljikohidratima). Važno je znati da su neki vitamini i minerali, poput kalcija i vitamina B skupine, najiskoristiviji iz namirnica životinjskog porijekla poput mliječnih proizvoda, ribe i mesa, piše Živim.