StoryEditorOCM
Zdravljesavjet NUTRICIONISTA

Ako želite brže zaspati, može vam pomoći noćna konzumacija ove namirnice jer dovodi do povećanja melatonina

Piše MOZAIK SD
24. kolovoza 2023. - 21:22

Iako su keksi ili čips mnogima omiljeni večernji zalogaji, malo zdravija opcija mogla bi vam pomoći da se smirite i lakše zaspite.

Ispostavilo se da je edamame, mahune soje koje se mogu jesti na pari u ljusci, pune hranjivih tvari koje potiču san i koje bi mogle olakšati da zaspete, piše klix.ba.

Edamame mahune su bogate triptofanom, aminokiselinom koja je uključena u zdrave obrasce sna. Tijelo koristi triptofan za proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja.

"Dakle, konzumacija triptofana može dovesti do povećanja melatonina", rekao je za Livestrong.com Michael Grandner, direktor Istraživačkog programa za spavanje i zdravlje na Sveučilištu Arizona.

Moglo bi vam pomoći da malo lakše zaspite. Vaše tijelo obično počinje ispumpavati melatonin kada padne mrak, signalizirajući da je vrijeme da se počnete pripremati za spavanje, primjećuje Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje.

Edamame grah nije jedini izvor triptofana, ali je jedan od najboljih. Šalica zelenih mahuna sadrži 416 miligrama triptofana ili oko 150 posto dnevne preporučene količine.

Također, ljudi koji jedu voće, povrće i mahunarke s visokim razinama triptofana imaju veću vjerojatnost da će prijaviti bolji san od onih koji konzumiraju hranu s nižim razinama triptofana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:59