StoryEditorOCM
Spiza plusu čas posla

Ne bacajte novce! Ova je namirnica cijenjena zbog nutritivnih i ljekovitih svojstava, ali je skupa. Srećom, lako se radi

Piše T. S. M.
8. svibnja 2024. - 17:18

U posljednje vrijeme čak i u običnim, kvartovskim trgovinama sve češće se može pronaći jedna namirnica koju bismo s pravom mogli svrstati u superhranu. Nažalost, mnogi za ovu namirnicu doznaju tek kad ih pritisnu zdravstvene tegobe. Na još veću žalost, cijena joj je poprilično nepopularna. No na sreću, ovu jako hranjivu i ljekovitu namirnicu možete lako napraviti i sami, bez ikakve posebne opreme. Dovoljan će vam biti sasvim običan blender, ne mora imati ni osobito jak motor.

Riječ je o namirnici kojoj se pripisuju zdravstveni benefiti poput snižavanja rizika od srčanih bolesti, reguliranja razine kolesterola te pomoći u održavanju zdrave probave, a to su samo najpoznatiji, jer kako joj se u sastavu nalaze minerali poput željeza i magnezija te vitamini poput onih iz B skupine, dobrobiti uživanja u ovoj vrsti hrane još su i veći.

image
Voisin/Phanie Via Afp

Nećemo vas više držati u neizvjesnosti. Riječ je o zobenom brašnu, izvrsnoj opciji za pripremu zdravih vrsta kruha, ali također i slastica, kašica, palačinki, juha i umaka. Zobeno brašno ne sadrži gluten pa je izvrsno za osobe koje taj protein moraju izbjegavati.

Jako je zgodno u kuhinji jer ima dobru mogućnost zgušnjavanja pa je dobro kao dodatak jelima koja želimo malo zgusnuti. Može se koristiti u kombinaciji s drugim vrsdtama brašna, poput rižinog, heljdinog ili kukuruznog brašna, a kad se koristi za pripremu slastica treba imati na umu da se ponaša drugačije od pšeničnog pa je neke recepte potrebno malo prilagoditi. Malo truda se isplati, jer ne samo da ćete dobiti zdravije slastice, nego ćete im dodatkom ovog brašna podići hranjivu vrijednost te im dati lijep, pomalo orašast okus.

image
Shutterstock

Evo kako napraviti zobeno brašno. Samo uzmite zobene pahuljice, sitne ili krupne potpuno je svejedno, ubacite ih u blender i dobro usitnite. Za finiju teksturu brašno na kraju prosijte. Najbolje je samljeti onoliko zobi koliko recept zahtijeva brašna, kako bi bilo što svježije. Pripremite li veću količinu, ostatak pohranite u posudu koja se može dobro zatvoriti i potrošite u roku od tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 21:21