StoryEditorOCM
Slanootočni specijalitet

Najpoznatija salata od rajčice za koju vjerojatno nikad niste čuli: saveršeni spoj okusa Mediterana oborit će vas s nogu!

Piše T. S. M.
13. lipnja 2024. - 07:05

Stigle su nam sočne pome u koje jedva čekamo zagristi, a osim zbog pripreme šalše (evo vam ovdje jedna zgodna caka po tom pitanju, bacite oko), veselimo im se zbog salate. Salata od poma jedno je od onih jela koje je gotovo nemoguće napraviti loše, naravno, pod uvjetom da su rajčice kvalitetne i friške, a može se napraviti na pravi mali miljun načina. Vjerujemo da već imate svojh omiljeni, ali evo vam još jedan, da vam se nađe.

Jako je dobar i stiže nam s Krete, gdje se smatra pravim specijalitetom. Volite li tipične mediteranske okuse, sigurno će vam se svidjeti slata dakos jer kombinira rajčice i sir zvan Mizithra (zamijenite ga fetom), s kaparima, lukom, maslinama i začinima poput origana i bosiljka.

image
Shutterstock

Posebnost joj je u tome što se mješavina navedenih sastojaka, s izmrvljenim sirom na vrhu, poslužuje na prepečenom kruhu (izvorno se koristi raženi), zbog čega pomalo podsjeća na spoj bruschette i šopske salate, samo s puno više nadjeva. Dakos salata obično se poslužuje kao dio mezze ili uz jela s roštilja, ali je i dovoljno izdašna za poslužiti kao samostalan obrok. 

Dakos salata

Sastojci:

500 g rajčica
100 g feta sira
50 g kalamata maslina bez koštica
4 žlice maslinovog ulja
​1 žlica kapara
1 žličica sušenog origana
1/2 ljubičastog luka
1/4 vezice sjeckanog peršina
1/4 vezice sjeckanog bosiljka
6 feta tostiranog raženog kruha
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte rajčice, luk, masline, kapare, peršin i bosiljak, dodajte im origano, ocat, maslinovo ulje, sol i papar pa ih pomiješajte.

Na tanjur za serviranje posložite salatu, ostavite salatu da odstoji 10 minuta kako bi kruh malo omekšao.

Po vrhu pospite nadrobljeni sir pokapajte salatu maslinovim uljem i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 07:07